Някой знае ли какви са лихвите по ипотечните кредити сега и примерно преди две години ? Питам защото не съм се интересувала от ипотечното кредитиране в момента в България, а и за да имаме някаква представа до колко могат да се вдигнат лихвите. Така ще имаме представа и доколко могат да повлияят на пазара на НИ.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Аз не казвам че няма да вдигнат лихвите, ще ги вдигнат много плахо и при първите принзаци на суверенен фалит ще се обърне политиката независимо каква инфлация има. От сега ти казвам какво ще е съобщението - да инфлацията е висока обаче очакваме да спаде след 1-2 години, и така 1-2 години ще печатат и накрая ще ги изненада снега, никой не можел да предвиди, всичките им топ икономисти 100% вявали че печатането понижавало инфлацията и т.н.
А Италия преди като го имала тоя проблем ти помниш ли какво стана? Наводниха Европа с напечатани пари в една извънредна среща на следващия ден вече купуваха облигации. Защо си мислиш че пак няма да го сторят?
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Виж,
Не виждам смисъл да си смучеш неща от пръстите ,които не отговарят на реалността .
Италия е имала същия проблем и преди няколко години ,темата за това беше обсъдена преди няколко месеца ,пак подчертавам не си правете илюзиите че лихвите ще останат ниски ,не сте в кварталната бакалия дето днеска се говори едно,а утре друго !
А Италия преди като го имала тоя проблем ти помниш ли какво стана? Наводниха Европа с напечатани пари в една извънредна среща на следващия ден вече купуваха облигации. Защо си мислиш че пак няма да го сторят?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Много щедър прочит имаш за тая среща, и инвестора също де... Мнозинството банкери са ЗА вдигане лихвата, ама в смисъл че те са ЗА примерно световен мир. Ама дали имат право и възможност да си следват желанията са го оставили на въображението на читателя. Италия има само още няколко месеца преди фалита с тоя темп на дохдността по бондовете.
Не виждам смисъл да си смучеш неща от пръстите ,които не отговарят на реалността .
Италия е имала същия проблем и преди няколко години ,темата за това беше обсъдена преди няколко месеца ,пак подчертавам не си правете илюзиите че лихвите ще останат ниски ,не сте в кварталната бакалия дето днеска се говори едно,а утре друго !
Коментар
-
В момента обявиха извънредна среща на ЕЦБ да успокоява пазарите
https://www.investor.bg/novini/130/a...odajbi-354142/
ЕЦБ свиква извънредно заседание в сряда заради пазарните разпродажби*
Въпреки разпродажбата на облигации откакто ЕЦБ обяви плановете си за затягане на политиката коментарите на Шнабел отразяват очертаващия се консенсус в Управителния съвет.
Консенсус -в момента в банката мнозинството банкери са ЗА вдигане на лихвите и то бързо ,подчертавам пак мнозинство
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеОт БНБ вече няколко дни предупреждават банките за ипотечните кредити.
И техните финансисти още есента очакват вдигане на лихвите по кредитите.
Аз забелязвам и друга - още по-опасна тенденция.
Разни ахмаци теглят потребителски кредити, за да купуват злато?!?
Явно си въобразяват, че някакъв ръст там ще им покрие разходите за лихви!
А така само се нахендрят на двойна ножица, но...
Някои житейски уроци са си скъпи по принцип!
https://www.investor.bg/novini/130/a...odajbi-354142/
ЕЦБ свиква извънредно заседание в сряда заради пазарните разпродажби*
Въпреки разпродажбата на облигации откакто ЕЦБ обяви плановете си за затягане на политиката коментарите на Шнабел отразяват очертаващия се консенсус в Управителния съвет.
Консенсус -в момента в банката мнозинството банкери са ЗА вдигане на лихвите и то бързо ,подчертавам пак мнозинство
Last edited by nkavrakov1982; 15.06.2022, 11:06.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
И къде е по-добре да притежавам имот бре Джони ? В Турският квартал на Мюних или центъра на Франкфурт където 9 от 10 човека по улиците не са бели и в момента ? И да ми прибират 70-80% от изкараното под различни данъчни форми да ги хрантутя. Или пък да си купя STOXX , който е пребит дори от депозита на Бота и Кавръка ? Коя страна на света е по-добре демографски имайки предвид , че повечето ми роднини сме бая светли ? Имам познати и роднини живели в Колумбия, Еквадор и Бразилия например. Знаеш ли какво им се случва там на бледоликите ? Къде в Европа демографията е по-добра ? Особено след 20-30 години Цяла Европа ще е преобладаващо тъмна с изключение само на Полша и Балтийските страни... евентуално донякъде Швейцария , ама там трудно се остава за постоянно - Унгария, Словакия и Чехия са Шведизирани колкото тук. Щатите също са много зле демографски.... основно латиноси и аамериканци., Лондон вече е с мюзли кмет и Мохамед най-масовото детско име....
Където и да отидат децата ми ще бъдат винаги чужденци и като бонус в сложна расова и религиозна ситуация. Със сигурност е по-добре да са у нас/ дома/ с 50% Българско население и покрив над главата, но разбира се избора ще бъде техен и най-важното е че ще имат такъв....
ПП И понеже си пропуснал основната част от поста ми ще повторя - 90% от активите на най-грамотните финансово ОБИКНОВЕНИ хора по света са имоти - ХК. Иначе Мъск , ако нещо искаш да ми го цитираш за авторитет си объркал мястото....Не се впечатлявам от измамници освен ако не ми продадат некоя тесла в койни ама при 60К за нищото....:-)
Но българската провинция съвсем ще се обезлюди, сега все още тук там има хора на 70 г. и 80 г. по селата.
В Германия е много добре, имам познати, работят там, дори обикновени служители, но са спокойни и печелят хубаво в една уредена държава.
Коментар
-
От БНБ вече няколко дни предупреждават банките за ипотечните кредити.
И техните финансисти още есента очакват вдигане на лихвите по кредитите.
Аз забелязвам и друга - още по-опасна тенденция.
Разни ахмаци теглят потребителски кредити, за да купуват злато?!?
Явно си въобразяват, че някакъв ръст там ще им покрие разходите за лихви!
А така само се нахендрят на двойна ножица, но...
Някои житейски уроци са си скъпи по принцип!
Коментар
-
https://www.24chasa.bg/novini/article/11815205
Това е от днес - колкото по бързо хората осъзнаят че трябва да излезнат от пазара на имоти в момента толкова по добре за тях ,особено ако става въпрос за теглене на кредити
В опит да овладее лудите цени ЕЦБ ВДИГА ЛИВХИ за първи път от 11 години ! Управителя на БНБ Димитър Радев поиска от банките да имат особено внимание към ипотечното кредитиране !
Коментар
-
Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение
Да обясниш на хора, които ще те разберат! Тук повечето не вдяват или са платени.
При тази инфлация ,те са ок всичко да поскъпва,намират логика че цените щели да са само нагоре защото видиш ли и строителните материяли били поскъпнали ,всичко било поскъпнало ,но идваме на въпроса ,Кой ще плаща тези цени ?
Проблема е в нивата на цените ,в техния огромен ръст,а не само някакъв си ръст,ръста в цените на жилищата е толкова огромен че на практика купувачите на пазара просто спират да купуват,да имаше период около една година и нещо в който от страх доста народ наби пара в имоти без да мисли подчертавам ,но това вече отминава и това се вижда и по обявите ,с малко но вече отдръпването от тази истерия е налице .
Същевременно предлагането,броя обяви само стабилно ,с малко но расте нагоре .
Тези с надутите цени си висят пак казах вече ще станат по 3-4 месеца и повече даже .
И на финала след като нашите герои очакват поскъпване и за тях е нормално да е налице ,аз питам защо цената на парите да не расте след една година изчакване от банките инфлацията да се вкорени.
Да,това беше идеята банките просто изчакаха инфлацията да се вкорени хората да почнат да плащат тези цени и сега вече банките имат здрава основа да покачат лихвите и да оберат ,каквото могат защото ще има страшно много хора и фирми които няма да могат да платят високите лихви,а за банките това не е проблем защото те просто ще си вземат обезпеченията -в София само ще кажа централата /сградатана Уникредит до парк Възраждане е лош кредит,кулите на Витошка на ОББ,пак са лош кредит ,мога да продължавам но няма смисъл ,банките за изтискали печалби ,някой не е самозабравил ,строил е сгради на топ локации и в момента банките имат едни още по скъпи активи във времето взети от дружества които не са си правили сметката ,същото важи и за доста народ последните години
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Ужас човече, ужас! Абсолютно непоправим си! Цялото имущество инвестирано в БГ имоти - държава, за която Мъск сигурно не е и чувал, че съществува!!! Това е болест, не е инвестиция. Какви поколения те гонят, само след 20-30 години децата ти отдавна ще са забравили за съществуването на България, за внуците да не говорим. 50% шведско население в територия, васална на султан Ердоган 2. Това ни чака. Да притежаваш имот на подобно място ще е нещото, което най-малко ще желаеш.
Където и да отидат децата ми ще бъдат винаги чужденци и като бонус в сложна расова и религиозна ситуация. Със сигурност е по-добре да са у нас/ дома/ с 50% Българско население и покрив над главата, но разбира се избора ще бъде техен и най-важното е че ще имат такъв....
ПП И понеже си пропуснал основната част от поста ми ще повторя - 90% от активите на най-грамотните финансово ОБИКНОВЕНИ хора по света са имоти - ХК. Иначе Мъск , ако нещо искаш да ми го цитираш за авторитет си объркал мястото....Не се впечатлявам от измамници освен ако не ми продадат некоя тесла в койни ама при 60К за нищото....:-)
- 3 Харесвания
Коментар
-
Темата е една в Италия,друга в Германия,и държавите които спазват по добра фискална дисциплина.
ОСвен това банката вече се изложи с приказките за временната инфлация и вече от седмици се комуникира едно и също-затягане.
Пак подчертавам,това го има и в решението от 9 Юни.
При проблеми,могат да активират изкупуване на дълг,но към Гърция,Италия или Португалия,например,също така изчисленията са че могат да вдигат лихвата до 2% до края на 2023 година.
Това са нива три пъти по високи спрямо сегашните ,да 2% звучи малко но това е лихвата на ниво Централна банка,при търговските банки тя се умножава пропорционално,и както виждаме и в САЩ,и в други страни вече самите лихви по ипотеките от няколко месеца са над 5%.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Legal Разгледай мнениеНе съм бизнес акаунт, дори нямам идея, защо го написа и каква е целта на тези акаунти. Не съм банков служител, ако това имате предвид. Като писах клиенти, да, но, в правната част на договора.
Поставих си въпроса, защото гледам сте запознати с банките и поведението им.
Заличавайте въпроса, ако считате, че не е за тук.
Зад тях трябва да имаш една Берлинска стена от обезпечения.
Пощенска банка предлагаше кредит до 250 000 евро,ипотечен за максимален срок с фиксирана лихва до 30 години.
Повечето банки фиксират максимум до 10 години,като самия кредит е по скъп с едни до 1.5% над този който е с плаваща лихва.
Но пак казвам случая е много особен най вече заради обема на исканата сума,и тук е трудно изобщо да се каже каквото и да е .
Този кредит отива вече в корпоративните кредити за бизнес ,защото е твърде голям за ипотечен,банката ще иска и доста голямо самоучастие,или ще свали доста оценката на закупуваното имущество,ако е за жилище или нещо подобно,особено в момента ,когато пазара вече поема в една друга посока.
- 1 like
Коментар
-
Не съм бизнес акаунт, дори нямам идея, защо го написа и каква е целта на тези акаунти. Не съм банков служител, ако това имате предвид. Като писах клиенти, да, но, в правната част на договора.
Поставих си въпроса, защото гледам сте запознати с банките и поведението им.
Заличавайте въпроса, ако считате, че не е за тук.Last edited by Legal; 15.06.2022, 09:25.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Legal Разгледай мнениеТези дни, клиенти ще подписват кредит за 8 000 000лв.
Ще пробвам да договоря с банката фиксирана лихва за минимум 7г. Дори и на по-висока цена.
Какви са преките ви наблюдения, в поведението на банките в този аспект?
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар