Първоначално изпратено от Scotty
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Хаха - поредните ти нещастни опити за пробутване на евтини манипулацийки.
За мен панелката не съществува като опция, дори да ми я подаряват.
Все така ще си чакаш поевтиняване на имотитеLast edited by X_Y; 19.02.2024, 14:10.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
всичко е възможно, но едно прибързано печатане ще бъде началото на края на западната цивилизация каквато я познаваме....
тук вече нещата опират до падане на империи и затова едва ли ще прибързат с печатането.
не и преди да са сгънали Китай и Брикс като цяло
По онова време обяснявахте как 9 ТРИЛИОНА дълг са безумно много и ако продължават така ще се взриви системата
Е днес вече е 34 ТРИЛИОНА и светът все още не се е взривил
И това ще стане но по скоро когато УСА дългът удари над 100 ТРИЛИОНА до тогава затегнете коланите щото ще друса
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение
Тоест купил си на 500 евро панелка???
Яко са те набутали
За мен панелката не съществува като опция, дори да ми я подаряват.
Last edited by X_Y; 19.02.2024, 14:09.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение
През 2020 година имаше драстични спадове в икономиките по света, но това не доведе до спад на цените на недвижимите имоти. Дори напротив.
Евентуална рецесия през 2024 година ще бъде добър момент, в който централните банки ще отключат арсенала от стимули (2020 година и 2021 година) като QE и отрицателни лихви.
"Който копае гроб другиму, сам пада в него!"
тук вече нещата опират до падане на империи и затова едва ли ще прибързат с печатането.
не и преди да са сгънали Китай и Брикс като цялотова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение
През 2020 година имаше драстични спадове в икономиките по света, но това не доведе до спад на цените на недвижимите имоти. Дори напротив.
Евентуална рецесия през 2024 година ще бъде добър момент, в който централните банки ще отключат арсенала от стимули (2020 година и 2021 година) като QE и отрицателни лихви.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеhttps://www.reuters.com/markets/euro...ia-2024-02-18/
Айде Франция и тя замина с Германия в рецесия,а Вие си чакайте чудо в България..
Коментар
-
https://www.investor.bg/a/534-novini..._C6VJTwjBx1b4j
===2049===
за жабетата няма отварям дума, че е жалко, че заминаха за нищо
Коментар
-
Каквото е трябвало - вече съм купил!
И то - точно въпросните години, които споменаваш...
И понеже съм живял в един от споменатите квартали и то точно въпросния период - затова от 1-ва ръка знам как вървяха цените по години!
п.п.
И затова ми е толкова лесно да те хвана, че лъжеш!
Яко са те набутали
Коментар
-
Джулиъс ти какво купи по онези години??? - за един приятел питам
Фрости ти на колко годинки беше 2004-та??? - за същият приятел питамОстанете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 2 Харесвания
Коментар
-
Джулиъс ти какво купи по онези години??? - за един приятел питам
Фрости ти на колко годинки беше 2004-та??? - за същият приятел питам
И то - точно въпросните години, които споменаваш...
И понеже съм живял в един от споменатите квартали и то точно въпросния период - затова от 1-ва ръка знам как вървяха цените по години!
п.п.
И затова ми е толкова лесно да те хвана, че лъжеш!
- 3 Харесвания
Коментар
-
https://telegraph.bg/obshtestvo/novi...d.-leva-405202
ГОВОРИ ФИНАНСИСТЪТ: Трябва ли да се намали темпото на ипотечното кредитиране?
Само за година банките раздали 3,39 млрд. лева
Логичен е въпросът защо търговските банки го правят?
Според масовата практика кредитните институции третират ипотечните кредити като най-възможно безрисковите активи. Това, разбира се, е абсолютно погрешна практика, която може да доведе до възникването на кризисна ситуация при рязко влошаване на икономическите условия в сраната. Само си представете, че поради една или друга причина станем свидетели на рязко увеличаване на безработицата? Какво ще стане тогава с “безрисковите” ипотечни кредити? Или пък, ако рязко се влоши ликвидността в системата и лихвите отскочат нагоре? Знаете, че над 90% от всички ипотечни кредити имат плаваща базова компонента, което банките считат, че ги застрахова срещу покачване на лихвените проценти, т.е. такова покачване изцяло се прехвърля към кредитополучателите. Това отново е определено грешна позиция, защото при рязко покачване на лихвения процент просто кредитополучателят може и да спре да обслужва кредита.
Като правило търговските банки в България предлагат абсолютно еднотипни продукти с минимални нюанси. В момента всички търговски банки предлагат предимно ипотечно и потребителско кредитиране. Едва под 10% са корпоративните кредити, а точно там се създава добавена стойност в икономиката, което създава сериозен дисбаланс във финансовата система.
Друг реален проблем, който силно се подценява е липсата на какъвто и да е пазар на секюритизирани ипотеки. Спокойно, ще поясня за какво става въпрос.
Ще дам за пример Америка и Япония (умишлено ще пропусна Европа).
На върха на пирамидата на ипотечния пазар в САЩ стоят две държавни агенции – Фреди Мак и Фани Мей. Когато търговските банки раздават ипотечни кредити периодично те „пакетират“ тези кредити в своеобразни пулове, които имат статута на ценни книжа. Примерно – 100 000 ипотечни кредита се продават към горепосочените агенции под формата на пул . Този процес се нарича секюритизация. За търговската банка това означава и трансфер на риска, който е производен на качеството на ипотеките в пула. Много често в такъв вид пулове се „пакетират“ и ипотечни кредити с определено влошено качество. С получения ресурс от сделката търговските банки са отново играта на ипотечно кредитиране. Казано на малко по-професионален език – на ипотечния пазар в САЩ има кредитор от последна инстанция. Когато бяха създадени двете агенции основните аргументи бяха поддържането на ипотечен пазар с висока степен на ликвидност, стабилност и ценова достъпност за хората. Ще го кажа още по-точно – при ипотечния пазар в САЩ има директна държавна намеса.
Практически при пазарът на недвижими имоти в България няма абсолютно никаква възможно за ценово застраховане в случай на криза, поради липсата на кредитор от последна инстанция. Нещо повече – почти липсват и техники за застраховане срещу покачване на лихвените проценти при ипотечните кредити. Това автоматично премахва третирането на недвижимите имоти като „безрискови активи“. Знам за разбиранията на 90% от българите - „купи си недвижим имот, за да си купиш спокойствие“, но това съвсем не е толкова безрисково. Покупката на недвижим имот за лични нужди е доста по-различно, но и не съвсем.
Нещата, за които пиша явно са попаднали в радара на БНБ при оценка на рисковете в банковата система и те са длъжни да реагират. Повярвайте ми, БНБ почти никога не си позволяват да коментират, който и да е било сектор на икономиката извън традиционните си отчети. Явно нещо наистина ги е обезпокоило. Аз бих го взел под внимание, направете го и вие.
- 1 like
Коментар
-
Мхм... той ли така каза?
"Ремонта" освен две кутии латекс друго включваше ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеДа пише направо 600% год. доходност от панелката, че да се успокои малко!
Фрости ти на колко годинки беше 2004-та??? - за същият приятел питам
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
Човекът послъгва яко.
Мисли си, че ние тук пасем трева.
--------------
Чакаме да ни покажеш снимки, да го видим какъв е този имот, (уж)правещ по 60% доходност на година...
Първо цените в края на 2004-та бяха много по високи от началото на 2004-та но ти това няма как да го знаеш
Второ ако средната цена в началото на 2004-та е била 15 000 евро това не означава че не е могло да се купи под тази цена, но това ти също няма как да го знаеш
Трето този разговор сме го водили и преди и дори Бота който е купувал по това време ви го каза тогава
Разговор като този може да бъде воден само от хора участвали на пазара по онова време - хора които по това време са били в деЦката или на перона няма как да участват в такъв разговор
- 1 like
Коментар
Коментар