IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Има субсидии има кирия ,няма субсидии-няма кирия ...Добре, че засега е константа ...До преди 8-10 години като даваха максимум 50 кг рента /около10 лв / ,почти никой не поглеждаше земята като актив
    Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение
    За това точно само мисля Фортис-а може да каже кое и колко. Това са бакалски сметки набързо. Среден добив за Добруджа миналата година (2015) според мен бяха около 470-535кг/дка. Средно 483 и то за Добруджа, ако греша Фортис да поправи, той реално ходи по полето. И цената вместо да ходи нагоре преди новата реколта тя заби на 265лв/тон. Разход на дка за Добруджа само от рента около 80-100лв. Отделно другите разходи (препарати, гориво и амортизация на техниката) така, че среден разход 100-120. После вземаме макс килата от декар в Добруджа 535 по 26,5 ст = 141,77лв -120 = 21лв чисто от декар. Де е Киро на кирия, освен ако нямаш десетки хиляди декари и техника и т.н Така, че не знам колко е ОК в момента цялата ситуация.

Не е препоръка за абсолютно нищо, само си разсъждавам. Ако греша поправете ме.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
      Не знам дали смятате, че когато продукцията пада това до голяма степен е свързано с намалените разходи за производство. Големите производители хеджират всичко. И разходите си като нафта, торове и препарати така и приходите си както цена на продукцията. Преди да засее той открива дълга на петрола и едновременно къса на пшеницата за да си гарантира печалба от дейноста. Например при добив 600 кг, разходи на декар 80 лева и цена пшеницата 30 стотинки имате 100 лева печалба на декар. При същият добив, разходи на декар 50 лева и цена 25 стотинки печалбата се запазва същата. Все пак при тези цени на петрола нямаше да е нормално да се запазят същите цени на торовете и на зърното.
      За това точно само мисля Фортис-а може да каже кое и колко. Това са бакалски сметки набързо. Среден добив за Добруджа миналата година (2015) според мен бяха около 470-535кг/дка. Средно 483 и то за Добруджа, ако греша Фортис да поправи, той реално ходи по полето. И цената вместо да ходи нагоре преди новата реколта тя заби на 265лв/тон. Разход на дка за Добруджа само от рента около 80-100лв. Отделно другите разходи (препарати, гориво и амортизация на техниката) така, че среден разход 100-120. После вземаме макс килата от декар в Добруджа 535 по 26,5 ст = 141,77лв -120 = 21лв чисто от декар. Де е Киро на кирия, освен ако нямаш десетки хиляди декари и техника и т.н Така, че не знам колко е ОК в момента цялата ситуация.

Не е препоръка за абсолютно нищо, само си разсъждавам. Ако греша поправете ме.
      Last edited by Petar; 14.04.2016, 14:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        ...... Последните две години сбърках с две позиции, но и тях ще ги премълча кои са. Всички бъркат.
        Хареса ми дискусията относно това има ли смисъл да знаем нечий портфейл или е достатъчно да знаем разсъжденията на човека.

И за мен най-важно е да знам как мисли някой, а не задължително да знам какви акции харесва. Моята стратегия не е да следвам сляпо портфейлите на други хора, дори и такива, които много уважавам (каквито има сред включилите се в дискусията). Въпреки това не омаловажавам това какви акции си купува някой и ще напиша защо.

За мен има един много важен принцип, който е валиден (според мен) на ниво много по-глобално и мащабно от пазарите. А именно - по-правилно е да преценяваме човека не по идеите му, а по това доколко и как съумява да ги прилага. Повечето имаме велики идеи и схващания, но не подозираме колко далеч сме от това да ги приложим, а не ги ли приложим, погрешно смятаме, че ги владеем. Дълга тема е защо често надценяваме себе си. Та така - за мен знанието за това какви акции има някой е важно, макар и не основно допълнение към преценката ми за него и това как се справя на борсата. Предпочитам да съдя човека по това как прилага себе си (и идеите си), а не само по това какви разсъждения излага. Приемам на доверие нещата, понеже няма как да знам кой какви акции притежава наистина. Пак искам да посоча, че уважавам изключително много някои от хората, които по-долу са на друго мнение и твърдят, че им е без значение кой какви акции притежава.

Колкото до dddd - споделял съм вече колко обичам да го чета и далеч не смятам, че е потаен за нещата, които харесва. Без да е необходимо да мисля дълго, мога да си спомня повечето акции, които е коментирал, както и какво отношение е демонстрирал към тях. Сложното тук е да се предвиди кои точно измежду акциите, които е харесвал и са спаднали, той отчита като грешка, т.е. допуснал е сравнително сериозен като за стандартите му минус от тях (поне виртуално) и/или е пропуснал да си вложи парите от тези две позиции (които отчита като грешка) в поскъпнали акции. Силно вярвам, че мога с 1 опит да уцеля кои са тези две позиции, но няма да го правя, понеже право на всеки е да обявява или не портфейла си и никой няма право да си чеше езика на чужд гръб. Както вече казах уважавам много dddd като форумец, без да го познавам на живо. За някои акции имаме припокриващо се мнение, за някои акции, които той харесва, аз предпочитам да нямам. Не че задължително ги смятам за лоши, а просто имам друга по-добра (според мен) идея. Предполагам, че аз бъркам, понеже не се считам за много знаещ и дори нямам икономическо образование. Имам достатъчно много сделки, които отчитам като грешка. Аз също не съм си писал целия портфейл, нито размера му.

Колкото до Атера - следя пазара на земя, интересен ми е. Нямам акции на Атера, но го смятам за едно от най-читавите на борсата ни.

Не препоръчвам нищо. Исках просто да поздравя включилите се в дискусията. И още веднъж извинявайте за обема.
        Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Пътека се прави камък по камък!

Коментар

Няколко пъти сме пили бири и кафета с ДДДД и аз не му знам портфейла. Не го знам защото не съм го питал. А не съм го питал защото не ме интересува. Много по важно е какво мисли и как разсъждава даден човек отколкото какъв му е портфейла или колко е голям. Та съвета ми към теб /ако приемаш съвети/ е да се концентрираш върху това какво говори дадена личност и да разсъждаваш върху думите му. Дори и да му знаеш портфейла какво? Той портфейла утре може да е съвсем различен, но мисленето му ще си остане същото. Ако пък искаш да следиш чужди портфейли има достатъчно възможности не само да виждаш, ами директно да вържеш акаунт към трейдъри които си избереш. Виждаш историята и ако ти харесва резултата се закачаш. Няма нужда от форуми. Те са за да видиш чуждото мнение. Да го оспориш или а го приемеш. Истината се ражда в спора. А ако знаем истината, то портфейла е най-лесната работа
            +1000001

Точно затова намирам темата "Моят портфейл..." за безмислена и съм го написал в последния си постинг там.
            Vanitas vanitatum...

Коментар

• сега какво? спираме да купуваме земя????

Коментар

• Не винаги ще е така!!!
                Очаквам сушата в Бразилия да се задълбочи. Очаквам през следващите месеци валежите в САЩ, Украйна и Русия да са по-малко от нормалните. Дано при нас да не се получи така.
                Тогава цените на пшеницата и царевицата в БГ ще бъдат поне 300 лв/тон, което ще е добре за производителите и за нас съответно.
                Може би повече от всички очаквам добра реколта, добри цени и много пари във фермерите, ама много !!!!!!!!!

Коментар

Така е, но не знам с колко пада себестойността. Затова приех, че цената на продукцията пада по-бързо и малките производители, които не хеджират ще го отнесат.
                  Ми така на око според мен пада горе долу в мащабите които съм описал. Нафтата падна с 40%, значи горе долу от 80 на 50 ми се вижда реалистично да паднат разходите, което отговаря пак горе-долу на 5 стотинки надолу цена на зърното. Малките не вярвам да са хеджирали, обаче нямам идея колко % от земеделците са малки, за да можем евентуално да преценим как би се отразила ситуацията върху пазара на земя. Сега пуснах един кредитен калкулатор. При цена на земята 1000 лева за 15 години идва около 90 лева на година. Като махнеш субсидията остава да се плащат 60.Тези 60 лева може и да са много а може и да са нищо. Примерно ако гледаш пшеница може да са много, но ако засееш едни овошки и вземаш над 200 лева субсидия по био + на третата година 10 тона ябълки де факто тези 60 лева са нищо. Реално аз така си обяснявам разликата на земята например тук и в Германия. Там просто има кой да печели от тази земя и да постига доход от нея. Така както е с апартаментите, магазините и т.н
                  Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                    Разбирам, че не искаш да го направиш, но не разбирам защо не кажеш причината.

П.П. Мога да ти дам една причина - за да не бъде човек чист консуматор и с право да бъде обвинен в егоизъм, той трябва да даде нещо, срещу полученото .
                    Няколко пъти сме пили бири и кафета с ДДДД и аз не му знам портфейла. Не го знам защото не съм го питал. А не съм го питал защото не е интересува. Много по важно е какво мисли и как разсъждава даден човек отколкото какъв му е портфейла или колко е голям. Та съвета ми към теб /ако приемаш съвети/ е да се концентрираш върху това какво говори дадена личност и да разсъждаваш върху думите му. Дори и да му знаеш портфейла какво? Той портфейла утре може да е съвсем различен, но мисленето му ще си остане същото. Ако пък искаш да следиш чужди портфейли има достатъчно възможности не само да виждаш, ами директно да вържеш акаунт към трейдъри които си избереш. Виждаш историята и ако ти харесва резултата се закачаш. Няма нужда от форуми. Те са за да видиш чуждото мнение. Да го оспориш или а го приемеш. Истината се ражда в спора. А ако знаем истината, то портфейла е най-лесната работа

Коментар

Не знам дали смятате, че когато продукцията пада това до голяма степен е свързано с намалените разходи за производство. Големите производители хеджират всичко. И разходите си като нафта, торове и препарати така и приходите си както цена на продукцията. Преди да засее той открива дълга на петрола и едновременно къса на пшеницата за да си гарантира печалба от дейноста. Например при добив 600 кг, разходи на декар 80 лева и цена пшеницата 30 стотинки имате 100 лева печалба на декар. При същият добив, разходи на декар 50 лева и цена 25 стотинки печалбата се запазва същата. Все пак при тези цени на петрола нямаше да е нормално да се запазят същите цени на торовете и на зърното.
                      Така е, но не знам с колко пада себестойността. Затова приех, че цената на продукцията пада по-бързо и малките производители, които не хеджират ще го отнесат.

Коментар

П.П. Мога да ти дам една причина - за да не бъде човек чист консуматор и с право да бъде обвинен в егоизъм, той трябва да даде нещо, срещу полученото .
                        Въобразявам си, че давам достатъчно. Понякога даже повече от колкото трябва. Обикновено пускам само тези си възгледи, които възприемам като различни от общоприетото. Другото не е интересно за обсъждане. Въпреки, че не съм съгласен с мнението на масата се съобразявам с нея. Иначе ще го отнеса здраво а аз нямам никакво желание това да се случва. Обичам да търся общоприети заблуди защото може да се изкара някой лев от тях. За съжаление понякога малко избързвам, но не е болка за умиране ако човек не е на ливъридж. Последните две години сбърках с две позиции, но и тях ще ги премълча кои са. Всички бъркат.

Коментар

• Не знам дали смятате, че когато продукцията пада това до голяма степен е свързано с намалените разходи за производство. Големите производители хеджират всичко. И разходите си като нафта, торове и препарати така и приходите си както цена на продукцията. Преди да засее той открива дълга на петрола и едновременно къса на пшеницата за да си гарантира печалба от дейноста. Например при добив 600 кг, разходи на декар 80 лева и цена пшеницата 30 стотинки имате 100 лева печалба на декар. При същият добив, разходи на декар 50 лева и цена 25 стотинки печалбата се запазва същата. Все пак при тези цени на петрола нямаше да е нормално да се запазят същите цени на торовете и на зърното.

Коментар

Няма да го направя. Не виждам причина да го правя. Носи само недостатъци. Във връзка с предходният пост мога да кажа, че имам Агрия и нямам Атера.

Last edited by 15%; 14.04.2016, 00:02.
                            Пътека се прави камък по камък!

Коментар

dddd, очевидно си уважаван съфорумец и искам да те попитам защо не публикуваш портфейла си? Разбирам, че това би ти донесло евентуални негативи ако си прекалено голям, но поне кажи причините, поради които не го правиш. Имам предвид или да го споделиш, или да кажеш "Сори, няма да го направя по едикаква си причина".
                              Няма да го направя. Не виждам причина да го правя. Носи само недостатъци. Във връзка с предходният пост мога да кажа, че имам Агрия и нямам Атера.

Коментар

В думите на Fortis има доста Логика.
                                Цената на земята зависи най вече от четири неща.
                                1. Дохода който носи (рентата)
                                2. Желаната доходност (дисконтен фактор)
                                3. Достъп до кредит.
                                4. Специфичното усещане за ценност в публиката.
                                Нека ги разгледаме едно по едно. Рентата зависи от две неща. Печалбата от производството и субсидиите. Когато падат цените на продукцията по-бързо от колкото расте добива е логично да имаме спад в печалбите на арендаторите. Обикновено първоначално рентите се запазват, но е неизбежно с времето и те да започнат да намаляват. В противен случай производството ще намалее а това няма как да стане. Естественият буфер е рентата а тя със закъснение би повлякла и земята. Устойчиво задържане на ниски цени на продукцията и непроменени субсидии би трябвало доста да промени ситуацията.
                                Пазарните лихви и цената на земята са с обратна корелация. Според вас колко още ще падат лихвите? Сякаш тук сме близо до минимумите. Според мен ЕЦБ няма на къде да сваля повече лихвите. Депозитите по банковите влогове няма да станат отрицателни а лихвите по кредитите няма да паднат чак толкова много. Сякаш скоро ще изчерпим потенциала за растеж по тази точка.
                                Сякаш при тази свръх ликвидност на банковата система достъпа до кредит ще се увеличава. Това е относително добро.
                                Как ще се променя субективното усещане за стойност е трудно да се определи. Възможно е да има мания сред населението за покупка на земя, която да даде възможност на умните пари да се отърват от активите си на доста добри цени. Спомням си една история от 2008 година. Едно момче си продаде изключително ниско качествен апартамент на цена 1670 евро на квадрат. Майка му го вкара в лудницата и го държаха две седмици. Реално погледнато беше направил върховна сделка, но през май-2008 ма всички вярваха, че имотите трябва да стигнат до 2500 евро на квадрат и да продадеш на 1670 беше очевиден белег за "ненормалност". Сякаш по тази точка има потенциал за нагоре.
                                С една дума не виждам за сега нищо апокалиптично защото минава време докато спада в цените на зърното започне да се отразява на цената на земята. От друга страна не виждам абсолютно нищо оптимистично. За мен Атера е много по-рискова от една Агрия, защото при спад в цената на земята ще страда бизнеса и. При Агрия е по-друго. Те имат търговия, която няма да пострада изобщо, малко преработка до брашно, където нищо не се променя. При производството им също реално погледнато ще се промени малко нещо. Рентабилността им ще спадне, но ще я избият като всички останали от плавно намаление на рентите. Това ще свали леко цената на земята, но това тях няма чак толкова да ги удари. То и сега им се води в баланса на половината от пазарната цена. Дори и земята да падне с 20 процента те пак ще печелят пари и ще им остава за дивидент или разрастване, но при атера бизнеса ще се скапе. Дори и рентабилността на Агрия леко да се скапе ще станат доста по-големи защото ще изкупуват закъсали дребни производители. Така ще растат екстензивно докато отново се обърне пазара на зърното и се окажат два пъти по-големи от сега, но и с добра рентабилност. Докато при Атера спада в цената ще бъде по-скоро проблем отколкото възможност. Затова Атера ми идва много по-рискова от Агрия. Пак съм наопаки на масовото мнение, но не мога да избягам от себе си.
                                Определено ми харесва идеята на Фортис да се хвърля едно око на пазара на зърното.
                                Забелязал съм интересна тенденция. Всички изчислявате П/Б на Атера по пазарни цени и вярвате, че трябва да е 1. Интересно защо не се опитвате да го дисконтирате за времето когато това Б влезе в джобовете ви като дивидент, а има и разходи за управляващо дружество.
                                Това са само среднощни размисли и не е препоръка за търговия или каквото и да е друго. Понякога съм прав, понякога бъркам, като повечето хора.
                                dddd, очевидно си уважаван съфорумец и искам да те попитам защо не публикуваш портфейла си? Разбирам, че това би ти донесло евентуални негативи ако си прекалено голям, но поне кажи причините, поради които не го правиш. Имам предвид или да го споделиш, или да кажеш "Сори, няма да го направя по едикаква си причина".
                                Пътека се прави камък по камък!

Коментар

Working...
                                X