IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • За добро или за лощо, ние в Шенген скоро няма да влезем. Самата Австрия го каза!
    Повече от красива

    Коментар


    • И кредитния мултипликатор чрез който частните - търговски банки създават пари работи пак през кредити - дългове. Те така успяха да направят лихвата много ниска и постоянно натискат икономиката и индустрията и направо живота на хората към все по труден и невъзможен. Държавите пред които се кланяте са в изключителна демографска катастрофа, имат основни валути но си топят качественното и съзнателно население.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

        +10 ама БГ " матряла" като цяло няма акъл да осъзнае дори какво е в негов интерес, затова сме и най- бедните в ЕС, всичко е взаимосвързано, няма случайни неща
        Най-смешното е, че западните ви господари не ви щат и никога няма да ви пуснат в еврозоната и Шенген.
        ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

        Коментар


        • mitko2848, в момента е много по полезно да се направят стоковообменни борси българска например ако имаме това е една стъпка която много ще помогне на бъдещето, но те ще са публични - частни. Размяната на стока срещу стока при много по виртуален посредник при наличие на компютри и мрежи е много по лесна и създава повече стойност, повече търговия и повече и стойност, а такава борса е и нещо като емитент на пари, печалбата и е в стоки които може да продава срещу левове и дефакто като имаш какво да купиш с левовете те така се и обезпечават..обезпечението реално е възможността да купиш стоки с дадени пари, ако не можеш то и тези пари нищо няма да струват. Ще чакаш ти някакви тарикати да се изнудили някой да вземе пари в заем че да тръгне да ги харчи и така да се появят пари, защото западните банки така печатат - само срещу дългове. Фактически наличието на такава борса е едни постоянни подаръци които тя ще прави на хората в държавата ..на самата държава и стандарт на живот който е по добър.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

            Как пропускате да кажете и минусите, посочили сте само светли бъднини и ний вървим, вървим нататък и няма край, и няма край нашир и длъж. А, кажете как валутният борд дава повече свобода отколкото дава ЕЦБ, примерно, а не както твърдите обратното. Даже и в ползите лъжете.
            Да не мислиш че разбира нещо от написаните опорки.
            ТО ако имаше нещо в главата нямаше да ги пляска тез ПРОПАГАНДИ
            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Inv_sq Разгледай мнение
              Българската национална валута – не е валута убежище, като например щвейцарския франк, защото зад нея няма златен стандарт нито силна икономика. След 1971 – вече доларът няма златно покритие и всъщнот зад световните конвертируеми валути стои някаква икономика – обикновено на някоя от членките на Г-7. Щатския долар е доминираща валута. В момента пазараната капитализация на Епъл – която е 3 трилиона е по-висока от пазараната капитализация на всички компании листвани на Английската борса на Френската борса и на Германската борса. Но освен Епъл има още няколко компании които имат пазарна капитализация над трилион. В момента всичко което е комодити файнанс – петролни продукти и производни, метали, земедеслски продукти – пшеница, слъчоглед, соя, кафе, портокалов сок, торове и т.н. всичко е САМО в долари. Когато някоя държава или банка наруши наложени санкции – на съответната държава или банка се забранява да ползва долари като средство за разплащане. Сивата и черната икономика – и тя ползва само конвертируеми световно признати валути – основно долари. Опитайте се да обмените български лев в някоя страна от Европейския съюз и която не граничи с България – това на практика е невъзможно – няма котировки. Турска лира може да обмените – но не и български лев. Ако България иска да емитира външен дълг под формата на държавни ценни книжа – това ще бъде основно под форрмата на световно призната валута – защото никой няма да иска да купи книжа емитирани в лева. Всяка валута независико каква е е дълг – т.е. парите в обращение е имитирано задължение на централната банка.

              Това че БНБ не може да използва някои инструменти се дължи на ограниченията които налага борда – всъщнос левовете в обращение трябва да са равни на кошницата от валути от които се състои борда. Тази кошница се състои от евра, специални права на тираж която е кошница от валути и златния резерв на страната. Тези компоненти зависят от инфлацията в съответните държави и затова се получава този ефект. Тъй като трябва да се поддържа този баланс – БНБ не може да увеличава/намалява паричнито предлагане – в икономиката – това може да става само ако от реалната икономика се генерират парични потоци които увеличават резерва на борда. Така че когато страната не е политически стабилна или има голяма корупция – това води до намаляване на желаещите да инвестират в държавата. Защото първото нещо което потенциалните инвеститори ще проверят е рейтинга на държавата. Рейтинга е измерител на риска. Когато рейтинга е нисък – има по-високи лихвени проценти които компенсират риска. Това оказва влияние върху финансирането на физическите лица и компаниите.


              Ние може да искаме да ползваме нашата национална валута – но тя е функция на икономиката на държавата, която е сложна функция от стопанските отношения на нашата държава с други икономики. В последно време основно България работи с държави от ЕИП, повечето от които преминаха към евро което е кошница от няколко основни валути – германска марка, френски франк, италианска лира, холандски гулден, испанско песо, португалско ескудо. Икономически е целесъобразно (по е евтино) да се ползват по-малко на брой валути – тъй като това има положителен ефект върху платежната система и платежните операции. Дори различните крипто коинс в крайна сметка се котират спрямо някои от основните конвертитуеми валути.
              Как пропускате да кажете и минусите, посочили сте само светли бъднини и ний вървим, вървим нататък и няма край, и няма край нашир и длъж. А, кажете как валутният борд дава повече свобода отколкото дава ЕЦБ, примерно, а не както твърдите обратното. Даже и в ползите лъжете.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

                +10 ама БГ " матряла" като цяло няма акъл да осъзнае дори какво е в негов интерес, затова сме и най- бедните в ЕС, всичко е взаимосвързано, няма случайни неща
                А най-просто е анти-българите да се пръждосате от България. Така няма да има нужда търпите "БГ матряла". Не мога да си представя да отида в някоя страна и да тръгна да обяснявам на хората, че не знаят какво да искат.


                Представям си на Митака общуването с женския пол как става. Хване някоя в ъгъла, бие ѝ два шамара, сваля ѝ гащичките и почва да обяснява, че всъщност го прави за нейно добро.

                Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
                Евро няма да се въведе в българия никога.
                Всичко е само лъжи, пропаганда и залъгване на балъците.
                Само разпад на ЕС ще ни спаси от еврото. Решението е взето.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

                  +10 ама БГ " матряла" като цяло няма акъл да осъзнае дори какво е в негов интерес, затова сме и най- бедните в ЕС, всичко е взаимосвързано, няма случайни неща
                  е, да. в мига, в който приемем еврото и ставаме поне средно богати в ес.
                  а след 3 години и най-богати
                  поне да му беше прочел глупостите от чаршафа, преди да му слагаш 10 плюса
                  препоръка е

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Inv_sq Разгледай мнение
                    • Достъп до единен валутен пазар. В момента най-търгуваните валути са долар, евро, паунд
                    • Използване на валута която е призната в над 100 страни. В момента никой не обменя български лев извън България нито по фиксинг, нито по курс купува / продава независимо че България е във валутен борд. Българският лев е неразпознаваем извън България.
                    • Положителен ефект върху вноса и износа на стоки и услуги между България и страните от Европейския съюз и страни с развита икономика. В момента когато някой от България трябва да извърши плащане към търговски партньор в Европа той търпи загуба от покупката на евра по курс продава на банката
                    • Натруване на лично богатство което е конвентеруемо в Еропа. На практика сега личното богатство се натрупва в левове и когато някой иска да изнесе част от това богаство в чужбина – например да придобие собственост – той трябва да купи евра при курс продава на банката – което при големи обеми е съществена сума.
                    • Отпадане на необходимостта от извършване на сделки за различни активи (например невдижими имоти) в евро при положение че основния доход е в лева
                    • По-лесно бюджедиране
                    • Премахване на необходимостта за поддържане на сметки в различни валути – намалява на разходите на банковите институции
                    • Премахване на операции за превалутиране. В момента всяка една картова транзакция извършвана извън България води до превалутиране – от еро към лева, а в някой случаи от местна валута в евро и след това в лева – което оскъпява стоката / услугата тъй като курсовете за превалутиране не са договорени.
                    • Валутния борд ограничава възможностите на БНБ да използва всички възможни инструменти за управление на паричната политика
                    • Това че България е във валутен борд – при фиксиран курс към еврото води до внасяне на инфлация от еврозоната в България и това не може да бъде ограничено от БНБ
                    • Прилагане на различни банкови регулации в България и намаляване на транзакционните разходи. В момента – в България да се извъшри СЕПА превод към страна от ЕИП струва между от 1.50 лв до процент от преведаната сума. Същият превод от ЕИП към България е 0.60 ст.
                    • Намаляване на междубанковите такси за парични преводи. В момента междубанкоите преводи в България са по-скъпи от междубанкоите преводи в Европа или преводите между Европейски държави.
                    +10 ама БГ " матряла" като цяло няма акъл да осъзнае дори какво е в негов интерес, затова сме и най- бедните в ЕС, всичко е взаимосвързано, няма случайни неща

                    Коментар


                    • Евро няма да се въведе в българия никога.
                      Всичко е само лъжи, пропаганда и залъгване на балъците.
                      ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

                      Коментар


                      • Щом водещите държави в Европа са с евро, явно не е толкова страшно. Друг е въпросът, че ни е не сме водеща...И заплата 500 евро звучи стряскащо...Ама това ни е от стандарта, не от еврото.

                        Коментар


                        • Честно казано, след случващите се показни разстрели при нас, нито Шенген ще видим скоро, нито еврото... далече сме от всякаква цивилизация
                          Повече от красива

                          Коментар


                          • https://www.dnevnik.bg/evropa/2023/0...home_NaiNovoto
                            Цифровото евро се задава. Стъпка към пълен контрол над масите.

                            Коментар


                            • Българската национална валута – не е валута убежище, като например щвейцарския франк, защото зад нея няма златен стандарт нито силна икономика. След 1971 – вече доларът няма златно покритие и всъщнот зад световните конвертируеми валути стои някаква икономика – обикновено на някоя от членките на Г-7. Щатския долар е доминираща валута. В момента пазараната капитализация на Епъл – която е 3 трилиона е по-висока от пазараната капитализация на всички компании листвани на Английската борса на Френската борса и на Германската борса. Но освен Епъл има още няколко компании които имат пазарна капитализация над трилион. В момента всичко което е комодити файнанс – петролни продукти и производни, метали, земедеслски продукти – пшеница, слъчоглед, соя, кафе, портокалов сок, торове и т.н. всичко е САМО в долари. Когато някоя държава или банка наруши наложени санкции – на съответната държава или банка се забранява да ползва долари като средство за разплащане. Сивата и черната икономика – и тя ползва само конвертируеми световно признати валути – основно долари. Опитайте се да обмените български лев в някоя страна от Европейския съюз и която не граничи с България – това на практика е невъзможно – няма котировки. Турска лира може да обмените – но не и български лев. Ако България иска да емитира външен дълг под формата на държавни ценни книжа – това ще бъде основно под форрмата на световно призната валута – защото никой няма да иска да купи книжа емитирани в лева. Всяка валута независико каква е е дълг – т.е. парите в обращение е имитирано задължение на централната банка.

                              Това че БНБ не може да използва някои инструменти се дължи на ограниченията които налага борда – всъщнос левовете в обращение трябва да са равни на кошницата от валути от които се състои борда. Тази кошница се състои от евра, специални права на тираж която е кошница от валути и златния резерв на страната. Тези компоненти зависят от инфлацията в съответните държави и затова се получава този ефект. Тъй като трябва да се поддържа този баланс – БНБ не може да увеличава/намалява паричнито предлагане – в икономиката – това може да става само ако от реалната икономика се генерират парични потоци които увеличават резерва на борда. Така че когато страната не е политически стабилна или има голяма корупция – това води до намаляване на желаещите да инвестират в държавата. Защото първото нещо което потенциалните инвеститори ще проверят е рейтинга на държавата. Рейтинга е измерител на риска. Когато рейтинга е нисък – има по-високи лихвени проценти които компенсират риска. Това оказва влияние върху финансирането на физическите лица и компаниите.


                              Ние може да искаме да ползваме нашата национална валута – но тя е функция на икономиката на държавата, която е сложна функция от стопанските отношения на нашата държава с други икономики. В последно време основно България работи с държави от ЕИП, повечето от които преминаха към евро което е кошница от няколко основни валути – германска марка, френски франк, италианска лира, холандски гулден, испанско песо, португалско ескудо. Икономически е целесъобразно (по е евтино) да се ползват по-малко на брой валути – тъй като това има положителен ефект върху платежната система и платежните операции. Дори различните крипто коинс в крайна сметка се котират спрямо някои от основните конвертитуеми валути.
                              Last edited by Inv_sq; 27.06.2023, 23:53.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Inv_sq Разгледай мнение
                                • Достъп до единен валутен пазар. В момента най-търгуваните валути са долар, евро, паунд
                                • Използване на валута която е призната в над 100 страни. В момента никой не обменя български лев извън България нито по фиксинг, нито по курс купува / продава независимо че България е във валутен борд. Българският лев е неразпознаваем извън България.
                                • Положителен ефект върху вноса и износа на стоки и услуги между България и страните от Европейския съюз и страни с развита икономика. В момента когато някой от България трябва да извърши плащане към търговски партньор в Европа той търпи загуба от покупката на евра по курс продава на банката
                                • Натруване на лично богатство което е конвентеруемо в Еропа. На практика сега личното богатство се натрупва в левове и когато някой иска да изнесе част от това богаство в чужбина – например да придобие собственост – той трябва да купи евра при курс продава на банката – което при големи обеми е съществена сума.
                                • Отпадане на необходимостта от извършване на сделки за различни активи (например невдижими имоти) в евро при положение че основния доход е в лева
                                • По-лесно бюджедиране
                                • Премахване на необходимостта за поддържане на сметки в различни валути – намалява на разходите на банковите институции
                                • Премахване на операции за превалутиране. В момента всяка една картова транзакция извършвана извън България води до превалутиране – от еро към лева, а в някой случаи от местна валута в евро и след това в лева – което оскъпява стоката / услугата тъй като курсовете за превалутиране не са договорени.
                                • Валутния борд ограничава възможностите на БНБ да използва всички възможни инструменти за управление на паричната политика
                                • Това че България е във валутен борд – при фиксиран курс към еврото води до внасяне на инфлация от еврозоната в България и това не може да бъде ограничено от БНБ
                                • Прилагане на различни банкови регулации в България и намаляване на транзакционните разходи. В момента – в България да се извъшри СЕПА превод към страна от ЕИП струва между от 1.50 лв до процент от преведаната сума. Същият превод от ЕИП към България е 0.60 ст.
                                • Намаляване на междубанковите такси за парични преводи. В момента междубанкоите преводи в България са по-скъпи от междубанкоите преводи в Европа или преводите между Европейски държави.
                                Ко речи?
                                Всичките уж положителни са някакво елементарно удобство на чуждите фирми и граждани. Голямата пречка е 5лв МЕСЕЧНО. Огромно неудобство.
                                За пет лева не бих се навел да ги взема. ВИЕ ИСКАТЕ да продадете БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА !?!?!?!?
                                Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                                Коментар

                                Working...
                                X