If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Toнкин точно на това беше влязал с 10 апарта на жълто на цени от 500евра. Продаде после 5 броя на 1200евра . А преди това беше обяснявал, че няма да продава, само ще ренти щот е инвеститор и ала бала глупости. В същата тази сграда се накачиха още доста хора покрай него, говоря за млади хора без опит в инвестициите. Той се правеше на инвеститор, а е обикновен спекулант. Реално, ако беше спазил думата си да ги ренти всичките, щеше да е мъжка постъпка, а сега си е просто една спекула. Разкарал ги е според мен, за да направи печалба, освободи кеш за други сделки. Отделно, че мина доста време, а сградата все още е до никъде, така де далече е от момента за даване под наем. И когато имаш малко акъл, тези месеци/години на чакане за дадена сграда спокойно им се тегли калкулацията на пропуснати ползи, загуба спрямо инфлацията и човек за нула време разбира, че трябва да излезе бързо, ако иска да направи печалба.
Другия апарт, който дават с малкото прозорче се намира точно до Мария Луиза и Струма. Той е на баща му. По случайност имам познат във входа. Апарта е бил даван десетилетия за никакви пари, докато Христо Шомов не му прави ремонт за 50хил евро. И идеята е да се взема 1200++лв наем, въпреки че е някаква мижава квадратура. Това обаче беше преди повече от половин една година. И гледайки видеото на надъхания младеж и това, че апарта не е мръднал ме кара да си мисля, че след първоначалното "избиване" да го наемат, сега няма наемател. т.е. стратегията с инвестиции и даване под наем важи, само на собствени имоти или такива купени отдавна с кеш. Но нищо на сегашните цени не става за инвестиция, визирайки НАИСТИНА ИНВЕСТИЦИЯ, щото 2% доходност и мега много разправии с наематели и ремонти си е пълна тъпотия.
В момента Толкин е с голям левъридж и многоооо имоти, но виждайки как е с цифрите, ще успее на време да излезе. Реално се е превърнал в брокер и до голяма степен продава на младежите около него. Той ги надъхва, а те после теглят ипотеки играят на левъридж х 3х 5, сменят чаршафи и си скубят косите за да хванат заведните 2% БЕЗПЛАТНИ пари от кредитите, докато не стане някое голямо мяу и да изгорят. Докато това стена обаче, той вече е построил, продал и ликвидирал риска. Играта винаги е била на големите, а малките плащат сметката. Той явно го знае, но малките явно ще го научат по трудния начин.
Разбира се мога да греша в някои от разсъжденията си или някои числа да са се променили без да имам информация за това.
Вижте ги само колко са надъхани 20 годишните, а дори не си дават сметка колкото трагично качество е това строителство, което гледат и как след 5-10г ще плащат баснословни суми за ремонти...Добре че са млади и имат здрави гърбове за да ги счупят от бачкане.
Браво на Тонкин. Казвал съм го и пак ще повторя - глупаците са като тревата, косиш я, отзад пониква нова.
Забравяш най-важното - освен сигурно и уютно, в децката е и безплатно. В децката нямаш разходи за наем, нямаш разходи за ипотеки, нито разходи за комисионни на брокерски чакали.
Съответно спестените пари можем да ги вложим в разни печеливши инвестиции.
Извинявай, ама това е форум за инвестиции,
а не форум за набутвации...
съгласен съм на 100%, най-добрата инвестиция е деЦката! Няма по-добра инвестиция от тази.
Единствените два града, които се доближават като резултати, са Истанбул и Диарбекир. За да разбере на какво се дължи това неочаквано откритие, "Капитал" направи свое проучване. Резултатите от него обаче не само не противоречат, а и допълват тъжната картина. Според анкетата във фейсбук, която стоя отворена няколко седмици и в която гласуваха почти 420 души, самотата в София не е изключение, а константно състояние.
Забравяш най-важното - освен сигурно и уютно, в децката е и безплатно. В децката нямаш разходи за наем, нямаш разходи за ипотеки, нито разходи за комисионни на брокерски чакали.
Ти като толкова искаш - набвай 200 000 евро за стара панелка, или пък за нова маломерка, за да си я държиш празна,
или да я даваш под наем на пияници и наркомани за по 400 евро на месец...
Сигурен ли си?
Не съм виждал ни един въпрос тука как да ИЗКАРАМ/СПЕЧЕЛЯ 100к. Всичко пита къде да НАБУТАМ 100к без никаква идея за изкарване на пари.
Не съм видял и НИ ЕДИН ОТГОВОР как да ИЗКАРАМ ПАРИ
Глупости на търкалета. В атина има разделение. 50+г са на 3-4 ПЪТИ по ниски цени от новото, а не 30-40% и то в измислени квадратури на новото в шопия иначе цената на м2 е еднаква
Ми и такова сегментиране си има според качеството на новото строителство. Има доста ново строителство, което се доближава до панелки като качество, дори по-зле като разпределение и цените са си съответни. Има и доста луксозно ново на други цени. Чак 3-4 пъти разлика не вярвам да има на една и съща локация освен ако не става дума за наистина топ качество, аз такова не съм виждал, примерно с дебели плочи, високи тавани, шумоизолации в стени и плочи, големи площи, голям уединен двор, поне по 2 гаража на апартамент и прочие, които да доближат изживяването до къща.
Пазарът си е сегментиран отдавна. Колко още да се раздалечават топ имотите от гетата? Все пак има някакъв баланс, и топ имотите са в същата бедна и провинциална европейска столица, а не в Париж.
Глупости на търкалета. В атина има разделение. 50+г са на 3-4 ПЪТИ по ниски цени от новото, а не 30-40% и то в измислени квадратури на новото в шопия иначе цената на м2 е еднаква
Не бих правил паралели между имотния пазар у нас и пазара в която и да е друга държава. НИ в България се движат от уникални процеси и специфики, които никъде по света ги няма.
За моя най-голяма изненада няма и сегментиране на пазара, което очаквах още с началото на Ковида. Цените на новото и на панелки се движат почти успоредно. Това вече е големия шок за мен.
Пазарът си е сегментиран отдавна. Колко още да се раздалечават топ имотите от гетата? Все пак има някакъв баланс, и топ имотите са в същата бедна и провинциална европейска столица, а не в Париж.
В деЦката винаги е най-сигурно и най-уютно. Мама бди около деЦката да няма никакви опсности за малък бебчо, да му е чисто, топло и уютно.
Ти като толкова искаш - набвай 200 000 евро за стара панелка, или пък за нова маломерка, за да си я държиш празна,
или да я даваш под наем на пияници и наркомани за по 400 евро на месец...
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Аз не говоря, че безработицата е фактор. А казвам, че корелацията безработица - цени на имоти е желязна. Наблюдавам пазарите на имоти в две държави и корелацията е присъствала неотменно до сега.
И...безработицата е най-важният елемент за да имаш представа кога ще започва пукане на балон. Засега няма никакви подобни индикации.
[ATTACH=CONFIG]n4165867[/ATTACH]
Не бих правил паралели между имотния пазар у нас и пазара в която и да е друга държава. НИ в България се движат от уникални процеси и специфики, които никъде по света ги няма.
За моя най-голяма изненада няма и сегментиране на пазара, което очаквах още с началото на Ковида. Цените на новото и на панелки се движат почти успоредно. Това вече е големия шок за мен.
Безработицата е най-маловажният фактор за цените на НИ. Основните играчи на пазара или не работят официално, или работят нещо за парлама.
Има някакви проценти, които се движат от хорица на заплата с ипотечка, но те са все по-малко и с все по-малък дял.
Спиране на някаква линия на субсидии, разбиване на наркоканал или затягане на контрола в съдебната система ще бъде много по-разрушителен за пазара на имоти в България, отколкото лихвени проценти и коефициент на заетост.
Аз не говоря, че безработицата е фактор. А казвам, че корелацията безработица - цени на имоти е желязна. Наблюдавам пазарите на имоти в две държави и корелацията е присъствала неотменно до сега.
И...безработицата е най-важният елемент за да имаш представа кога ще започва пукане на балон. Засега няма никакви подобни индикации.
Добре, че изказа ти не е като на берджо като от последна инстанция, а се застраховаш драги ми Диск.
Разбира се, че грешиш и ти прекрасно го осъзнаваш. Къде в уравнениети си включил поне едно от условията за спад на цените? (безработицата примерно) За толкова години би трябвало да си научил, че безработицата е основния индикатор на спада на цените на имотите. Нищо друго - нито лихви, ни демография, ни празни жилища. (тия последните са само в празната глава на мажоретко)
Безработицата е най-маловажният фактор за цените на НИ. Основните играчи на пазара или не работят официално, или работят нещо за парлама.
Има някакви проценти, които се движат от хорица на заплата с ипотечка, но те са все по-малко и с все по-малък дял.
Спиране на някаква линия на субсидии, разбиване на наркоканал или затягане на контрола в съдебната система ще бъде много по-разрушителен за пазара на имоти в България, отколкото лихвени проценти и коефициент на заетост.
Коментар