Първоначално изпратено от Tepix
Разгледай мнение
Войната в Украйна не е черно-бяла, както аз обичам да опростявам нещата. Няма изначално добри и изначално лоши, но фактите са си факти и те са, че Путин ерго Русия е агресорът. Точно както бяхме ние през 1913 - какви морални съображения е имало преди това, е отделен въпрос, агресорът е ясен. Вече оттук нататък колелото се завърта и безгрешни няма - и едните, и другите правят военнопрестъпления, но, както казах, след като агресорът е ясен, то едните военнопрестъпления минават за героична отбрана. Вече исторически как стоят нещата, е съвсем друга тема...
Основният въпрос е какво става оттук-нататък и най-вече - ние как да се измъкнем, ако не на печалба, то поне с минимални щети. Пределно ясно е, че в момента се разбива инфраструктурата на Украйна, като щетите вече са трилиони. И колкото повече продължава тази война, толкова повече трилиони ще са разрушенията (човешките животи дори "не ги броим", те са ясни). Затова войната трябва да спре - как - е, това е основният въпрос. някои живеят с фантазията, че Русия би могла да бъде изтласкана от окупираните земи на Украйна (щотот ези земи са украински по силата на международното право, отново подчертавам, че какви са били исторически, е отделен въпрос), други пък искат да превземат Одеса и Харков - е, така няма да стане и войната ще продължи.
А полза от войната за България няма, напротив - всички сме наясно, че "заемите" от ЕС за Украйна никога няма да бъдат върнати, както и че точно ЕС ще плати за възстановяването на Украйна (лафчетата как орките щели да платят и да бъдат смазани както немците през 1945 са не хипофантастика, ми свръххипофантастика). И какво печелим ние? Нищо, само губим с всеки ден допълнителна война - пари, които иначе биха дошли при нас (сегашните голтаци в ЕС), ще отидат и отиват в Украйна (новите още по-големи голтаци в ЕС). Ситуацията е патова и ще остане такава, докато някой от големите не предприеме нещо. Аз лично не виждам вариант, в който Украйна не се разделя с част от територията си, за мен основен въпрос е колко голяма част, Другото е въпрос на време, а то не работи в наша полза. Нито в полза на Украйна. Не работи и в полза на Русия, но в по-малка степен, поне засега...
Коментар