IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето...(архив до 13.08.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ДОБРО УТРО ЛЪВОВЕ И ЛЪВИЦИ- УСПЕШЕН ДЕН

Те ти булка Спасовден

Коментар

• Добро утро ! 4i40 , не се гъбаркай всички ще сме на лице , ама по различно време . Успешен и усмихнат ден да имате

Коментар

• Добро утро на всички !
        Дано всички гъбари да се събудят живи и здрави......

Коментар

• Добро утро, тайфата!

Така като ви чете човек веднага разбира, че по-голяма част от тук списващите ич не ходят да гласуват на избори

Голям дъжд се изсипва от небето, тайфата. Това е добра поличба, защото днес е Спасовден и според поверието, ако на този ден вали, през есента реколтата ще е обилна.
          Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
          Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
            А, бря само едно съм запомнил от нашите - Гъба, която не си ял досега - не се бере, ако ще да има и тонове покрай тИбя.

П.П. Сивушка, Червенка, Сърнела са "по-бледи" ( демек не са оранжеви ) и са традиционно на тиган.

Стават и на фурна тия сортове, ама махаш пънчето нареждаш ги в тавата наопаки и на всяка в чашката ръгаш краве масло ( може и кашкавал ).

Примерно на мИня сърнела ми е тъпа гъба, па други 'ноу я хвалят. Демек - по-добре без гъби, отколкото сърнела, ама т'ва си е мое мнение
            Бат Маранди, в моят рибарски период бях научил и гъбите. Берях манатарка, печурка (и двата вида), булки, пачи крак, сърнели, масловки, челядинки итн. Що гъби съм изял само аз си знам.. Много ги обичам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Lelq Разгледай мнение
              абе , май не е това дето съм яла . Беше някък по - бледа цялата гъба
              А, бря само едно съм запомнил от нашите - Гъба, която не си ял досега - не се бере, ако ще да има и тонове покрай тИбя.

П.П. Сивушка, Червенка, Сърнела са "по-бледи" ( демек не са оранжеви ) и са традиционно на тиган.

Стават и на фурна тия сортове, ама махаш пънчето нареждаш ги в тавата наопаки и на всяка в чашката ръгаш краве масло ( може и кашкавал ).

Примерно на мИня сърнела ми е тъпа гъба, па други 'ноу я хвалят. Демек - по-добре без гъби, отколкото сърнела, ама т'ва си е мое мнение

Коментар

Ъъ .. да плесна и малко самокритика

Ориз на фурна, зеле на фурна ( особено прясно - не втасало ) не мога да го докарам на вкус кат' на майка ми.

Оная беше неква луда перфекциониска и винаги като вкус беше едно и също.

П.П. Примерно ориз първо го накисвам да набъбне ( по-малко ток ) и да се махне част от скорбялата.

Сменям водата и го ръгам през тенджерата да се свари по указанията на опаковката, макар че съм инструктирал Ламята да купува само български ориз Възрожденец и никви фешън мотиви.

Понякога го съм го минавал и през запържване преди доливането на вода да се свари.

После го ръгам във фурната кат' се е сварил и го местя кат' хамав на долна/горна. Отварям капака леко/т.е. затискам го с една подложка да може да се изпарява водата и парата да излиза докато си направи златиста коричка.

След като е готов го вадя на капака на фурната за 5 мин. да постои и чак после го вадя на масата върху подложка.

И .... не мога да го докарам да ми хареса.

П.П. Сочен е - не изсъхва за 2-3 дни, но не е вкусен нещо. Предполагам, че малко мазнина го дъня и ако се престраша някой ден ще ръгам двойни дози.

Та, нещо кат' го не мога - хич не се напъвам - иначе за супи и яхнии съм перфе с ориза. За фурна .... ( хапвал съм и по-вкусен )

Трябва да има и малко несъвършенство , за да се насладиш на шедьоврите Много ми е приятно , ама си изпих винцето и ще лягам да сънувам . На теб наздраве , ако продължаваш . http://www.youtube.com/watch?v=ndPEQqqURXU

Коментар

Само си опрастила манатарката - фурна с ориз, за пържоли и т.н. кат' варианти при сушена манатарка. За супа не става, ама карай - просто се родих в семейство на балканджии и гъбари - та, така ....

За супа печурката е приличен компромис - важното е, че си се справила трапатонка

П.П. Снимка 1-но е почти презряла булка и е добре за пържене на тиган ( с краве масло гъба на тиган е препоръчително дори ).

Снимка 2 е точно булка за гъбена чорба.

Булки им викат заради бялото було, което се вижда на снимка 1 и как гъбата го разкъсва. На снимка 2 е почистено, понеже то не се готви, иначе по размер като гледам има пресни гъби, които даже не са били успели да го " - т.е. били са в това "бялото" забулени и са ги почистили.
                  абе , май не е това дето съм яла . Беше някък по - бледа цялата гъба

Коментар

• Ъъ .. да плесна и малко самокритика

Ориз на фурна, зеле на фурна ( особено прясно - не втасало ) не мога да го докарам на вкус кат' на майка ми.

Оная беше неква луда перфекциониска и винаги като вкус беше едно и също.

П.П. Примерно ориз първо го накисвам да набъбне ( по-малко ток ) и да се махне част от скорбялата.

Сменям водата и го ръгам през тенджерата да се свари по указанията на опаковката, макар че съм инструктирал Ламята да купува само български ориз Възрожденец и никви фешън мотиви.

Понякога го съм го минавал и през запържване преди доливането на вода да се свари.

После го ръгам във фурната кат' се е сварил и го местя кат' хамав на долна/горна. Отварям капака леко/т.е. затискам го с една подложка да може да се изпарява водата и парата да излиза докато си направи златиста коричка.

След като е готов го вадя на капака на фурната за 5 мин. да постои и чак после го вадя на масата върху подложка.

И .... не мога да го докарам да ми хареса.

П.П. Сочен е - не изсъхва за 2-3 дни, но не е вкусен нещо. Предполагам, че малко мазнина го дъня и ако се престраша някой ден ще ръгам двойни дози.

Та, нещо кат' го не мога - хич не се напъвам - иначе за супи и яхнии съм перфе с ориза. За фурна .... ( хапвал съм и по-вкусен )
                    Last edited by marandi; 13.06.2013, 01:40.

Коментар

Ми сушена беше . Булки , ако е това дето си мисля и аз съм пробвала , ама в масло бяха . Няма лошо да си перфекционист , ако не зацикляш - не е досадно за околните Даже си е готино , да се впускаш в детайлите на нещата
                      Само си опрастила манатарката - фурна с ориз, за пържоли и т.н. кат' варианти при сушена манатарка. За супа не става, ама карай - просто се родих в семейство на балканджии и гъбари - та, така ....

За супа печурката е приличен компромис - важното е, че си се справила трапатонка

П.П. Снимка 1-но е почти презряла булка и е добре за пържене на тиган ( с краве масло гъба на тиган е препоръчително дори ).

Снимка 2 е точно булка за гъбена чорба.

Булки им викат заради бялото було, което се вижда на снимка 1 и как гъбата го разкъсва. На снимка 2 е почистено, понеже то не се готви, иначе по размер като гледам има пресни гъби, които даже не са били успели да го "пробият" - т.е. били са в това "бялото" забулени и са ги почистили.
                      Attached Files
                      Last edited by marandi; 13.06.2013, 01:20.

Коментар

Специфично е самата подготовка за всеки продукт, а в тая чорбица са над 20-сет на брой. Един продукт, ако не е читав или читаво приготвен - може да освини останалите 19-сет като краен ефект.

Примерно по нашия край задължително се бели печурката - т.е. маха се пънчето и се обелва. На други места не го правят.

Като казваш манатарки, зависи дали са пресни/сушени и т.н.

П.П. Манатарката за супа не е толкова добра, ако е прясна. Брашно, яйце, галета ( брашно ) и в тиганя с масло или олио ( панирана ). Ако е сушена при печено на фурна.

Там е силата на манатарката. Иначе за супи от гъби - класиката е от булки. Не съм ял по-вкусна супа от гъби. Уникална е.

Поздрави! ( и наздраве )

Моли се никога да си нямаш вземане/даване с перфекционисти кат' Русото - хихи
                        Ми сушена беше . Булки , ако е това дето си мисля и аз съм пробвала , ама в масло бяха . Няма лошо да си перфекционист , ако не зацикляш - не е досадно за околните Даже си е готино , да се впускаш в детайлите на нещата

Коментар

• Първоначално изпратено от новобранецът Разгледай мнение
                          Розето- втора част http://www.public-republic.com/magaz...1/01/66293.php

Феноменът на дълголетието- "Розето"!Град в Пенсилвания,в който всеки жител умира от старост.Град без лекар и болни. Този световен феномен се дължи не на правилните диети,спорт или лекарска превенция,а само и единствено на сплотеността
                          на гражданите в него.

Надявам се да си вземете бележка от това, което е писано и да се засрамите! Уж умни и големи момчета и момичета сте, а за вегетарианство и месоядство да се карате!!!
                          Благодаря, баце!

По принцип се занимавам с изследването на човешки фактор от над 10-15 години.

Писал съм подобна статия в блог-чето:

Препоръки за България 2012-2025 г. - Част 1-ва

http://marandi.blog.bg/biznes/2012/0...st-1-va.879778

----------------------

Някои от нещата са дадени просто така, понеже нямам време да пиша фермани - понеже и Пазарът не обича да чете.

Всичко е доказуемо ( справка коментарите, където съм отговарял на правилни въпроси ).

После ТВ-тата ви издъниха серия от предавания по тая статия, но продуцентите им не могат да схванат идеята на статията.

Т.е. глад като понятие не може да съществува теоретично - на практика е потресаващо.
                          ----------------------
                          Относно социалния елемент като функция за дълголетие в добро здраве - пак съм писал по тая тема:

България – Вечните богатства ( Хората – част 2-ра )

Забележка: "Самотата убива по-бързо от всяка зараза." – Джон Стайнбек

http://marandi.blog.bg/biznes/2012/1...t-2-ra.1021947
                          -----------------------

Мятам ви статиите да издържат във "времето" и след 20-100 години някой ще забележи, че все съм "познавал". Т'ва не е дарба, приятелю - а проклятие.

Ха, наздраве!

Коментар

Ми незнам дали на вкус е като твойто точно , но на мен ми хареса . И аз обичам да ми е шарено - аромати , вкусове, цветове.... и т.н. Не е рентабилно и е трудоемко нова тема . И го знам , ама исках да изчеткам , като казах , че си струва да си е самостоятелно Малеее , какви четки за една супа . Срам ме хвана . Представи си колко ми е било вкусно На мен не ми пречи и тук по някоя рецепта Наздраве !
                            ПП. Ама освен печурки , сложих и манатарки и пия вино .
                            Специфично е самата подготовка за всеки продукт, а в тая чорбица са над 20-сет на брой. Един продукт, ако не е читав или читаво приготвен - може да освини останалите 19-сет като краен ефект.

Примерно по нашия край задължително се бели печурката - т.е. маха се пънчето и се обелва. На други места не го правят.

Като казваш манатарки, зависи дали са пресни/сушени и т.н.

П.П. Манатарката за супа не е толкова добра, ако е прясна. Брашно, яйце, галета ( брашно ) и в тиганя с масло или олио ( панирана на слаб огън да омекне кат' мозък ). Ако е сушена при печено на фурна.

Там е силата на манатарката. Иначе за супи от гъби - класиката е от булки. Не съм ял по-вкусна супа от гъби. Уникална е.

Поздрави! ( и наздраве )

Моли се никога да си нямаш вземане/даване с перфекционисти кат' Русото - хихи
                            Last edited by marandi; 13.06.2013, 00:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                              Аз знам какво е комбули
                              Аз разбрах одеве , като четох и правих рецептата , ама ми се видя хард с тях и ползвах лимон

Коментар

Е, па по-скоро Русото трябва да благодари за доверието!

П.П. Нямам време за подобни "проекти" и то за чужди форуми. И без т'ва едва ли повече от 200 души реално четат тая тема

Дано си нацелила деликатния баланс люто ( чушлето, черния пипер ), кисело ( комбулите, оцет, лимонов сок, лимонтозу ), солено, сладко ( моркови, пипер-а ) и мазнотийката

Русото много обича да мята многопластово кат' вкус и ту да изпъква един, след няколко секунди друг, после друг и т.н.

Ся важно е и 'орицата около тИбя да те похвалят. Ламята докат' се прибра от шопинг и беше натряскал 1 литър чорбица.

Как да не се кефи чиляк - демек минах за 10 сек. - погледнах - похвалих го какво е купил от шопинг-а и се изнизах
                                Ми незнам дали на вкус е като твойто точно , но на мен ми хареса . И аз обичам да ми е шарено - аромати , вкусове, цветове.... и т.н. Не е рентабилно и е трудоемко нова тема . И го знам , ама исках да изчеткам , като казах , че си струва да си е самостоятелно Малеее , какви четки за една супа . Срам ме хвана . Представи си колко ми е било вкусно На мен не ми пречи и тук по някоя рецепта Наздраве !
                                ПП. Ама освен печурки , сложих и манатарки и пия вино .

Коментар

Working...
                                X