Първоначално изпратено от LEOPARD
Разгледай мнение
Мисля, че бизнесът на фонда вече е преминал пика си и от тук нататък само ликвидация може да донесе добър доход на акционерите. Всичко друго ще бъде дивидент макс до 0,2 лв и цена около настоящата.
Мотиви:
1. Няма достатъчно подходяща земя за продажба, която да може да бъде възстановена. Всяка продажба на хубава земя за цена около 1000лв понижава качеството на активите.
2. Ясно личи, че фондът купува земи извън добрите райони в страната. Интересно ми е да видя къде и какви земи са закупувани през последните 3-4 месеца.
Промяна може да донесе трайно повишение цената на зърната - пшеница над 40ст, царевица над 36-37ст, слънчоглед над 80ст. Това засега не изглежда много вероятно.
В моя район фонда вече си продаде качествената зеця - която е добра за областта. Остана само тези, който е под средното ниво - в две общини. Като гледам Адванса се записал, че именно там има доста голям % от земите си.
Нова рента от 45лв и то за голям собственик - не е за хвалене. Старата остава доста ниска обаче и нещо не върви много силно нагоре. Дори и да е имало грешки при подписване на някои договори, те за 1-2-3 години трябваше да се оправят, но не става.
Според мен фондът пак ще мъчи работата, ще се търгува нещо, нещо ще се ръчка, но няма да е както през 2011-2013г. За ад стане пак така - зърната гледайте.
Коментар