Първоначално изпратено от 15%
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Пускам от време на време пост, че продавам или давам под аренда на една земя....
Бях упрекнат, че имало други сайтове..Правилно...
Но си правя моя статистика за интереса към земеделските земи и цените им, за да преценя има ли наченки на балониране....
При всяка обява имам по едно запитване къде се намира парцела и даже не се коментира цената....Пазарът е затихнал !!!
Имам леко усещане за далавера при тези дружества....Продават хубавите парцели, купуват треволяци за да поддържат горе долу обемите и папкат от дружествата.....
След 2-3 г ще видим какво остава....
пп Дано да не съм прав......
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениеда 7 ст само от рентиПътека се прави камък по камък!
Коментар
-
еми то и за теб добре ще си преоцениш и твоята земя нагоре
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениегрешна ми е теорията значи
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениесредна цена 1600 лв. Форти това не ти се връзва на теорията ти че са им останали само чукари
Коментар
-
Първоначално изпратено от intint Разгледай мнениесредна цена 1600 лв. Форти това не ти се връзва на теорията ти че са им останали само чукари
Правилно ли разбирам, че само от ренти вече има осигурени към 7 стинки на акция от рентички?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеБлагодаря на всички, които мислят, че съм полезен за темата.
Мотив да пиша тук - интересно ми е. Занимавам се с този бизнес и затова пиша.
Конкретна материална полза нямам. Научавам нови неща от колегите.
Не се стремя нещо да влияя или променям, и да искам не мога да го направя.
Приемам темата повече като земеделска, а не свързана с Адванса.
това е....
Коментар
-
Благодаря на всички, които мислят, че съм полезен за темата.
Мотив да пиша тук - интересно ми е. Занимавам се с този бизнес и затова пиша.
Конкретна материална полза нямам. Научавам нови неща от колегите.
Не се стремя нещо да влияя или променям, и да искам не мога да го направя.
Приемам темата повече като земеделска, а не свързана с Адванса.
това е....
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеЕми много грешиш според мен! Форти е един от малкото, да не кажа единственият, който пише аргументирано тук. Вместо да черпите безплатна информация и съвети /нещо, за което се плаща/, вие го нападате и му чертаете психологически портрети! Остави ме и мен - и аз сигурно имам много земеделска земя и бих се радвал Атерата да пада
.
П.П. Чудя се на Форти откъде има тази воля да бъде хранещия кучето, което го лае!
* абсолютно аргументирано пише за сектора и бизнеса "Земеделие" като цяло:
* но относно конкретно "Атера" според мен, изобщо не съм съгласен, че е аргументирано.
Ако за анализа на переспективите пред сектора Земеделие се позовава на световни данни за запаси, борсови цени и т.н.(поради което и всички тук ценим и се възхищаваме на обективния и задълбочен анализ и мнение), то при оценката на потенциала на Адванс нещата изведнъж отиват на другата крайност - "Моя приятел земеделец ми каза..."
Лично аз не съм съгласен, че мнението на 1 (или 2 или 5-има) земеделци в даден район на страната, следва да формират представа за потенциала за продажби на земеделска земя на ниво цяла България.
Така че, аз лично разделям нещата по отношение коментарите за Земеделието като цяло и бизнеса на Адванса в частност... мисля че и фактите донякъде покрепят това, защото ако по отношение на прогнозите за цените, Форти почти винаги познава, по отношение на продажбите на Адванс не е точно така, защото апокалиптичните твърдения за "останалите само чукари" са от няколко години, а както виждаме през 2013 и 2014 г. компанията продаде много прилични обеми земи и формира добра доходност за акционерите си.
Сега, защо го прави - дали заради алтернативата от инвестициите в реална земя, дали заради борсовата му слабост "Софарма трейдинг"или нещо друго, вече е друг въпрос, в който не искам да влизам и да гадая...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеПовярвай ми пич, да се коментират "партенки" няма смисъл! Ако толкова обаче те вълнуват тези тъй наречени "отложени продажби" на заветната спомената цена от 1500 лева. Направи услуга на себе си и на другите хора във форума, които ги споменават и направи следната сметка, за да има поне върху какво да се коментира.
Задачката е следната:
Тъй като не се знае какво е качеството на продадената земя и от там нейната цена, вземи средната продажна цена на дружеството за миналата година. Прибави очакваният ръст на цените на земята за тази година.(въпреки, че за тази година се очаква по-скоро задържане или леко повишение, помагам ти може да ползваш повишението за миналата година като ориентир, което е 14%). След като стигнеш до тук, прибави очакваната инфлация за периода( обикновенно я дават 1-3%, общо взето). После сметни колко е таксата за управление за целият период (за 5 години), може да ползваш средна база между 431 и 800 лева.
След като решиш тази задачка ще разбереш дали си под или над 1500 лева.
Тогава ще има какво да коментираш!
Когато информацията е оскъдна е несериозно да се правят генерални изводи!
Песимиста би казал: Те ни цакат!
Оптимиста би казал: Намерили са бунаци, вързали са ги вече с договори! Браво на дружеството, гъвкаво е и намира нови начини да продава. Щом колите може да се продават от производителите на лизинг, защо земята да не може?
Ние обаче не трябва да сме нито оптимисти, нито песимисти, а да се опираме на това, което реално знаем. Останалото са кристални топки!
Не е препоръка!
няма нужда от много приказки - чакаме следващия отчет, за да видим дали ще има срив в печалбата, после и по-следващия отчет и после годишния. Камилчетата ще очакват чудесата там - при годишния и т.н)))
Борса - мечки, бикове и т.н)
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
При продажба сега на 1250лв, УД няма да взема повече нищо от тази земя.
Като се разсрочи плащането, няма да се получава рента. За тези ниви, които се продават на 1500лв рентата може да я приемем 50лв. Значи се губи 250лв от рента за 5 години. УД през тези 5 години ще получава по 0.6% годишно върху 1500лв - лизинговия договор. Това прави 45лв отгоре.
Коментар
Коментар