IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• От Бенча получават мейли , при Карол не съм го видял , но тръгне ли инфо - тук празно не е имало!

Коментар

• При кой ИП сте? При мен още го няма.

Коментар

• -Тъкмо ин тайм, - Аааалелуя ! - Време е за един достоен петъчен форс ...

Коментар

• Честит ни дивидент.
          Beware the bearers of false gifts and their broken promises.

Коментар

• дивидента получен ,,

Коментар

• Засега годината върви по-добре от миналата. Добивите при пшеницата са над миналогодишните. Цените също стартират по-добре от миналата година.
              Засега царевицата и слънчогледа са добре, но трябва дъжд.
              По света пъстра картина, изглежда ценит леко леко ще растат, но реколтата не може да се нарече ниска.

Коментар

• Не точно, например ако някой ми харесва как мисли и имаме обща позиция, започвам да оглеждам и другите му/и позиции
                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                  Кое е другото място?
                  Да не разводняваме форума! Все пак влизащите тук се интересуват от АТЕРА, темата се разводнява непреъснато от много хора. Моят портфейл бе споменат в контекста на конюнктурата на БФБ и личното ми доверие към позицията. За инвестиращите тук няма значение къде другаде съм се позиционирал!

В контекста на предвходните размисли относно позицията, искам да отбележа, че цената на земята в портфейла на АТЕРА, не трябва да се възприема като някаква 100%ова хумогенна цялост, подлежаща на оценка незабавно, а като отделни проекти, при които бъдещата пазарна реализация зависи много от мениджмънта на компанията. Земята не може да се разглежда като незабавен конвертируем продукт, особено когато имаме разделение по проекти.
                  Last edited by Mike Florida; 09.07.2015, 15:26.

Коментар

• Кое е другото място?
                    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                      Казано, честно не знам как стигаш до този извод, че текущата цена била близка до реалната

Дори по допусканията, които са заложил, пак не излиза толкова ниско...

На първо място, тази продажна цена, която приемаш е твърде занижена.... Айде да не е 1200 лв./ дка, на колкото продаваха миналата година (за тия 1500 лв. дето има информации, че тестват пазара, засега не съм прочел за индикации, че ще успеят с тях), но според мен ~1000 лв. е някакъв минимум за тия големи пакети (та вече самия "Адванс" купува над 800 лв., което означава, че това е цена на сделки тип "5 дка. на дядо и баба")....

Но, както казах, хайде да приемем твоето допускане, макар че е силно занижено.

При ~900 лв/.дка. (30 % над средната продажна за страната, на която се базираш), при 224 хил.дка, това прави 201,6 млн.лв..

Но това не е единствения компонент в стойността на компанията, защото имаш още:
                      1.) Наличен кеш: 19,4 млн.лв. (остатъчния след разпределяне на дивидента);
                      2.) Вземания и др: 4,3 млн.лв.
                      3.) Неполучени ренти за 2015 г. 3,7млн.лв. (към 31.05.2015);

Айде, ще се съглася, че притежаваните неземеделски имоти да ги оценим на 0 лв. (въпреки, че покупните им стойности само са за над 10 млн.лв. и дори и да не им се вижда в момента реализацията, мисля че е твърде песимистично да ги броим за 0 лв., но така да е).

Та, дори и без неземеделските имоти, и дори при силно занижената за мен цена от 900 лв./дка за земеделските земи, пак имаме една стойност на компанията.от 229 млн.лв.. При 85,1 млн.акции, това прави 2,69 лв./акция... както и да си го броим, не мога да приема, че при тези 25 % над текущата цена, може да се каже че "текущата стойност била близо до реалната"....

Аз лично приемам, като минимална цена 1000 лв./дка, което за мен е нормална за такъв огромен (поне за българските стандарти) пакет и с 20 % "safety margin" спрямо цените на които продаваха миналата година. При такава стойност на земеделската земя, стойността на акцията излиза около 2,95 лв.

Естествено, всеки сам прави своите допускания, тук има и хора, които очевидно залагат земята по 500-600 лв...
                      Не си мисли, че като са продавали на 1200 или тест на 1500 лева, то това се отнася за целият им поземлен фонд. Те продават и реализират вече укрупнените си проекти и тези, към които има най-голямо търсене, а те са и с най-високи цени. Ако направим аналогия към моята методика за оценка спрамо средна рента и включим и твоя пример, то те найстина продават на 1200 и сигурно има райони, в които взимат рента от 60 лева, но за да дойде средната рента 41,07, то те отдават и на значително по-ниски цени от тези 41 лева. Съответно едва ли цената на земята там към моментни пазарни цени може да се отнесе към категория 1000-1200 лева.
                      Това, че купуват на 800 лева, не означава автоматично, че говорим за страхотни парцели и цени от 1500 лева в последствие, възможно е да са принудени да купуват на по-висока от реалната цена определени имоти, за да ги обединят с други техни терени, които да намерят бъдеща реализация. След като притежават вече определени имоти, закупени от "дядо и баба" както казваш, те се оглеждат наоколо за съседни парцели за да ги обединят и понякога това е фактор по-висока цена.
                      Тук ще направя препратка и към коментара на fortiss , ще видим за в бъдеще как ще се движи процента на рентираната земя. Според мен една голяма част от земята не се рентира именно заради факта, че са купени малки парцели и на отдалечени места, но тук трябва да отбележим факта, че едно укрупняване на подобни парцели моментално вдига тяхната оценка и ги прави реализуеми на пазара, било за продажба било за рента. Ако повишат общия процент на рентирането на 80% би било добре, очаквания за 100% са несериозни. С други думи при своите покупки трябва да търсят качество и позициониране, а не толкова ниска цена и да изтъргашат някоя бабичка!

Градската земя трудно може да бъде оценена колко струва! Аз също имам акции тук, но не бързам цената да се вдига, смятам да допълня. Интересува ме дивидента и фундамента. Фундамент общо взето не по- ниско от това, което наблюдаваме в момента. При дивидента дори и да има отстъпление малко в текущата година, догодина или по догодина смятам, че ще навакса, още повече, че при нестабилно БФБ и неяснота за промяна смятам, че варианта е приличен. Цените на земята е важното да са стабилни, а не толкова да бележат повишение. Както и друг път съм отбелязвал при АТЕРА говорим за инвестиция от поне 3-4 години за да се изкара нещо от позицията. Хората, които се опитват при много от малките компании на БФБ да правят "трейдинг" за по 6 месеца им пожелавам успех!!!
                      За мен качествените неща на БФБ са сравнително малко, аз участвам освен тук само на още едно място.

Не е препоръка!
                      Last edited by Mike Florida; 09.07.2015, 11:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
                        ........ логично е да погледнем и към средната пазарна цена на земята като цяло. За страната за 2014г. тя е съответно 684 лева.

Поради крупността на поземлената собственост и нейното разпределение, и поради факта, че в по-голямата си част от АТЕРА са доказали, че успяват да продават над средните цени аз бих прибавил едни 30% към тази оценка. В комбинация с градската земя, която притежават, нявярно текущата им пазарна оценка е близо до реалната им такава. Едва ли може да се говори за фундамент 1,30 или 3,70 каквито мнения непрекъснато се прокрадват.....
                        Казано, честно не знам как стигаш до този извод, че текущата цена била близка до реалната

Дори по допусканията, които са заложил, пак не излиза толкова ниско...

На първо място, тази продажна цена, която приемаш е твърде занижена.... Айде да не е 1200 лв./ дка, на колкото продаваха миналата година (за тия 1500 лв. дето има информации, че тестват пазара, засега не съм прочел за индикации, че ще успеят с тях), но според мен ~1000 лв. е някакъв минимум за тия големи пакети (та вече самия "Адванс" купува над 800 лв., което означава, че това е цена на сделки тип "5 дка. на дядо и баба")....

Но, както казах, хайде да приемем твоето допускане, макар че е силно занижено.

При ~900 лв/.дка. (30 % над средната продажна за страната, на която се базираш), при 224 хил.дка, това прави 201,6 млн.лв..

Но това не е единствения компонент в стойността на компанията, защото имаш още:
                        1.) Наличен кеш: 19,4 млн.лв. (остатъчния след разпределяне на дивидента);
                        2.) Вземания и др: 4,3 млн.лв.
                        3.) Неполучени ренти за 2015 г. 3,7млн.лв. (към 31.05.2015);

Айде, ще се съглася, че притежаваните неземеделски имоти да ги оценим на 0 лв. (въпреки, че покупните им стойности само са за над 10 млн.лв. и дори и да не им се вижда в момента реализацията, мисля че е твърде песимистично да ги броим за 0 лв., но така да е).

Та, дори и без неземеделските имоти, и дори при силно занижената за мен цена от 900 лв./дка за земеделските земи, пак имаме една стойност на компанията.от 229 млн.лв.. При 85,1 млн.акции, това прави 2,69 лв./акция... както и да си го броим, не мога да приема, че при тези 25 % над текущата цена, може да се каже че "текущата стойност била близо до реалната"....

Аз лично приемам, като минимална цена 1000 лв./дка, което за мен е нормална за такъв огромен (поне за българските стандарти) пакет и с 20 % "safety margin" спрямо цените на които продаваха миналата година. При такава стойност на земеделската земя, стойността на акцията излиза около 2,95 лв.

Естествено, всеки сам прави своите допускания, тук има и хора, които очевидно залагат земята по 500-600 лв...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
                          Поземленият портфейл на АТЕРА, не трябва нито да се възхвалява, нито да се говори, че са им останали само чукари. Много хора във форума са изразявали диаметрално противоположни мнения. Според мен обаче можем просто да се опрем на цифрите и да се опитаме да си направим съответните изводи, а за мен те са очевидни.

През 2014г. средната цена на рента на декар за страната е 41 лева, съответно за АТЕРА е 41,07, като дружеството отдава 73% от нея. Останалите поне 20% до 93% общо може да се предположи, че поради различни причини не са отдадени, но навярно са със същото качество и оценка като отдадените 73%.
                          Разбира се тук правим уговорката, че това не може да бъде 100%ов ориентир, но средната цена за арендуване в много голяма степен говори за качеството на земята и ни приближава до нейната оценка.
                          Ако за Североизточният тази аренда е 61 лева, а за Северозападния съответно тя е 38 лева, за Северният централен 50 лева. То АТЕРА с нейните средни 41,07 лева леко изостава от средните за Североизточен и Северен централен, при положение, че над половината от портфейла и се намира там. Разбира се едно подобно изоставане, което не е в значима степен може да намери своето обяснение и да се дължи на множество фактори.
                          Да се върнем обаче на оценката на земята. При средна за страната рента, която поддържа АТЕРА логично е да погледнем и към средната пазарна цена на земята като цяло. За страната за 2014г. тя е съответно 684 лева.

Поради крупността на поземлената собственост и нейното разпределение, и поради факта, че в по-голямата си част от АТЕРА са доказали, че успяват да продават над средните цени аз бих прибавил едни 30% към тази оценка. В комбинация с градската земя, която притежават, нявярно текущата им пазарна оценка е близо до реалната им такава. Едва ли може да се говори за фундамент 1,30 или 3,70 каквито мнения непрекъснато се прокрадват.

Не е препоръка!

по принцип мога да се съглася с мнението ти
                          притеснява ме големият процент неотдадена земя - 27%
                          в моя скромен опит не съм виждал земя, която да става да се работи и да се заобикаля, т.е. почти всичко се работи /с малки изключения, он малки/
                          ако земята не става да се работи - тогава ясно
                          занам за парцели на Адванса, които са изоставени лозя - те не се работят, не че са лоши като земя, но няма кой да ги изчисти и вкара в обработка
                          това обаче едва ли ще са колкова много ниви
                          не пиша данни, просто разсъждавам

през новата стопанска година поне няма да има много неотдадена земя

Коментар

• Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                            Адванса е най-стабилното и перспективно дружество някога на БФб. Дивидентите са "абсолютно сигурни" и цената може да е "само нагоре". Чужденците ще се избият да го купуват. Един ден цената ще спихне яко когато спре да продава земя, но тогава всички ще са продали на печалба и няма страшно че ще загубят пари, защото акцията е "по-сигурна" и от депозит. Не е препоръка
                            Атерата: хубава компания, но 4-5 години няма да е толкова дивидентово сосна. Смятам да намаля бройчичката си туканка с около 25%... след около 4 години лека-полека ще възстановявам позициите си в.
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Адванса е най-стабилното и перспективно дружество някога на БФб. Дивидентите са "абсолютно сигурни" и цената може да е "само нагоре". Чужденците ще се избият да го купуват. Един ден цената ще спихне яко когато спре да продава земя, но тогава всички ще са продали на печалба и няма страшно че ще загубят пари, защото акцията е "по-сигурна" и от депозит. Не е препоръка
                              Bulls on BSE

Коментар

• Поземленият портфейл на АТЕРА, не трябва нито да се възхвалява, нито да се говори, че са им останали само чукари. Много хора във форума са изразявали диаметрално противоположни мнения. Според мен обаче можем просто да се опрем на цифрите и да се опитаме да си направим съответните изводи, а за мен те са очевидни.

През 2014г. средната цена на рента на декар за страната е 41 лева, съответно за АТЕРА е 41,07, като дружеството отдава 73% от нея. Останалите поне 20% до 93% общо може да се предположи, че поради различни причини не са отдадени, но навярно са със същото качество и оценка като отдадените 73%.
                                Разбира се тук правим уговорката, че това не може да бъде 100%ов ориентир, но средната цена за арендуване в много голяма степен говори за качеството на земята и ни приближава до нейната оценка.
                                Ако за Североизточният тази аренда е 61 лева, а за Северозападния съответно тя е 38 лева, за Северният централен 50 лева. То АТЕРА с нейните средни 41,07 лева леко изостава от средните за Североизточен и Северен централен, при положение, че над половината от портфейла и се намира там. Разбира се едно подобно изоставане, което не е в значима степен може да намери своето обяснение и да се дължи на множество фактори.
                                Да се върнем обаче на оценката на земята. При средна за страната рента, която поддържа АТЕРА логично е да погледнем и към средната пазарна цена на земята като цяло. За страната за 2014г. тя е съответно 684 лева.

Поради крупността на поземлената собственост и нейното разпределение, и поради факта, че в по-голямата си част от АТЕРА са доказали, че успяват да продават над средните цени аз бих прибавил едни 30% към тази оценка. В комбинация с градската земя, която притежават, нявярно текущата им пазарна оценка е близо до реалната им такава. Едва ли може да се говори за фундамент 1,30 или 3,70 каквито мнения непрекъснато се прокрадват.

Не е препоръка!

Коментар

Working...
                                X