Първоначално изпратено от national power
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
Гледах си Нъ-Нъ ту преди малко.
Вземат от тази година по 5.85. Демек 4.50%. Не виждам да ми удържат 1%. Може да ги е срам
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнениеЕ щом 5% на входа + 1% върху ВСИЧКО ежегодно не ти се струва огромна такса...
Такси има за всички фондове, но при ПФ в БГ са в пъти по-големи от сходни продукти по света.
Вземат от тази година по 5.85. Демек 4.50%. Не виждам да ми удържат 1%. Може да ги е срам
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Л. Христов твърди, че това било ПРЕДИ начисляване на таксите, без те да се отчитат... тоест само доходността. Вероятно следващата му крачка е да твърди, че ако турим и таксите, то всеки човек, който е внесъл в ПФ 10 Б (например) сега има 8 Б - само дето аз такова нещо нито съм чул, нито съм видял - сред хората, които се осигуряват от 3 и повече години.
Таксата не може да се каже, че е "огромна", макар е ясно, че трябва да се намали и ЩЕ се намали, това вече е прието по закон. Ясно е и че без такси не може, защото управляващите компании не са благотворителни. Някои казват: такса само като процент от доходността, но тогава всички ще бъдат изкушени да помпат фалшива доходност. Тоест няма схема без недостатъци. Аз мисля - най-добре - плаваща такса според управляваната сума. За суми по партида до 1 Б нека си бъде 1%, за суми над 20 Б да бъде 0.1%, със съответните "стъпала" отгоре надолу от 1 до 20+ Б.
Другото - по отношение на таксите, което е очеизвадно, но враговете на УПФ отказват да го забележат, то е, че върху удръжките по УПФ хората не снасят данъци. Тоест върху вноската ти от 200 лв по УПФ може и да ти удържат 10 кинта такса, но не плащаш 20 кинта данъци - които би платил, ако си получиш тия пари към заплатата, а разликата от 10 кинта ти е таксата управление за още пет години - тоест де факто ти за първите пет години не плащаш никакви такси - в някакъв смисъл ти ги поема г-н горанов.
Разбира се - човекът не плаща данъци и върху вноските си към Ной и НЗОК... само дето парите по УПФ си остават за него, докато парите, наливани в Ной и НЗОК просто изчезват... и ти мислиш, че си осигурен, но като те пипне рачецът, често ти казват да се оправяш сам, ако влезеш в болница искат да си носиш отвън всичко, освен легло и докторче под мишница, мислиш си и че някой ден ще вземаш пенсия от Ной, ама като наближиш пенсионна възраст всяка година ти казват, че трябва да работиш още и още и още и още и още и още - и така, докато се озъбиш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
Огромната такса бре!!!
Кво се правиш на ударен???
Таксата не може да се каже, че е "огромна", макар е ясно, че трябва да се намали и ЩЕ се намали, това вече е прието по закон. Ясно е и че без такси не може, защото управляващите компании не са благотворителни. Някои казват: такса само като процент от доходността, но тогава всички ще бъдат изкушени да помпат фалшива доходност. Тоест няма схема без недостатъци. Аз мисля - най-добре - плаваща такса според управляваната сума. За суми по партида до 1 Б нека си бъде 1%, за суми над 20 Б да бъде 0.1%, със съответните "стъпала" отгоре надолу от 1 до 20+ Б.
Другото - по отношение на таксите, което е очеизвадно, но враговете на УПФ отказват да го забележат, то е, че върху удръжките по УПФ хората не снасят данъци. Тоест върху вноската ти от 200 лв по УПФ може и да ти удържат 10 кинта такса, но не плащаш 20 кинта данъци - които би платил, ако си получиш тия пари към заплатата, а разликата от 10 кинта ти е таксата управление за още пет години - тоест де факто ти за първите пет години не плащаш никакви такси - в някакъв смисъл ти ги поема г-н горанов.
Разбира се - човекът не плаща данъци и върху вноските си към Ной и НЗОК... само дето парите по УПФ си остават за него, докато парите, наливани в Ной и НЗОК просто изчезват... и ти мислиш, че си осигурен, но като те пипне рачецът, често ти казват да се оправяш сам, ако влезеш в болница искат да си носиш отвън всичко, освен легло и докторче под мишница, мислиш си и че някой ден ще вземаш пенсия от Ной, ама като наближиш пенсионна възраст всяка година ти казват, че трябва да работиш още и още и още и още и още и още - и така, докато се озъбиш.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Между доходността на фондовете и доходността на осигурените.
Кво се правиш на ударен???
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Разликата между кое и кое?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
От две пенсии, ще мина на една ( в далечното бъдеще )......
Коментар
-
Хм. И откъде идва разликата?
Коментар
-
Какво ще и менкаш?
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Може и да е вярно. ГРЕШКА ще стане, ако осигурените в тези фондове си мислят, че това е доходност, която са получили те. Не е - това е доходност на фондовете - както е указано коректно в заглавието на колонките - но не и на осигурените в тях.
Осигурените в УПФ са получили средно следната годишна доходност за 2002-30.06.2016 (сметната върху брутни вноски, т.е. преди отчисляване на таксите):
Номинална +1.74 %
Реална +0.40 %
http://bit.ly/2gKKd4lМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеПри първото ходене по някакъв случай до НАП, ще си менкам партидата !!!
пп От 1 година се каня и все не остава време !
Записвам си го в задачите за месеца !Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
Това са високо образовани младежи, дето не са губили и един лев на борсата....
пп Демек, всички загуби са или ще бъдат за сметка на клиентите им ....Last edited by v_tin; 17.12.2016, 12:10.
Коментар
Коментар