IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    "Ако искате да имате някакъв успех, никога не следвайте никакви правила. Ако искаш да успееш, трябва да си различен от всички останали, трябва да правиш нещо, което другите не правят"
    +1
    много хубава мисъл!!!

Коментар

• "Ако искате да имате някакъв успех, никога не следвайте никакви правила. Ако искаш да успееш, трябва да си различен от всички останали, трябва да правиш нещо, което другите не правят"

Коментар

• Като наблюдавам прогнозите на анализаторите през последния месец, ясно личи, че прогнозите им са на върхови нива дори и в сравнение с предходната година.
        Пшеницата отново е около 700 млн. тона. Увеличава се потреблението и запасите остават без промяна спрямо настоящата година – 190 млн. тона.
        Царевицата е прогнозирана на ниво около и над 960 млн. тона, а запасите около 170 млн. тона – най-високи за последните години. Тук потреблението също нараства, но за разлика от пшеницата то би се реализирало само при не високи цени – даже ниски.
        Соята също е на високо ниво, площите много големи, добивите също.
        Настоящите проблеми със сушата в някои райони на света – САЩ, Австралия, донякъде Украйна засега не се отчитат.
        Засега притесненията са най-вече от студовете и сушата в САЩ, от които вече може да се твърди, че има реални щети от бъдещата реколта. Всичко останало е в сферата на опасенията. Все още пистата за много добра реколта е почти разчистена.
        Аз все пак смятам, че проблеми ще има в няколко направления, от което щ се намалят реколтите от различните култури под посоченото по-горе.
        Относно потреблението – тук са проблемите, които са с несигурни решения. На първо място е намаляващият икономически растеж в Китай. От там не толкова силното потребление на соя и царевица. През последните месеци доста партиди от царевица се пренасочиха към други купувачи. При соята също се наблюдават забавени покупки поради задръстване на пристанищната инфраструктура в Китай. Не може да се твърди, че цените на културите в Китай се повишават, а напротив – намаляват под натиска на евтиния внос, а китайското производство се използва доста по-слабо.
        Индия и Пакистан са по пътя на отлични реколти от пшеница, Египет смята да внесе с 1-1,5 млн. тона по-малко пшеница през новата МГ.
        Американската икономика не може да абсорбира квотите за производство на биогорива, които са доста по-големи от възможностите за потребление.
        Засега единствено спасение на ситуацията е суша в големи производителни райони по света, а реколтите да са не по-големи от:
        -пшеница – 680-685 млн. тона
        -царевица – 920-925 млн. тона
        - соя – 275 млн. тона
        Ако това се случи, ще се ограничи предлагането, ще се използват количествата предвидени за увеличение на запасите, евентуално повишение на цените ще ограничи и търсенето, но очаквам настоящите цени да се запазят като балансът се постига именно на техните нива.
        Поради ред причини цените в БГ ще са около настоящите, но добивите ще са по-ниски от 2013 година. Наблюдават се доста проблеми с равномерното торене на сенниците.

Коментар

• добре са развиват нещата туканка

Коментар

• крайно време беше да има развитие и по този въпрос
            http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...heniia,169665/
            Last edited by orakula; 31.03.2014, 13:39.

Коментар

• Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение
              А песимистичен вариант прогноза?
              какъв песимизъм тука...че то вариант от такова естество е трудно за коментар(миналата година по това време щеше да е по удачно за коментар)

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                до края на другия месец очаквам да сме на и около 3-те леФа особено ако борсата продължи с положителния си тренд какъвто беше от началото на годината
                А песимистичен вариант прогноза?

Коментар

• През периода септември 2013 – март 2014 година, средната стойност на земеделската земя в Айова се понижи с 5,4%. За периода март – август 2013г стойността на земите е нараснала с 1,2%. Така общо за последните дванадесет месеца се получава спад от 4,2%. Спадът се получава за първи път от 2009г до момента. Спадът в различните области на Айова през последните дванадесет месеца е ли в рамките на 2,1 – 8,4%. Сега един декар висококачествена земя в Айва струва 2 744 USD (-4,9%). Земя от средно качество е с цена 2 057 USD/декар (-5,6%), а от ниско качество 1 342 USD/декар (-6,1%). Стойността на пасищата нараства с 2,6% за последните шест месеца до 676 USD/декар, а на горите за дървен материал 560 USD/декар. Факторите влияещи за понижение стойността на земята са: ниските цени на суровините, по-високите разходи за производствени ресурси, държавното регулиране и нестабилността на световната икономика. Фактори за повишаване стойността на земята са били: нисък лихвен процент, ограничено количество земя предлагано за продажба, силен пазар на добитък, подновен интерес то страна на инвеститорите към покупки, липса на стабилни алтернативни инвестиции, страх от инфлация.

Коментар

• до края на другия месец очаквам да сме на и около 3-те леФа особено ако борсата продължи с положителния си тренд какъвто беше от началото на годината

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                      АБСОЛЮТЛИ + !!! -Няма вечни решения , трябват и изненади !
                      ЗА ДА СИ ФЛЕКСАБИЛЕН - първото условие е да не се закотвяш сам !- а и да не си вярваш безрезервно

Съгласен съм принципно с изказаното от теб мнение както се казваше в една поговорка-"съмнението е половин истина..."

Коментар

• Мненията ми харесват. Всеки има право - виждания различни.
                        Вечни решения - ами то тяма и смисъл да се търсят, нали затова човек обикновено живее по-малко от 1 век.
                        Днес е петък и аз затова така се оптуснах - почивка, ама ми намериха много работа след като написах това.
                        Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                          Точно така
                          Който не те разбира си е за негова сметка.
                          Земята беше 50 лева/дка и нищо не пречи пак да стане толкова, че и по-малко.
                          3%! Ами че то това е Р/Е 33, което по моите критерии си е ужасно високо, още повече че на борсата още пълно с бизнеси на Р/Е 5-10.
                          Цената на земята трябва да е правопропорционална на възможната и годишна доходност. А годишната и доходност пък зависи от политически фактори, както и от това дали има кой да я работи. Ако няма кой да копа цената и става нула. То иначе цената на земята щеше да е еднаква навсякъде по света. Според мен най-голямата заблуда е че съществуват активи без рискове. Само си представете какво става с рентите и цената на земята ако примерно по някаква причина ни спрат субсидиите или при срив цената на земеделската продукция.
                          АБСОЛЮТЛИ + !!! -Няма вечни решения , трябват и изненади !
                          ЗА ДА СИ ФЛЕКСАБИЛЕН - първото условие е да не се закотвяш сам !- а и да не си вярваш безрезервно

Коментар

• Първоначално изпратено от M-yMaker Разгледай мнение
                            Фортис, харесва ми сладката ти история, колкото и добре (подвеждащо) да ми звучи към този момент, но това с 3-те % вече дойде в повече. Не ме разбирай погрешно - и аз се преспивам с подобна песничка, но се опитвам да разсъждавам здравословно и провокативно. Проблема на земята е, че е тясно свързана с политиката. Ще дойдат и времена (дано не са скоро) когато може да е по-добре да си в злато. Помисли си - ако всичко беше така както го казваш, от времето на Хан Аспарух до сега цената на земята трябваше да е в космоса. Колкото до тези дето им се живее - ами пък може и да са прави (все пак те движат икономиката).
                            Точно така
                            Който не те разбира си е за негова сметка.
                            Земята беше 50 лева/дка и нищо не пречи пак да стане толкова, че и по-малко.
                            3%! Ами че то това е Р/Е 33, което по моите критерии си е ужасно високо, още повече че на борсата още пълно с бизнеси на Р/Е 5-10.
                            Цената на земята трябва да е правопропорционална на възможната и годишна доходност. А годишната и доходност пък зависи от политически фактори, както и от това дали има кой да я работи. Ако няма кой да копа цената и става нула. То иначе цената на земята щеше да е еднаква навсякъде по света. Според мен най-голямата заблуда е че съществуват активи без рискове. Само си представете какво става с рентите и цената на земята ако примерно по някаква причина ни спрат субсидиите или при срив цената на земеделската продукция.
                            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Като навита пружинка си колега За мен тайминга е важен ...
                              Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              Засега земята ми се струва като единствен достъпен актив, който носи доходи, и с който може да се прехвърля стойност във времето. Това не го осигуряват построените имоти за дълъг период от време – преноса.
                              Акциите, за да го направят това, трябва да поддържат бизнеса си на ниво много дълго време, нещо за което в БГ засега няма традиции, а и няма как да има поради близкото напускане на комунизма.
                              За човек, който е постигнал някакъв минимум на доходи, с които да живее и не се стреми към максимум доходност – примерно от непрекъснато търговия с акции, е добре да си купува земя и отдава под аренда независимо от цената и. Дори и доходност от рента 3% пак е добре след като той другите неща в живота вече ги е постигнал.
                              Обикновено този подход не изостава много с доходността от врътките, защото често настъпват преоценки на фундаменталните фактори, а и голям процент от врътките са на загуба.
                              Сега относно перспективите пред земята. Според мен те са умерено добри за дълъг период от време. Дори и да се измислят технологии за изкуствена храна или нещо подобно в океаните, или на малки площи от земята, на останалите пространства пак ще се отглежда нещо и то с добра доходност. Доходността ще се регулира от другите производства – интензивните, но няма как да спадне много, защото тогава изкуственото няма да е рентабилно.
                              Така че, земеделската земя остава най-добрата инвестиция за период от над 100 години примерно.
                              Някой ще кажат веднага – аз сега живея и искам да харча!!! По-горе посочих, че това е за хора, които вече са над този етап.
                              Относно фонд за земя като Авданса – не мога да преценя колко голям е риска да притежаваш земя през акции.

Коментар

• Фортис, харесва ми сладката ти история, колкото и добре (подвеждащо) да ми звучи към този момент, но това с 3-те % вече дойде в повече. Не ме разбирай погрешно - и аз се преспивам с подобна песничка, но се опитвам да разсъждавам здравословно и провокативно. Проблема на земята е, че е тясно свързана с политиката. Ще дойдат и времена (дано не са скоро) когато може да е по-добре да си в злато. Помисли си - ако всичко беше така както го казваш, от времето на Хан Аспарух до сега цената на земята трябваше да е в космоса. Колкото до тези дето им се живее - ами пък може и да са прави (все пак те движат икономиката).
                                и тоз коментар е без препоръка

Коментар

Working...
                                X