Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
За 2015 съм заложил че нси ще покаже около 750лв дка за ниви, но се смята че по реалните данни са поне 10% по високи, което показва че покупките на Атера са много по близо до реалната цена на земята. А те за миналата година бяха за 827лв/дка средно. За тази предполагам 860-80 някъде.
http://www.nsi.bg/sites/default/file...15_FY067J3.pdf
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение-Никой не реагира на предложения дивидент 0,10 - няма изненади.
http://www.investor.bg/novini-i-anal...vident-215494/
Коментар
-
-Никой не реагира на предложения дивидент 0,10 - няма изненади.
http://www.investor.bg/novini-i-anal...vident-215494/
Коментар
-
Първоначално изпратено от abc Разгледай мнениеДа, забелязва се раздвижване на цената на пшеницата в посока нагоре...
http://finviz.com/futures_charts.ashx?t=ZC&p=d1
http://finviz.com/futures_charts.ashx?t=ZS&p=d1
http://finviz.com/futures_charts.ashx?t=ZW&p=d1
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеМного маймуни на клона които екзалтирано купуваха на 2.80 и над 2 лв. като цяло заради "тлъстите дивиденти" които вече ги няма и няма и как да ги има в такива размериследа като дибрите активи излязоха като кеш от дружеството, вече остана само вярата и активи, които сами се сещайте какви са
както и защо не върви работата тук вече като преди
Интересно когато на някой му писне да държи тук и реши да разкеши за да се пласира в някоя ракета, а такива винаги има, дали 1.60 ще удържиНе е препоръка за вземане на инвестиционно решение за покупко / продажба!
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеЯвно за някои хора като тебе думата спекула има силно негативен смисъл.
За мен тук е точно обратното - положителен. Тая "лоша" "чиста" спекула е донесла над 100М в джобовете на миноритарните акционери последните 5 години.
А и в края на краищата това е и част от бизнес модела на компанията.
http://www.advanceterrafund.bg/za-nas/strategija/Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнениеEurope's Wheat Crop Seen Falling From Record as Yields Decline
http://www.bloomberg.com/news/articl...yields-decline
Да, забелязва се раздвижване на цената на пшеницата в посока нагоре...
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеСега разбирам къде се различаваме. Аз смятам доходността от ренти точно по начина, по който си описал в цитата с дребни разлики - мисля, че при вариант на мъртво време откъм покупко-продажби, разходите биха паднали, но не до такава степен, че доходността да се вдигне драстично и да ме задоволява. Ще ти дам пример с БРЕФ или СФИ /въпреки, че там бизнеса е малко по-рисков/, където доходността се получава 100% от наеми, което тук няма как да стане. Както казах, всичко останало е чиста спекула, а няма как да знаем дали цените на земята ще вървят нагоре или надолу, за да сме сигурни в печалбата от тази спекула.
За мен тук е точно обратното - положителен. Тая "лоша" "чиста" спекула е донесла над 100М в джобовете на миноритарните акционери последните 5 години.
А и в края на краищата това е и част от бизнес модела на компанията.
http://www.advanceterrafund.bg/za-nas/strategija/
Инвестициите в земеделска земя имат за цел осигуряване на текущ доход за акционерите от наем, аренда или продажбата им. Успоредно с текущия доход, дружеството цели нарастване на активите чрез окрупняване на вече придобитите парцели.
да продава максимално изгодно придобитите земи;
Инвестиционна стратегия
формиране на портфейл от земя, където 90% са инвестирани в земеделска и до 10% в урбанизирана земя;
поддържане на стабилна мрежа от агенти, купуващи и продаващи земеделска земя единствено за фонда;
придобиване на земеделска земя в райони с най-добри почвено-климатични характеристики;
бързо окрупняване на собствеността от земеделска и урбанизирана земя с цел повишаване на пазарната и стойност;
изграждане на дългосрочни отношения с водещите земеделски производители;
отдаване под аренда или наем на земеделските земи на фонда;
дружеството няма и не предвижда да извършва земеделска дейност;
продажба на окрупнени земеделски и градски земи на земеделски производители и/или инвеститори;
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеМ
Интересно когато на някой му писне да държи тук и реши да разкеши за да се пласира в някоя ракета, а такива винаги има, дали 1.60 ще удържи
Нали на номиналче (210лв/дка) твърдеше че му е феъра валюто....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениене можете просто да извадите целия разход за управление само от приходите от ренти и да кажете - това е доходността от рента.... не е коректно просто.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеКолега, от опит ти казвам, че "1984" е доста информиран и смятащ човек, не го подценявай.
Относно Атерата - не съм много запознат, но от пръв поглед забелязвам, че в сметките ти не влизат никакви разходи. Ако прогнозите им излезнат верни е редно да махнеш % неизплатени, някакъв данък, други разходи и разбира се такса на ОД. Какво се получава тогава, защото покупко-продажбата е чиста спекула и като във всяка такава, никой не може да каже какъв ще бъде резултата от нея.
Но просто конкретно това мнение е доста неточно....
Доходността от рента си е точно приходите от ренти разделна на броя на акции. Никой не отрича съществените разходи за управляващото дружество, но те все пак покриват дейността на цялото дружество - т.е. и продажбите на земя... не можете просто да извадите целия разход за управление само от приходите от ренти и да кажете - това е доходността от рента.... не е коректно просто.
Относно категорията на продаваните земи и регионите съм го писал много пъти и не ми се иска да се повтарям.... Виждаме средни цени на продажба и анализираме промените в притежаваните земи по региони и категории.... Така че дали продават по 2000 лв. в Добрич и 1000 лв. във Враца няма никакво значение, ако средно излиза че се продава на примерно 1300-1400.... цените по отделните региони или категории са ОТРАЗЕНИ в средните цени на продажба....
И накрая отново - не омаловажавам по никакъв начин компетентността на колегата, просто конкретното мнение не е точно/вярно...
Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнениеНякой от по опитните може ли да ми отговори на следният въпрос:
Ако моделът на растеж до сега и доходност бе продаването на евтини земи, при тези ниски цени на продукция и спад на цената на продадените декари и финансови лизинг - не отиват ли нещата към логичен край? Маржовете спад - цена купува и продава силно свива маржовете, които са били през годините. Финансовият лизинг е нищо повече от план за разпределение на повече печалба, защото чрез рентите е много ниска доходността, та ми е чудно от къде ще дойде растежа на атерта за напред.
По отношение на дружеството - растежа се предполага че трябва да дойде от разликата в цените на които купуват земя в момента (около 800-850 лв.) и цената на която се опитват да продават (опитват double, до колко е успешно вече е отделен въпрос....)
По отношения на акцията - евентуално по-справедливо оценяване на акцията, която в момента се срина поради липсата на продажби.
Средната стойност на придобиване на земите все още е брутално ниска - около 460 лв/дка, което отваря огромен потенциал за печалби (респективно дивиденти към акционерите) както при цени 1500 лв, на които компанията се опитва да продава в момента, така и при по-ниски - да предположим че се принудят да "върнат" на 1200 или дори 1000...
Фундамента на акцията е много по-голям от пазарното отразяване в момента, но липсата на продажби имат значение.... Лично според мен, в момента в който се раздвижат продажбите на земя, това ще се отрази и в цената на акцията...Last edited by Van Basten; 20.04.2016, 09:43.
Коментар
-
Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнениеНякой от по опитните може ли да ми отговори на следният въпрос:
Ако моделът на растеж до сега и доходност бе продаването на евтини земи, при тези ниски цени на продукция и спад на цената на продадените декари и финансови лизинг - не отиват ли нещата към логичен край? Маржовете спад - цена купува и продава силно свива маржовете, които са били през годините. Финансовият лизинг е нищо повече от план за разпределение на повече печалба, защото чрез рентите е много ниска доходността, та ми е чудно от къде ще дойде растежа на атерта за напред.
Което обаче си е супер като се имат в предвид лихвите по банкови депозити и липсата на качествени алтернативни инвестиции. Не очаквам да има растеж.
Коментар
-
Някой от по опитните може ли да ми отговори на следният въпрос:
Ако моделът на растеж до сега и доходност бе продаването на евтини земи, при тези ниски цени на продукция и спад на цената на продадените декари и финансови лизинг - не отиват ли нещата към логичен край? Маржовете спад - цена купува и продава силно свива маржовете, които са били през годините. Финансовият лизинг е нищо повече от план за разпределение на повече печалба, защото чрез рентите е много ниска доходността, та ми е чудно от къде ще дойде растежа на атерта за напред.Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!
Коментар
Коментар