Трябва да се консултирам с теб нещо, Диск
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнениеА привет на всички, гледам добре си хортувате, ама уви последно време нямам никакви мераци да се забивам пред компа...
Обаждам се, само защото продължавам да чета, че се дъвчат наемите, как щели да се покачват и т.н. Ами може би сте прави, но към днешна дата са на дъно. Дали е заради лятото, дали е защото много хора се изнесоха от София и не се върнаха, не знам, но няма промяна.
Преди 4месеца договорих много хубав апартамент под наем(показах го на Лева за да знае какво на какъв наем договорих) и днес хвърляйки едно око на квартала където търсих апартаменти(аз търсих само в един конкретен квартал) видях стари обяви с още по-сериозни корекции на цените и все още без наематели+ няколко много добри предложения. И не, това не са набиратилни обяви. Още тогава ви казах, че от 7 обяви, 6броя бяха реални, а 5 отговаряха на критериите ми и можехме да се договорим.
В конкретика, единия апарт се дава от частно лице, необзаведен(600лв.). Тогава предложих на господина 500лв. на месец, той беше твърд, че под 550лв. нямало да го даде(дойде с Mercedes ML) и ми обясни, как имал 10апартамента и му било все тая, ако не го даде под наем. Предложих му 450лв. с предлащане за 1г. напред, отказа. Днес апарта се дава за 500лв. на обява, та явно човека се е попречупил, имал нямал нужда не знам, но обявата е факт и все още си се дава...
Казвам го, само защото това уж е инвестиционнен форум и темата е инвестиционна, но някак си не ми се струва изобщо добър момент за ИНВЕСТИРАНЕ в имот. Повтарям, ИНВЕСТИРАНЕ.
За запазване на стойност, за да не се чуди човек, къде да си гледа децата, за да не се чудих как да си изгуби парите, сигурно Е, но за инвестиране никак не ми се връзва математиката.
Приятен ден на всички.. Аз ще отдавам от Август ще ти пиша наемните нива.
Истината е че има много предложения, но без да видиш предимства-недостатъци на имота и локацията е трудно да се правят изводи.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
открехни и нас амамтьорите какво си купил.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
открехни и нас амамтьорите какво си купил.И с апартите е мислел така, ако беше обяснявал надълго и нашироко - сега щеше да е яко за смях.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнениеПак цвъкане. Аз продадох още имоти. Просто ребалансирах портфолиото си и имотите ми паднаха до 50% от него. С парите купих активи на двуцифрена доходност. Не виждам смисъл днес да се купи апартамент за 100 000евро и да му се взема 450лв. наем. Не знам как ги правите сметките, ама в моите калкулации това прави 1% възвръщаемост. Ако някой не може да си управлява парите, няма време, наследвствени са и т.н. окей, но доходността от една такава инвестиция към днешна дата по никакъв начин не покрива инфлацията. Може би след 1г. ще се вдигнат наемите, ще се вдигнат цените, не знам, но към момента няма логика и математика. Отделно, че някак имам чувството, че имотите ще изостанат като доходност спрямо някои други активи, не като цена, а като стойност.Last edited by nradev; 27.07.2021, 19:45.
Коментар
-
Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнениеПак цвъкане. Аз продадох още имоти. Просто ребалансирах портфолиото си и имотите ми паднаха до 50% от него. С парите купих активи на двуцифрена доходност. Не виждам смисъл днес да се купи апартамент за 100 000евро и да му се взема 450лв. наем. Не знам как ги правите сметките, ама в моите калкулации това прави 1% възвръщаемост. Ако някой не може да си управлява парите, няма време, наследвствени са и т.н. окей, но доходността от една такава инвестиция към днешна дата по никакъв начин не покрива инфлацията. Може би след 1г. ще се вдигнат наемите, ще се вдигнат цените, не знам, но към момента няма логика и математика. Отделно, че някак имам чувството, че имотите ще изостанат като доходност спрямо някои други активи, не като цена, а като стойност.
не беше писал скоро. Апарти ли продаде или гаражи?
Надявам се си добре и всичко е супер при теб.
Поздрави
Евго
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
имам наблюдения в търговията с мебели и други неща свързани с 'довършителни и ремонтни дейности' - две години пазарът е яхууу
помните ли годините след 89-та , тогава куцо и сакато с някой лев правеше магазинче да върти търговия.. е сега тези времена са в историята .. сега тези със спестени с кървава пот пари купуват скъпо прескъпо (спрямо нашият стандарт) жилища, че да стават рентиери.
Малки фирмички, магазинчета и фермери. Обаче се оказаха нерентабилни, защото нямаха печалби и клиенти повечето. Баща ми също имаше фирма, от която нямаше никакви приходи в началото на 90-те.
Също така възрастното население къташе всичко на депозит за високи лихви при силна инфлация.
Коментар
-
Първоначално изпратено от diskmanv Разгледай мнениеПак цвъкане. Аз продадох още имоти. Просто ребалансирах портфолиото си и имотите ми паднаха до 50% от него. С парите купих активи на двуцифрена доходност. Не виждам смисъл днес да се купи апартамент за 100 000евро и да му се взема 450лв. наем. Не знам как ги правите сметките, ама в моите калкулации това прави 1% възвръщаемост. Ако някой не може да си управлява парите, няма време, наследвствени са и т.н. окей, но доходността от една такава инвестиция към днешна дата по никакъв начин не покрива инфлацията. Може би след 1г. ще се вдигнат наемите, ще се вдигнат цените, не знам, но към момента няма логика и математика. Отделно, че някак имам чувството, че имотите ще изостанат като доходност спрямо някои други активи, не като цена, а като стойност.
Наемите тръгнаха нагоре , пиша ти го от първо лице . Търсенето е много голямо - вероятно тези които се изнесоха миналата година се завръщат. Имам предвид последните 1-2 месеца
Разбира се това тръгване нагоре поне към момента е слаба работа и НЕ покрива по никакъв начин новите цени на имотите и на довъряителните и за обзавеждане разходи. Сметката НЕ излиза. Затова ще има ниски наемни цени за имоти като на познатият на Бота - с ремонт от 89-та година, но новите апарти завършени на дебели цени няма как да са в този наемен диапазон....Не става ремонт за 30К евро и наем 300 евро....Или ще седи на ШЗ или направено на смислена наемна цена докато се почви наемател...Ако няма ще седи 1, 2-5 години на обява.....
Щом можеш да си докарваш двуцифрена доходност от други неща то тогава си ок, аз не мога да го правя или по-точно риска ми се струва неприемлив за подобна доходност , така че ще си джиткаме с тулите... 1-2% колкото толкова....:-)
ПП Берти , не знам какъв е бизнеса на Ледчо , но мога да предполагам на база подобни бизнеси базирани на внос от Китай. Не се обиждай , но не знаеш кое и как се случва.... Ще го напиша така - това че Ледчо е похарчил неколкостотин К за имоти по никакъв начин не пречи на бизнеса му и тези пари нямаше да му помогнат да го направи по-печеливш и голям от това което е....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 27.07.2021, 18:27.
- 1 like
Коментар
-
И още нещо, тук някои хора ги "пичвах" по темата и знаят. Играх в една игра(60 апартамента). Но се оказа, че материалите са мноооогооооо поскъпнали(+30-40%), а наемите, които трябваше да се гонят бяха над 2 пъти по ниски в момента за да има рентабилност. А аз наистина не виждам в следващите 2-3г. как наемите ще станат х 2 за да се докара до прага на рентабилност. Тоест и заплатите да се вдигнат толкова много. Да не говорим, че не вярвам някой инвеститор да си прави планове на двойно поскъпване за да му се вържат нещата. Сигурно с крадени, или изпрани пари, схемата работи, ама на честни такива-не. Капиталова имаше, но трябваха много усилия и в крайна сметка зарязахме проекта.
- 1 like
Коментар
-
Пак цвъкане. Аз продадох още имоти. Просто ребалансирах портфолиото си и имотите ми паднаха до 50% от него. С парите купих активи на двуцифрена доходност. Не виждам смисъл днес да се купи апартамент за 100 000евро и да му се взема 450лв. наем. Не знам как ги правите сметките, ама в моите калкулации това прави 1% възвръщаемост. Ако някой не може да си управлява парите, няма време, наследвствени са и т.н. окей, но доходността от една такава инвестиция към днешна дата по никакъв начин не покрива инфлацията. Може би след 1г. ще се вдигнат наемите, ще се вдигнат цените, не знам, но към момента няма логика и математика. Отделно, че някак имам чувството, че имотите ще изостанат като доходност спрямо някои други активи, не като цена, а като стойност.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнениеНА този му трябва перманентен бан, не съм 1 път видял на напише нещо смислено и да не се заяжда с хората във всяка тема. За какво точно го държите във форума вдига нивото или вдига съдържанието?
като сметнеш, че основно пишещите тук сме 40+г (а най-важните повишители 50+) + няколко юнака под 40... смятай за какво ниво иде реч.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
В неговата таргет група клиенти нали се сещаш кой е бил по атрактивен
да не е излязъл от бизнеса?препоръка е
Коментар
Коментар