IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В думите на Fortis има доста Логика.
    Цената на земята зависи най вече от четири неща.
    1. Дохода който носи (рентата)
    2. Желаната доходност (дисконтен фактор)
    3. Достъп до кредит.
    4. Специфичното усещане за ценност в публиката.
    Нека ги разгледаме едно по едно. Рентата зависи от две неща. Печалбата от производството и субсидиите. Когато падат цените на продукцията по-бързо от колкото расте добива е логично да имаме спад в печалбите на арендаторите. Обикновено първоначално рентите се запазват, но е неизбежно с времето и те да започнат да намаляват. В противен случай производството ще намалее а това няма как да стане. Естественият буфер е рентата а тя със закъснение би повлякла и земята. Устойчиво задържане на ниски цени на продукцията и непроменени субсидии би трябвало доста да промени ситуацията.
    Пазарните лихви и цената на земята са с обратна корелация. Според вас колко още ще падат лихвите? Сякаш тук сме близо до минимумите. Според мен ЕЦБ няма на къде да сваля повече лихвите. Депозитите по банковите влогове няма да станат отрицателни а лихвите по кредитите няма да паднат чак толкова много. Сякаш скоро ще изчерпим потенциала за растеж по тази точка.
    Сякаш при тази свръх ликвидност на банковата система достъпа до кредит ще се увеличава. Това е относително добро.
    Как ще се променя субективното усещане за стойност е трудно да се определи. Възможно е да има мания сред населението за покупка на земя, която да даде възможност на умните пари да се отърват от активите си на доста добри цени. Спомням си една история от 2008 година. Едно момче си продаде изключително ниско качествен апартамент на цена 1670 евро на квадрат. Майка му го вкара в лудницата и го държаха две седмици. Реално погледнато беше направил върховна сделка, но през май-2008 ма всички вярваха, че имотите трябва да стигнат до 2500 евро на квадрат и да продадеш на 1670 беше очевиден белег за "ненормалност". Сякаш по тази точка има потенциал за нагоре.
    С една дума не виждам за сега нищо апокалиптично защото минава време докато спада в цените на зърното започне да се отразява на цената на земята. От друга страна не виждам абсолютно нищо оптимистично. За мен Атера е много по-рискова от една Агрия, защото при спад в цената на земята ще страда бизнеса и. При Агрия е по-друго. Те имат търговия, която няма да пострада изобщо, малко преработка до брашно, където нищо не се променя. При производството им също реално погледнато ще се промени малко нещо. Рентабилността им ще спадне, но ще я избият като всички останали от плавно намаление на рентите. Това ще свали леко цената на земята, но това тях няма чак толкова да ги удари. То и сега им се води в баланса на половината от пазарната цена. Дори и земята да падне с 20 процента те пак ще печелят пари и ще им остава за дивидент или разрастване, но при атера бизнеса ще се скапе. Дори и рентабилността на Агрия леко да се скапе ще станат доста по-големи защото ще изкупуват закъсали дребни производители. Така ще растат екстензивно докато отново се обърне пазара на зърното и се окажат два пъти по-големи от сега, но и с добра рентабилност. Докато при Атера спада в цената ще бъде по-скоро проблем отколкото възможност. Затова Атера ми идва много по-рискова от Агрия. Пак съм наопаки на масовото мнение, но не мога да избягам от себе си.
    Определено ми харесва идеята на Фортис да се хвърля едно око на пазара на зърното.
    Забелязал съм интересна тенденция. Всички изчислявате П/Б на Атера по пазарни цени и вярвате, че трябва да е 1. Интересно защо не се опитвате да го дисконтирате за времето когато това Б влезе в джобовете ви като дивидент, а има и разходи за управляващо дружество.
    Това са само среднощни размисли и не е препоръка за търговия или каквото и да е друго. Понякога съм прав, понякога бъркам, като повечето хора.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Има и друго: ако Отечеството ни бъде залято от орди арапски нашественици (все едно не ни стигат хъхрешките орди), къде ще отиде цената на земята?
      Къде?

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
        Според мен нещата не са чак толкова черни!
        Атера има достатъчно марж за печалба, стига да реализира продажби! Продажби могат да се реализират, поради акумулирани средства от предвходни години, особено ако цените паднат с 5-10%, много хора ще са изкушени да напазаруват. Евтините кредити са друг позитивен фактор, някой да посегнат към покупка чрез финансиране! Не на последно място, въпреки спадащите цени, реколтата се очаква да е добра. Това ще натиска допълнително цените в черномрския басейн, но добрите добиви дават възможност да се реализира по-голеки продажби като обем, съответно да се генерира повече КЕШ!

Днес цените са с брутален спад, но пазара неминуемо ще върне, реколтите за догодина може да се окаже, че са лоши. Климатичните промени създават предпоставки за резки разлики в реколтите и получаването на добиви! Много от предприемачите в сектора, не мислят година за година, а се опитват да развиват бизнеса си в перспектива. За мен няма причина да има особено влюшаване на резултатите на Атера от към продажби! При рентите, които формират по-малката част, също не вярвам да има влошение, по-скоро цените ще задържат, което е добре, но може с малко да увеличат и обема на отдаваната земя!
        Аз съм оптимист за развитието на ситуацията и за представянето на Атера! Дори си мисля, че резултата ще е определено по-добър от този за 2015г.
        Има и друго: ако Отечеството ни бъде залято от орди арапски нашественици (все едно не ни стигат хъхрешките орди), къде ще отиде цената на земята?
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
          И кво сега, да продавам на дедо земите надявайки се после да купя двойно по толкоз ?
          нали написах - НЕ ВИНАГИ ЩЕ Е ТАКА !!!!!
          моето виждане е, че трябва да се повиши покупателната способност на населението в развиващите се страни, това ще подобри нещата
          очакването да се намалят площи или добиви - не работи засега
          дори и суша - ще е за година

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
            НЕ ВИНАГИ ЩЕ Е ТАКА - това сигурно сте го чували

сега има нещо друго - потреблението май излиза константа напоследък - или близо до константа
            ако произведеш +50кг повече, което може и да стане, кой ще ги купи и на каква цена???
            погледнете и от тази страна
            май дъното на цените са транспортните разходи - нещо такова
            И кво сега, да продавам на дедо земите надявайки се после да купя двойно по толкоз ?

Коментар

• НЕ ВИНАГИ ЩЕ Е ТАКА - това сигурно сте го чували

сега има нещо друго - потреблението май излиза константа напоследък - или близо до константа
              ако произведеш +50кг повече, което може и да стане, кой ще ги купи и на каква цена???
              погледнете и от тази страна
              май дъното на цените са транспортните разходи - нещо такова

Коментар

нещата отиват мнооого на зле в зърнопроизводството
                рентата - тя може би ще остане с най-малко промени поради конкуренцията
                но печалби, инвестиции и др харчове - ще спрат
                джиповете ще ги карат дивидентите акционери - не визирам Адванса
                като ще е криза - да е яка, цената на земята да върне до 400лв примерно
                къде останаха тези, които не ми харесваха прогнозите за зърнените пазари ?????
                Според мен нещата не са чак толкова черни!
                Атера има достатъчно марж за печалба, стига да реализира продажби! Продажби могат да се реализират, поради акумулирани средства от предвходни години, особено ако цените паднат с 5-10%, много хора ще са изкушени да напазаруват. Евтините кредити са друг позитивен фактор, някой да посегнат към покупка чрез финансиране! Не на последно място, въпреки спадащите цени, реколтата се очаква да е добра. Това ще натиска допълнително цените в черномрския басейн, но добрите добиви дават възможност да се реализира по-голеки продажби като обем, съответно да се генерира повече КЕШ!

Днес цените са с брутален спад, но пазара неминуемо ще върне, реколтите за догодина може да се окаже, че са лоши. Климатичните промени създават предпоставки за резки разлики в реколтите и получаването на добиви! Много от предприемачите в сектора, не мислят година за година, а се опитват да развиват бизнеса си в перспектива. За мен няма причина да има особено влюшаване на резултатите на Атера от към продажби! При рентите, които формират по-малката част, също не вярвам да има влошение, по-скоро цените ще задържат, което е добре, но може с малко да увеличат и обема на отдаваната земя!
                Аз съм оптимист за развитието на ситуацията и за представянето на Атера! Дори си мисля, че резултата ще е определено по-добър от този за 2015г.

Коментар

нещата отиват мнооого на зле в зърнопроизводството
                  Цените на зърното с рекорден спад за последните 10-15 години

http://www.fermer.bg/main/search/%D1...news16588.html

Цените на зърнените култури падат в целия свят и са на най-ниско равнище за последните 10-15 години, информира пред БТА Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Той поясни, че спадът е обусловен от добрата реколта миналата година и от увеличаване на преходните запаси от пшеница и царевица.

В България зърното поевтинява с повече от 15% на годишна база до 157 долара за тон без ДДС, отчита Софийската стокова борса. Световният съвет по зърното прогнозира много добра реколта от пшеница в България тази година, подчерта Васил Симов.
                  destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• нещата отиват мнооого на зле в зърнопроизводството

Коментар

• Ей, тия са наистина много социални....
                      Как са се загрижили и мислят за хората със земеделска земя....

Агрион учреди земеделска пенсия

Добри хора са тия от "Агрион"...

Коментар

• големи совалки се правят при фермерите
                        обаче офертата на Адванса нещо не върви, не се приема

изглежда моята теория, че е по-добре реална земя с рента без разходи отново ще се окаже по-добрия вариант

зърнения пазар и фермерите отрязаха този бизнес - да купиш на 850лв и продадеш на 1500лв
                        това ви го написах още преди 3-4 години
                        трябва по-дългосрочен поглед върху нещата, а не два пръста напред
                        малко да се похваля и аз

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                          и двете
                          И аз така си мислех, но да го приемем че влиза. Малко оптимизъм

Коментар

• Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнение
                            Някой излиза, или някой влиза с 50 000 бройки?
                            и двете
                            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от dzk Разгледай мнение
                              Някой излиза, или някой влиза с 50 000 бройки?
                              Все едно, от двете твърдения е вярно!!!

Коментар

• Някой излиза, или някой влиза с 50 000 бройки?

Коментар

Working...
                                X