IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Общо взето е така, с малки нюанси в размислите и причините. Но с втора точка не съм съгласен...Всичките ни съседи приемат левове За по-далечни страни, да

    Коментар


      • Достъп до единен валутен пазар. В момента най-търгуваните валути са долар, евро, паунд
      • Използване на валута която е призната в над 100 страни. В момента никой не обменя български лев извън България нито по фиксинг, нито по курс купува / продава независимо че България е във валутен борд. Българският лев е неразпознаваем извън България.
      • Положителен ефект върху вноса и износа на стоки и услуги между България и страните от Европейския съюз и страни с развита икономика. В момента когато някой от България трябва да извърши плащане към търговски партньор в Европа той търпи загуба от покупката на евра по курс продава на банката
      • Натруване на лично богатство което е конвентеруемо в Еропа. На практика сега личното богатство се натрупва в левове и когато някой иска да изнесе част от това богаство в чужбина – например да придобие собственост – той трябва да купи евра при курс продава на банката – което при големи обеми е съществена сума.
      • Отпадане на необходимостта от извършване на сделки за различни активи (например невдижими имоти) в евро при положение че основния доход е в лева
      • По-лесно бюджедиране
      • Премахване на необходимостта за поддържане на сметки в различни валути – намалява на разходите на банковите институции
      • Премахване на операции за превалутиране. В момента всяка една картова транзакция извършвана извън България води до превалутиране – от еро към лева, а в някой случаи от местна валута в евро и след това в лева – което оскъпява стоката / услугата тъй като курсовете за превалутиране не са договорени.
      • Валутния борд ограничава възможностите на БНБ да използва всички възможни инструменти за управление на паричната политика
      • Това че България е във валутен борд – при фиксиран курс към еврото води до внасяне на инфлация от еврозоната в България и това не може да бъде ограничено от БНБ
      • Прилагане на различни банкови регулации в България и намаляване на транзакционните разходи. В момента – в България да се извъшри СЕПА превод към страна от ЕИП струва между от 1.50 лв до процент от преведаната сума. Същият превод от ЕИП към България е 0.60 ст.
      • Намаляване на междубанковите такси за парични преводи. В момента междубанкоите преводи в България са по-скъпи от междубанкоите преводи в Европа или преводите между Европейски държави.

      Коментар


      • Не мога да мисля, че скоро ще влезем в еврозоната, само и единствено, заради корупцията в БГ. И с право не ни искат останалите държави.
        Повече от красива

        Коментар


        • А лично мисля, че скоро няма да влезем в ЕЗ - докато не се успокои инфлацията нямаме никакъв шанс. Имахме преди или по време на пандемията доста сериозни шансове, но сега не виждам в близките 2-3 години да стане. Отделно съпротивата от Възраждане се засилва, може да има референдум, да се проточат нещата.

          Отделно и бюджетните дефицити не е ясно дали ще са в рамките.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
            Една от основните опорки за влизане в еврозоната беше,че щели да паднат лихвите по кредитите. Да ама сега в България лихвите са по-ниски от повечето държави в еврозоната.
            На практика има само две ползи:
            1.Няма да се превалутира от лева в евро.
            2.Ще доведе до повече туристи,защото навсякъде ще плащат с евро.
            За сметка на това има опасност да плащаме и дълговете на PIGS,цените на стоки и услуги ще нараснат.
            Може и да има други ползи - като нарастване на инвестициите. Колкото и да се учудваш много от младите в България не знаят че сме във валутен борд, не знаят какво е това и не знаят че курса Евро - Лев е фиксиран. А в чужбина па никой не знае, че курса Евро - Лев е фиксиран. Знаят, само тези дето имат бизнес тука. Така че едно преминаваме към Еврото може да има положителен ефект върху инвестициите.

            Цените на стоките и услугите според мен скоро ще се изравнят с тези в ЕС/ЕЗ, ако не са се изравнили вече. И без да сме вътре имаме официална инфлация която е 2 пъти по-висока от средната официална за ЕС/ЕЗ. А неофициалната кой знае колко е.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
              Така, прехвърлям се тук от темата Политика в България, за да му кажа на митачето седмак, че Народното събрание се е произнесло вече, че курсът на лева преди да влезем в еврозоната ще се преговря, а колко точно ще да бъде, не се знае.
              Ще ви дам само един пример. Вижте Германия, която е официално най-силната икономика в Европа и там ги разфасоваха с това евро, а ние какво имаме? Какво произвеждаме? Какво имаме да подплатим с нещо даже, и ако да се пробваме поне да излъжем с голям запас в бюджета? - И това нямаме, и не можем да се опитаме да използваме, защото бюджета ни е откраднат и продупчен.
              И ако някой ви каже, че обменния курс лев/евро ще бъде под поне 3лв за 1€ (и това е дори оптимистично) е в голяма грешка.

              Това няма как да стане.

              Ако само вземе да се говори по темата или да се споменава, моменталически всичките Левове ще се обърнат в Евро или Долари.

              Съответно като няма Левове на никой не му пука какъв ще е курса - нито на управляващите, нито на управляваните и съответно може да бъде колкото си иска.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение

                ИНФЛАЦИЯ

                Еврозона средно 8
                България. 14
                Унгария. 26
                Турция. 50
                Ти разбираш ли значението на думичката „инфлация”?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

                  Да, доста добре и съобразително си го забелязал.
                  Вижте Унгария, толкова ли са тъпи унгарците, които дори излязоха от ERM 2, за да могат да имат някакъв контрол над финансите си? Или пък датчаните? Отказваме се от самостоятелна доколкото е възможно на локално ниво парична политика. Както казах в другата тема пет пари не давам за нашия лев, защото той вече е бита карта отдавна, но доскоро се черпехме по най-добрия начин от неговата смърт, и бяхме само де юре длъжни да влизаме в еврозоната, а сега сме и де факто по документи. Като влезем, а не ако, та като приемем еврото даже ще ми е по-лесно, защото няма да има нужда да преконвертирам и да държа кеш в две валути. Аз съм лесен, но няма да е лесно за децата и старите хора, родителите ни, нашите дядовци и бабовци. За тях е предвидено само вертикално движение нагоре, защото за бюджета тези деца и стари хора са бреме. Ние намаляваме, но някои си трупат пачките.
                  Макар че както се разбра могат да направят врътка с бутнати доклади за резлутати и занижяване на критеиите, и така да запазят сегашния курс, но не се променят фактите свързани с другите обективни причини, поради които е по-добре да не сме в еврозоната.

                  Великобритания и Италия са изключения, които са били в нашата позиция много отдавна, и са излизали от нея, но не съм се ровил все още да се запозная с детайлите какъв точно е бил случая с тях. Великобритания е била за много кратко, а Италия за по-дълго. Предполагам и какви са били причините - силната валута при англичаните, и задлъжнялата държава и икономика при италианците.

                  Датчаните са като нас в ERM 2, но са си оставили опцията да излязат, а ние сме без тази опция. И докато сме в ERM 2 има вероятност да изпуснат контрола с репо пазарите и закотвянето да не издържи. Флуктуацията е до 15%, след което пак ще има спасителна новнапечатана кешовица.
                  Вижте например, разпегването на швейцарския франк през 2015г.

                  Ние сме в най-неизгодната позиция от всички в ЕС относно еврозоната. Нямаме никакъв интерес да сме в ERM 2 без опция за отказ до приемане на еврото, нито да сме еврозоната, нито пък в ЕС.






                  Още преди повече от 20 години едни германци бяха дошли в родния ми град и ни се чудеха защо искаме да влизаме в ЕС. Казваха, че според тях за нас не е изгодно да влизаме в ЕС, след като сме с малка икономика, и нашето участие в него е на тотална загуба. ЕС е за големи и силни икономики. И са прави. Компромисен и добър вариант за членуване в ЕС е за държави като Полша, Чехия, Унгария, Словения, Естония - велики държави, но не е за нас. Там еврофондовете отиват в голямата си част където трябва, а не се раздават за социални помощи на политици, които хрантутенето им от държавната трапеза не им стига.
                  ИНФЛАЦИЯ

                  Еврозона средно 8
                  България. 14
                  Унгария. 26
                  Турция. 50

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
                    Една от основните опорки за влизане в еврозоната беше,че щели да паднат лихвите по кредитите. Да ама сега в България лихвите са по-ниски от повечето държави в еврозоната.
                    На практика има само две ползи:
                    1.Няма да се превалутира от лева в евро.
                    2.Ще доведе до повече туристи,защото навсякъде ще плащат с евро.
                    За сметка на това има опасност да плащаме и дълговете на PIGS,цените на стоки и услуги ще нараснат.
                    Да, доста добре и съобразително си го забелязал.
                    Вижте Унгария, толкова ли са тъпи унгарците, които дори излязоха от ERM 2, за да могат да имат някакъв контрол над финансите си? Или пък датчаните? Отказваме се от самостоятелна доколкото е възможно на локално ниво парична политика. Както казах в другата тема пет пари не давам за нашия лев, защото той вече е бита карта отдавна, но доскоро се черпехме по най-добрия начин от неговата смърт, и бяхме само де юре длъжни да влизаме в еврозоната, а сега сме и де факто по документи. Като влезем, а не ако, та като приемем еврото даже ще ми е по-лесно, защото няма да има нужда да преконвертирам и да държа кеш в две валути. Аз съм лесен, но няма да е лесно за децата и старите хора, родителите ни, нашите дядовци и бабовци. За тях е предвидено само вертикално движение нагоре, защото за бюджета тези деца и стари хора са бреме. Ние намаляваме, но някои си трупат пачките.
                    Макар че както се разбра могат да направят врътка с бутнати доклади за резлутати и занижяване на критеиите, и така да запазят сегашния курс, но не се променят фактите свързани с другите обективни причини, поради които е по-добре да не сме в еврозоната.

                    Великобритания и Италия са изключения, които са били в нашата позиция много отдавна, и са излизали от нея, но не съм се ровил все още да се запозная с детайлите какъв точно е бил случая с тях. Великобритания е била за много кратко, а Италия за по-дълго. Предполагам и какви са били причините - силната валута при англичаните, и задлъжнялата държава и икономика при италианците.

                    Датчаните са като нас в ERM 2, но са си оставили опцията да излязат, а ние сме без тази опция. И докато сме в ERM 2 има вероятност да изпуснат контрола с репо пазарите и закотвянето да не издържи. Флуктуацията е до 15%, след което пак ще има спасителна новнапечатана кешовица.
                    Вижте например, разпегването на швейцарския франк през 2015г.

                    Ние сме в най-неизгодната позиция от всички в ЕС относно еврозоната. Нямаме никакъв интерес да сме в ERM 2 без опция за отказ до приемане на еврото, нито да сме еврозоната, нито пък в ЕС.






                    Още преди повече от 20 години едни германци бяха дошли в родния ми град и ни се чудеха защо искаме да влизаме в ЕС. Казваха, че според тях за нас не е изгодно да влизаме в ЕС, след като сме с малка икономика, и нашето участие в него е на тотална загуба. ЕС е за големи и силни икономики. И са прави. Компромисен и добър вариант за членуване в ЕС е за държави като Полша, Чехия, Унгария, Словения, Естония - велики държави, но не е за нас. Там еврофондовете отиват в голямата си част където трябва, а не се раздават за социални помощи на политици, които хрантутенето им от държавната трапеза не им стига.
                    Last edited by Kris_; 28.05.2023, 01:29.

                    Коментар


                    • Една от основните опорки за влизане в еврозоната беше,че щели да паднат лихвите по кредитите. Да ама сега в България лихвите са по-ниски от повечето държави в еврозоната.
                      На практика има само две ползи:
                      1.Няма да се превалутира от лева в евро.
                      2.Ще доведе до повече туристи,защото навсякъде ще плащат с евро.
                      За сметка на това има опасност да плащаме и дълговете на PIGS,цените на стоки и услуги ще нараснат.

                      Коментар


                      • Така, прехвърлям се тук от темата Политика в България, за да му кажа на митачето седмак, че Народното събрание се е произнесло вече, че курсът на лева преди да влезем в еврозоната ще се преговря, а колко точно ще да бъде, не се знае.
                        Ще ви дам само един пример. Вижте Германия, която е официално най-силната икономика в Европа и там ги разфасоваха с това евро, а ние какво имаме? Какво произвеждаме? Какво имаме да подплатим с нещо даже, и ако да се пробваме поне да излъжем с голям запас в бюджета? - И това нямаме, и не можем да се опитаме да използваме, защото бюджета ни е откраднат и продупчен.
                        И ако някой ви каже, че обменния курс лев/евро ще бъде под поне 3лв за 1€ (и това е дори оптимистично) е в голяма грешка.
                        Last edited by Kris_; 27.05.2023, 07:17.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                          Преди няколко дни споделих подобно инфо от мои среди около Мин.съвет,за натиска над България отвън ,а някои се смяха,но май инфото си е вярно.Пионка сме си.
                          В конституцията ни е записано, че трябва да съграждаме не нашата си държава, а ЕССР.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение
                            Рудигейт скандала е голям. Я вижте това:
                            Киро договаря с Урсула за Шенген и Еврото.

                            ​​​​​

                            Кирил Петков: Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос - "ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш". Тя вика "за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките". И аз казах "може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна" и тя ми вика "не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна.
                            Преди няколко дни споделих подобно инфо от мои среди около Мин.съвет,за натиска над България отвън ,а някои се смяха,но май инфото си е вярно.Пионка сме си.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение
                              Рудигейт скандала е голям. Я вижте това:
                              Киро договаря с Урсула за Шенген и Еврото.

                              ​​​​​

                              Кирил Петков: Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос - "ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш". Тя вика "за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките". И аз казах "може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна" и тя ми вика "не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна.
                              Е и? Винаги има и политическа нотка. Така ни приеха и в ЕС въпреки че реално не бяхме готови и още не сме.

                              Коментар


                              • Рудигейт скандала е голям. Я вижте това:
                                Киро договаря с Урсула за Шенген и Еврото.

                                ​​​​​

                                Кирил Петков: Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос - "ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш". Тя вика "за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките". И аз казах "може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна" и тя ми вика "не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна.

                                Коментар

                                Working...
                                X