Първоначално изпратено от orakula
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАбе 22-28 стинки дивидентец - незле - ако Любовното послание и Жабоците ме прецакат, ще зема да си зема още малкочко туканка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнениеА някакви разходи няма ли да имаш?Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
А като стана въпрос за рентите.....
през адванса получавам рента средно 30 лева само върху обработваемата земя. Като махнем необработваемата се получава че вземам под 25 лева на декар средна рента. Като махна и таксите върху активите и върху рентата, средната ми рента почва да клони към 20. Та колко мога да платя за нещо което ми носи годишен наем от 20 лева. От моя гледна точка дори и 400 е много, при положение че на реланият пазар мога да си купя за 600 лева земя, която да ми носи 40-50 лева годишна рента при текущите условия
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПросто си правя една "бакалска сметка":
Отвори специализираните сайтове за търговия със земя и виж офертите. Направи сметка, че реалните сделки много рядко стават на офертните цени и сам прецени дали земята на адванса, която е над 20% необработваема струва 1000 лева на декар
Та ще споделя и аз моята проста бакалска сметка:
При тази цена на акцията, купувайки адванс аз купувам земя на 600 лева/дка. Като сложим че купувам над 20% необработваема змея, излиза че плащам 720 за обработваемата. Ако искам да си купя земя мога а си я купя на доста по-ниски цени в момента и то без да ми удържат всяка година такси върху покупната цена и върху получените ренти
А като стана въпрос за рентите.....
през адванса получавам рента средно 30 лева само върху обработваемата земя. Като махнем необработваемата се получава че вземам под 25 лева на декар средна рента. Като махна и таксите върху активите и върху рентата, средната ми рента почва да клони към 20. Та колко мога да платя за нещо което ми носи годишен наем от 20 лева. От моя гледна точка дори и 400 е много, при положение че на реланият пазар мога да си купя за 600 лева земя, която да ми носи 40-50 лева годишна рента при текущите условияАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениехехе, вътрешна информация ?не сме толкова вътрешни тук... прост трейдър съм аз
Просто си правя една "бакалска сметка":
* 250 000 дка земи по 1000 лв. = 250 000 000 лв.
Коментар
-
Относно "бакалските сметки" : на една от срещите с акционерите самите специалисти от АТЕРА казаха, че се оценяват на 3,40 лева, но поради политическата ситуация така и не успяха да ги достигнат. Е нищо де стискаме палци да го достигнем и задминем това ниво.
А ето тука още малко полезно инфо:
http://www.investor.bg/imenata-na-bi...157162/?page=1
с нетърпение очалвам вашите коментари. Най-много ми допада частта, в която се споменава следното: Очакваме ръст в цената на земята и рентите с 5-10% годишно. Тогава при положение на работещ модел и по-лесно и удобно кредитиране за земеделците от страна на въпросното дружество, то тогава миналогодишната ситуация с цената на земята би се повторила и дано догава бъдат достигнати нива от 3,4 - 3,5.
Та чак след това ще ги мислим 4-те и 5-те лева .
НЕ Е препоръка за нищо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от viktornfs Разгледай мнениеЗащо мислиш, че 3 лв е реално. Да не би да имаш вътрешна информация?не сме толкова вътрешни тук... прост трейдър съм аз
Просто си правя една "бакалска сметка":
* 250 000 дка земи по 1000 лв. = 250 000 000 лв.
* парични наличности в момента = 40 000 000 лв.
= = = = = =
Общо: 290 000 000 лв.
При налични около 85,1 млн. акции, това прави стойност от 3,40 лв. на акция. Както виждаш поста ми е за минимум, т.е. съм закръглил доста надолу.
Реално според мен стойността е и доста повече от 3,40 лв., защото в дружеството има и едни инвестиционни имоти (неземеделски), който май никой не може да оцени в момента но предполагам имат прилична стойност. Отделно въпреки немного добрата година за земеделието (сравнена с миналата), което натисна цената на земята надолу, си мисля че в средносрочен план (2-4 години) земята в България ще продължи да расте, защото е доста по-ниска от тази в Европа като цяло, а и субсидиите (очаква се да бъдат повече през новия програмен период) ще окажат допълнително положително влияние. Според мен едни цени до около 1500 лв/дка може спокойно да се стигнат през следващите години. Което, ако се случи, според мен цената дори в момента е над 4,70 лв. на акция....
Естествено, тъй като и в моите допускания има много "ако", оценката на пазара в момента е далеч под тези 4,70 лв./акция, но според мен потенциала пред земята е запазен.
Та конкретно за оценка на акцията, извън общите приказки, които си ланкаме тук, така или иначе всички опира до преценка на колко ще си продават земята Атера, та моите калкулации са както следва:
1.) Ако продават по 1000 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 3,40 лв.
2.) Ако продават по 1200 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,00 лв.
3.) Ако продават по 1500 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,85 лв.
В момента продажбите вървят по 1100-1150 лв. средна цена. Лично според мен, Атера няма да тръгне да сваля цените, просто ще продава по-бавно спрямо темповете до момента. Но дори да свали на 1000 лв, според мен стойността на акцията пак е над 3 лв.
Пак казвам, горните сметки са малко "бакалски". Не отчитат чакането докато се продадат земите (един колега може би беше засегнал него с искане за прилагане на дисконтиране), затова казвам просто "стойност", а не например NPV (нетна настояща стойност).
От друга страна обаче както казах, в горните калкулации не са включени някой други фактори, като:
* както казах, не са калкулирани инвестиционните имоти извън земеделските земи;
* не се отразяват немалките приходи от наеми на земите и лихви на свободните пари (това в голяма степен компенсира пък необходимостта от чакане докато си вземеш парите от продадената земя)
* наличните в момента пари са отчетени статично - по-вероятно е с тях да се купуват нови земи, които в последствие да се продават отново. По този начин тези 40 млн. кеш, реално са с доста по-голяма стойност ако се завъртят през земя.
Та така се опитвам да изсмятам стойността на акцията аз... Вероятно някой я смятат през технически анализ, като гледам има и такива които я смятат през "Ако не се качва, значи ще пада... "Last edited by Van Basten; 05.09.2013, 08:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от viktornfs Разгледай мнениеЗащо мислиш, че 3 лв е реално. Да не би да имаш вътрешна информация?
Освен ако не си на мнение, че нещо се точи и да бягаш. За плюсове - вътрешно инфо тук няма.
Дайте вашите сметки - защо смятате, че акциите на компанията ще нараснат до 3 лв, а не до 5лв, или да спаднат до 1лв???
Коментар
Коментар