IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
    неделя е и човек може да "загуби" малко време в размисли - гледам как се измислят разни щуротии, които да вменят някаква полезност на тази пирамида биткойн. Преди години се казваше, че те са бъдещето на разплащанията, но вече се отказахме от това, а основният лайф-мотив е, че те са средство за съхранение на стойност, в борба с инфлацията и как ще са новото злато. Не знам как нормален човек може да повярва в такива глупости. Златото е феномен още от далечното минало, когато е нямало други пари и е било форма на пари, която постепенно губи значение, но има широко разпространение и натрупано доверие. Защо губи значение? - защото има много нови, по-ефективни начини за съхранение на стойност. Аз не бих съхранявал стойност в биткойн !?! - може да изгуби 70%, 80% за един месец. Има много активи, някой са по-ликвидни, като акции, други по-консервативни като имоти или земя, Много различни деривати към тях, най-различни фондове. Но основното е, че това са дялове към реални активи, който носят доходност, имат полезност за обществото, повечето имат тенденция да нарастват с времето. Могат да бъдат продадени веднага или да ги държиш до пенсия, когато ще са много повече. Биткойна - не знам дали ще имам нещо другата седмица
    Има поне сто публикации, които дават техническите характеристики на финансова пирамида. Биткойн не покрива нито една от тези характеристики. Така, че е крайно време да се престане с това сравнение. Възможно ли е да е балон? Да, възможно е, но това се случва и с акции, и с имоти. С всичко. Характерно за балона е неговото спукване, но впоследствие съответния актив намира своята равновесна цена. През 2017 биткойн беше балон, спука се и впоследствие през 2018-2020 намери равновесна цена. В този период средно струваше 5-6000 долара. А колко беше най-ниската му цена през 2017 в сравнение с тази стойност през 2018-2020? Няколко пъти по-ниска. Днес, през 2021 се случва същото. Ще надуе, някои ще оберат върха, а после ще се уплашат и ще продадат на загуба вместо да изчакат няколко години. И няма нищо драматично в това да нарасне до 150-200к, а впоследствие в продължение на 3-4 години да е на стойност, която е по-ниска от днешната.

    97% от пазара на злато са кюлчета, които не се използват в индустрията. Този пазар е в размер на 9 трлн., защото се ползва с доверие, че може да съхрани богатството ти. Когато това доверие изчезне, златото ще има приложение в индустрията и ще струва десет пъти по-малко от днес. Дали това ще се случи е отделен въпрос. Може и да не се случи.

    Дали биткойн ще се наложи като универсален способ за съхранение на стойност е въпрос, който според мен не стои на дневен ред. Фактът, че капитализацията му е 1 трлн. щатски долара отговаря на този въпрос. А колко ще струва, какви корекции ще прави са напълно несъществени въпроси. Стойност се съхранява с години. А вложение днес и свръх очаквания след месец не е тъждествено на вложение за съхраняване на стойност.

    Коментар


    • САТАНЯР ОТ ИЗРАЕЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ

      НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ

      ПУСНАЛ СЪМ КЪСО ОТ СВЕЩЕНОТО 53581 И ОТ 40000 И ЩЕ ТИ ПРИБЕРА ИЗРАЕЛСКИТЕ ПАРИЧКИ САТАНЯР

      ТАКА . НЕКА ДА ПОГЛЕДНЕМ ГРАФИКАТА . САТАНЯРА СЕ ЗАПЪНА НА 35810 ПРИБРАХ МУ ПАРИТЕ НО ИСКАМ ОЩЕ И ОЩЕ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ . СЕГА ПРОСТО САТАНЯРА ОТ ИЗРАЕЛ ИЗПОЛЗВА ВАШАТА ЛАКОМИЯ ЗА ДА ВИ ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ . И НЕКА ВИ ГИ ПРИБЕРЕ ЗАЩОТО ВИЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ . ХЯХЯХЯХЯХЯХЯЯХЯЯ


      НО АЙТИТО НА ИЗРАЕЛСКИЯ САТАНЯР НЕ МОЖЕ НИЩО ДА ИЗМИСЛИ . НЕГОВОТО МИСЛЕНЕ Е ОГРАНИЧЕНО И ОСТАРЯЛО . ТО ЗНАЕ САМО 358 . ХЯХЯХХЯХЯХХЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ

      Коментар


      • Първоначално изпратено от tetris12 Разгледай мнение
        И какво точно произвежда тая многомилиардна индустрия освен цифри? Със сигурност на тия миньори им трябва доста енергия, която се произвежда от реална индустрия.

        Какво произвежда един завод в компютърна игра?!

        Защо трябва да свеждаме всичко до яденето, пиячката и еб**ката, толкова ли паднахме ниско вече???

        Само най-простите и нищите духом хора свеждат живота до три неща, ядене пиячка и еб**ка, за тях живота се изчерпва с това. Ако за теб това е "всичко", можеби не за всички е така.

        Т.нар виртуално пространство (Интернет, софтуер и тн.) в момента заема челно място в световната икономика. Не е ли напълно нормално да има един виртуален актив като Биткойн там.... или всичко трябва да се свежда до най-елементарните животински потребности, защото ако всички разсъждаваха така, щяхме още да си стоим в каменната ера.

        Биткойн е част от т.нар. демократизация на финансите, както Интернет демократизира достъпа до информация, така Биткойн и криптовалутите започват да демократизират финансовия сектор. Независимо от своят финансов и социален статус Интернет дава еднакъв достъп на информация за всички. Биткойн точно като Интернет, дава достъп до всякакъв вид финансови инструменти, на хора които иначе не биха имали достъп до това (поради една или друга причина).

        Жалко е че в инвестиционен форум и точно в темата за Биткойн трябва да обяснявам елементарни неща.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

          Не говорим за "крипто-идиоти", които в момента правят пачки,а за ИНВЕСТ-ИДИОТИ, които не знаят как да оползотворят една 90%-на вероятност за печалба.

          А защо са инвест-идиоти?
          Ами защото дори и утре да им дадем 100%-на вероятност за печалба, те пак ще се изхитрят да не спечелят нищо, или дори да загубят, и след това да търсят вината в извънземните или в киселите краставички.

          И представи си кого критикуват инвест-идиотите?
          Ами критикуват финансовия инструмент, както и хората, реализирали 300-500% печалба.
          Невероятно, но факт !!! Само в България и само в най-известния инвестиционен форум е пълно с инвест-идиоти.

          Може би трябва да им дам на готово и една стратегия, защото явно те не могат да съобразят каква е тя. Още веднъж - невероятно, но факт !!!
          Плати външния дълг на България, брат. Паметник ще ти построят хората, не държавата
          Имаш ПМО, логаритми и термометри - да ти генерират хвърляния на монетки от температурните разлики в стаята, мазето и на връх Ботев
          Стига го игра едноличен милионер, направи нещо!
          Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
          ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

          Коментар


          • Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
            Матеев, стига писа простотии! Биткойните не са инвестиция! Това, че се печели сега, не значи и за в бъдеще. Вероятностите ще почнат да намаляват в един момент, кога - не мога да кажа. Това не е и хазарт, защото е измама - хората ги привличат с разни заблуди. Аз съм щастлив, че не участвам в тази измамна схема и ще съм горд, ако помогна и на останалите да проумеят...
            С това само потвърждаваш думите ми. Търсиш си оправдание, че си се провалил в тази елементарна задача - как да спечелиш много пари от даденостите на различните финансови инструменти, един от които от 4-5 месеца се движи с много висока положителна вероятност - над 90%..

            Няма оправдание, ако си пропуснал този рядък шанс. Как ще го обясниш на жената и децата, които си ги лишил от десетки хиляди левове лесна печалба, само защото разбираш ли киселите краставички не били кисели ....

            Не осъзнаваш ли, че в момента ИЗМИСЛЯШ оправдания за провала си, и после сам си вярваш на тези оправдания. Ха-ха - един "инвеститор" нарича 90%-ната вероятност ПРОСТОТИЯ !!!
            Last edited by Mateev; 21.02.2021, 18:18.

            Коментар


            • Матеев, стига писа простотии! Биткойните не са инвестиция! Това, че се печели сега, не значи и за в бъдеще. Вероятностите ще почнат да намаляват в един момент, кога - не мога да кажа. Това не е и хазарт, защото е измама - хората ги привличат с разни заблуди. Аз съм щастлив, че не участвам в тази измамна схема и ще съм горд, ако помогна и на останалите да проумеят...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
                "Крипто-инвеститорите" или може би по-точно казано крипто-идиотите ускоряват настъпването на края на човешката цивилизация.
                Не говорим за "крипто-идиоти", които в момента правят пачки,а за ИНВЕСТ-ИДИОТИ, които не знаят как да оползотворят една 90%-на вероятност за печалба.

                А защо са инвест-идиоти?
                Ами защото дори и утре да им дадем 100%-на вероятност за печалба, те пак ще се изхитрят да не спечелят нищо, или дори да загубят, и след това да търсят вината в извънземните или в киселите краставички.

                И представи си кого критикуват инвест-идиотите?
                Ами критикуват финансовия инструмент, както и хората, реализирали 300-500% печалба.
                Невероятно, но факт !!! Само в България и само в най-известния инвестиционен форум е пълно с инвест-идиоти.

                Може би трябва да им дам на готово и една стратегия, защото явно те не могат да съобразят каква е тя. Още веднъж - невероятно, но факт !!!
                Last edited by Mateev; 21.02.2021, 17:55.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  В действителност е точно обратното. "Реалният" свят е дериват на идеите и очкванията на хората за бъдещото

                  (Това е нещо, което още по-малко хора го разбират)

                  Да, реалният свят се променя с идеите на хората. На някои хора.
                  Обичам да давам пример с това, как си взех първата кредитна карта преди доста години. Не ми трябваше нищо на кредит, дебитната ми вършеше идеална работа. Но ми се налагаха по работа доста пътувания, и когато разбрах, че нито хотелска резервация, нито рентакар мога да си резервирам без кредитна карта, зорлен си взех една. Само за това.
                  Ето как едни хора наложиха необезпечения кредит (с дебели лихви, ако случайно пропуснеш вноска), и той стана норма в света някой доста печели от това, не че нещо... още едни пари на кредит се въртят, да се върти колелото на "реалния" свят
                  Същото е и с други неща - някой ще спечели нещо. Същото е и с биткойна
                  Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                  ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                  Коментар


                  • неделя е и човек може да "загуби" малко време в размисли - гледам как се измислят разни щуротии, които да вменят някаква полезност на тази пирамида биткойн. Преди години се казваше, че те са бъдещето на разплащанията, но вече се отказахме от това, а основният лайф-мотив е, че те са средство за съхранение на стойност, в борба с инфлацията и как ще са новото злато. Не знам как нормален човек може да повярва в такива глупости. Златото е феномен още от далечното минало, когато е нямало други пари и е било форма на пари, която постепенно губи значение, но има широко разпространение и натрупано доверие. Защо губи значение? - защото има много нови, по-ефективни начини за съхранение на стойност. Аз не бих съхранявал стойност в биткойн !?! - може да изгуби 70%, 80% за един месец. Има много активи, някой са по-ликвидни, като акции, други по-консервативни като имоти или земя, Много различни деривати към тях, най-различни фондове. Но основното е, че това са дялове към реални активи, който носят доходност, имат полезност за обществото, повечето имат тенденция да нарастват с времето. Могат да бъдат продадени веднага или да ги държиш до пенсия, когато ще са много повече. Биткойна - не знам дали ще имам нещо другата седмица

                    Коментар


                    • В действителност е точно обратното. "Реалният" свят е дериват на идеите и очкванията на хората за бъдещото

                      (Това е нещо, което още по-малко хора го разбират)

                      Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
                      Е точно така, де. Виртуалния свят е дериватив на реалния и съдържа в основата си много малко фундамент. Но предоставя възможност за невероятни печалби, невъзможни в реалния свят
                      Виж деривативите и синтетичните финансови инструменти. Търговията с тях предоставя възможности за невероятни печалби и загуби, и обемът търгувани деривати е в много пъти по-голям от обемът на реалността, седяща зад тях. Някои синтетични финансови инструменти са толкова далеч от реалността, че една промяна в основата им, стояща на много нива под самият финансов инструмент, е способна да съсипе цял пазар. Справка кризата от 2007-8 година.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от the architect Разгледай мнение
                        нощеска ви изгоряха стопчетата . но падането от 53581 е неизбежно . напъването на сатаняра от израеллллллллллллл е безмислено другата седмица всичко е надолу
                        Винаги ще има друга седмица, както ще има утре. По-добре вземи да викаш, че си за нагоре и ти, белким заблудиш Сатанярина и той да поеме надолу

                        Коментар


                        • нощеска ви изгоряха стопчетата . но падането от 53581 е неизбежно . напъването на сатаняра от израеллллллллллллл е безмислено другата седмица всичко е надолу

                          Коментар


                          • Въпросите, които зададох тази нощ, бяха продиктувани от желанието ми да дискутираме фундамента на стотинките. Неслучайно опитах да насоча темата и към етереум. За жалост не се случи по начина, по който окачвах, но това така или иначе няма чак такова значение. Пожелавам ви успех.


                            Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                            Е точно така, де. Виртуалния свят е дериватив на реалния и съдържа в основата си много малко фундамент. Но предоставя възможност за невероятни печалби, невъзможни в реалния свят
                            Виж деривативите и синтетичните финансови инструменти. Търговията с тях предоставя възможности за невероятни печалби и загуби, и обемът търгувани деривати е в много пъти по-голям от обемът на реалността, седяща зад тях. Някои синтетични финансови инструменти са толкова далеч от реалността, че една промяна в основата им, стояща на много нива под самият финансов инструмент, е способна да съсипе цял пазар. Справка кризата от 2007-8 година.
                            Имам сериозни подозрения, че част от хората тук не разбират това, което казваш (не са го виждали в реалността и/или не са се интересували по темата).
                            Last edited by Lupus; 21.02.2021, 11:33.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mvr0306 Разгледай мнение

                              Не си съвсем прав, така или иначе всички ядем реална храна, ползваме реален ток и т.н. Даже и базата на виртуалния свят - компютрите си иска съответните суровини за да се произведе. Биткойна е наистина спекулативен актив, оставен на себе си, за да има развлечение за "публиката", и да не се забелязват много по-реланите проблеми, особено в Западния свят и края на капитализма такъв какъвто го познаваме.
                              Е точно така, де. Виртуалния свят е дериватив на реалния и съдържа в основата си много малко фундамент. Но предоставя възможност за невероятни печалби, невъзможни в реалния свят
                              Виж деривативите и синтетичните финансови инструменти. Търговията с тях предоставя възможности за невероятни печалби и загуби, и обемът търгувани деривати е в много пъти по-голям от обемът на реалността, седяща зад тях. Някои синтетични финансови инструменти са толкова далеч от реалността, че една промяна в основата им, стояща на много нива под самият финансов инструмент, е способна да съсипе цял пазар. Справка кризата от 2007-8 година.
                              Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                              ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
                                Има просто обяснение. Капитализмът става виртуален. В реалният свят вече не могат да се правят експоненциални печалби, щото е краен като население и ресурси, и няма накъде.
                                Преди 50 години са го прозрели това и то се реализира усилено през последните 20-25 години с напредването на технологиите. Биткойна е част от тая виртуална история. Вижте примерно капитализацията на FAANG+MS и теслИте, да не добавям и други значими от тех-сектора. Това е виртуален свят с капитализация по-голяма от половината реален, в смисъл на акции в производство и услуги
                                Welcome to the virtual world where no fundamentals exist. Sky is the limit, same applies to fluctuations Wealth distribution becomes easy as never before in history
                                Не си съвсем прав, така или иначе всички ядем реална храна, ползваме реален ток и т.н. Даже и базата на виртуалния свят - компютрите си иска съответните суровини за да се произведе. Биткойна е наистина спекулативен актив, оставен на себе си, за да има развлечение за "публиката", и да не се забелязват много по-реланите проблеми, особено в Западния свят и края на капитализма такъв какъвто го познаваме.

                                Коментар

                                Working...
                                X