Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Засега земята ми се струва като единствен достъпен актив, който носи доходи, и с който може да се прехвърля стойност във времето. Това не го осигуряват построените имоти за дълъг период от време – преноса.
Акциите, за да го направят това, трябва да поддържат бизнеса си на ниво много дълго време, нещо за което в БГ засега няма традиции, а и няма как да има поради близкото напускане на комунизма.
За човек, който е постигнал някакъв минимум на доходи, с които да живее и не се стреми към максимум доходност – примерно от непрекъснато търговия с акции, е добре да си купува земя и отдава под аренда независимо от цената и. Дори и доходност от рента 3% пак е добре след като той другите неща в живота вече ги е постигнал.
Обикновено този подход не изостава много с доходността от врътките, защото често настъпват преоценки на фундаменталните фактори, а и голям процент от врътките са на загуба.
Сега относно перспективите пред земята. Според мен те са умерено добри за дълъг период от време. Дори и да се измислят технологии за изкуствена храна или нещо подобно в океаните, или на малки площи от земята, на останалите пространства пак ще се отглежда нещо и то с добра доходност. Доходността ще се регулира от другите производства – интензивните, но няма как да спадне много, защото тогава изкуственото няма да е рентабилно.
Така че, земеделската земя остава най-добрата инвестиция за период от над 100 години примерно.
Някой ще кажат веднага – аз сега живея и искам да харча!!! По-горе посочих, че това е за хора, които вече са над този етап.
Относно фонд за земя като Авданса – не мога да преценя колко голям е риска да притежаваш земя през акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеИмаш ли някаква икономическа причина за това твърдение ?
Проследил ли си движението на фундамента на акцията (притежаваните земи) през миналата година и имаш ли идея с колко точно декара нетно намаление на декарите е осигурен дивидента за годината и направил ли си съпоставка с нетното намаление на декарите през предходната 2012 г. и платния тогава дивидент ?
Или просто така си приказваш: шус, мус....
Признавам, че не следя докладите на дружеството много много.
С колко нето намаление на декарите е осигурено изплащането на дивидента?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Балониада Разгледай мнениеДа ти го кажа ли направо в едно кратко, изчерпателно изречение !?
- След дивидента - мощен шус
Не е препоръка
Проследил ли си движението на фундамента на акцията (притежаваните земи) през миналата година и имаш ли идея с колко точно декара нетно намаление на декарите е осигурен дивидента за годината и направил ли си съпоставка с нетното намаление на декарите през предходната 2012 г. и платния тогава дивидент ?
Или просто така си приказваш: шус, мус....
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениезащо мислиш така?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Балониада Разгледай мнениеДа ти го кажа ли направо в едно кратко, изчерпателно изречение !?
Не е препоръка
защо мислиш така?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениешус какво е?
само където тук-няма да се случи(очакванията ми са акцията да се представи по-добре от миналата година след дивидента..защото за сега не се очертава рязък спад на зърнените култури и цената на земята от порядъка на 30% както беше тогава)
Коментар
-
Не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеЕсенниците са добре - много добре.
Влагата нещо я няма, но това ще го гледаме.
По деретата, разни големи локви и др. подобни места, където нормално по това време друга година има вода - сега няма.
Не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от daris Разгледай мнениеЕкстра са, ... аз ги гледах скоро, ... но се разходи
Есенниците са добре - много добре.
Влагата нещо я няма, но това ще го гледаме.
По деретата, разни големи локви и др. подобни места, където нормално по това време друга година има вода - сега няма.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеДруго си е земята !!!!!
В събота се каня да направя един преход, да огледам Северна България - как са нещата.Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнениеМного бройки до 2.77
явно притежателя на тези бройки е решил,че това е тавана на цената преди дивидента...
според мен пък има още какво да се види по позицията до ОСА,затова не съм продал нито 1 акция
Коментар
Коментар