Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
[QUOTE=13ADROL;n3925983]Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Хяхаха, оказа се, че имотите не били точно ваши, а на роднини. Ако не била България, ще е Румъния...Last edited by X_Y; 23.05.2022, 09:27.
- 1 like
Коментар
-
[QUOTE=segato;n3925979]Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
Аз нищо не разбирам от данъци, има си хора които разбират и са ми казали да изчакам с продажбата. Освен това тия имоти са наследствени и дори да са наши по закон, имаме роднини, които повече се нуждаят от тях та продажбата въобще не се обсъжда в момента. Цената на жилището е една и съща независимо колко време ние ще го ползваме. Ако цените в София наистина са такива вероятно просто ще отидем другаде в Европа където може да платим и повече но ще може да се живее целогодишно. Имаме някакъв малък бизнес в България за да ползваме ниските данъци и било идеално да се сме в страната от време на време, но всяко нещо си има граници. На всичкото отгоре и това с бизнеса може да се промени. В случай, че в България вдигнат данъците и е важно да сме на ниска ставка, вероятно ще се преместим в Румъния. Ако пък вече не ми дреме за ставката със сигурност няма да стоим в България защото условията са ужасни. Горе-долу същата логика е за покупката на жилище. София е опция , това е. Вие как се чувствате във Франция сравнено с България? А семейството Ви?Last edited by X_Y; 23.05.2022, 09:26.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Ще разберат истината като почнат редовно да показват фактите по новините. Нямах си и аз на идея колко бачкатор азиатец гледам из малките градчета. Все е нещо, това не са купувачи на имоти, но ще са наематели, а имотите има кой да ги купува. И това е ниската прослойка, а колко квалифицирани се озовават тук...е, нищо, в началото като наематели. А ,,стари кримки" като Дъри ще им подсигуряват и жилища, къв е проблема.
Второ, ако по някакви неведоми причини азиатци напълнят България, последното нещо, което ще се случи е да изкарате пари от тях. Много по-вероятно е да Ви се срине стандарта. Едно време се бяхме напълнили с витнамци. Спомнете си дали те даваха пари на местните или местните им даваха на тях.
Коментар
-
[QUOTE=Dury;n3925921]Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Опитвам се да помогна ,а не да се заяждам. Продайте двата апартамента и понеже цените са високи ще финансирате един в центъра / не казвам ,че нямате пари/ Още един за 3-4 месеца в годината наистина е глупост. Другото е да ремонтирате единия и да не се занимавате с покупки. Европа, е голяма и може да намерите много хубави имоти
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Не съм гледал статистики напоследък, но кое не е вярно ? България все още е на топ места в световните олимпиади по математика, информатика и физика. Особено измерено спрямо населението/броя ученици. Каква изненада има наши деца да ходят в престижни университети ?
И всичко това става чрез държавни училища до които всеки има достъп. Предполагам и малко евтини частно уроци с точните учители.
В държавните щатски ги проверяват с металотърсачи на входа....
А с детските градини в Щатите вече писах - приятел с жена му и двата работеха в САП Америка викаха бабите през 6 месеца защото нямаха пари за детска градина....
А разболееш ли се в Щатите от нещо изискващо болничен престой директно фалит...... на семейството. Не достъп до лекари, а трябва да си продадеш здравият бъбрек, за да ти лекуват болният.... :-)
Въобще точно на теб ли трябва да обясняват, че наистина големият кеш , който получават хората там / факт/ не е ясно на каква цена е / в различен смисъл/ :-) Например колко изгодно е да вземеш 30 годишна ипотека на фиксирана лихва за дървена барака ?! А като тази барака струва милион ?!
Разбира се единственото смислено нещо е човек да изкара там кеш и да се махне докато не е стар и болен и да купи с този кеш нещо на място където се получава по-малко кеш , но пък има по-евтина здравна система и всички услуги/имоти са по-евтини и т.н. Т.е. начи накратко - получаваш добро образование и знания у нас - отиваш в Щатите да изкараш кеш благодарение на него - като годинките напреднат се прибираш у нас да те лекуваме почти безплатно с нашите данъци след като си плащал такива през целият си БВП-творен живот на чужда държава.....
Здравните застраховки се плащат от работодателя. За различните застрахователи е различно , но да кажем е 2к на семейство месечно. Човек плаща само копей $20-50 на всяка визита. Здравеопазването не е върха, но няма нужда да ходиш в Токуда за всеки преглед. Вашите деца ходят ли на международни олимпиади?
Вероятно не сте учили дори и в България, иначе щяхте да знаете , че образованието е абсолютен шит. Аз съм учил в България и съм доучвал тук защото БГ образованието е много общо и не върши работа. Не знам много за БГ университетите, знам че тукашните държавни са обикновено 40к годишно, което е евтино и има такива под # 300 в света. За СОфийския съм чувал че е някъде около # 1000-1200 но не съм сигурен. Държавните са евтини и се ползват в краен случай. Всеки гледа са отиде в частен защото те са по-насочени. Тия глупости как някое умно дете от България ще отиде в Станфорд или Корнел ако обичате ги разправяйте на друг. Дори в Оксфорд и Кембридж едва ли има повече от 100-на българи и то по старите цени за студенти от ЕС (нямам идея колко са, но ще бъда признателен да ме осветлите). Грубо казано, тук за добро образование трябва да си приготвите мин 150-200к и то ако детето Ви се представя добре и не плаща пълната цена. Ако е на пълна цена 300-350к. Началната заплата след университета обаче е висока и се самите университети предоставят средни стойности по специалности. Добър университет може да Ви прати в ерията на 150к заплата, докато държавния я докара 60к я не. Български гении с диплома от Софийския сигурно ще вземе позицията чак като свършат кандидатите с тукашно образование. Сега чакам да видя къде учат децата на Бони, Дано е на добро място та да кажа и на моите да ходят там.Last edited by segato; 22.05.2022, 23:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Само питаш, а нито един отговор не даваш. Питах те за градския транспорт, детските градини и училищата у твое село.
Училищата са 9-КИ и 10-КИ. Нямам оплаквания. Тук училищата са по райони до гимназията и дете от един район не може в отиде в друг. Като купуваш къща гледаш училището защото нивото на училището е най-явния критерии за сегашната и бъдещата стойност на къщата. Предтстави си , че в английската , математическата или класическата приемаха само деца от района около тях и как това щеше да се отрази на цените на имотите. Годишния данък е 1-2% от оценката на къщата и нормалния е към 10-20к. Има лимити с колко може да качи оценката годишно. Парите отиват за училища, полиция и пожарна. Затова има връзка добро училище -скъпи къщи, защото училището вдига цените на къщите а по-скъпите къщи носят повече пари за училището и то се подобрява. Малко по-сложно е защото е по дистрикти, но мисля че и това дава представа как работи системата тук.
Това достатъчно инфо ли е ? Кажи сега топ университетите където са ти децата.Last edited by segato; 23.05.2022, 00:07.
Коментар
-
[QUOTE=segato;n3925861]
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Колега, май Вие бяхте този , който говореше за икономическа сегрегация. На няколко пъти споменах да си видите IPто, не зашото за мен има значение а за да се върнете в реалността. Вие сте сегрегиран. Осъзнайте го и се дръжте сполучливо. Казах го на Бони, казвам Ви го и на Вас. Вие живеете в зле уреден град, с нисък стандарт, висока престъпност и невероятно мръсен въздух. Всяка година, ПРЕЗ ЦЯЛАТА ЗИМА, София е в топ 10 на най-мръсните градове в Европа. Много често е и най-мръсния град в Европа за конкретния ден. Сега не е зима и може би сте забравили, но се огледайте около Вас за останлото: училища, детски градини , градски транспорт, здравеопазване, заплати, наеми ... кое Ви кара да се чувствате че сте в позиция да гледате от високо ?
Бъдете Българин и шибнете 2 чаши ледена вода по жена си да и избиете тези глупави носталгии.... светът е в краката ви вие ще ми се занимавате тука с некви тотални коптори в центъра на София. Защо да правите такава глупост.....?! Нито е изгодно инвестиционно, нито става за живеене....Да се набутате така заради неква носталгия....Ница ви зове....:-)
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
Това е много голямо мнение.Имали сме училища, които пращат ученици в топ университети, имали сме световно признати хирурзи, с детските градини можело да бъде и по-зле.
И всичко това става чрез държавни училища до които всеки има достъп. Предполагам и малко евтини частно уроци с точните учители.
В държавните щатски ги проверяват с металотърсачи на входа....
А с детските градини в Щатите вече писах - приятел с жена му и двата работеха в САП Америка викаха бабите през 6 месеца защото нямаха пари за детска градина....
А разболееш ли се в Щатите от нещо изискващо болничен престой директно фалит...... на семейството. Не достъп до лекари, а трябва да си продадеш здравият бъбрек, за да ти лекуват болният.... :-)
Въобще точно на теб ли трябва да обясняват, че наистина големият кеш , който получават хората там / факт/ не е ясно на каква цена е / в различен смисъл/ :-) Например колко изгодно е да вземеш 30 годишна ипотека на фиксирана лихва за дървена барака ?! А като тази барака струва милион ?!
Разбира се единственото смислено нещо е човек да изкара там кеш и да се махне докато не е стар и болен и да купи с този кеш нещо на място където се получава по-малко кеш , но пък има по-евтина здравна система и всички услуги/имоти са по-евтини и т.н. Т.е. начи накратко - получаваш добро образование и знания у нас - отиваш в Щатите да изкараш кеш благодарение на него - като годинките напреднат се прибираш у нас да те лекуваме почти безплатно с нашите данъци след като си плащал такива през целият си БВП-творен живот на чужда държава.....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Лев, не се поддавай на евтини паникьори. През последната си година ГЕРБ дигнаха дълга от 20 на 24% от БВП за да си авансират към избрани пътищари, строители, превозвачи. Сега това спира и дългът пада, вече е 21 процента от БВП.
Коментар
-
Я се похвали с училищата, детските градини, градския транспорт, здравеопазването и наемите в райското кътче, което обитаваш. Да не се окаже, че софийските училища пращат повече студенти в топ 100 университети, че в държавните детски градини тук има повече места отколкото при теб, че прекосяването с градски транспорт на 2 милионен град тук е по-бързо, че достъпът до ЯМР или до световно признат хирург тук е в пъти по-лесен.Имали сме училища, които пращат ученици в топ университети, имали сме световно признати хирурзи, с детските градини можело да бъде и по-зле.
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнениеВ кои топ университети са колежке? За моите деца има време.
- 2 Харесвания
Коментар
-
[QUOTE=segato;n3925914]Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнениеАпартаментите , които имаме са стари и не са в добро състояние. Може би за България това е нормално състояние но аз не го виждам като опция за живеене. И аз съм софиянец , но града днес няма нищо общо с този, който съм израснал. Искаме да вземем имот в Европа, парите не са това което ни спира. Естествено е да сме най-запознати със София и да започнем оттам. Едно казване , че имотоите в София са надценени и се почна със заключенията. Понеже и Вие се пробвате да правите намеци за възможности, да Ви отговоря и на Вас, нямате представа какви са ни възможностите.
П.С. Да, и аз си го представях така. Отиваме за по 1-2 месеца през пролетта и есента през останалото време някъде другаде.
- 1 like
Коментар
-
Я се похвали с училищата, детските градини, градския транспорт, здравеопазването и наемите в райското кътче, което обитаваш. Да не се окаже, че софийските училища пращат повече студенти в топ 100 университети, че в държавните детски градини тук има повече места отколкото при теб, че прекосяването с градски транспорт на 2 милионен град тук е по-бързо, че достъпът до ЯМР или до световно признат хирург тук е в пъти по-лесен.
А през туй време хопала... https://offnews.bg/obshtestvo/sredna...va-777214.html
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Щат да, като гледам никога няма да минат и 5%. А между другото дългът на България се ускорява главоломно през последните години.
https://m.24chasa.bg/novini/article/...ntentdiscovery
Коментар
Коментар