Първоначално изпратено от 15%
Разгледай мнение
Но просто конкретно това мнение е доста неточно....
Доходността от рента си е точно приходите от ренти разделна на броя на акции. Никой не отрича съществените разходи за управляващото дружество, но те все пак покриват дейността на цялото дружество - т.е. и продажбите на земя... не можете просто да извадите целия разход за управление само от приходите от ренти и да кажете - това е доходността от рента.... не е коректно просто.
Относно категорията на продаваните земи и регионите съм го писал много пъти и не ми се иска да се повтарям.... Виждаме средни цени на продажба и анализираме промените в притежаваните земи по региони и категории.... Така че дали продават по 2000 лв. в Добрич и 1000 лв. във Враца няма никакво значение, ако средно излиза че се продава на примерно 1300-1400.... цените по отделните региони или категории са ОТРАЗЕНИ в средните цени на продажба....
И накрая отново - не омаловажавам по никакъв начин компетентността на колегата, просто конкретното мнение не е точно/вярно...
Първоначално изпратено от needtoknowmore
Разгледай мнение
По отношение на дружеството - растежа се предполага че трябва да дойде от разликата в цените на които купуват земя в момента (около 800-850 лв.) и цената на която се опитват да продават (опитват double, до колко е успешно вече е отделен въпрос....)
По отношения на акцията - евентуално по-справедливо оценяване на акцията, която в момента се срина поради липсата на продажби.
Средната стойност на придобиване на земите все още е брутално ниска - около 460 лв/дка, което отваря огромен потенциал за печалби (респективно дивиденти към акционерите) както при цени 1500 лв, на които компанията се опитва да продава в момента, така и при по-ниски - да предположим че се принудят да "върнат" на 1200 или дори 1000...
Фундамента на акцията е много по-голям от пазарното отразяване в момента, но липсата на продажби имат значение.... Лично според мен, в момента в който се раздвижат продажбите на земя, това ще се отрази и в цената на акцията...
Коментар