Първоначално изпратено от MrSi
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПо-света цената на земята се помпа от падането на лихвите. Като вземат да вървят нагоре и цената на земята там ще падне.
В България се помпа от ръста на евросубсидиите. Като достигнат субсидиите плато още година най-много да се задържи цената на земята и ще почне да пада. Ако не започне още преди това. Като и тук нещата ще се утежнят допълнително от вдигането на лихвите - което колкото и да изглежда далечно е сигурно като това че слънцето изгрява от изток.
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...-dekar-206802/
Цената на земята просто си расте. Дори и в момента докато си чешем езиците и пишем по форумите бавно и славно расте всеки ден , всеки час.
Цената на всички останали реални активи (за които аз се сещам в момента) продължава и ще продължава да пада. Пазара се пренасити с всичко. Хората имат коли , потребителска техника(компютри , хладилници , климатици и др) , апартаменти и къщи.Депозитите на домакинствата растат с всеки изминал ден защото хората просто няма какво да си купят.Мисля че средносрочно лихвите ще падат все повече и повече.
ПП: Мнението е лично и не е препоръка за покупко-продажба на активи и ЦК.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеTя твоята работа станала пусни питомното ( тука) - гони дивото (темата за златото)
Опасно е да пренасяш на инвестиционно ниво страховете и емоциите си...не води до добри резултати.
Те затова ли са с отрицателна корелация вече почти петилетка, не само у нас, а и по света ...
Бизикам се, но определено мисля че хиперболизираш, тежестта на този фактор тук е не повече от 15-20% макс за мене.
В България се помпа от ръста на евросубсидиите. Като достигнат субсидиите плато още година най-много да се задържи цената на земята и ще почне да пада. Ако не започне още преди това. Като и тук нещата ще се утежнят допълнително от вдигането на лихвите - което колкото и да изглежда далечно е сигурно като това че слънцето изгрява от изток.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеЕмиии, поне цар пазар те опровергава.
Ако преди 3-4-5 години бе решил да шортиш зърната - щеше да спечелиш.
Но ако главно на тази база шортеше и земята - всичко спечелено щеше да загубиш.
Това с шортенето на двата актива ("зърна" и "земя") междудругото e железен пример.... трудно може да се обори !
Respect Pipbel !
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеЗдравей,
Нищо лично но ми звучи доста повърхностно и/или манипулативно, докато не се отговори на въпросите, които задавам:
Иначе би ли ни осветлил от къде знаеш че:
1. Годишната лихва е 5% и при това била добра?
2. За да кажеш докажеш дали 1200 лв./дка. на колкото продаваха до сега и новите на 1600 лв. дка., били добри можеш ли да докажеш с анализ на пазара и дисконтирани парични потоци и/или настояща и бъдеща стойност на парите?;
3. В алгоритъма ти за 10 000 дка. липсва загубата за фонда от 45 лв./дка./год. рента или за 450 000 лв./год., което за 5 г. = 2 250 000 лв., които също могат да се дисконтират?
и т.н.
Имам акции!
Не е препоръка!
Нищо лично, но от въпроса ти личи, че си нямаш никаква представа от пазара на земя, както и за начина на работа на Адванса....
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеКаква е счетоводната цена, историческата, заложената печалба /която ще се получи след години/, годишния лихвен процент срещу който лизингоПОЛУЧАТЕЛЯТ си РАБОТИ земята, реализира ПЕЧАЛБА, получава ЕВРОСУБСИдии и т.н. използвайки НАШ актив и привлечени СРЕДСТВА?!!!!
2.) "Наш" или "Ваш" актвив е земята, няма никакво значение за това кой получава евросубсидиите.... Важно, е не кой я притежава, а кой я обработва....
А по отношение на осветляването.... почвам да светя:
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение1. Годишната лихва е 5% и при това била добра?
Ето, тук може да провериш на какви лихви можеш да разчиташ при банков депозит:
Лихвен процент за 1-годишен депозит
Ако махнеш детските депозити, реално можеш да разчиташ на лихва от около 2% макс.... 5 % е точно 2,5 пъти повече от лихвата, която можеш да вземеш в банка... за мен това определено е "добър" процент.
Всъщност очаквам много бързо лихвите по депозити да се сринат и под 2 %, така че с времето твърдението ми за "добър" само ще става по-валидно....
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение2. За да кажеш докажеш дали 1200 лв./дка. на колкото продаваха до сега и новите на 1600 лв. дка., били добри можеш ли да докажеш с анализ на пазара и дисконтирани парични потоци и/или настояща и бъдеща стойност на парите?;
При ~2 % лихвен процент за безрискова алтернативна инвестиция, дисконтовия фактор за 5 години е ~ 1.1040808.
При това положение NPV на 1600 лв. е ~1449 лв., което пък е с +20% по-добро от 1200 лв. За мен си е добра сделка, за теб не знам.
И без да се заяждам, но реално в случая не трябва да се смята чиста дисконтирана стойност за 5-те години, защото реално НЕ получаваш всичките 1600 лв. на 5-тата година.
Имаме разсрочено плащане, като през годините се получават поетапно тези 1600 лв., така че ако дисконтираме не 1600 лв. за 5 г., а дисконрираме всяко едно от междинните плащания поотделно, NPV-то ще бъде и по-високо от 1450 лв....
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение3. В алгоритъма ти за 10 000 дка. липсва загубата за фонда от 45 лв./дка./год. рента или за 450 000 лв./год., което за 5 г. = 2 250 000 лв., които също могат да се дисконтират?
!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеНе е ли малко нагло така да лъжеме и манипулираме с числата
Ти изкара бизнеса с продаване на земя по доходен като от незаконна дейност
Отдавна качествените и евтини земи на "Адванса" които формираха сосните дивиденти се продадоха и дивидентите се раздадоха, всеки да се сеща какво е останало от портфейла земи
В момента средната цена на придобиване на земята на фонда е 440 лв.
Сам си сметни ако продават на 1200 лв. и респективно на 1600 лв., колко печалба на декар правят....
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеспоред мен е около 70-80-85% - това е само мое мнение
Ако преди 3-4-5 години бе решил да шортиш зърната - щеше да спечелиш.
Но ако главно на тази база шортеше и земята - всичко спечелено щеше да загубиш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеTя твоята работа станала пусни питомното ( тука) - гони дивото (темата за златото)
Опасно е да пренасяш на инвестиционно ниво страховете и емоциите си...не води до добри резултати.
Те затова ли са с отрицателна корелация вече почти петилетка, не само у нас, а и по света ...
Бизикам се, но определено мисля че хиперболизираш, тежестта на този фактор тук е не повече от 15-20% макс за мене.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеНе намесвай златото!!!
БГ земеделието е културист в добра форма, поради стероиди от ЕС! Същия този културист има много добри перспективи за "републиканско" първенство, защото зад него стой химика!
Химика може и да стои зад него и след 5 години от тук на сетне. Тогава е ОК!
Но ако му резне препаратите или го няма, тогава какво.
Аз съм преценил, че не съм премиран, за тоя риск тука! Много е елементарно! Предпочитам малак загуба,но не и риск. Ако го няма химика, възстановяването на мускулна маса ще бъде за 5-7 години!
По други позиции, при нормализиране на обстановката, тък като са много от тях на счетоводна, същото възстановяване ще бъде за година, две!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеДругари,
Не оцапвайте темата моля, ако трябва пишете си на лични!
Аз просто съм си агрументирал позицията!
Иначе кажи на precacanoto да спре с тая помия! Не не ни слагай под един знаменател!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеДругари,
Не оцапвайте темата моля, ако трябва пишете си на лични!Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение..., а на повечето шитове от БФБ, не знаеш реално какво притежаваш.
Ти мислиш вътрешноконунктурно! За мен вътрешноконунктурно всичко е ОК, особено след като не мина популизма с разтурянето на АДСИЦите!Last edited by precakanoto; 18.11.2015, 14:05.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Konsultant
Другари,
Не оцапвайте темата моля, ако трябва пишете си на лични!
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеИ не само това, но ще имаш възможността да й се радваш на още по-атрактивна стойност. Но да видим тогава какво ще е обяснението след като вече "еднодневките" ги няма !? Малко по-спокойно за едно изчакване и ще видиш, че - както казва Костолани - "следващия трамвай идва" )))
Интересно ще стане ако някой от "големите" или някои които могат да станат "апокалиптици:" като Данске (които залагаха и срещу крах на борда) решат да се изнесат!??
Да не говорим че още не е ясно какво ще се окаже на финала за чужди фондове държащи папири на земя!? Немалко въпросителни ( за които разбира се сме сигурни, че Ван Бастен има готови отговори)
Коментар
Коментар