Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
За отрицателните лихви. Те биха се наложили по-лесно там където предпочитанията за съхраняване на кеш са по-малки.
За рисковете. Ако искаш 0% възвръщемост, вместо -0.5%, значи трябва да си поемеш риска от "трагичен завършек", както казваш. Можеш да го намалиш по различни начини, но тогава и доходността ще ти спадне по-ниско от 0% (например като добавиш разход за хубав сейф).
За "класните инвеститори". Доброто инвестиране е субективно понятие и зависи от индивидуалната склонност към риск. Някой може да предпочете сигурна доходност от - 0.5% пред възможност за по-висока доходност, но и опасност за по-ниска доходност. Това не го прави автоматично по-лош инвеститор от някой друг, просто имат различна склонност към риск и играят на различни полета.
От друга страна банките не губят, кой в каквото и да си похарчи кеша той си седи в банките така или иначе. Не изчезва....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнениеЕто нещо интересно от днес. Знам, че на Песимиста сградата му харесва.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...61203935076199
Добра сграда, кофти апартамент на кофти етаж, при това евтино завършен. Точно 500 метра са до метрото (тези 200 метра май само ги е сънувал), улицата е отврат - разбита и с два цигански коптора от двете страни, които се отопляват с гуми и пластмаси и смрадта е ужасна.
С наемател. Според вас колко наем му взема? И по какви ли причини го продава? Нали уж такива имоти не се продавали?
Да добавя, че Бокал искат по 1800 за новата сграда, която строят в момента пак в района. Поне на мен така ми казаха по телефона.
Този апарт е завършен с мебели Виденов - макс 200 евро на квадрат. Тотални разходи около 115К за апарта. Разбира се има пропусната полза от закотвените пари и т.н. , но продавача пак има добра печалба....
Щом сега на зелено продават на 1800 то това е добра цена.... Взимаш завършено веднага.... До входа на метрото са наистина около 300 метра...няма 500....Цепиш по диагонал и през пазара....
И не не бих го купил на тази цена.... Предпочитам да взема на 1500 на зелено и 1 година да се занимавам с довършване , но да го направя както искам.... Този има дори плочки в дневната / за наем е идеално да не му съсипят пода/...
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнениеЕто нещо интересно от днес. Знам, че на Песимиста сградата му харесва.
Добра сграда, кофти апартамент на кофти етаж, при това евтино завършен. Точно 500 метра са до метрото (тези 200 метра май само ги е сънувал), улицата е отврат - разбита и с два цигански коптора от двете страни, които се отопляват с гуми и пластмаси и смрадта е ужасна.
С наемател. Според вас колко наем му взема? И по какви ли причини го продава? Нали уж такива имоти не се продавали?
Да добавя, че Бокал искат по 1800 за новата сграда, която строят в момента пак в района. Поне на мен така ми казаха по телефона.
Джони, за Есте комплекса може би е намесена жена, обикновено в някой статус като пише "сложно е" има такива лични отношения.
Това за таксите поддръжка е голяма работа, как ги изчисляват по някои комплекси по 2 - 3 лв/м2 поддръжа на месец не схващам. Моята примерно е 0,36лв с ДДС и е ОК. По-скоро някои инвеститори искат да оставят нещо като рента за наследниците си за вечни времена.
Коментар
-
Ето нещо интересно от днес. Знам, че на Песимиста сградата му харесва.
Да добавя, че Бокал искат по 1800 за новата сграда, която строят в момента пак в района. Поне на мен така ми казаха по телефона.Last edited by ejonny2376; 31.01.2021, 03:47.
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
Съхраняване на кеш никой не прави, взимат на -0.7% и ти дават на -0.2%. Никой не работи със собствени пари, затова и цената на капитала е важната - е в случая е благоприятно
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
За отрицателните лихви. Те биха се наложили по-лесно там където предпочитанията за съхраняване на кеш са по-малки.
За рисковете. Ако искаш 0% възвръщемост, вместо -0.5%, значи трябва да си поемеш риска от "трагичен завършек", както казваш. Можеш да го намалиш по различни начини, но тогава и доходността ще ти спадне по-ниско от 0% (например като добавиш разход за хубав сейф).
За "класните инвеститори". Доброто инвестиране е субективно понятие и зависи от индивидуалната склонност към риск. Някой може да предпочете сигурна доходност от - 0.5% пред възможност за по-висока доходност, но и опасност за по-ниска доходност. Това не го прави автоматично по-лош инвеститор от някой друг, просто имат различна склонност към риск и играят на различни полета.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнениеКешът като кеш може да се скрие по много начини, най-разпространените от които са: в сейф/каса, в портфейл, в кутия, в дюшек, в буркан. А ако го занесеш в банката, вече нямаш кеш, а имаш инвестиция. Важно разграничение точно в условия на отрицателни лихвени проценти и "количествени улеснения".
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Тези скривания на кеш, често завършват трагично... Не в смисъла , който някой си мисли....
Дори и аз наскоро като си преглеждах библиотеката на село / коя книга да използвам за подпалка на огнището за компоти/ изпадна една пачка от 20-левки ... от предните....
Теоретично ги разбираш нещата не се съмнявам. Начи казваш хората доброволно инвестират на минус 0.5% ... Яко, инвеститори от класа :-)
За "класните инвеститори". Доброто инвестиране е субективно понятие и зависи от индивидуалната склонност към риск. Някой може да предпочете сигурна доходност от - 0.5% пред възможност за по-висока доходност, но и опасност за по-ниска доходност. Това не го прави автоматично по-лош инвеститор от някой друг, просто имат различна склонност към риск и играят на различни полета.Last edited by Специалист по всичко; 31.01.2021, 00:17.
- 1 like
Коментар
-
Нали не се съмняваш че съм наясно с това което пишеш прекрасно :-) Типа имоти които взимам трябва да ти дават отговор, че харесвам лимитираната стока , а не масовката и легото пък дори да са на 12 % рои....:-)...И нямам съмнение в него просто не е за мен в настоящият момент и светоглед и схема на организация на нещата. Има смисъл само ако се прави по твоят начин...., но това вече е работа и занаят и бизнес....
Има вариант и да съм закъснял, че има много, много силни хора в тази област.... въпреки че вероятно все още може....
Ще видим как ще се развият нещата.... Имам да взимам още 1 имот, за да оставя след мен делимо число и да няма конфликти и след това ще мисля накъде да се поеме....
успех
Коментар
-
Е как успя за 2 години да си създадеш конфликти у нас :-)
Относно затворените комплекси и аз не ги харесвам. Не само поради необоснованата такса в повечето случаи, но и съседите биха ми били да кажем над нивото / аз съм само селски чиляк, нямам нужда да се бъркам с елита/ От Изток и аз харесвам точно Незабравка и Латинка...., но пак кварталите около Южният парк са ми повече на сърце :-)
Обаче не те разбирам що се оглеждаш в имотите у нас ? Ето имаш 2 на едно от най-добрите места в града , кеша иначе си го инвестираш по вероятно по-доходни начини ....Не харесваш България и София.
Защо са ти още имоти в София ?
В момента кеш почти нямам, тъй като съм вложил всичко в последния апартамент и във фирмата. Принципно обаче едни 300к-350к не са ми проблем и мога да ги изплатя за около 3-4 години при сегашите ми доходи и при тези лихви. Лошото е, че не намирам абсолютно нищо в сграда и район, които да ми допадат.
Таксите са хубаво нещо, ако са в добро съотношение с ползите. Ако искаш жива охрана например, професионален домоуправител, някой да ти поддържа зеленината пред входа, подземните гаражи, да чисти стълбищата... Едни 100 лева месечно са напълно оправдани като разход. Оттам нагоре е глупост.Last edited by ejonny2376; 31.01.2021, 00:07.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнениеКешът като кеш може да се скрие по много начини, най-разпространените от които са: в сейф/каса, в портфейл, в кутия, в дюшек, в буркан. А ако го занесеш в банката, вече нямаш кеш, а имаш инвестиция. Важно разграничение точно в условия на отрицателни лихвени проценти и "количествени улеснения".
Дори и аз наскоро като си преглеждах библиотеката на село / коя книга да използвам за подпалка на огнището за компоти/ изпадна една пачка от 20-левки ... от предните....
Теоретично ги разбираш нещата не се съмнявам. Начи казваш хората доброволно инвестират на минус 0.5% ... Яко, инвеститори от класа :-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеИмах предвид да се скрие кешът като кеш...., а ти пишеш да се похарчи в нещо.... Най-забавното е че като го похарчиш за нещо то друг го получава и него почват да го гонят отрицателните лихви.... Т.е. самият кеш не може да избяга от тях и накрая ще стане схемата - вземи го ти че не го искам :-) и последствията....
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
разбери едно в условия на печатане на пари отрицателните лихви ще са до време. колкото повече пари сипят толкова по-скоро ще почука на вратата инфлацията и искат не искат ще трябва да се 'борят с нея' ... което става с високи лихви
лихвата не ти е проблема в условия на масирано печатане на кеш, проблемът ти е, че стискаш и се трудиш за едни хартийки, които някой друг получава с натискане на копчето на притера - това работи до един момент, но не за дълго. та затова ти казвам тъмни прозорци ОК (инвестиция в тухли за децата да има), но ако има още кеш е добре да се инвестира в нещо, което да не може да се печати
Има вариант и да съм закъснял, че има много, много силни хора в тази област.... въпреки че вероятно все още може....
Ще видим как ще се развият нещата.... Имам да взимам още 1 имот, за да оставя след мен делимо число и да няма конфликти и след това ще мисля накъде да се поеме....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 30.01.2021, 23:21.
Коментар
-
В някаква степен и за някои хора си прав. Просто не са ок за мен....
Имах предвид да се скрие кешът като кеш...., а ти пишеш да се похарчи в нещо.... Най-забавното е че като го похарчиш за нещо то друг го получава и него почват да го гонят отрицателните лихви.... Т.е. самият кеш не може да избяга от тях и накрая ще стане схемата - вземи го ти че не го искам :-) и последствията....
лихвата не ти е проблема в условия на масирано печатане на кеш, проблемът ти е, че стискаш и се трудиш за едни хартийки, които някой друг получава с натискане на копчето на притера - това работи до един момент, но не за дълго. та затова ти казвам тъмни прозорци ОК (инвестиция в тухли за децата да има), но ако има още кеш е добре да се инвестира в нещо, което да не може да се печати
Коментар
Коментар