Първоначално изпратено от padre Bonaventura
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Last edited by orakula; 25.03.2014, 00:00.
-
-
Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнениепък как ги улучваш Импе?!?
аз лично очаквах 3-4 стинки отгоре...ама и така съм доволен....
като цяло акцията има още досто потенциал за нагоре...както писах още миналата година есента очаквам цена(минимум) около 3-те леФа преди дивидент или максимум 3.15-3.30 при цялостно добро представяне на пазара
успех на всички акционери тук..
и не е препоръка!!!
Позицията има вопиюща нужда от явяването на мистър Геко
Не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАз казах това.
0.398 - 0.0199 (данък) = 0.3781
Близо съм, дума да няма.
аз лично очаквах 3-4 стинки отгоре...ама и така съм доволен....
като цяло акцията има още досто потенциал за нагоре...както писах още миналата година есента очаквам цена(минимум) около 3-те леФа преди дивидент или максимум 3.15-3.30 при цялостно добро представяне на пазара
успех на всички акционери тук..
и не е препоръка!!!
Коментар
-
И колко е фундамента -всичката земя по 1000-1200 лв . лиПървоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеха ха, е то официалната информация за дивидента се появи в петък, нямам представа как може да е била калкулирана до момента (иначе е ясно, че непрекъснато инвеститорите по тази позиция се водят именно от очакванията за дивидент, едни дето прогнозирага да има висок такъв - купуваха, други дето очакваха да е малък или никакъв - продаваха).
Лично за мен, преди да се калкулира дивидента в цената на акцията, трябва да се достигне фундамента, а ние сме още доста под него
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАз казах това.
Близо съм, дума да няма.
ти ти ти ти
почти като Бат Бойко
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеОтчетът им излезе не е от пролетта
http://www.advanceterrafund.bg/novin...3ada2aa5431642
Според одитирания годишен финансов отчет нетната печалбата на „Адванс Терафонд” АДСИЦ за 2013 г. е 34,7 млн. лв. Коригираният финансов резултат, подлежащ за разпределение за дивидент, е 33,9 млн. лв. (0,398 лева/акция брутен дивидент). Според Закона за дружествата със специална инвестиционна цел (ЗДСИЦ), дружеството е задължено да задели за дивидент минимум 90% от нея или 30,5 млн.лв. (0,358 лв./акция брутен дивидент). Дивидентът се очаква да бъде изплатен през 2014 г., след решение на Общото събрание на акционерите.
Към 31 декември 2013 инвестиционните имоти на дружеството включват земеделска земя с площ приблизително 225 380 декара, имоти в процес на регулация с площ приблизително 128 декара и имот в регулация с площ приблизително 11 декара на обща стойност 164 млн. лв.
Дружеството има сключени договори за аренда на приблизително 163,454 декара земеделски земи към края на 2013. Реализираните приходи от аренда за 2013 са в размер на 5,8 млн. лв. За сравнение, договорите за аренда на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ през 2012 г. са били за приблизително 191,183 декара, а приходите от тази дейност са били 5,9 млн. лв.
За изминалата 2013 година дружеството реализира продажби на 46 069 декара земеделски земи при средна цена 1 072 лв./дка.
Честито на печелившите и поздрави на Импето или който там каза 38 стинки и позна.
Близо съм, дума да няма.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеМисля ,че дивидента си е калкулиран в цената от доста време, или греша
Лично за мен, преди да се калкулира дивидента в цената на акцията, трябва да се достигне фундамента, а ние сме още доста под него
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеМисля ,че дивидента си е калкулиран в цената от доста време, или греша
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеОтчетът им излезе не е от пролетта
.........
Според одитирания годишен финансов отчет нетната печалбата на „Адванс Терафонд” АДСИЦ за 2013 г. е 34,7 млн. лв. Коригираният финансов резултат, подлежащ за разпределение за дивидент, е 33,9 млн. лв. (0,398 лева/акция брутен дивидент)...........
Честито на печелившите и поздрави на Импето или който там каза 38 стинки и позна.
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеАйде и аз да дам своите 50 цента, в играта с прогнозите.
Днес си поиграх да изсмятам дивидента при отчетени продажби през 2013 г. (общо 46069 дка), като съм смятал и приходите от ренти и лихви, като респективно съм извадил 10-те процента за управляващото дружество от продажбите и рентите. Сложил съм (извадил) съм и някои други разходи, които са налични в септемврийския отчет и така или иначе ще са валидни на годишна база. Моите сметки са за около 42 ст./акция, като не ангажирам никой с моите калкулации.
Предполагам, че ще има някои разходи през последното тримесечие, за които няма все още информация за да ги включа в изчисленията, но не би следвало да са толкова големи (значимите разходи са за обслужващото дружество, а тях съм ги включил в сметките). Така че моята прогноза за дивидент е за ~40 ст./акция.
(Това е предварителна прогноза, по-точна ще мога да направя като излязат предварителните счетоводни отчети за 2013-а).
Колкото до прогноза за цената на акцията преди и след дивидент, там вече ми е трудно да прогнозирам. Напоследък няколко пъти казах, че явно не разбирам тази позиция. Фундамента на компанията според мен, все още дава стойност на акцията около 3,50 лв, но явно пазара си има собствено мнение по въпроса, така че дали ще се доближим до тези нива е една друга тема.
Съгласен съм с мнението на колегите, че тук е сравнително "скучна" позиция и трейдърите търсещи бързи пари насочват инвестициите си в други позиции... Движението на борсата последните месеци доказа това - без да има някакви съществени промени във фундамента (подобрени финансови отчети на компаниите или нещо от сорта), някои акции излетяха с около 20-30-50 % за последните месеци, докато тук въпреки изключително добрите резултати акцията почти не мръдна.
Та прогнозата ми за цената на акцията е по-скоро свързана с развитието на пазара като цяло. Ако еуфорията на борсата продължи и парите се насочват другаде, предполагам тук няма да има голям ръст, може би до +25-30 ст., т.е. до 2,70 лв.
Ако обаче започне някоя корекция и някои инвеститори кешират печалбите си, предполагам че може да се насочат тук за малко бързи и лесни пари (очертаващия се дивидент е изключително добър спрямо текущите цени, особено при положение че бъде разпределен отново през месец Юни), та тогава си мисля че може акцията да получи една по-реална оценка като цена - например 3.00 лв.... Като цяло си мисля, че ралито по другите акции не може да продължи непрестанно, така че предполагам като излезе официалната информация за размера на дивидента, тук ще има интерес, но какво ще стане е божа работа...
По-интересно е какво ще стане след дивидент. По принцип е логично да се сбъднат очакванията, след дивидента цената да пада с толкова колкото е дивидента. Но като цяло си мисля, че 2013 година беше малко по-различна и поне на теория спада не следва да е с механично "изваждане" на дивидента.
Причината ? Смятам че през 2013 г. въпреки очертаващия се стабилен дивидент, фундамента бе запазен в много по-голяма степен спрямо предходната 2012 г.:
* През 2012 г. дивидента от 47 ст. бе подсигурен от нетно намаление на декарите в размер на ~50 000 дка (продадени през 2012 г. 79 296 дка и закупени 29 388 дка)
* През 2013 г. дивидента ще бъде подсигурен от нетно намаление на декарите в размер на ~18 500 дка (продадени през 2013 г. 46 069 дка и закупени 27 500 дка).
По принцип логиката е, че дивидента при АДСИЦ-а е от "ликивдация" на част от активите/фундамента, поради което същия се води като вече изконсумиран и се приспада от цената след дивидент. През 2013 г. обаче "Адванса" успя да замести 60% от продадените декари със закупени нови декари, което според мен е силно положителен фактор, който ще бъде оценен от инвеститорите.Т.е дивидента не е изял толкова голяма част от фундамента, като реално същия (фундамента) е допълнен с нови декари частично заместили продадените. Така че поне теоретично, спада след дивидент следва да е с около 40 % от размера на дивидента.... но това естествено е само на теория - понякога пазара се движи повече от психологически настроения, отколкото от скучни финансови изчисления като тези които правя, така че ще видим какво ще се случи....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнениеКогато навсякъде другаде е червено ..... при АТЕРАбанк е зелено !!
Не е препоръка !!
П.С. по-скоро изблик на радост от това, че пролетта е вече тука и зеленото ми е любимия цвят !!
Коментар
Коментар