Първоначално изпратено от national power
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Krum Sokolov Разгледай мнениеЕдин нагледен действително случил се пример: Отива архитект Чинков в най-вървежната работилница за топли гевреци и пита продавачката колко им е най-големия дневен оборот.
продавачката му казва 400 лева, архитекта и ги брои и и казва. Платил съм целия дневен оборот и искам да даваш гервреците без пари.
Идва първият клиент и си поръча 2 геврека и когато продавачката му казва че са безплатни веднага поръча още 10. Натрупва се една опашка от 100 човека и всеки който е на ред поръча по 20 по 30 геврека защото са аванта. Да ама производството е ограничено и за останалите няма гевреци. Става една кавга която прераства в масов бой. Идва милицията, разтървава ги и започват да разпитват какво се е случило. питат продавачката какво е станало и тя казва , че човека който си пие кафето на отсрещния тротоар в бистрото и е платил целия оборот. Милиционерите веднага го арестуват и го питат защо е направил всичко това. Архитекта им отговаря: Исках да проверя какво ще се случи когато дойде комунизма и всички стоки ще са без пари.(Така лъжеха комунягите) И от полицията архитект Чинков директно заминава за Белене.
Ето защо не може да има комунизъм,,,,защото няма съзнанание. Ако всички хора имат високо съзнание и ако е поръчал 2 геврека за закуска когато разбере че са безплатни трябва да вземе единият и да остави другия за останалите, а не да граби колкото може да носи зашото са аванта. И такова поведение трябва да имат 100% от обществото иначе капката катран разваля цяла каца с мед. Невъзможна утопия е комунизма. Алчността и мързела са по-силни от човеколюбието. Да не говоря, че уравниловката убива конкуренцията и творческото мислене.Last edited by Trakatrak; 12.06.2018, 00:24.
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
Не знам по това време съм бил дете но мога да питам бивши колеги.Това което ми идва на ум е ниската цена и разхищението от една страна развитието на икономиката с енергоемки производства.Пак казвам тук нямам претенции да съм точен.
продавачката му казва 400 лева, архитекта и ги брои и и казва. Платил съм целия дневен оборот и искам да даваш гервреците без пари.
Идва първият клиент и си поръча 2 геврека и когато продавачката му казва че са безплатни веднага поръча още 10. Натрупва се една опашка от 100 човека и всеки който е на ред поръча по 20 по 30 геврека защото са аванта. Да ама производството е ограничено и за останалите няма гевреци. Става една кавга която прераства в масов бой. Идва милицията, разтървава ги и започват да разпитват какво се е случило. питат продавачката какво е станало и тя казва , че човека който си пие кафето на отсрещния тротоар в бистрото и е платил целия оборот. Милиционерите веднага го арестуват и го питат защо е направил всичко това. Архитекта им отговаря: Исках да проверя какво ще се случи когато дойде комунизма и всички стоки ще са без пари.(Така лъжеха комунягите) И от полицията архитект Чинков директно заминава за Белене.
Ето защо не може да има комунизъм,,,,защото няма съзнанание. Ако всички хора имат високо съзнание и ако е поръчал 2 геврека за закуска когато разбере че са безплатни трябва да вземе единият и да остави другия за останалите, а не да граби колкото може да носи зашото са аванта. И такова поведение трябва да имат 100% от обществото иначе капката катран разваля цяла каца с мед. Невъзможна утопия е комунизма. Алчността и мързела са по-силни от човеколюбието. Да не говоря, че уравниловката убива конкуренцията и творческото мислене.Last edited by Krum Sokolov; 11.06.2018, 23:49.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
Как си мислиш че се продава ток.Интересно ми е да знам говорим за времената до 1989г.
Коментар
-
Първоначално изпратено от panther Разгледай мнениеnational power Може ли да знам твоята версия - защо се е стигнало до режим на тока 1984-85, по-кратко и по-просто като за лаици.
Коментар
-
national power Може ли да знам твоята версия - защо се е стигнало до режим на тока 1984-85, по-кратко и по-просто като за лаици.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Така е, продаваха ток, но с дългосрочни договори и май не са могли да маневрират много. Все пак от малко продукти падаше конвертируема валута.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rover Разгледай мнениеАбе, хора! За какво трябва да се усуква на висок стил, като нещата са много прости. Живков наистина призна за краха на соца, а Петър Младенов в едно изречение обясни, че при всичките приказки за прехваленото ни народно стопанство продаваме за два долара, а ни трябват три за материали. Вижте го онзи доклад от декември ли беше 1989, изнесен пред партактива. И пред тази явна капитулация и признаване на задънения сокак, се изтъпанчиха разни форумни болшевики с приказката, че на всичко това ' НЕ Е ПРАВЕН ОДИТ".
Не бил правен одит. От кого можеше да бъде правен ,,одит" през 1989 година, кой до какви документи щеше да бъде допуснат и изобщо имаше ли такива документи? Когато трябваше да се прави кадастъра, се оказа, че куп комплекси, комплекси ей хора, а не блокове не съществуват в правния мир. Всичко беше без ред и без закон. Цървуланковците, управлявали 45 г., толкова умееха. И тук някакъв ми пише за високопарни отговори и за партийни секретари. Моето семейство е изселвано, животът на близките ми е съсипан и онази приказка за филиите с мас не е измислица, да знаете. Не всеки е Мави Гоз.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Аа, лични закачки. Бях озадачен толкова ли съм изостанал, та не го знам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rover Разгледай мнениеа вие докога ще си оправдавате некадърността с Живков?
================================================== =============
А, значи ние сме "вие", а? И кой ти е казал, че сме некадърни? Ако ти си от цървулите, ще те разбера. Ние сме отсам, вие сте оттатък. Ако не си цървул, какво те бърка. И не ми говори за национални катастрофи. Не знам, дали нашето поколение ще може и ще иска да понесе всичко онова, което са изживели пра, дедите и бащите ни. Изобщо не влизай в историята. Тя ми е сила.
Като цяло на основния въпрос си отговорих, мерси на хората които се опитваха да кажат нещо съществено. Има моя грешка във въпроса. Причината за режима на тока най-вероятно е била несъобразена продажба извън България.
Коментар
-
а вие докога ще си оправдавате некадърността с Живков?
================================================== =============
А, значи ние сме "вие", а? И кой ти е казал, че сме некадърни? Ако ти си от цървулите, ще те разбера. Ние сме отсам, вие сте оттатък. Ако не си цървул, какво те бърка. И не ми говори за национални катастрофи. Не знам, дали нашето поколение ще може и ще иска да понесе всичко онова, което са изживели пра, дедите и бащите ни. Изобщо не влизай в историята. Тя ми е сила.Партия была, есть и будет есть!
Коментар
-
А по царско време как беше - всичко беше по закон и подредено? Имаше ли фалити на държавата? Имаше ли национални катастрофи? За там цървуланковците ли са виновни?
Или сега по време на "демокрацията"? Цели хотели дето се строят насред дюните - тва по закон ли е? Или и тук цървуланковците обикалят?
Много са смешни демокраДите - правите ли си сметка, че вече 30 години минаха от края на социализма, това са 2/3 от 45 години социализъм.
Какво е правено по време на социализма още си личи, а вие докога ще си оправдавате некадърността с Живков? Половин век ще стигне ли или още век два ще ви трябват, че да поемете отговорност за това което става?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от rover Разгледай мнениеАбе, хора! За какво трябва да се усуква на висок стил, като нещата са много прости. Живков наистина призна за краха на соца, а Петър Младенов в едно изречение обясни, че при всичките приказки за прехваленото ни народно стопанство продаваме за два долара, а ни трябват три за материали. Вижте го онзи доклад от декември ли беше 1989, изнесен пред партактива. И пред тази явна капитулация и признаване на задънения сокак, се изтъпанчиха разни форумни болшевики с приказката, че на всичко това ' НЕ Е ПРАВЕН ОДИТ".
Не бил правен одит. От кого можеше да бъде правен ,,одит" през 1989 година, кой до какви документи щеше да бъде допуснат и изобщо имаше ли такива документи? Когато трябваше да се прави кадастъра, се оказа, че куп комплекси, комплекси ей хора, а не блокове не съществуват в правния мир. Всичко беше без ред и без закон. Цървуланковците, управлявали 45 г., толкова умееха. И тук някакъв ми пише за високопарни отговори и за партийни секретари. Моето семейство е изселвано, животът на близките ми е съсипан и онази приказка за филиите с мас не е измислица, да знаете. Не всеки е Мави Гоз.Last edited by Trakatrak; 11.06.2018, 20:34.
Коментар
Коментар