IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кръчма "Виртуалната кръчма" (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
    Аз да попитам.

    Вчера минах през една полянка зад къща, местото беше леко влажно и сенчесто . Забелязах на всякъде растение което според мен е диворастящ лапад. Листата не са къдрави и точно приличат на тези които продават бабите на пазара.и на вкус е същия , не горчи има вкус на зелено съвсем лека кисела жилка по - скоро неутрално. Та въпроса ми е следния да не взема да наберем нещо, па после да се гътнем. Ще го сравня с този който го продават бабите и ще се консултирам с тях , то вероятно и те го берат по поляните
    Отделно ми стана интересно и също мисля да си набера и коприва . Тя къде се срещат и кога е най - подходяща за бране., тук грешка трудно ще стане. Иначе и глухарче съм слагал в салатата
    Други зелененки за бране, предложения.

    Мислим да си спретнем едни сърмички.
    И некъв мишмаш със с яйца

    Има тръпка да си го набереш и приготвиш сам. А бе нещо като варенето на ракия.
    Добро утро, сър Събев!

    Прочетох, че Безимен ти е написал за лапада. Това растение има много вариатети /форми/. Ти явно си се натъкнал на обикновения лапад. Когато го береш, ще гледаш листата да ланцетни, т.е дължината да е поне два - три пъти по-голяма от ширината, да са свежи и без петна от слана.

    Понякога обикновеният лапад се бърка с хряна, понеже листата имат подобна форма. Разликата се състои в това, че листата на хряна са лъскави, ярко зелени и леко къдрави по периферията, на лапада са матови, тъмно зелени и гладки. На вкус листата на хряна леко нагарчат, а на лапада имат леко кисел, но по-често неутрален вкус. И при двата вида жилкуването /през листната петура преминава основна жила, от която излизат разклонения/ е мрежово, като при лапада основната жила е крехка, а при хряна е жилава.

    Направи снимка на бурена и я сложи насред Кръчмата, че ми омръзна да пиша!!!

    За копривата - расте почти навсякъде, където има влага - около дерета, по периферията на гората или овощните градини. Среща се и по поляните, но по-рядко. Берат се само връхчета, , дължината - максимум два женски пръста / размерът на дамската ръка сме го коментирали, от там си направи заключение за пръстите/, на растения, които растат далеч от пътища и други замърсители.

    Глухарчето не е подходящо за салата. При брането от него тече естествен латекс, който има горчив вкус. Листата му наподобяват тези на руколата, но те са съвсем различни растения - глухарчето е от семейство Тараксакум, а руколата от семейство Кръстоцветни, което има доста "ядливи" представители, например - зелето.

    За други зелении - все още не е късно да си набереш левурда. Расте из букови габърови гори и е индикатор за богати и влажни месторастения. Има силен аромат, донякъде наподобяващ чесновия. Слага се в зелена салата, вместо зелен лук и чесън. Аз ям от нея само един или два пъти в годината. Баба ми казваше, че рано напролет, тя е най-доброто средство за пречистване на кръвта.

    Наздраве!


    П.П. Довечера, ако не ме мързи, ще ти напиша рецепта на ястие с лапад, ориз, булгур и гъби. Старинна и изпитана А ... после ще те гръмна, че да запазя тайната й.
    Last edited by tnm; 18.04.2019, 10:34.
    Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
    Мечо

    Коментар


    • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение




      Относно аромата на лавандула - чувал съм за подобно на описаното въздействие върху насекомите...

      В тая връзка - препоръчвам да отглеждате и босилек /изглежда насекомите не го долюбват/, но... това не е разпространеният у нас - с по-широки, тъмнозелени листа...

      Има разновидност - с малки светлозелени /резеда/ листенца: около 6-7 милиметра, леко заоблени, много кичест и дъхав.

      .................................................. .......

      Не казвам, че трябва да ходите до Гърция за този босилек, но ако сте вече там - може да съчетаете полезното с приятното...

      Донесох го от Гърция, ама маааалко по-нататък, а не точно от нашата околност. От Йонийското крайбрежие /западна Гърция/ - от п-в Левкада /дали само там го има - не зная/, но там вирее здраво /обича слънцето и изобщо - сетлината/ и трябва много да се полива. Страхотно много вода гълта /според мен/, красив, кичест, ароматен..., става също и за салати и подправки... Едногодишен, семенцата са дребни, чернички, под 1 милиметър /почти не се виждат/. Засяват се пролетно време, а през есента те се събират и старото растение се изхвърля.. Може да се засади през есента и да се гледа при стайна температура.

      Може да го има и по-наблизо, а не на 500 км и повече... В дълбок съд израства около 70-80 сантиметра и повече, но е свеж, ако всеки ден се полива.
      Безимен, заяждаш ли се с мен!? Спомням си, че преди години точно на теб ти обяснявах как не мога да го трая аромата на това растение /босилек/. Защото баба ми цереше болките в ушите със сок от него.
      Наздраве!

      П.П. Пояснявам - коментарът ми има шеговит характер. Знам, че не си длъжен да помниш неща, написани преди 7 - 8 години.
      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
      Мечо

      Коментар


      • Браво лелче, има малко песни, в които по-нови изпълнения са по-добри от оригинала. Супер попадение.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
          Аз да попитам.

          Вчера минах през една полянка зад къща, местото беше леко влажно и сенчесто . Забелязах на всякъде растение което според мен е диворастящ лапад. Листата не са къдрави и точно приличат на тези които продават бабите на пазара.и на вкус е същия , не горчи има вкус на зелено съвсем лека кисела жилка по - скоро неутрално. Та въпроса ми е следния да не взема да наберем нещо, па после да се гътнем. Ще го сравня с този който го продават бабите и ще се консултирам с тях , то вероятно и те го берат по поляните
          Отделно ми стана интересно и също мисля да си набера и коприва . Тя къде се срещат и кога е най - подходяща за бране., тук грешка трудно ще стане. Иначе и глухарче съм слагал в салатата
          Други зелененки за бране, предложения.

          Мислим да си спретнем едни сърмички.
          И некъв мишмаш със с яйца

          Има тръпка да си го набереш и приготвиш сам. А бе нещо като варенето на ракия.


          "Домашният" лапад е островърх, а дивият лапад - с близка до кръглата форма, расте в сенчести и/или влажни и много влажни места /разливи, напр. - от извори, чешми и т.н./

          Листата му наподобяват периферията на широкополите шапки /някъде им казват капели/. Диаметър - 20 и повече сантиметра. По-младите - току-що избиващи листа са със светлозелен цвят. Според мен те са и по-крехки за поставяне в ястия, но и по-тъмнозелените също са ОК, ако са прясно набрани.

          На копривата се берат върховете /отново по-крехки/ - откъсването я стимулира в растежа - и след 2-3 седмици може да се види ново разклонение от две стъбла... Често "плантациите" с див лапад прорастват и с коприва, но тя излиза малко по-късно, защото лападът я "изпреварва" през пролетта. Причината е следната: още в големият сняг лападът - във вид на островърхо конусче - е обвит в някаква кафеникава ципа, която - ако се разкъса - вътре е пълна с прозрачна слуз и последната - предпазва от измръзване първият лист, който се разтваря още при първите слънчеви лъчи... Другите продължават да излизат след първия - във всички посоки...

          Една супа - с всички зеленчуци /лук, морков, целина, картофи.../ - половин час преди готовност - се поставят копривата и дивият лапад... /или поотделно - за да не се смесват вкусовете/.



          Коментар


          • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение


            ................................

            П.П. Деверът ми лепи феромонови уловки за молци с аромат на лавандула. Чувала съм, че специално този вид насекоми недолюбват тази миризма.



            Относно аромата на лавандула - чувал съм за подобно на описаното въздействие върху насекомите...

            В тая връзка - препоръчвам да отглеждате и босилек /изглежда насекомите не го долюбват/, но... това не е разпространеният у нас - с по-широки, тъмнозелени листа...

            Има разновидност - с малки светлозелени /резеда/ листенца: около 6-7 милиметра, леко заоблени, много кичест и дъхав.

            .................................................. .......

            Не казвам, че трябва да ходите до Гърция за този босилек, но ако сте вече там - може да съчетаете полезното с приятното...

            Донесох го от Гърция, ама маааалко по-нататък, а не точно от нашата околност. От Йонийското крайбрежие /западна Гърция/ - от п-в Левкада /дали само там го има - не зная/, но там вирее здраво /обича слънцето и изобщо - сетлината/ и трябва много да се полива. Страхотно много вода гълта /според мен/, красив, кичест, ароматен..., става също и за салати и подправки... Едногодишен, семенцата са дребни, чернички, под 1 милиметър /почти не се виждат/. Засяват се пролетно време, а през есента те се събират и старото растение се изхвърля.. Може да се засади през есента и да се гледа при стайна температура.

            Може да го има и по-наблизо, а не на 500 км и повече... В дълбок съд израства около 70-80 сантиметра и повече, но е свеж, ако всеки ден се полива.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
              Аз да попитам , щото тук е местото.
              Вчера минах през една полянка зад къща, местото беше леко влажно и сенчесто . Забелязах на всякъде растение което според мен е диворастящ лапад. Листата не са къдрави и точно приличат на тези които продават бабите на пазара.и на вкус е същия , не горчи има вкус на зелено съвсем лека кисела жилка по - скоро неутрално. Та въпроса ми е следния да не взема да наберем нещо, па после да се гътнем. Ще го сравня с този който го продават бабите и ще се консултирам с тях , то вероятно и те го берат по поляните
              Отделно ми стана интересно и също мисля да си набера и коприва . Тя къде се срещат и кога е най - подходяща за бране., тук грешка трудно ще стане. Иначе и глухарче съм слагал в салатата Други зелененки за бране, предложения.

              Мислим да си спретнем едни сърмички.
              И некъв мишмаш със с яйца

              Друго си е да го набереш и приготвиш сам. А бе нещо като варенето на ракия.
              Сър Събев, а на талафона камера имаш ли? И ако я имаш - знаеш ли как се правят снимки?
              Утре шти напиша за лапада, и как да не го бъркаш с хряна, от къде да си набереш коприва и с какви размери да е. Също шти напиша за глухарчето, де си го сложил у салатата и малко си го объркал с руколата.
              Наздраве!

              П.П. Зачетох се в Шекспир - "Много шум за нищо". Прецито ще е виновно, ако утре не мое да отлепя навреме от ложето.
              Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
              Мечо

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                Кои те?
                Сички са такива. Само ние с Lelq сме кротки, щото природата ни миролюбива.
                Наздраве!
                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                Мечо

                Коментар


                • Аз да попитам.

                  Вчера минах през една полянка зад къща, местото беше леко влажно и сенчесто . Забелязах на всякъде растение което според мен е диворастящ лапад. Листата не са къдрави и точно приличат на тези които продават бабите на пазара.и на вкус е същия , не горчи има вкус на зелено съвсем лека кисела жилка по - скоро неутрално. Та въпроса ми е следния да не взема да наберем нещо, па после да се гътнем. Ще го сравня с този който го продават бабите и ще се консултирам с тях , то вероятно и те го берат по поляните
                  Отделно ми стана интересно и също мисля да си набера и коприва . Тя къде се срещат и кога е най - подходяща за бране., тук грешка трудно ще стане. Иначе и глухарче съм слагал в салатата
                  Други зелененки за бране, предложения.

                  Мислим да си спретнем едни сърмички.
                  И некъв мишмаш със с яйца

                  Има тръпка да си го набереш и приготвиш сам. А бе нещо като варенето на ракия.
                  Last edited by Todor Sabev; 18.04.2019, 01:49.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                    Щом такъв изначало кротък човек като мен ти се струва екстремист, какво остава за по-буйните обитатели на Кръчмата!?
                    Наздраве!
                    Кои те?

                    Коментар


                    • Имам съсед - покитик. Докато се чуди от къде да заходи да се паркира, се мушнах. Излизам и той гледа страшно - казвам Кво гледаш така ? И аз мога да гледам сърдито! И се мръщя демонстрирайки. А той се смее - можеш, ама не ти отива... Все да затапиш - казвам, отминавайки.
                      Продължава да се смее - Къде отиваш ти? На мен работата ми е такава! По цял ден тренирам - реплика, дуплика....

                      Тренира, ама аз ще съм си в кревата, а той ще обикаля да търси паркомясто

                      Направо е страшно! Лека ви нощ, Кръчма! С нещо дрезгаво


                      https://m.youtube.com/watch?v=7BEI6hbErhA

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

                        автора е велик, разбира се, но да попитам нещо към днешна реалност - там из вашият хабитат има ли нашествие от миризливки, (онези буболечки, които при опасност изпускат защитна но неприятна миризма). КАзват, че зимата не е успяла да ги прочисти из "чужденецията" (в смисълът в който ползваш думата буквално) А по-важният въпрос е как евентуално да се борят хабитуващите срещу таз биологична промяна в екосистемата, проявила се последните 1-2 г из чужденецко !?
                        Чужденеций дали не знае нещо по въпроса, или ги гони с алкохолно изпарение?!
                        Преци, няма никва биологична промяна в екосистемата. Когато става дума за лилибечки / по-кльощавият така ги наричаше когато ходеше прав под масата/ на няколко години се случва така наречения каламитет - масово размножаване. Нямо точно зададена цикличност. Всичко зависи от факторине на околната среда.

                        Последните няколко години се отличават със сравнително високи стойности на валежите и годишните температури което се явява предпоставка за появата на това явление. Не е само при Паломената / да използваме научното название/, но специално този бръмбар няма естествени врагове. Именно заради секрета, който изпуска. Така че броят му трябва да саморегулира.

                        За всяка популация съществуват понятията "нормална численост" - тогава членовете са жизнени и съобществото им се развива нормално; "допустима численост" - съобществото все още е жизнено, но санитарното състояние на членовете вече не е толкова добро и поколението им е с влошено качество. Следва "свръх численост" - предпоставка за намаляване на хранителната база, която си е все една и съща, болното поколение, макар и много на брой дава болно поколение, поява на висока смъртност и вероятност за настъпване на "минимална численост" ... След което при поява на подходящи условия, цикълът отново се повтаря.

                        Наздраве!

                        П.П. Деверът ми лепи феромонови уловки за молци с аромат на лавандула. Чувала съм, че специално този вид насекоми недолюбват тази миризма.
                        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                        Мечо

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

                          автора е велик, разбира се, но да попитам нещо към днешна реалност - там из вашият хабитат има ли нашествие от миризливки, (онези буболечки, които при опасност изпускат защитна но неприятна миризма). КАзват, че зимата не е успяла да ги прочисти из "чужденецията" (в смисълът в който ползваш думата буквално) А по-важният въпрос е как евентуално да се борят хабитуващите срещу таз биологична промяна в екосистемата, проявила се последните 1-2 г из чужденецко !?
                          Чужденеций дали не знае нещо по въпроса, или ги гони с алкохолно изпарение?!
                          Крадеш вибрационен валяк . От вибрациите гадовете падат по земята и после минаваш през тях. Може и където са труповете да не никнат бурени.
                          Просто и ефикасно . По мъжки
                          Last edited by Lelq; 17.04.2019, 21:33.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                            Не си екс-троверт, ами си екс-тремист. Малка, но съществена разлика. Черпа за това.

                            Щом такъв изначало кротък човек като мен ти се струва екстремист, какво остава за по-буйните обитатели на Кръчмата!?
                            Наздраве!
                            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                            Мечо

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                              По го докарва на Отело, Преци /ако се придържаме към афтора/
                              Наздраве!
                              автора е велик, разбира се, но да попитам нещо към днешна реалност - там из вашият хабитат има ли нашествие от миризливки, (онези буболечки, които при опасност изпускат защитна но неприятна миризма). КАзват, че зимата не е успяла да ги прочисти из "чужденецията" (в смисълът в който ползваш думата буквално) А по-важният въпрос е как евентуално да се борят хабитуващите срещу таз биологична промяна в екосистемата, проявила се последните 1-2 г из чужденецко !?
                              Чужденеций дали не знае нещо по въпроса, или ги гони с алкохолно изпарение?!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                                Това щото аз съм екстроверт, па ти си интроверт.
                                Наздраве!
                                Не си екс-троверт, ами си екс-тремист. Малка, но съществена разлика. Черпа за това.

                                Коментар

                                Working...
                                X