Първоначално изпратено от better
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Last edited by pesimist4o na kvadrat; 10.04.2023, 12:37.
- 1 like
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
За съжаление с 3 е сложно и все още ще е рядкост. Трябва демографска политика яка....и правилна.... Приятелките на жена ми дето бяха позакъснели почти всички родиха по 1 или 2 деца в последните няколко години...жени над 40....
То е възможно, на 40, 41, 42 и 43г жена да роди дете, дори без инвитро.
Наскоро ползвах домашен майстор за подмяна на мръсния канал в кухнята. Ползвам го за 3-ти път за различни неща. Взе ми 200 лв за работа и 30 лв за материали. Направи го за 2 часа (имаше малко разместване, къртене в пода, вадене и редене на ламинат). Вижда ми се приемливо, други майстори много се пазарят и искат големи суми.
Коментар
-
В някаква степен си прав, че мераклиите са намалели, ама може ли да доведеш некой от тези дето успява да договори по 20-30% дискаунт да бачкат за мен . Ще им давам по 10% от него за всяка сделка която ми договорят с такъв. Не съм им хич фен, но предлагам да почнем от Артекс щото са скъпари искам да ми договорят 30% дискаунт и да махнат клаузата за актуализация на цената спрямо инфлацията... Глей кви нещастници - вместо да прИмоцират те вдигат цената по време на строителството....:-)
Преди половин година некъде им звънях от любопитство за Дружба и ми казаха по спомен 1600-1700 евро. Начи с 30% оф давам 1100-1200.... и по 50 евро на квадрат комисион за майсторите по договаряне....:-)
Почваме ли ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Имам познати в строителния и довършителния сектор. Първите мълчат (аз да съм и аз ще мълча) вторите викат "тия първите я закъсаха и правят 20-30% дискаунт, и пак нЕма мераклии". Чакаме нси да потвърди.
Преди половин година некъде им звънях от любопитство за Дружба и ми казаха по спомен 1600-1700 евро. Начи с 30% оф давам 1100-1200.... и по 50 евро на квадрат комисион за майсторите по договаряне....:-)
Почваме ли ?Last edited by pesimist4o na kvadrat; 10.04.2023, 12:22.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Може да няма БЪЛГАРИ ама ще има други.
Ето ес са подписали документ за внос на НОВИ милиони "талибани". И пак няма да им се получи - ще стане баш това което не искат - ЗАМЯНА на световния ред и то отвътре
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Дай бас с по кратък хоризонт, че след 10 години може и двамата да нямаме физическа възможност да видим кой печели.
- 1 like
Коментар
-
Не твърдя че не е така , ама как дойде до този процент ?
Коментар
-
Аналогията със зърнарите не е добра. Построена тула нито ще греняса след година, нито трябва терена да се освободи за да се построи нова тула, нито пък ще внесем тула от Крайна на дъмпингови цени и пъти над нуждите.
Тулата си седи и нищо не сака :-) Обаче себестойността и за да се построи в близките 10 години ще отиде поне по 3-4 с всички изисквания и приключване на сивите майстори...Жокер - според Силистрата себестойността на строеж в Мюних гони 5000 ойро...истински квадрат..... сега.... У нас след 10 години ще е примерно половината от тамошната себестойност....
С други думи нема защо СЕГА да се продава тула освен ако не е с яко горница....след като са си избили разходите....
Коментар
-
Ми може да фанеме бас , че намалението на населението у нас след 10 години няма да е с толкова много, а това в София ще се е увеличило спрямо сега.... За построяването си прав, но ако себестойността на квадрат да се построи тогава е 2000 евро нали не мислиш, че някой ще строи и продава на 1500 ?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
През уикенда гледах бабата на народа, Мика Зайкова, която много уважавам.
Тя също спомена за лошите демографски тенденции, но каза, че нещата започват да се обърщат, както преди време двойките са били с по 1 дете, сега са с по 2, дай Боже да почнат и с по 3 деца.
- 1 like
Коментар
-
Нали ти е ясно, че след 10 години в БГ ще живеят с още поне 800000 по-малко хора, а за този период ще се поствоят поне още няколко десетки хиляди апартамента?
В Мюних може и 10К да стане квадрата ама там има хора за разлика от тука.Last edited by pesimist4o na kvadrat; 10.04.2023, 12:02.
- 1 like
Коментар
-
Нали ти е ясно, че след 10 години в БГ ще живеят с още поне 800000 по-малко хора, а за този период ще се поствоят поне още няколко десетки хиляди апартамента?
В Мюних може и 10К да стане квадрата ама там има хора за разлика от тука.
Ето ес са подписали документ за внос на НОВИ милиони "талибани". И пак няма да им се получи - ще стане баш това което не искат - ЗАМЯНА на световния ред и то отвътреНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
-
Не твърдя че не е така , ама как дойде до този процент ?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Стига бе, верно ли се вдигнаха доходите? Я кажи дори с 7000-8000 лева заплата (като синиър в ИТ-сектора) какво можеш да купиш? За колко време се пестят едни 300к за обикновен тристаен?
Доходите са все още 3-4 пъти по-ниски, при цени които вече се изравняват. А ако искаш вносните стоки и качеството, на които си свикнал там, трябва да плащаш доста повече в България - виж вносните стоки на какви цени са тук и на какви са на запад. Българските боклуци на никого не са притрябвали.
Вдигнаха се кражбите и се наляха едни пари, които не трябваше изобщо да идват в България (визирам ИТ-сектора). В държава с умиращо население да инвестраш, защото били евтини кадрите и ниски данъците - а то се оказа, че кадри изобщо няма, не и когато толкова много компании се подлъгаха. Огромна грешка, която вече е в процес на коригиране.
Вчера един мой клиент ми разправяше, че в Латинска Америка, Суринам (с холандски език), Индонезия и подобни държави един кол-център служител например струвал 3-4 Евро на час. А там млади хора колкото искаш. Знаеш ли кога България ще бъде конкуренция? В София не можеш да намериш жив човек за работа - масовото неграмотно и некадърно, а се мръщи на 5000 лева. Какъв пазар, какви доходи?
Защо както си го написал некадърен човек у нас мръщеш се на 5К заплата би отишъл на Запад където няма да получи толкова ? Усещаш ли демографската посока сега ?
Като се вдигат доходите и цените се вдигат. Не си ли наясно с това ?! Няма как/откъде да дойде повече кеш за заплатата ако не се вдигнат цените на стоката/услугата свързани с тази заплата...... Може от производителността де..., но касиерката в Лидъл е такава във всяка страна и едва ли има разлика в производителността им.
Един синиър със 7-8К у нас / което предполагам вече е стандарт или дори минимум/ може да купи много повече тула от синиър със 7-8К ойро в Мюних / което обаче сигурно никой не взима щото е 15К бруто/
Разбира се ние сме малка страна с малко млади и качетвени ИТ хора, така че не може да има милион компании в сектора, но големите добре се справят към момента и се чудя дали не са и започнали да внасят кадри поради добрите данъчно-доходни условия....Ако не са ще започнат....
Иначе за кол центровете ного си забавен.... Ей сега Французина който ми е наемател ще се литне за Суринам да работи за 3 евро на час.....Чул ли си за роден език ко значи....
Ето ти и една статия за Латинска Америка в друга тематика , ама да знаеш какво е отношението към белите дето ще отидат там в кол центровете да работят за 3 евро на час
https://corner.dir.bg/futbol/30-000-...elka-na-chelsi
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Стига бе, верно ли се вдигнаха доходите? Я кажи дори с 7000-8000 лева заплата (като синиър в ИТ-сектора) какво можеш да купиш? За колко време се пестят едни 300к за обикновен тристаен?
Доходите са все още 3-4 пъти по-ниски, при цени които вече се изравняват. А ако искаш вносните стоки и качеството, на които си свикнал там, трябва да плащаш доста повече в България - виж вносните стоки на какви цени са тук и на какви са на запад. Българските боклуци на никого не са притрябвали.
Вдигнаха се кражбите и се наляха едни пари, които не трябваше изобщо да идват в България (визирам ИТ-сектора). В държава с умиращо население да инвестраш, защото били евтини кадрите и ниски данъците - а то се оказа, че кадри изобщо няма, не и когато толкова много компании се подлъгаха. Огромна грешка, която вече е в процес на коригиране.
Вчера един мой клиент ми разправяше, че в Латинска Америка, Суринам (с холандски език), Индонезия и подобни държави един кол-център служител например струвал 3-4 Евро на час. А там млади хора колкото искаш. Знаеш ли кога България ще бъде конкуренция? В София не можеш да намериш жив човек за работа - масовото неграмотно и некадърно, а се мръщи на 5000 лева. Какъв пазар, какви доходи?
Тя също спомена за лошите демографски тенденции, но каза, че нещата започват да се обърщат, както преди време двойките са били с по 1 дете, сега са с по 2, дай Боже да почнат и с по 3 деца.
Коментар
Коментар