IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
    Колега, от опит ти казвам, че "1984" е доста информиран и смятащ човек, не го подценявай.
    Относно Атерата - не съм много запознат, но от пръв поглед забелязвам, че в сметките ти не влизат никакви разходи. Ако прогнозите им излезнат верни е редно да махнеш % неизплатени, някакъв данък, други разходи и разбира се такса на ОД. Какво се получава тогава, защото покупко-продажбата е чиста спекула и като във всяка такава, никой не може да каже какъв ще бъде резултата от нея.
    По никакъв начин не съм го подценил... нито пък съм искал да изглежда така...
    Но просто конкретно това мнение е доста неточно....

Доходността от рента си е точно приходите от ренти разделна на броя на акции. Никой не отрича съществените разходи за управляващото дружество, но те все пак покриват дейността на цялото дружество - т.е. и продажбите на земя... не можете просто да извадите целия разход за управление само от приходите от ренти и да кажете - това е доходността от рента.... не е коректно просто.

Относно категорията на продаваните земи и регионите съм го писал много пъти и не ми се иска да се повтарям.... Виждаме средни цени на продажба и анализираме промените в притежаваните земи по региони и категории.... Така че дали продават по 2000 лв. в Добрич и 1000 лв. във Враца няма никакво значение, ако средно излиза че се продава на примерно 1300-1400.... цените по отделните региони или категории са ОТРАЗЕНИ в средните цени на продажба....

И накрая отново - не омаловажавам по никакъв начин компетентността на колегата, просто конкретното мнение не е точно/вярно...

Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
    Някой от по опитните може ли да ми отговори на следният въпрос:
    Ако моделът на растеж до сега и доходност бе продаването на евтини земи, при тези ниски цени на продукция и спад на цената на продадените декари и финансови лизинг - не отиват ли нещата към логичен край? Маржовете спад - цена купува и продава силно свива маржовете, които са били през годините. Финансовият лизинг е нищо повече от план за разпределение на повече печалба, защото чрез рентите е много ниска доходността, та ми е чудно от къде ще дойде растежа на атерта за напред.
    Уточни какви очаквания за растеж визираш - на резултатите на дружеството или цената на акцията.

По отношение на дружеството - растежа се предполага че трябва да дойде от разликата в цените на които купуват земя в момента (около 800-850 лв.) и цената на която се опитват да продават (опитват double, до колко е успешно вече е отделен въпрос....)

По отношения на акцията - евентуално по-справедливо оценяване на акцията, която в момента се срина поради липсата на продажби.

Средната стойност на придобиване на земите все още е брутално ниска - около 460 лв/дка, което отваря огромен потенциал за печалби (респективно дивиденти към акционерите) както при цени 1500 лв, на които компанията се опитва да продава в момента, така и при по-ниски - да предположим че се принудят да "върнат" на 1200 или дори 1000...

Фундамента на акцията е много по-голям от пазарното отразяване в момента, но липсата на продажби имат значение.... Лично според мен, в момента в който се раздвижат продажбите на земя, това ще се отрази и в цената на акцията...
    Last edited by Van Basten; 20.04.2016, 10:43.

Коментар

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
      Някой от по опитните може ли да ми отговори на следният въпрос:
      Ако моделът на растеж до сега и доходност бе продаването на евтини земи, при тези ниски цени на продукция и спад на цената на продадените декари и финансови лизинг - не отиват ли нещата към логичен край? Маржовете спад - цена купува и продава силно свива маржовете, които са били през годините. Финансовият лизинг е нищо повече от план за разпределение на повече печалба, защото чрез рентите е много ниска доходността, та ми е чудно от къде ще дойде растежа на атерта за напред.
      Не съм опитен. Споделям само лично мнение. Доходността ще е само от рента и тук там от продажба на комасирани парцели. Очаквам доходността в бъдеще да е околко 5%.
      Което обаче си е супер като се имат в предвид лихвите по банкови депозити и липсата на качествени алтернативни инвестиции. Не очаквам да има растеж.

Коментар

• Някой от по опитните може ли да ми отговори на следният въпрос:
        Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Много маймуни на клона които екзалтирано купуваха на 2.80 и над 2 лв. като цяло заради "тлъстите дивиденти" които вече ги няма и няма и как да ги има в такива размери следа като дибрите активи излязоха като кеш от дружеството, вече остана само вярата и активи, които сами се сещайте какви са както и защо не върви работата тук вече като преди
          Интересно когато на някой му писне да държи тук и реши да разкеши за да се пласира в някоя ракета, а такива винаги има, дали 1.60 ще удържи
          Bulls on BSE

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
            Как формираш това мнение... някакви факти, или просто така ?

1. Относно дивидентната доходност...
            - Очаквани ренти 7395 хил.лв,
            - акции 85110 хил.броя
            - текуща цена на акцията: 2,10 лв.

Как формираш тия 2 %... като реалната разделиш на две ?
            .
            Колега, от опит ти казвам, че "1984" е доста информиран и смятащ човек, не го подценявай.
            Относно Атерата - не съм много запознат, но от пръв поглед забелязвам, че в сметките ти не влизат никакви разходи. Ако прогнозите им излезнат верни е редно да махнеш % неизплатени, някакъв данък, други разходи и разбира се такса на ОД. Какво се получава тогава, защото покупко-продажбата е чиста спекула и като във всяка такава, никой не може да каже какъв ще бъде резултата от нея.
            Last edited by 15%; 18.04.2016, 21:16.
            Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

- акции 85110 хил.броя

2. Относно продажната цена на 5-тата категория... анализирал ли си какви земи се продадоха през 2014 и 2015 г. на цени над 1200 лв, или просто разъждаваш теоретично ? Защото аз съм анализирал - и земите които се продават на тези цени са масово 5-6 категория....

3. Да анализираш продажбата на 19 дка. (при почти 234'000 дка притежавани земи) и да правиш изводи от това е меко казано несериозно....
              Както казва Бъфет : пазарът е късоглед. Дългосрочният инвеститор има предимство и купува добра акция на добра цена.
              Нека си смятат доходностите на 1-2 %.
              Миналата година някои ги смятаха на над 10%
              Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• ами успех!!!

И аз имам малко.
                1. Относно дивидентната доходност...от ренти:
                очаквани разходи за ОД - 1.5% от 221млн. СК е 3.3.млн.лв.
                7.4 млн - 3.3 млн. / 85млн. е 4.8ст.печалба на акция, за разпределение 4.34 ст.,нетен 4.1 ст. / 2.06лв = 2%
                това е от рента,ако има продажби при миналогодишен марж 1200дка добавят 1 ст.дивидент

2. последните две години разпродаваха Добрич, Разград, Силистра,все пета категория

3. нищо не анализирам (нямам подобни дарби), но всеки детайл и промяна на курса е от значение.Всяка печеливша и споделяща печалби компания е голям плюс за БФБ.
                Емоциите не са добър съветник.
                Приятна вечер!
                Last edited by 1984; 18.04.2016, 21:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
                  Не всичко
                  Див.доходност само от ренти при текуща цена е малко над 2%
                  Пета категория земя трудно ще продадеш на 4-цифрена цена, а 32% от портфейла е пета и по-висока.
                  Дребните собственици на земя са вече по-добре информирани и по-малко склонни да продават.
                  Мъртвите, заспали активи са си пасиви за акционерите.
                  Градската им земя не е на апетитни места, но покрай раздвижването на пазара може да пласират нещо.
                  Добре си е оценена акцията, ако има кой да я натисне под двата лева ще стане интересна за покупки

Положителното от последния бюлетин е, че вероятно правят опити да пласират и нискокачествена земя - тази цена от около 830лв.на парцелчето от 19дка

- акции 85110 хил.броя

2. Относно продажната цена на 5-тата категория... анализирал ли си какви земи се продадоха през 2014 и 2015 г. на цени над 1200 лв, или просто разъждаваш теоретично ? Защото аз съм анализирал - и земите които се продават на тези цени са масово 5-6 категория....

3. Да анализираш продажбата на 19 дка. (при почти 234'000 дка притежавани земи) и да правиш изводи от това е меко казано несериозно....

Коментар

• Europe's Wheat Crop Seen Falling From Record as Yields Decline

http://www.bloomberg.com/news/articl...yields-decline
                    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение
                      Всичко е така ...
                      Не всичко
                      Див.доходност само от ренти при текуща цена е малко над 2%
                      Пета категория земя трудно ще продадеш на 4-цифрена цена, а 32% от портфейла е пета и по-висока.
                      Дребните собственици на земя са вече по-добре информирани и по-малко склонни да продават.
                      Мъртвите, заспали активи са си пасиви за акционерите.
                      Градската им земя не е на апетитни места, но покрай раздвижването на пазара може да пласират нещо.
                      Добре си е оценена акцията, ако има кой да я натисне под двата лева ще стане интересна за покупки

Положителното от последния бюлетин е, че вероятно правят опити да пласират и нискокачествена земя - тази цена от около 830лв.на парцелчето от 19дка

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                        Mаркет кап 176.3
                        Поземлен портфейл - 176.3 - 36 (кеш + градски НИ) = 140М / 233.88К = 600лв/дка
                        Сч. стойност 198.4 /233.88 = 848 лв/дка , там някъде е и средната пазарната цена за Бг.
                        Р/В = 0.71
                        >41% дисконт от пазарната ( а и ликвидационната) при 5.3% дивидентна доходност само от ренти.
                        Спекулата и лизинга са си отделно.

Средна големина на парцела в БГ - около 8дка. Тук няма как да я извлече човек, но с немалка доза сигурност може да се каже че е в пъти повече.

Някой по доле май бе споменал че му била много рискова акцията....
                        Всичко е така но е недостатъчно за поддържане нивата на акцията. Просто трябва 2 -3 месеца да продадат по някой декар в очакване на потенциален дивидент и цената веднага ще скочи с минимум 20%

аз лично купувам ежемесечно по малко тука

Коментар

• Mаркет кап 176.3
                          Поземлен портфейл - 176.3 - 36 (кеш + градски НИ) = 140М / 233.88К = 600лв/дка
                          Сч. стойност 198.4 /233.88 = 848 лв/дка , там някъде е и средната пазарната цена за Бг.
                          Р/В = 0.71
                          >41% дисконт от пазарната ( а и ликвидационната) при 5.3% дивидентна доходност само от ренти.
                          Спекулата и лизинга са си отделно.

Средна големина на парцела в БГ - около 8дка. Тук няма как да я извлече човек, но с немалка доза сигурност може да се каже че е в пъти повече.

Някой по доле май бе споменал че му била много рискова акцията....

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                            да поемеш ангажимент за 70лв рента - за всичките си декари е много рисковано
                            Нямам представа далече съм от детайлите в този бизнес.........казвам какво се случва на някои места......факт

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение
                              Северозападна България цените са около 800-900лв- за малките парцели (за по големи цената е малко по висока)
                              За района на много места (по поречието на дунава )качествата на земята са над средното за БГ а рентата е около 40 лв.
                              Някои от местните земеделци започнаха да преподписват за 10 г. договори с малките собственици на земя при около 70 лв годишна рента - това от лични наблюдения.

може би може още малко да се изцеди капиталова доходност от бизнеса - не е препоръка имам акции
                              да поемеш ангажимент за 70лв рента - за всичките си декари е много рисковано

Коментар

• Първоначално изпратено от mvr0306 Разгледай мнение
                                Е, хайде, всички го мислят и никой не го казва: туй което беше миналите години повече няма да го има! Както и писах по-рано: субсидиите също не се знае колко време ще ги има! Тъкмо даваха по ТВ за някакви забавени плащания на земеделци....
                                Северозападна България цените са около 800-900лв- за малките парцели (за по големи цената е малко по висока)
                                За района на много места (по поречието на дунава )качествата на земята са над средното за БГ а рентата е около 40 лв.
                                Някои от местните земеделци започнаха да преподписват за 10 г. договори с малките собственици на земя при около 70 лв годишна рента - това от лични наблюдения.

може би може още малко да се изцеди капиталова доходност от бизнеса - не е препоръка имам акции

Коментар

Working...
                                X