IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
    Моите подбуди, нямат нищо общо с твоите доводи по позицията!!!
    Никога не съм си и помисляло, че може да има и нещо общо ! Мислещия инвеститор носи собствената глава на раменете си !
    А не само тази от чарта ))))
    Не е препоръка... !!!
    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

...
      Ако сега АТЕРА е на атрактивна стойност, това е само, защото тъй наречените спекуланти и инвеститори еднодневки се разкараха!!!

...
      И не само това, но ще имаш възможността да й се радваш на още по-атрактивна стойност. Но да видим тогава какво ще е обяснението след като вече "еднодневките" ги няма !? Малко по-спокойно за едно изчакване и ще видиш, че - както казва Костолани - "следващия трамвай идва" )))
      Интересно ще стане ако някой от "големите" или някои които могат да станат "апокалиптици:" като Данске (които залагаха и срещу крах на борда) решат да се изнесат!??
      Да не говорим че още не е ясно какво ще се окаже на финала за чужди фондове държащи папири на земя!? Немалко въпросителни ( за които разбира се сме сигурни, че Ван Бастен има готови отговори)
      Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        Точно така - това е част от идеята която изразявам - няма смисъл да се седи тук, при наличие и на други "бфб-шитове" (както им казваш) но имащи потенциала и да продават зад граница и да генерират кеш като при сложна лихва ))) Освен това като каза счетоводна - има и такива които са и под счетоводна (за разлика от атера, където са вече така да се каже добре оценени на "предварително калкулирана счетоводна")
        Сам виждаш, че като се отърси човек от тежестта на някоя папирка и получава и други идеи - така и тук вече имаме и сходни възгледи
        Не съм съгласен с теб! И не бих казал, че са ни сходни възгледите!
        Атера си е много готина, а на повечето шитове от БФБ, не знаеш реално какво притежаваш. Много от мажоритарите са отврат, а тук в това отношение положението е прилично!

Моите подбуди, нямат нищо общо с твоите доводи по позицията!!!

Ти мислиш вътрешноконунктурно! За мен вътрешноконунктурно всичко е ОК, особено след като не мина популизма с разтурянето на АДСИЦите!

Коментар

• Европа е вече друга!!! Това налага да се мисли по и друг начин!!!
          Моето решение да излезна е по 100% външни причини и 0% вътрешни!

Мен намалените продажби не ме плашат, това е цикличност, има го навсякъде!!! Цените на земята са НАГОРЕ!!!
          Ако сега АТЕРА е на атрактивна стойност, това е само, защото тъй наречените спекуланти и инвеститори еднодневки се разкараха!!!

Убеден съм, че ако няма външни рискове, още през 2016г., държащите акцията, ще се тупат в гърдите със "сосен" дивидент! Елементарно е!

Коментар

...
            По други позиции, при нормализиране на обстановката, тък като са много от тях на счетоводна, същото възстановяване ще бъде за година, две!
            Точно така - това е част от идеята която изразявам - няма смисъл да се седи тук, при наличие и на други "бфб-шитове" (както им казваш) но имащи потенциала и да продават зад граница и да генерират кеш като при сложна лихва ))) Освен това като каза счетоводна - има и такива които са и под счетоводна (за разлика от атера, където са вече така да се каже добре оценени на "предварително калкулирана счетоводна")
            Сам виждаш, че като се отърси човек от тежестта на някоя папирка и получава и други идеи - така и тук вече имаме и сходни възгледи
            Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
              Tя твоята работа станала пусни питомното ( тука) - гони дивото (темата за златото)
              Опасно е да пренасяш на инвестиционно ниво страховете и емоциите си...не води до добри резултати.

Те затова ли са с отрицателна корелация вече почти петилетка, не само у нас, а и по света ...

Бизикам се, но определено мисля че хиперболизираш, тежестта на този фактор тук е не повече от 15-20% макс за мене.
              Не намесвай златото!!!

БГ земеделието е културист в добра форма, поради стероиди от ЕС! Същия този културист има много добри перспективи за "републиканско" първенство, защото зад него стой химика!

Химика може и да стои зад него и след 5 години от тук на сетне. Тогава е ОК!
              Но ако му резне препаратите или го няма, тогава какво.
              Аз съм преценил, че не съм премиран, за тоя риск тука! Много е елементарно! Предпочитам малак загуба,но не и риск. Ако го няма химика, възстановяването на мускулна маса ще бъде за 5-7 години!

По други позиции, при нормализиране на обстановката, тък като са много от тях на счетоводна, същото възстановяване ще бъде за година, две!

Коментар

• Първоначално изпратено от 8ball Разгледай мнение
                От 2.60 преди година, каква стана тя тук?
                Онзи закон потопи бранша. Кой ли го прие?
                Топков, точно това е най-големият риск пред !!!!

Дивите атаки срещу АДСИЦ-овете и самото ниво на разсъжденията на дупеглавите дупетати при тъпите дебати по повод на законът, убиха всичко деЦко в мене - за пореден пъти икончателен разбрах, че тая държава се управлява от сбирщина малоумници, обилно примесени с изроди, готови да съсипят всичко, само и само за да КРАДАТ.

Защо мислите, че намалих над двойно позициите си в Атерата и реших оттук-нататък да инвестирам приоритетно навън? - Защото в тая държава ПОЛИТИЧЕСКИЯТ риск вече е твърде висок - и всички го осъзнават - и това трудно ще се промени, докато не ме турите Дуче !!!!
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                  Както си забелязъл, моето очакване е за сравнително бавно (и "тягостно") освобождаване на капитала от хартията - добре съчетано на това което наблюдаваме по чарт. Не се стараем да описваме адванса - а само борсовото представяне на хартията - има разлика между двете - особено изразено в краен вид от хипотезата "д-р Каро" Иначе казано - фундамент и пазар са две страни на медала - едното без другото не може. А стойността на папирката се определя от състоянието и на двете страни на монетата ))))))
                  Така, това, което се забелязва на графиката е резултат от несбъднатото очакване, за цитирам оня другия апокалиптик - сосен дивидент! Това се вижда и има доста логично обяснение, защото когато най-масово се договаря земя, а именно пролетта, дружеството беше блокирано с предложенията за земята на пещерняшко дупетатче, ама тва вече е разисквано. Дружеството не е казало в никой момент, че ще продава само на лизинг. Има ли земя за продаване, има. Може ли на 100% да се заяви, че са останали 230 000 дка трънаци, НЕ. Вдига ли се цената на рентата и обема обработваема площ, вдига се. Малко факти, вече всеки си ги разчита както намери за добре.
                  Поздрави!

Коментар

Аз нямам вече акции тука, защото смятам, че външните рискове са прекалено съществени и предпочитам да стоя на страна!
                    :
                    Tя твоята работа станала пусни питомното ( тука) - гони дивото (темата за златото)
                    Опасно е да пренасяш на инвестиционно ниво страховете и емоциите си...не води до добри резултати.

земята зависи от пазара на зърно
                    ако искате да знаете какво ще се случи при нея - трябва да се на ясно какво ще става при зърното
                    Те затова ли са с отрицателна корелация вече почти петилетка, не само у нас, а и по света ...

Бизикам се, но определено мисля че хиперболизираш, тежестта на този фактор тук е не повече от 15-20% макс за мене.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                      земята зависи от пазара на зърно
                      ако искате да знаете какво ще се случи при нея - трябва да се на ясно какво ще става при зърното
                      И не е само от зърното Фортис. И от други неща зависи. В каквато и да е степен съответно. Съвкупния ефект го виждаме онлайн чрез чарта
                      Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Crusible Разгледай мнение
                        Абе, симпатяги, на фона на целия шит у червено, който е на пазара с мноооого малко изключения, тука сте тръгнали да описвате адванса, като компания със затихващи функции едва ли не. Леко смешно идва, ама карай! Имам и ме кефите колко постоянните сте да повтаряте едни и същи неща, като малоумни!
                        Понеже не могат да се измислят много неща при спекулацията със земя (въпреки миграцията до т.нар. "поземлено банкиране" и вариации) се налага да се случват и "колизии" (програмисти като Ванката знаят що е то, особено при зле замислени хеш функции) Не случайно и Ванката е "освободил" атерата (той й беше голям фен някога) Както си забелязъл, моето очакване е за сравнително бавно (и "тягостно") освобождаване на капитала от хартията - добре съчетано на това което наблюдаваме по чарт. Не се стараем да описваме адванса - а само борсовото представяне на хартията - има разлика между двете - особено изразено в краен вид от хипотезата "д-р Каро" Иначе казано - фундамент и пазар са две страни на медала - едното без другото не може. А стойността на папирката се определя от състоянието и на двете страни на монетата ))))))
                        Last edited by precakanoto; 18.11.2015, 13:08.
                        Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                          Не ! Пак си отиват за дивидент, просто по-късно...

Реално тоя лизинг, дето всички скачате с/у него не е толкова лош.

Първо, за земите на лизинг се взема лихва, която 100 % се разпределя като дивидент (имам предвид 100 % отива за разпределяне, а естествено точния процент е въпрос на решение, но минимум 90 %).

Ако продадете 10'000 дка. на лизинг за 16 млн.лв., все едно имате депозит за 16 млн.лв. при 5 % годишна лихва, каквато вече няма на банковите депозити....

Второ, печалбата за разпределение, която ще се формира на 5-тата година е по-голяма от тази, която имаше до момента.... Имам предвид, че ако миналата година продаваха на 1200 лв. и формираха примерно 800 лв. печалба, сега продават на 1600 лв. и ще формират грубо 1200 лв. печалба.

Реално печалбата от 1200 лв. за разпределение след 5-татата година е с 50 % повече от тия 800 лв. за миналата година, или реално се натрупва една допълнителна ~12,5 % (на година !) отложена печалба (спрямо печалбите от продажба през 2014 г.).

Това от своя страна реално натрупва бъдеща стойност в акцията, дори да няма текущо разпределян дивидент.

Или обобщено, с лизинга:
                          1.) Получавате 5 % годишна депозитна лихва в/у стойността на продадените на лизинг земи;
                          2.) Вземате си печалбата от продажбата на 5-тата година, която е значително по-голяма от тази формирана с продажбите през 2014-а, което да оправдае цената на парите във времето (т.е. че вземате дивидента по-късно вместо по-рано).

Предвид гореописаните 2 точки, от чисто инвестиционна гледна точка, реално продажбата на 1600 лв. на лизинг е доста по-добър вариант отколкото незабавна продажба на цените от миналата година (1200 лв.). Наистина при 2-я вариант ще се облажим от приличен дивидент още догодина, но пак казвам от инвестционна гледна точка, ако калкулираш доходността при 2-та варианта, лизинга е доста по-добър за акционерите !
                          Здравей,

Нищо лично но ми звучи доста повърхностно и/или манипулативно, докато не се отговори на въпросите, които задавам:
                          Каква е счетоводната цена, историческата, заложената печалба /която ще се получи след години/, годишния лихвен процент срещу който лизингоПОЛУЧАТЕЛЯТ си РАБОТИ земята, реализира ПЕЧАЛБА, получава ЕВРОСУБСИдии и т.н. използвайки НАШ актив и привлечени СРЕДСТВА?!!!!
                          Иначе би ли ни осветлил от къде знаеш че:
                          1. Годишната лихва е 5% и при това била добра?
                          2. За да кажеш докажеш дали 1200 лв./дка. на колкото продаваха до сега и новите на 1600 лв. дка., били добри можеш ли да докажеш с анализ на пазара и дисконтирани парични потоци и/или настояща и бъдеща стойност на парите?;
                          3. В алгоритъма ти за 10 000 дка. липсва загубата за фонда от 45 лв./дка./год. рента или за 450 000 лв./год., което за 5 г. = 2 250 000 лв., които също могат да се дисконтират?
                          и т.н.

Имам акции!
                          Не е препоръка!
                          Last edited by Konsultant; 18.11.2015, 13:10.

Коментар

• земята зависи от пазара на зърно

Коментар

• Абе, симпатяги, на фона на целия шит у червено, който е на пазара с мноооого малко изключения, тука сте тръгнали да описвате адванса, като компания със затихващи функции едва ли не. Леко смешно идва, ама карай! Имам и ме кефите колко постоянните сте да повтаряте едни и същи неща, като малоумни!

Коментар

Просто Атера е компания предимно за инвеститори с дълъг хоризонт на влагане и по-малко рискови играчи!
                                съгласен, за мен е в графата safe haven. стабилни акционери в лицето на IFC, активи чиято цена се очаква да се покачи с 10-15% тази година, даже и малък дивидент от ренти. вярно, че намаляха продажбите на земи, но какво от това? рано или късно ще се възобновят.

за мен справедливата цена е към 2.35 в момента

не е препоръка. нямам акции и нямам планове да купувам
                                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Working...
                                X