IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    Mи че те един вид вече веднъж се самоликвидираха, последните 5г продадоха 225К дка за 195млн, средна цена над 860лв/дка.

Трудно ми е да повярвам че ако го направят пак няма да вземат минимум толкова при положение че сега земята е 40% по скъпа спрямо средната пазарна когато са продавали горните.
    Имотния им портфейл е под 150млн оценен сега, т.е. средно около 630лв/дка
    Това са минимум едни 30% + допълнително в джобчето....а ако ликвидацията не е на пожар и поне още 10-15% отгоре.

Който го е страх от ликвидация - прав му път, аз съм ЗА
    И аз това си мисля, дори го коментирах.
    Не съм хепи от схемите на лизинг, най-добре една доброволна ликвидация. На пазара има толкова свободни пари, че могат да поемат в пъти повече декари на вторичен пазар.

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Аз лично имам сериозни съмнения че ако фонда реши да се ликвидира ще успее да вземе средно на декар дори тези 800 и нещо лева на декар дето ги дава.
      Mи че те един вид вече веднъж се самоликвидираха, последните 5г продадоха 225К дка за 195млн, средна цена над 860лв/дка.

Трудно ми е да повярвам че ако го направят пак няма да вземат минимум толкова при положение че сега земята е 40% по скъпа спрямо средната пазарна когато са продавали горните.
      Имотния им портфейл е под 150млн оценен сега, т.е. средно около 630лв/дка
      Това са минимум едни 30% + допълнително в джобчето....а ако ликвидацията не е на пожар и поне още 10-15% отгоре.

Който го е страх от ликвидация - прав му път, аз съм ЗА

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение
        Защо смяташ че доходността е под 5%? Нали всяка година си прибираме дивидентите , като в същото време земеделската земя продължава да се натрупва в портфейла?
        Не смятам че едно от малкото останали наистина печеливши дружества на БФБ трябва да се ликвидира. Мисълта ми е че предпочитам да купя акция на 2.00 ( не е препоръка ) и всяка година да прибирам по нещо , отколкото веднъж да купя на 2 и после да продам на 2.5 например.
        Еми отдоло съм го казал взимам средна цена на дружеството за последните 200 дена към номеври миналата година и от тогава насам заедно с дивидентите си на минус. И да не вземеш средна да вземеш конкретна цена пак си на минус. Да вземеш цената на екс дивидент датата, пак си на минус. да вземеш цената и след раздаването на дивидент пак си на минус.

Много ми е интересно как изобщо ти е хрумнало че си на плюс за последната година

Коментар

Аз ако бях уверен че ще има и 5% печалба на година в дългосрочен период бих бил доволен.
          Реално от година и половина насам доходността е между ниско отрицателна и 0. За следващата година може да стане между отрицателна и ниско отрицателна.
          Защо смяташ че доходността е под 5%? Нали всяка година си прибираме дивидентите , като в същото време земеделската земя продължава да се натрупва в портфейла?
          Не смятам че едно от малкото останали наистина печеливши дружества на БФБ трябва да се ликвидира. Мисълта ми е че предпочитам да купя акция на 2.00 ( не е препоръка ) и всяка година да прибирам по нещо , отколкото веднъж да купя на 2 и после да продам на 2.5 например.
          Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• Ето елементарна сметка със средни цени. Средна цена за 200 дена преди една година 2,52 лева. От тогава са платили 0,3 лева дивидент и цената сега е 2,01. Отрицателна доходност от -8,7%. Двата процента в банка не изглеждат зле.

Коментар

Аз пък нямам намерение да си държа парите в банка на 2% депозит + данък при наличие на 7-8% реална инфлация или пък в някой договорен фонд за да храня хрантутници.
              Вероятно сме различен тип инвеститори.Смятам че повечето инвеститори тук не желаят бързи и краткосрочни печалби след което отново години на ред да се оглеждат къде да си набутат парите.
              Поздрави.
              Аз ако бях уверен че ще има и 5% печалба на година в дългосрочен период бих бил доволен.
              Реално от година и половина насам доходността е между ниско отрицателна и 0. За следващата година може да стане между отрицателна и ниско отрицателна.

Коментар

Голяма грешка бе ЕЛАРГ особено за акционерите му Все таки грешки да стават

Точно защото този фонд няма такива намерения, аз пък нямам намерение да държа акции там
                Аз пък нямам намерение да си държа парите в банка на 2% депозит + данък при наличие на 7-8% реална инфлация или пък в някой договорен фонд за да храня хрантутници.
                Вероятно сме различен тип инвеститори.Смятам че повечето инвеститори тук не желаят бързи и краткосрочни печалби след което отново години на ред да се оглеждат къде да си набутат парите.
                Поздрави.

Коментар

Ако следиш внимателно дружеството ще видиш че фонда няма такива намерения.
                  Изпитани грешки в стил ЕЛАРГ не мисля че ще се повторят скоро и то защото покупко-продажбата на земеделска земя е едно от малкото неща които в момента вървят в БГ.
                  Голяма грешка бе ЕЛАРГ особено за акционерите му Все таки грешки да стават

Точно защото този фонд няма такива намерения, аз пък нямам намерение да държа акции там

Коментар

Аз лично имам сериозни съмнения че ако фонда реши да се ликвидира ще успее да вземе средно на декар дори тези 800 и нещо лева на декар дето ги дава.
                    Ако следиш внимателно дружеството ще видиш че фонда няма такива намерения.
                    Изпитани грешки в стил ЕЛАРГ не мисля че ще се повторят скоро и то защото покупко-продажбата на земеделска земя е едно от малкото неща които в момента вървят в БГ.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                      каква е причината да се съмняваш?
                      Е те имат доста земя - и очевидно се пробват да продават скъпо но не успяват. Ако изсипят на пазар всичко което имат това като нищо ще доведе до спад в цените.

Коментар

каква е причината да се съмняваш?

Коментар

• Аз лично имам сериозни съмнения че ако фонда реши да се ликвидира ще успее да вземе средно на декар дори тези 800 и нещо лева на декар дето ги дава.

Коментар

Не забравяй че анализаторите изостават с времето , преди като писаха че цената е над 600 лв. тя вече гонеше 1000.
                            Е и не е мръднала от там - до колкото съм си общувал с хора занимаващи се с земя. Никой не ще да купува дори над 800

Коментар

Че тя цената на земята е 1000 лева от бая време и нещо неще да мърда нагоре
                              Не забравяй че анализаторите изостават с времето , преди като писаха че цената е над 600 лв. тя вече гонеше 1000.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                                Привет,
                                Нищо лично, но от въпроса ти личи, че си нямаш никаква представа от пазара на земя, както и за начина на работа на Адванса....
                                1.) Счетоводната цена на земята няма абсолютно никакво значение за формиране на печалбата ! ... Важна е цената на придобиване (за справка в момента тя е около 440 лв./дка.);
                                2.) "Наш" или "Ваш" актвив е земята, няма никакво значение за това кой получава евросубсидиите.... Важно, е не кой я притежава, а кой я обработва....
                                А по отношение на осветляването.... почвам да светя:
                                Годишната лихва е обявена от самия "Адванс", а това че е добра е лично мнение съпоставяйки с банкови депозити.
                                Ето, тук може да провериш на какви лихви можеш да разчиташ при банков депозит:
                                Лихвен процент за 1-годишен депозит
                                Ако махнеш детските депозити, реално можеш да разчиташ на лихва от около 2% макс.... 5 % е точно 2,5 пъти повече от лихвата, която можеш да вземеш в банка... за мен това определено е "добър" процент.
                                Всъщност очаквам много бързо лихвите по депозити да се сринат и под 2 %, така че с времето твърдението ми за "добър" само ще става по-валидно....
                                Не е чак толкова трудно.
                                При ~2 % лихвен процент за безрискова алтернативна инвестиция, дисконтовия фактор за 5 години е ~ 1.1040808.
                                При това положение NPV на 1600 лв. е ~1449 лв., което пък е с +20% по-добро от 1200 лв. За мен си е добра сделка, за теб не знам.
                                И без да се заяждам, но реално в случая не трябва да се смята чиста дисконтирана стойност за 5-те години, защото реално НЕ получаваш всичките 1600 лв. на 5-тата година.
                                Имаме разсрочено плащане, като през годините се получават поетапно тези 1600 лв., така че ако дисконтираме не 1600 лв. за 5 г., а дисконрираме всяко едно от междинните плащания поотделно, NPV-то ще бъде и по-високо от 1450 лв....
                                За този момент специално не мога да отговоря.... Не знам какво става с рентата при продажба на лизинг, тъй като собствеността не е е прехвърлена.... Ако обаче не се взема рента, забележката ти би имала наистина основание, но отново ще се вземат повече пари отколкото при незабавна продажба на 1200 сега.
                                Здравей,

Истината е, че имах добро мнение за теб, което промених след творческите ти полюции.

Те са доста повърхностни /не знам дали от незнание или се опитваш да манипулираш?!/, дори не заслужават отговор и/или анализ.

Бъди здрав и успешен!

P.S. Един непоискан съвет: Най-лошото в живота е човек да допуска грешката да слага етикети, да определя, да подценява и да слага под общ знаменател без да знае кой е срещу него и без да има минимално инфо!

P.S.1 Също така би било коректно да отговориш на всички ти зададени въпроси /на база афишираните от теб тесни експертни качества в материята/ или няма смисъл да отговаряш избирателно само на въпроси по твой избор и да отбягваш тези които не ти изнасят...!

За да Ви/те улесня отново копирам въпросите ми /обърни внимание как съм ги подредил, защото ако се замислиш има причина за това/:
                                Каква е счетоводната цена, историческата, заложената печалба /която ще се получи след години/, годишния лихвен процент срещу който лизингоПОЛУЧАТЕЛЯТ си РАБОТИ земята, реализира ПЕЧАЛБА, получава ЕВРОСУБСИдии и т.н. използвайки НАШ актив и привлечени СРЕДСТВА?!!!!
                                Иначе би ли ни осветлил от къде знаеш че:
                                1. Годишната лихва е 5% и при това била добра?
                                2. За да кажеш докажеш дали 1200 лв./дка. на колкото продаваха до сега и новите на 1600 лв. дка., били добри можеш ли да докажеш с анализ на пазара и дисконтирани парични потоци и/или настояща и бъдеща стойност на парите?;
                                3. В алгоритъма ти за 10 000 дка. липсва загубата за фонда от 45 лв./дка./год. рента или за 450 000 лв./год., което за 5 г. = 2 250 000 лв., които също могат да се дисконтират?
                                и т.н.
                                В червено са въпросите без отговор и/или сгрешени:
                                Жокерче:
                                1. Като дисконтираш парични потоци или стойност на парите, сравнявай не с цената на старите сделки на лизинг, а НА РЕАЛНИТЕ ПРОДАЖБИ ОТ ТАЗИ ГОДИНА!;
                                2. Kaто определяш като изгодна лихвата от 5% /няма да е лошо да цитираш източник и дадеш линк/ не можеш да сравняваш с банков депозит, това е несериозно!;
                                3. Какъв е смисъла от упражнението да ми смяташ настояща стойност, като не си ми сметнал бъдещата?!;
                                4. Как си избра/определи дисконтовия фактор за 5 г.?
                                Last edited by Konsultant; 27.11.2015, 12:50.

Коментар

Working...
                                X