IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
    Еххс, като поставяш въпроса по този начин, започваме да търсим да хеджираме риска от инфлация. И обикновено традиционно отиваме на златото, за нискорисков актив. Обаче, какво става ако наложим графики за НИ и злато, коя графика ще е по-добре според теб?
    Тези дни ще пусна мнение за златото. Точна към момента, когато ти отговарям е на ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно ниво. Ако тук не покаже сила, можем да видим изключително сериозен срив идните месеци..

Иначе в по-дългосрочен аспект, мнението ми в темата се знае още от 2017, когато от нива 1200 писах, че очаквам сет-ъп за бързи 50% нагоре и голяма вероятност текущото ниво да не бъде повече видяно. Тогава беше доста смешно за някои, сега - не толкова. Въпреки, че ако тук не задържим, идните месеци можем да видим нива и 1500, в дългосрочен план аз харесвам златото. Мисля, че е доста нерисков начин да хеджираш пари за НИ, ако сега моментът ти се струва неподходящ.

Иначе в преден пост тук преди няколко месеца разпределих едни примерни 200К за двустаен апартамент в примерно портфолио, което според мен е много по-балансиран начин за инвестиране от това да си купиш панелка в Люлин, но това съм просто аз..

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Мите, прав си така е. Само да попитам. Знаеш ли колко ще получиш обратно от стойността на една Люлинска панелка инвестирана в индекси ако посредника ти фалира ? Питам това по повод перспективата Китайската компания да фалира. А тя наистина може да фалира обаче съм убеден, че нито ти, нито Ексчо можете да си представите причината довела до тази ситуация....Би било ного неочаквано направо яок който ще разбие някои от представите ти описани в горният пост....:-)
      Причината е наистина изключително сложна за обяснение и много малко хора тук можем да я разберем.
      Компанията се е набалончила с толкова дълг, че се очаква да не може да направи плащането на следващия падеж.

Изречението горе орисва нещо нечувано и невиждано в историята, и е изключително сложно.. бих казал, че ще е нужен поне 101 курс по икономика, за да се разбере..

И понеже се повдига въпроса дали имам НИ или не, това никой не го интересува, както съм писал вече. Първо - защото дали имам клас актив или не, не ми влияе върху отношението към дадения клас /обратното е!/. Тук обаче повече от видно е, че както има хора, които смъкват НИ, защото "гроздето е кисело" - абонат1982 е най-отявленият пример, така и такива, които са твърдо решили, че това е ударът на века само защото имат 2 имота и нямат пипе и/или топки да инвестират в друго /нищо, че вече почти не остана някой в София вече без да я е направил тази "топ инвестиция"/.

Второ - относно методите ми, коментирал съм ги както тук, така и в темата за златото неведнъж.

Успех!

Коментар

• Еххс, като поставяш въпроса по този начин, започваме да търсим да хеджираме риска от инфлация. И обикновено традиционно отиваме на златото, за нискорисков актив. Обаче, какво става ако наложим графики за НИ и злато, коя графика ще е по-добре според теб?

Коментар

Та кои са според теб ? 200 тона олио на склад не ме интересува да уточня. Алтернативи предоставящи пасивен и нискорисков доход съизмерим с инфлацията ?
          Моят отговор на въпроса е снп 500- всеки месец слагаш по 500- 1000 лева, а като има срив( промоция) колкото имаш свободни, печалбата също се реинвестира в индекса И както казват икономическите гурота
          '"с магията на сложната лихва" ако почнеш на 20 години ставаш мЕлионер ако доживееш до пенсия

Коментар

Да точно това имаме предвид повечето задръстени с нисколиквидни и губещи имоти. По-добре е от кеша. Сигурно има по-добри алтернативи. Та кои са според теб ? 200 тона олио на склад не ме интересува да уточня. Алтернативи предоставящи пасивен и нискорисков доход съизмерим с инфлацията ?
            първия въпрос, които трябва да си зададеш е;
            има ли ексчо инвестиция в имоти?
            - не
            втория
            какви тогава анализи прави?
            - теоретични
            после си правиш изводите
            препоръка е

Коментар

Мите, прав си така е. Само да попитам. Знаеш ли колко ще получиш обратно от стойността на една Люлинска панелка инвестирана в индекси ако посредника ти фалира ? Питам това по повод перспективата Китайската компания да фалира. А тя наистина може да фалира обаче съм убеден, че нито ти, нито Ексчо можете да си представите причината довела до тази ситуация....Би било ного неочаквано направо яок който ще разбие някои от представите ти описани в горният пост....:-)
              Имаш си утвърдени платформи с гаранция до определена сума като при банковите влогове. Като почна да инвестирам над гаранцията тогава ще се притеснявам

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Интересен ти е анализа, един от малкото смислени постове в темата. Както обичам да казвам пълно щастие няма- за мен и риал естейта и борсата са добри инвестиции със своите плюсове и минуси. На борсата имаш слаб контрол върху инвестицията(затова инвестирам в индекси) но по- добра доходност и по- малко занимавка. При имотите плюса е, че имаш по- голям контрол над инвестицията, можеш и да взимаш необлагаеми пари от тях
                ( рефинансиране) минуса е занимавката с наематели и ремонти. Та както казах- пълно щастие няма

Коментар

• Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                  Привет,

Интересно-забавно е да видя, че дори няма и споменаване за вероятното изпадане в несъстоятелност на Evergrande - може би най-голямата китайска строителна компания с капитализация по-голяма от тази на Lehman Brothers.

Извадка от интервю:
                  В: Обясни ни какви са микроикономическите стимули зад това да има територии с километри от сгради, които са необитаеми.

О: В основата наличието на примитивен финансов пазар, който не оставя на хората друг избор на спестяване освен в имоти.

Тук обаче "призрачните градове" са скрити в истинските под формата на огромен процент тъмни прозорци.

И не, въпреки гореизложеното, не мисля, че сривът е зад ъгъла. Просто не е дошло времето. Колкото "пандемия", която затвори планетата предизвика криза, вероятно толкова ще предизвика и това..
                  Споменавам го само, за да покажа как едно наистина значимо събитие може изобщо да не се спомене по никакъв начин тук.

И в заключение основната ми теза по повод на НИ в няколко изречения: НИ си заслужава, когато го съпоставяш с кеша в сравнително силна инфлационна среда т.е. да не се занулят спестяванията или от пари за апартамент да се превърнат в пари за употребяван автомобил. НО дори в тази среда, НИ ще са далеч от топ представящи се активи т.е. инвестиралите биха могли да са с утешителното "Е, загубих 50% от покупателната стойност на спестяванията и даже запазената половина не мога да отвържа много лесно, но по-добре от кеша, който занули". Както казах и преди, ако някой това го устройва, така да е. Аз честно казано на този етап не мога да дам нищо по-оптимистично от този сценарий за НИ с хоризонт 5-10 години.

Истината е, че в инфлационна среда НИ ще са просто по-добра алтернатива от кеша и дотам. При инфлация, ще има много по-добри алтернативи. Добавям и фактът, че според мен, когато МЯУ дойде /още има време смятам/, 90+% от хората просто ще се чудят от къде им е дошло. Наистина смятам, че следващата криза заформя такъв сет-ъп, че почти няма да има правилно позиционирани. Ще поживеем, ще видим.
                  Да точно това имаме предвид повечето задръстени с нисколиквидни и губещи имоти. По-добре е от кеша. Сигурно има по-добри алтернативи. Та кои са според теб ? 200 тона олио на склад не ме интересува да уточня. Алтернативи предоставящи пасивен и нискорисков доход съизмерим с инфлацията ?

Коментар

• Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                    Привет,

Интересно-забавно е да видя, че дори няма и споменаване за вероятното изпадане в несъстоятелност на Evergrande - може би най-голямата китайска строителна компания с капитализация по-голяма от тази на Lehman Brothers.

Извадка от интервю:
                    В: Обясни ни какви са микроикономическите стимули зад това да има територии с километри от сгради, които са необитаеми.

О: В основата наличието на примитивен финансов пазар, който не оставя на хората друг избор на спестяване освен в имоти.

Тук обаче "призрачните градове" са скрити в истинските под формата на огромен процент тъмни прозорци.

И не, въпреки гореизложеното, не мисля, че сривът е зад ъгъла. Просто не е дошло времето. Колкото "пандемия", която затвори планетата предизвика криза, вероятно толкова ще предизвика и това..
                    Споменавам го само, за да покажа как едно наистина значимо събитие може изобщо да не се спомене по никакъв начин тук.

И в заключение основната ми теза по повод на НИ в няколко изречения: НИ си заслужава, когато го съпоставяш с кеша в сравнително силна инфлационна среда т.е. да не се занулят спестяванията или от пари за апартамент да се превърнат в пари за употребяван автомобил. НО дори в тази среда, НИ ще са далеч от топ представящи се активи т.е. инвестиралите биха могли да са с утешителното "Е, загубих 50% от покупателната стойност на спестяванията и даже запазената половина не мога да отвържа много лесно, но по-добре от кеша, който занули". Както казах и преди, ако някой това го устройва, така да е. Аз честно казано на този етап не мога да дам нищо по-оптимистично от този сценарий за НИ с хоризонт 5-10 години.

Истината е, че в инфлационна среда НИ ще са просто по-добра алтернатива от кеша и дотам. При инфлация, ще има много по-добри алтернативи. Добавям и фактът, че според мен, когато МЯУ дойде /още има време смятам/, 90+% от хората просто ще се чудят от къде им е дошло. Наистина смятам, че следващата криза заформя такъв сет-ъп, че почти няма да има правилно позиционирани. Ще поживеем, ще видим.
                    Интересен ти е анализа, един от малкото смислени постове в темата. Както обичам да казвам пълно щастие няма- за мен и риал естейта и борсата са добри инвестиции със своите плюсове и минуси. На борсата имаш слаб контрол върху инвестицията(затова инвестирам в индекси) но по- добра доходност и по- малко занимавка. При имотите плюса е, че имаш по- голям контрол над инвестицията, можеш и да взимаш необлагаеми пари от тях
                    ( рефинансиране) минуса е занимавката с наематели и ремонти. Та както казах- пълно щастие няма

Коментар

• Привет,

Извадка от интервю:

Коментар

• И тази нощ не са скочили имотите въпреки яловите напъни на брокерите в извън работно време.
                        Посоката е ясна , имотите тръгват по ски пистата отначало леко и незабележимо да не се подплаши овчето стадо а след това неудържимо и много та чак до 2029 и още малко.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа

Той си мисли че ще купува в западнало село покрай границата.Апартаментите с една спалня в близост до океана започват от 200к $. С неговите възможности най-много оградката пред веранда да си купи .
                          че кво са $200к? оф верно, че ти се радваш на чикагски кенеф за 80...
                          Ако ми скимне Флорида, ще те взема за слуга да спиш пред къщата

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Който не дебне софийски и пуевенски коптори - тъй
                            Да, бе. Как не ми се обади 2015 да ти изкупя махалата дворове, къщета, щях да ти ги дам да ги управляваш срещу 15%. А сега щях да гушна 3-4 мелеона и чао окръжно село.
                            Last edited by bulgarian lev; 15.09.2021, 23:45.
                            Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

В Солун придобивката е за 8К€. Отне му 5 години да я изплати. 15К€ за хана му в Немско ще му отнеме 10-12 поне откакто е получил кредита. Но пък виж къв удар. 650К забива при продажба като стой та гледай., като 90% капиталова инкасира от зимата досега само
                              Който не дебне софийски и пуевенски коптори - тъй

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

Във Флорида, ако си вземеш сутеренче, постоянно ще е под вода от ураганите.
                                Добре си се спрял на Солун, там най-много някой да ти се изпикае през прозореца, без да иска
                                В Солун придобивката е за 8К€. Отне му 5 години да я изплати. 15К€ за хана му в Немско ще му отнеме 10-12 поне откакто е получил кредита. Но пък виж къв удар. 650К забива при продажба като стой та гледай., като 90% капиталова инкасира от зимата досега само
                                Last edited by bulgarian lev; 15.09.2021, 23:32.
                                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Working...
                                X