Първоначално изпратено от Todor Sabev
Разгледай мнение
Прочетох, че Безимен ти е написал за лапада. Това растение има много вариатети /форми/. Ти явно си се натъкнал на обикновения лапад. Когато го береш, ще гледаш листата да ланцетни, т.е дължината да е поне два - три пъти по-голяма от ширината, да са свежи и без петна от слана.
Понякога обикновеният лапад се бърка с хряна, понеже листата имат подобна форма. Разликата се състои в това, че листата на хряна са лъскави, ярко зелени и леко къдрави по периферията, на лапада са матови, тъмно зелени и гладки. На вкус листата на хряна леко нагарчат, а на лапада имат леко кисел, но по-често неутрален вкус. И при двата вида жилкуването /през листната петура преминава основна жила, от която излизат разклонения/ е мрежово, като при лапада основната жила е крехка, а при хряна е жилава.
Направи снимка на бурена и я сложи насред Кръчмата, че ми омръзна да пиша!!!
За копривата - расте почти навсякъде, където има влага - около дерета, по периферията на гората или овощните градини. Среща се и по поляните, но по-рядко. Берат се само връхчета, , дължината - максимум два женски пръста / размерът на дамската ръка сме го коментирали, от там си направи заключение за пръстите/, на растения, които растат далеч от пътища и други замърсители.
Глухарчето не е подходящо за салата. При брането от него тече естествен латекс, който има горчив вкус. Листата му наподобяват тези на руколата, но те са съвсем различни растения - глухарчето е от семейство Тараксакум, а руколата от семейство Кръстоцветни, което има доста "ядливи" представители, например - зелето.
За други зелении - все още не е късно да си набереш левурда. Расте из букови габърови гори и е индикатор за богати и влажни месторастения. Има силен аромат, донякъде наподобяващ чесновия. Слага се в зелена салата, вместо зелен лук и чесън. Аз ям от нея само един или два пъти в годината. Баба ми казваше, че рано напролет, тя е най-доброто средство за пречистване на кръвта.
Наздраве!
П.П. Довечера, ако не ме мързи, ще ти напиша рецепта на ястие с лапад, ориз, булгур и гъби. Старинна и изпитана А ... после ще те гръмна, че да запазя тайната й.
Коментар