IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение

    Т.нар виртуално пространство (Интернет, софтуер и тн.) в момента заема челно място в световната икономика. Не е ли напълно нормално да има един виртуален актив като Биткойн там.... или всичко трябва да се свежда до най-елементарните животински потребности, защото ако всички разсъждаваха така, щяхме още да си стоим в каменната ера.

    Биткойн е част от т.нар. демократизация на финансите, както Интернет демократизира достъпа до информация, така Биткойн и криптовалутите започват да демократизират финансовия сектор. Независимо от своят финансов и социален статус Интернет дава еднакъв достъп на информация за всички. Биткойн точно като Интернет, дава достъп до всякакъв вид финансови инструменти, на хора които иначе не биха имали достъп до това (поради една или друга причина).
    Времето ще покаже.
    Имаше едно явление в зората на интернета, DOT COM балон.

    Коментар


    • Що не докладваш като ги затваряш тия къси, а само когато отваряш...

      Коментар


      • КОВИД ИЗМАМАТА ИЗЧЕЗНА

        НА ВСЕКИ НИСКОИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК ОТ СТОЛИПИНОВО БЕШЕ ЯСНО ЧЕ ТОВА Е ИЗМАМА СЪТВОРЕНА ОТ НЕГОВИЯ БРАТОВЧЕД ИЗРАЕЛСКИЯ САТАНЯР .

        ТОЗИ ПЪТ ОБАЧЕ ПАДАНЕТО НА УБИТКОЙНА ЩЕ БЪДЕ ИСТИНСКО . И ЩЕ ВИ ПРИБЕРА ПАРИЧКИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ. ХЯХЯХЯХЯХЯХЯХЯХЯХЯЯ

        Коментар


        • Първоначално изпратено от the architect Разгледай мнение
          САТАНЯР ОТ ИЗРАЕЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ

          НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ

          ПУСНАЛ СЪМ КЪСО ОТ СВЕЩЕНОТО 53581 И ОТ 40000 И ЩЕ ТИ ПРИБЕРА ИЗРАЕЛСКИТЕ ПАРИЧКИ САТАНЯР

          Явно имаш повече за губене от тоя "САТАНЯР"

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
            Биткойн е част от т.нар. демократизация на финансите, както Интернет демократизира достъпа до информация, така Биткойн и криптовалутите започват да демократизират финансовия сектор. Независимо от своят финансов и социален статус Интернет дава еднакъв достъп на информация за всички. Биткойн точно като Интернет, дава достъп до всякакъв вид финансови инструменти, на хора които иначе не биха имали достъп до това (поради една или друга причина).
            Тава е едно от най-добре формулираните обяснения, които съм виждал. При това в само две изречения.

            Коментар


            • Неделя е ... време за четене и размисли
              За който му се чете и мисли ...

              Парични алтернативи на капитализма (Джеръм Рууз)
              https://www.lifeaftercapitalism.info
              "Криптографията (сама по себе си) няма да ни освободи

              Но както Бифо правилно подчертава в своята лекция [14], принципът на автоматизация, който стои зад крипто-валутите като биткойн крие голям риск: изрично отхвърляйки нуждата от доверие сред общността от потребители като фундаментална черта на своя технологичен дизайн (разпределителен публичен счетоводен списък, наречен "blockchain"), биткойн заплашва да заличи последните следи от социални връзки в паричните взаимоотношения, трансформирайки ги по този начин в основен проводник на очуждение. Точно защото е децентрализиран и нелокален, биткойн не може да оперира въз основа на доверие, както правят местните валути. Вместо това той е проектиран въз основа на същия този принцип (произлизащ от Айн Ранд), който насърчава банкстерската култура: fidite nemeni, не се доверявай никому! Днес, когато сме напълно изоставени от Бога, финансите и държавата, една анонимна армия от кибер либертарианци предлага като нова икона за почит криптографията. И така нашата вяра бива пренасочвана към изтънчения изходен код, стоящ зад новите форми на дигиталните пари.

              Така парите стават автоматизирани. Веднъж програмирана и пусната, се предполага, че валутата заживява собствен живот. Разбира се, критиците могат да "бърникат" по отворения код и да си създадат собствена алтернатива, но принципът остава все същия: анонимна криптография заменя доверието като мярка на нашата социалност, изваждайки по този начин последните останки от човечност от уравнението. Следователно биткойн не решава проблема с доверието, породен от капиталистическите кризи: той дори го радикализира, настоявайки че на нищо и никого не може да се има доверие – единствено на програмни кодове. Един член на биткойн форума инструткира [15] своите събратя ентусиасити по следния начин: "Не вярвайте на обмяни, не се доверявайте на онлайн джобови услуги, не се доверявайте на вашата антивирусна програма и не се доверявайте на никого онлайн." Докато той е напълно прав, трябва да бъде ясно, че това задълбочено чувство на социална параноя не е нищо повече от капиталистическа шизофрения на стероиди. Няма абсолютно нищо освобождаващо около автоматизацията на недоверието. Общество, в което хората са напълно престанали да вярват един на друг, е просто перфектната егоистична анти-утопия на Айн Ранд – кошмарно проявление на подивял хипериндивидуалистки светоглед.

              Както моят приятел Рютгер Капут, философ от Оксфордския Университет, ми каза след конференцията, във времена на универсална измама самото доверяване на някого се превръща в революционно действие. За да сме наясно, романтичният копнеж по старите местни общности няма да попречи на стремглавото спускане към финансова диктатура. Но свят без доверие е свят, в който не си заслужава да живееш. Както Куин ДюПон убедително заяви [16] в своята лекция, криптографията може да изиграе важна роля в борбата срещу полицейската държава. Но ако започнем да я фетишизираме, вярвайки, че някак може да замести доверието като спойка на нашите социални връзки, само ще задълбочим нашето чувство за очужденост от останалите човешки същества. В крайна сметка, без доверие, какво ще стане с нашето чувство за обща цел? Фундаменталното противоречие, което Маркс забелязва, между парите като крайна социална спойка и универсален агент на раздяла, ще бъде единствено допълнително засилено. Следователно Бифо е прав в своето твърдение, че неолиберализмът най-после открива своя аватар в автоматизацията на недоверие чрез криптографията – своето перфектно проявление.

              9. Биткойн НЕ е революционна валута

              Към това трябва да прибавим наблюдението – правилно повторено и на MoneyLab – че освен моралните проблеми, следствие на аморалния си технологичен дизайн, стои изключително важен въпрос с монетарния дизайн на биткойн, който по своята същност е консервативен. В действителност Сатоши Накамото, мистериозният основател на биткойн, очевидно е повлиян от ортодоксални монетарни теоретици и дясно-либертарни икономически идеи или поне най-малкото от тези на свръх-неолиберала Фридрих Хайек, който призовава за "денационализация на парите" [17] още през 1970 г. Най-важното, биткойн е проектиран така, че да функционира като злато: той е създаден екзогенно, чрез сложен алгоритмичен процес на "миниране" и циркулира като стока. Нови монети се появяват на бял свят при предварително определен курс и таван на цялостната парична маса. Това означава, че когато броят потребители и транзакции вътре в системата на биткойн започне да се увеличава, парите няма да могат да поддържат същият ритъм – създавайки в крайна сметка дефлация. Това че биткойните са безкрайно делими показва, че Накамото е бил наясно с този факт и съзнателно е закодирал дефлацията в системата (дефлацията е спад в общото ценово ниво на благата и услугите и играе ролята на бич върху златния стандарт, който унищожава милиони животи по време на Голямата депресия).

              Но докато обикновените работници страдат от дефлацията, която задълбочава безработицата и създава предпоставки за понижаване на заплатите, тя в действителност е благоприятна за заможните. В крайна сметка ако имаш големи спестявания, покупателната стойност на твоите пари се покачва с всеки изминал ден, в който цените падат. Това означава, че дефлацията насърчава трупането като материално награждава натрупването на пари. При дефлацията богатите стават още по-богати без да правят абсолютно нищо. Вместо да пускат своите пари в циркулация, както биха сторили работниците, когато купуват нужните за тях неща, или както "продуктивният" капиталист би сторил, когато инвестира в машини, суровини и трудова сила, трупащият ще държи в себе си своето злато или биткойни колкото се може по-дълго време. Следователно дефлационните монетарни режими като биткойн и златния стандарт подхранват вече концентрираните богатства и власт. Нищо чудно, че биткойн включва свой собствен свръхбогат елит. От 12 юли 2011 г. 97% от биткойн потребителите са притежавали по-малко от 10 биткойна, докато само 78 профила [18] са трупали по над 10 000 всеки един.
              "
              Криптографията (сама по себе си) няма да ни освободи!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
                неделя е и човек може да "загуби" малко време в размисли - гледам как се измислят разни щуротии, които да вменят някаква полезност на тази пирамида биткойн. Преди години се казваше, че те са бъдещето на разплащанията, но вече се отказахме от това, а основният лайф-мотив е, че те са средство за съхранение на стойност, в борба с инфлацията и как ще са новото злато. Не знам как нормален човек може да повярва в такива глупости. Златото е феномен още от далечното минало, когато е нямало други пари и е било форма на пари, която постепенно губи значение, но има широко разпространение и натрупано доверие. Защо губи значение? - защото има много нови, по-ефективни начини за съхранение на стойност. Аз не бих съхранявал стойност в биткойн !?! - може да изгуби 70%, 80% за един месец. Има много активи, някой са по-ликвидни, като акции, други по-консервативни като имоти или земя, Много различни деривати към тях, най-различни фондове. Но основното е, че това са дялове към реални активи, който носят доходност, имат полезност за обществото, повечето имат тенденция да нарастват с времето. Могат да бъдат продадени веднага или да ги държиш до пенсия, когато ще са много повече. Биткойна - не знам дали ще имам нещо другата седмица
                Има поне сто публикации, които дават техническите характеристики на финансова пирамида. Биткойн не покрива нито една от тези характеристики. Така, че е крайно време да се престане с това сравнение. Възможно ли е да е балон? Да, възможно е, но това се случва и с акции, и с имоти. С всичко. Характерно за балона е неговото спукване, но впоследствие съответния актив намира своята равновесна цена. През 2017 биткойн беше балон, спука се и впоследствие през 2018-2020 намери равновесна цена. В този период средно струваше 5-6000 долара. А колко беше най-ниската му цена през 2017 в сравнение с тази стойност през 2018-2020? Няколко пъти по-ниска. Днес, през 2021 се случва същото. Ще надуе, някои ще оберат върха, а после ще се уплашат и ще продадат на загуба вместо да изчакат няколко години. И няма нищо драматично в това да нарасне до 150-200к, а впоследствие в продължение на 3-4 години да е на стойност, която е по-ниска от днешната.

                97% от пазара на злато са кюлчета, които не се използват в индустрията. Този пазар е в размер на 9 трлн., защото се ползва с доверие, че може да съхрани богатството ти. Когато това доверие изчезне, златото ще има приложение в индустрията и ще струва десет пъти по-малко от днес. Дали това ще се случи е отделен въпрос. Може и да не се случи.

                Дали биткойн ще се наложи като универсален способ за съхранение на стойност е въпрос, който според мен не стои на дневен ред. Фактът, че капитализацията му е 1 трлн. щатски долара отговаря на този въпрос. А колко ще струва, какви корекции ще прави са напълно несъществени въпроси. Стойност се съхранява с години. А вложение днес и свръх очаквания след месец не е тъждествено на вложение за съхраняване на стойност.

                Коментар


                • САТАНЯР ОТ ИЗРАЕЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ

                  НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ

                  ПУСНАЛ СЪМ КЪСО ОТ СВЕЩЕНОТО 53581 И ОТ 40000 И ЩЕ ТИ ПРИБЕРА ИЗРАЕЛСКИТЕ ПАРИЧКИ САТАНЯР

                  ТАКА . НЕКА ДА ПОГЛЕДНЕМ ГРАФИКАТА . САТАНЯРА СЕ ЗАПЪНА НА 35810 ПРИБРАХ МУ ПАРИТЕ НО ИСКАМ ОЩЕ И ОЩЕ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ . СЕГА ПРОСТО САТАНЯРА ОТ ИЗРАЕЛ ИЗПОЛЗВА ВАШАТА ЛАКОМИЯ ЗА ДА ВИ ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ . И НЕКА ВИ ГИ ПРИБЕРЕ ЗАЩОТО ВИЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ . ХЯХЯХЯХЯХЯХЯЯХЯЯ


                  НО АЙТИТО НА ИЗРАЕЛСКИЯ САТАНЯР НЕ МОЖЕ НИЩО ДА ИЗМИСЛИ . НЕГОВОТО МИСЛЕНЕ Е ОГРАНИЧЕНО И ОСТАРЯЛО . ТО ЗНАЕ САМО 358 . ХЯХЯХХЯХЯХХЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от tetris12 Разгледай мнение
                    И какво точно произвежда тая многомилиардна индустрия освен цифри? Със сигурност на тия миньори им трябва доста енергия, която се произвежда от реална индустрия.

                    Какво произвежда един завод в компютърна игра?!

                    Защо трябва да свеждаме всичко до яденето, пиячката и еб**ката, толкова ли паднахме ниско вече???

                    Само най-простите и нищите духом хора свеждат живота до три неща, ядене пиячка и еб**ка, за тях живота се изчерпва с това. Ако за теб това е "всичко", можеби не за всички е така.

                    Т.нар виртуално пространство (Интернет, софтуер и тн.) в момента заема челно място в световната икономика. Не е ли напълно нормално да има един виртуален актив като Биткойн там.... или всичко трябва да се свежда до най-елементарните животински потребности, защото ако всички разсъждаваха така, щяхме още да си стоим в каменната ера.

                    Биткойн е част от т.нар. демократизация на финансите, както Интернет демократизира достъпа до информация, така Биткойн и криптовалутите започват да демократизират финансовия сектор. Независимо от своят финансов и социален статус Интернет дава еднакъв достъп на информация за всички. Биткойн точно като Интернет, дава достъп до всякакъв вид финансови инструменти, на хора които иначе не биха имали достъп до това (поради една или друга причина).

                    Жалко е че в инвестиционен форум и точно в темата за Биткойн трябва да обяснявам елементарни неща.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                      Не говорим за "крипто-идиоти", които в момента правят пачки,а за ИНВЕСТ-ИДИОТИ, които не знаят как да оползотворят една 90%-на вероятност за печалба.

                      А защо са инвест-идиоти?
                      Ами защото дори и утре да им дадем 100%-на вероятност за печалба, те пак ще се изхитрят да не спечелят нищо, или дори да загубят, и след това да търсят вината в извънземните или в киселите краставички.

                      И представи си кого критикуват инвест-идиотите?
                      Ами критикуват финансовия инструмент, както и хората, реализирали 300-500% печалба.
                      Невероятно, но факт !!! Само в България и само в най-известния инвестиционен форум е пълно с инвест-идиоти.

                      Може би трябва да им дам на готово и една стратегия, защото явно те не могат да съобразят каква е тя. Още веднъж - невероятно, но факт !!!
                      Плати външния дълг на България, брат. Паметник ще ти построят хората, не държавата
                      Имаш ПМО, логаритми и термометри - да ти генерират хвърляния на монетки от температурните разлики в стаята, мазето и на връх Ботев
                      Стига го игра едноличен милионер, направи нещо!
                      Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                      ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
                        Матеев, стига писа простотии! Биткойните не са инвестиция! Това, че се печели сега, не значи и за в бъдеще. Вероятностите ще почнат да намаляват в един момент, кога - не мога да кажа. Това не е и хазарт, защото е измама - хората ги привличат с разни заблуди. Аз съм щастлив, че не участвам в тази измамна схема и ще съм горд, ако помогна и на останалите да проумеят...
                        С това само потвърждаваш думите ми. Търсиш си оправдание, че си се провалил в тази елементарна задача - как да спечелиш много пари от даденостите на различните финансови инструменти, един от които от 4-5 месеца се движи с много висока положителна вероятност - над 90%..

                        Няма оправдание, ако си пропуснал този рядък шанс. Как ще го обясниш на жената и децата, които си ги лишил от десетки хиляди левове лесна печалба, само защото разбираш ли киселите краставички не били кисели ....

                        Не осъзнаваш ли, че в момента ИЗМИСЛЯШ оправдания за провала си, и после сам си вярваш на тези оправдания. Ха-ха - един "инвеститор" нарича 90%-ната вероятност ПРОСТОТИЯ !!!
                        Last edited by Mateev; 21.02.2021, 18:18.

                        Коментар


                        • Матеев, стига писа простотии! Биткойните не са инвестиция! Това, че се печели сега, не значи и за в бъдеще. Вероятностите ще почнат да намаляват в един момент, кога - не мога да кажа. Това не е и хазарт, защото е измама - хората ги привличат с разни заблуди. Аз съм щастлив, че не участвам в тази измамна схема и ще съм горд, ако помогна и на останалите да проумеят...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
                            "Крипто-инвеститорите" или може би по-точно казано крипто-идиотите ускоряват настъпването на края на човешката цивилизация.
                            Не говорим за "крипто-идиоти", които в момента правят пачки,а за ИНВЕСТ-ИДИОТИ, които не знаят как да оползотворят една 90%-на вероятност за печалба.

                            А защо са инвест-идиоти?
                            Ами защото дори и утре да им дадем 100%-на вероятност за печалба, те пак ще се изхитрят да не спечелят нищо, или дори да загубят, и след това да търсят вината в извънземните или в киселите краставички.

                            И представи си кого критикуват инвест-идиотите?
                            Ами критикуват финансовия инструмент, както и хората, реализирали 300-500% печалба.
                            Невероятно, но факт !!! Само в България и само в най-известния инвестиционен форум е пълно с инвест-идиоти.

                            Може би трябва да им дам на готово и една стратегия, защото явно те не могат да съобразят каква е тя. Още веднъж - невероятно, но факт !!!
                            Last edited by Mateev; 21.02.2021, 17:55.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                              В действителност е точно обратното. "Реалният" свят е дериват на идеите и очкванията на хората за бъдещото

                              (Това е нещо, което още по-малко хора го разбират)

                              Да, реалният свят се променя с идеите на хората. На някои хора.
                              Обичам да давам пример с това, как си взех първата кредитна карта преди доста години. Не ми трябваше нищо на кредит, дебитната ми вършеше идеална работа. Но ми се налагаха по работа доста пътувания, и когато разбрах, че нито хотелска резервация, нито рентакар мога да си резервирам без кредитна карта, зорлен си взех една. Само за това.
                              Ето как едни хора наложиха необезпечения кредит (с дебели лихви, ако случайно пропуснеш вноска), и той стана норма в света някой доста печели от това, не че нещо... още едни пари на кредит се въртят, да се върти колелото на "реалния" свят
                              Същото е и с други неща - някой ще спечели нещо. Същото е и с биткойна
                              Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                              ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                              Коментар


                              • неделя е и човек може да "загуби" малко време в размисли - гледам как се измислят разни щуротии, които да вменят някаква полезност на тази пирамида биткойн. Преди години се казваше, че те са бъдещето на разплащанията, но вече се отказахме от това, а основният лайф-мотив е, че те са средство за съхранение на стойност, в борба с инфлацията и как ще са новото злато. Не знам как нормален човек може да повярва в такива глупости. Златото е феномен още от далечното минало, когато е нямало други пари и е било форма на пари, която постепенно губи значение, но има широко разпространение и натрупано доверие. Защо губи значение? - защото има много нови, по-ефективни начини за съхранение на стойност. Аз не бих съхранявал стойност в биткойн !?! - може да изгуби 70%, 80% за един месец. Има много активи, някой са по-ликвидни, като акции, други по-консервативни като имоти или земя, Много различни деривати към тях, най-различни фондове. Но основното е, че това са дялове към реални активи, който носят доходност, имат полезност за обществото, повечето имат тенденция да нарастват с времето. Могат да бъдат продадени веднага или да ги държиш до пенсия, когато ще са много повече. Биткойна - не знам дали ще имам нещо другата седмица

                                Коментар

                                Working...
                                X