IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
    Знаеш ли Селена,...сега се замислих...ето тоя дето е ударил детето в Южния Парк. Простак - две мнения няма. Някога когато аз съм карал колело в парка с малката....въпреки че аз там не карам колело по принцип, съм се замислял че трябва да забранят или ограничат да караш колело например в събота или неделя, когато там е човек до човека....като е хубаво времето. То просто не можеш да караш колело от хора. И се замислих как ли ще реагират хората ако им забраниш да карат колело?
    Обаче сега че тоя е простак - ясно. Но се питам...що не реагираме така крайно когато нещо много по ужасно се случи на друго място в света?
    Имам усещането че всяко едно малко нещо го преекспонираме ужасно...когато става въпрос за нас. А в другите държави не е така. На кво се дължи това?
    Спомням си преди по Костов ли беше....беше изчезнало или отвлечено едно дете....не помня случая цяла софия таксиметровите шофьори излязоха и щяха да свалят правителството.
    А ако някой влезе с автомат в едно училище да не дава Господ....и избие 20 деца? Както това се случва непрекъснато в чужбина...Как реагираме ние на този външен факт? Как реагират местните....и т.н. Или влакови катастрофи...или други гадни неща....
    Не знам отговора....но що е така? Дали поради липса на чак толкова лоши неща дето ни се случват у нас и сме чуствителни на всяко малко....което би трябвало да ни радва...или поради това че още от преди не сме свикнали с несигурността?
    Ето ти реагираш остро на една случка в парка.....и се започва да се развива тезата за МАНТАЛИТЕТА...ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА и т.н...т.е все едно всички сме простаци и се тръгва да се търси причината назад във времето. А простаци има на всякъде. Що не отбелязваме и нещо добро.....
    Значи, аз я виждам позитивна тая случка. Говедото само се предаде и знаеш ли защо? Снимките му циркулират из фейсбук с бясна скорост. Вчера самата аз съм ги препратила на моите приятели няколко пъти. Много хора са направили същото. И като резултат от цялата тази активност - много хора участваха - диването е цъфнало с адвокат в съответното РПУ и се е предало.

    Отделен въпрос е КАК СМЕ ДОПУСНАЛИ да се формира това диване? Отделен е въпросът, че няма да го накажат особено строго - те ти нова дълга и дълбока тема, но все пак нещо е направено.

    Чувал ли си теорията на онзи или беше кмет или шеф на полицията в един американски град, ще се разровя и ще намеря за кой град идеше реч, та той си има теория за счупените прозорци? Хоп намерих я. Поствам я по-долу. Та, Заради нея обръщам внимание на случката, щото спокойно можеше и твоето дете да е, а какво става по света вече не наша отговорност, в смисъл, сега за България си говорим. Тухла по тухла и крачка по крачка трябва да започнем да изграждаме нещо по-читаво.

    Колкото до другите държави, напротив, хората там си реагират и то много бурно. Но не мислиш, че е редно първо да си оправим нашата държава?
    Last edited by Selena; 11.05.2018, 16:34.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
      Правосъдната система.
      Кратко ясно и точно.
      Сложно, но не е невъзможно. Аз имам една съвсем конкретна идея там. Като му дойде времето ще я споделя.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

        Добре, как можем да осигурим нормална работна среда на тези, които се раждат според теб? Какво не е направено все още?
        Правосъдната система.

        Кратко ясно и точно.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
          Расизмът като последно убежище в спора за социализма и капитализма...
          Ти кефиш ли се на някой квартали в Белгия?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

            Имаш предвид, че Германия ще остане същата с цялата сган, която я налази последните години? Че и още отиват натам?
            Още преди 20 години, когато леко ги бяха налазили чужденците от нашия лагер, се сърдеха. Затова казвам, че реват.
            Не знам колко дълго ще им издържи социалната система. И ценностната.
            Лично съм виждал как няма интегриране на чужденци (гастари), живели с години в Германия. Същата работа като при нас - с интеграцията на братята роми. Младите масово лежат също на лаврите на бащите и дядовците си, които изградиха Германия от нищото след войната и я направиха първа сила отново.
            Но Германия има тежко наследство от войната, немци са ми го казвали.
            А са шукнали против някой, а веднага са ги нарекли нацисти отново.
            Много вярно това.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
              Ако имаш конкретен интерес статуквото в България да се запази - разбирам да пускаш общи лозунги. Но ако не е така идеята ти остава неясна.



              Я кажи какво предлагаш ти. За промяна на статуквото. Конкретно.

              Коментар


              • Ще отговоря, че не виждам почти никаква критична мисъл при тебе.





                Че аз точно от там почнах, но ти вкара всичко в любимите ти идеологеми.


                Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                Ако искаше наистина да мислиш по първоначалния въпрос...трябва да се абстрахираш от какво е било и защо е било ...да извадиш един бял лист хартия за някакво ново общество и там да напишеш ако почнеш на ново...всичко..кой строй предполага по бърз растеж..което е всъщност въпроса.
                Last edited by Money; 11.05.2018, 18:52.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  Всеки народ си заслужава управниците.



                  Кажи го това....при следващия атентат в Белгия или Франция на управниците.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                    Че какво като планираме изграждането на тежка металургия при положение, че в това няма икономически смисъл?

                    А и по-важен е крайният резултат от това модернизиране.

                    А и комунягите като го казват това за модернизацията презюмират, че без тях България щеше да си остане в 1939г. Което е очевидно абсурдна презумпция.


                    По същия начин както презюмират че без ЕС България щеше да си остане на ниво 2005 година...Което е очевидно абсурдна презумпция.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

                      Че историческото развитие на всеки народ е уникално и следва да се съобразяваме с нашето, когато планираме мерки за подобряване на бъдещето.
                      много вярно.

                      Даже не знам дали осъзнаваш колко е вярно))))

                      Всъщност това е ключа за бараката.

                      Всяко решение - трябва да е съобразено с обстоятелствата....а не да се пробва да се копира един модел на живот или управление и на всичкото отгоре да се прилага с пълната убеденост че щом в държавата Х работи - значи ще работи и в държавата Y.

                      И това е вярно за много неща....

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                        Ако се върнем на първоначалния въпрос...


                        Това че ние сме догонвали и сме имали голям индустриален растеж, а за Чехите комунизмът е бил спирачка в развитието какво показава?

                        (При това казано от Андрей Райчев.)
                        Показва какво е било....в какви осбтоятелства е било и какво се е случило и евентуално защо се е случило.

                        Ако искаше наистина да мислиш по първоначалния въпрос...трябва да се абстрахираш от какво е било и защо е било ...да извадиш един бял лист хартия за някакво ново общество и там да напишеш ако почнеш на ново...всичко..кой строй предполага по бърз растеж..което е всъщност въпроса.

                        Въпреки че разбирам гледната ти точка и даже теб те разбирам.....и позицията от която гледаш на нещата....няма значение дали съм съгласен...важното е че те разбирам...не мога да разбера две неща:

                        1. Защо приемаш ( по принцип не в случая ) всяко мнение ...статия и т.н за чиста монета като някаква 100% истина. Това ме дразни. Четеш нещо - и хоп ето я истината...щото някой я казал. Ами ако е сбъркал? Ами ако не казва цялата истина....ако я казва тенденциозно? По принцип говоря...Що си такъв човек...що твоето менние е толкова подвластно на това което си прочел. Ами прочети 5 неща...противоположни..прочти опозицията на дадена теза...седни и сам помисли...изгради си мнение квото и да е то...и тогава го защитавай. Всеки би искал да чуе как ти мислиш...лично...а не да копираш разни статии все едно видите ли ей този линк е ИСТИНАТА. От къде знаеш ти истината? И заставаш на амбразурата ...заради меннието на някой. Затова се заяждам с теб да ти кажа,

                        2. Що не разбираш че има неща...които се мислят или умуват по принцип. Просто като гимнастика на ума. Това че мислим за БОГ не означава че вярваме в БОГ. Това че мислим за политика...не означава че имаме ясни пристрастия. и т.н. Ако не беше така....щяхме да говорим за социализма и капитализма като строй изначално. Без значение кво се е случило в историята.


                        В тоя ред на мисли оня ден...съвсем добронамерено исках да те питам...и се отказах ...но сега ще те питам...знаеш ли ква е разликата между науката ИКОНОМИКА и науката ФИНАНСИ?

                        Мисля че тоя въпрос е свързан с горните ми твърдения....

                        Надявам се ще отговориш

                        Коментар


                        • Не си фен на демокрацията, защото в България след '89 дойде псевдо-демокрацията. А и демокрация е много общо понятие.

                          Фен си на монархията, защото в България през по-голяма част от прехода беше хаос, слободия и грабеж. Нормално е душата на човек в едно разлагащо се общество да (1) търси спасение в стабилността - монархия, диктатурата; (2) както и да бленува за миналото, което не може да се върне, но е било по-добро в някои отношения от настоящето. Минало, което не само, че не може да се върне, но и опитите за частична реставрация на миналото отдалечват още повече от правилната посока.

                          ***
                          Аз съм фен на това, което работи по-добре за човека, а не на социализма/комунизма или капитализма.


                          ***

                          Какво значи държавата да върви добре дългосрочно? Древен Египет е монархия и дългосрочно са строили пирамиди, защото на някакви изкукуригали фараони така им е щукнало. И така стотици години подред. Не че омаловажавам пирамидите като паметници на културата, но чисто икономически пирамидите са подобни на тежката металургия в България. (А дори не съм сигурен дали пирамидите не са по-полезни като исторически паметник, символ на Египет и източник на приходи от туризъм.)


                          Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                          Идеята ми е, че няма демокрация, не е имало, няма и да има. Тва ми е идеята.
                          Нещо друго трябва, защото още древните са разбрали, че свободата за много хора означава слободия.
                          Ако на хората им светне, че демокрацията всъщност означава повече задължения, отколкото права.....

                          Мишо, ти си фен на пазара, частната собственост и т.н.

                          Не съм монархист, но по тая логика, като гледаме държавата, то най-добрата форма на управление трябва да е монархията (не изключвам и абсолютната, но само ако монарха е просветен). Някой има перманентен интерес държавата да върви добре. Дългосрочно. Оттам и всичко останало.
                          Last edited by Money; 11.05.2018, 15:29.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение



                            Щото миналото няма да го променим, а бъдещето хлопа грубо на вратата. Хлопа с колелото на 24 годишния дебил прегазил онзи ден в Южния Парк двегодишно момиченце, което сега бере душа в Пирогов и т.н. и т.н.
                            Знаеш ли Селена,...сега се замислих...ето тоя дето е ударил детето в Южния Парк. Простак - две мнения няма. Някога когато аз съм карал колело в парка с малката....въпреки че аз там не карам колело по принцип, съм се замислял че трябва да забранят или ограничат да караш колело например в събота или неделя, когато там е човек до човека....като е хубаво времето. То просто не можеш да караш колело от хора. И се замислих как ли ще реагират хората ако им забраниш да карат колело?

                            Обаче сега че тоя е простак - ясно. Но се питам...що не реагираме така крайно когато нещо много по ужасно се случи на друго място в света?

                            Имам усещането че всяко едно малко нещо го преекспонираме ужасно...когато става въпрос за нас. А в другите държави не е така. На кво се дължи това?

                            Спомням си преди по Костов ли беше....беше изчезнало или отвлечено едно дете....не помня случая цяла софия таксиметровите шофьори излязоха и щяха да свалят правителството.

                            А ако някой влезе с автомат в едно училище да не дава Господ....и избие 20 деца? Както това се случва непрекъснато в чужбина...Как реагираме ние на този външен факт? Как реагират местните....и т.н. Или влакови катастрофи...или други гадни неща....

                            Не знам отговора....но що е така? Дали поради липса на чак толкова лоши неща дето ни се случват у нас и сме чуствителни на всяко малко....което би трябвало да ни радва...или поради това че още от преди не сме свикнали с несигурността?

                            Ето ти реагираш остро на една случка в парка.....и се започва да се развива тезата за МАНТАЛИТЕТА...ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА и т.н...т.е все едно всички сме простаци и се тръгва да се търси причината назад във времето. А простаци има на всякъде. Що не отбелязваме и нещо добро.....

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

                              Добре, как можем да осигурим нормална работна среда на тези, които се раждат според теб? Какво не е направено все още?
                              Основното според мен е образованието. Тук нямам предвид мантрите за соцобразованието, защото те са тотално фалшиви. На всеки, който има афинитет към точните науки, трябва да се осигури среда, която да го развива. С времето ще се натрупа критична маса успешни житейски истории и знанията ще преминават по-лесно към умения. Във всички други области държавата трябва да отстъпи назад за да остава повече доход в работещите.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                                Това са мантри, отнасящи се до затворена стационарна икономика. Ние постоянно изнасяме работна сила, нека първо да осигурим нормална среда на тези, които се раждат и после да мислим за раждаемостта, ако все още има нужда от това.
                                Добре, как можем да осигурим нормална работна среда на тези, които се раждат според теб? Какво не е направено все още?

                                Коментар

                                Working...
                                X