IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (архив до 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
    Да, едно време всичко беше по-добре...

    А сега хлябът от фурната излиза направо студен.
    И не вдига пара...

    -------------------------------
    Бъзикам те, но знам много добре, за какво говориш.
    Прочее, не взимайте нарязан хляб, деца. Много го пробутват и има даже магазини, където ненарязан не продават. Но е съвсем без вкус и явно има некаква далавера с него.

    Около нас си имаме фурна и вземам от там топъл хляб. Даже вдига и пара, Мечо Но не е това, което трябва да бъде истинският хляб.

    Ядем все повече баклуци...
    Тук е спорно това в черничкото, т.е. зависи от чия гледна точка се поставя въпроса

    Само до преди 70 години, Хляб се е правел "домашно" производство. Доколкото си спомням, месело се е тестото 1 път в седмицата само с цел икономии. Месенето е било на места и с тъпкане с крака от жените, после се изпичала една голяма пита, която да стигне за цялата седмица. Представям си какъв Хляб ще да е било това от 2-рият ден насетне.

    Но ВСВ и комунягите после така заварват БГ-то. Тогава е градовете започват да се появяват първите фурни и населението масово хуква да си пазари оттам, стига да има възможност. През 70-те години е върха на сладоледа за хляба, т'ва е вярно.

    Но за поколението над 70 години и тия боклуци, които ни пробутват сега също супер, защото помнят и оня Хляб, дет' се яде цяла седмица. Да не говорим, че тогава не е бил от пшеница, а мамалига, демек отвратителен и месен с крака. Ся химията напредна доста и си позволяват да пробутват не от хлебна пшеница, както си бяхме свикнали.

    П.П. Да ме прости някой експерт от областта за лаишкия ми коментар, просто преразказах спомени от по-възрастни хора

    А и за протоколо, вече почти не ям хляб - на ден, ако охакам по 1-2 филийки толкоз, щот' кат' си свинкал на "стария" - тоя да си го ядат сами, тия дет' го правят
    Last edited by marandi; 14.12.2011, 11:09.

    Коментар


    • Подобрителите развалиха хубавия хляб. Сега се намира само в някои стари фурни и понякога в селата

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
        Къде бе.. Изобщо вече го няма онзи мек ръчен хляб.. То сега брашната са други - правят ги от разни фуражни пшеници и бухат яко подобрители.. Обърни внимание че той даже и на вид не прилича на ония хляб (говоря като го разчупиш)..
        Бе незнам кво слагат понякога си купувам пълнозърнести хлябове и ми харесват.Лятос ходих на селска воденица и смлях 200 кила жито.Дадоха ми 5 чувалчета брашно по 25 кила.По точно аз си го насипах от сандъка.Едно бяло бяло страхотно.Без никакви примеси и простотии.Какви питки стават от него а какви мекици направо страшно.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Едновремешния хляб като беше топъл, като го разчупех и се вдигаше пара.
          Да, едно време всичко беше по-добре...

          А сега хлябът от фурната излиза направо студен.
          И не вдига пара...

          -------------------------------
          Бъзикам те, но знам много добре, за какво говориш.
          Прочее, не взимайте нарязан хляб, деца. Много го пробутват и има даже магазини, където ненарязан не продават. Но е съвсем без вкус и явно има некаква далавера с него.

          Около нас си имаме фурна и вземам от там топъл хляб. Даже вдига и пара, Мечо Но не е това, което трябва да бъде истинският хляб.

          Ядем все повече баклуци...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
            Къде бе.. Изобщо вече го няма онзи мек ръчен хляб.. То сега брашната са други - правят ги от разни фуражни пшеници и бухат яко подобрители.. Обърни внимание че той даже и на вид не прилича на ония хляб (говоря като го разчупиш)..
            Едновремешния хляб като беше топъл, като го разчупех и се вдигаше пара. Пък когато успявах да проявя твърда воля и силен характер и да го поръся със сол, мерудия и червен пипер преди да съм го изял ....................................
            Баба ме научи на много неща.
            tnm

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
              Сподели.
              Пфу ... ами, аз бях 'ноу окъсал за сън, че 3 дена не бях лягал. И първо отивам при един приятел с кръчме и дойдоха още няколко дивака и възникна "философския" въпрос: "Какво значи извратено?", понеже имаше намесен азиатски фактор и личен опит от участниците като случки.

              Накрая всичките единодушно стигнАхмее до извода, че няма дефиниция за извратено, понеже за някой/някоя нещо нормално е извратено, а за някого/някоя нещо извратено е нормално.

              И тогава сварих да поспя към 8 часа и пак излязох при едни други приятели баш в тая криза те па луди взеха кръчма и те да се пънат да въртят. И там ме запознават с мъжа на каката, която го държи. Не го познавах чиляка досега ( той даже ме черпи ч водка и на мен ми стана много мило ), ама знам, че каката се заиграва с единия си барман и бях чувал, че тримата заедно си пиели ракията и нямало никакъв проблем. Демек мъжО знаел за цялата работа и си порка с любовника на жена си Та, вече го скивах на живо и даже и 2-та синковци си беха там на семейството и знаят за какво иде реч, ама няма проблеми.

              И колкото и да е странно, верно че кат' го бях чул т'ва се бях шашнал, ама на живо всичко си беше пИрфект. Мноу гостоприемни са даже всички, понеже се чудят дали ще окрякат до лятото, щот' аз им казах, че са луди да вземат точно тоя обект и точно сега.

              П.П. Та, днес ще гледам да намина пак оттам и да върна жеста с пиенето на мъжО, щот' ме трогна. 'Орицата окъсали отвсякъде, той ме вижда за сефте и ме черпи. А, па аз точно ся от тия безсъници и т.н. толкова дена мязах и кат' клошар, демек небръснат и тотално неглиже.

              Та чудя се кое е нормално и кое не е по родните критерии ....?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                Щото имаше аромат на ХЛЯБ. Пък фурната как миришеше. Ся в магазина хиляда чешита ама нито вкус нито мирис.
                Къде бе.. Изобщо вече го няма онзи мек ръчен хляб.. То сега брашната са други - правят ги от разни фуражни пшеници и бухат яко подобрители.. Обърни внимание че той даже и на вид не прилича на ония хляб (говоря като го разчупиш)..

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
                  Ма то така беше щото хляба го взимахме от фурна топъл и до де се прибереш, спреш пти тоя комшия, спреш при ония, всек9и си отчупи и то до Вас не стигне. Аз купувах по 4 хляба.. Тогава някак се ядеше повече хляб.
                  Щото имаше аромат на ХЛЯБ. Пък фурната как миришеше. Ся в магазина хиляда чешита ама нито вкус нито мирис.
                  Баба ме научи на много неща.
                  tnm

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                    Бау бау, добри 'орица!

                    Шъ въртим ли дупарките тудей и къде е пилонЯ? - хихи

                    http://vbox7.com/play:5c0e1401

                    П.П. Вчера пак едни "криминалета" при мИня ...
                    Сподели.

                    Коментар


                    • Бау бау, добри 'орица!

                      Шъ въртим ли дупарките тудей и къде е пилонЯ? - хихи

                      http://vbox7.com/play:5c0e1401

                      П.П. Вчера пак едни "криминалета" при мИня ...

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                        На времето бях много лаком. Като ме изпратеха за хляб Добруджа, докато се върнех от магазина до в къщи изяждах по повече от половин самун по пътя.
                        Ма то така беше щото хляба го взимахме от фурна топъл и до де се прибереш, спреш пти тоя комшия, спреш при ония, всек9и си отчупи и то до Вас не стигне. Аз купувах по 4 хляба.. Тогава някак се ядеше повече хляб.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
                          Добро утро комсомолци... Аз тая сутрин какво сътворих.. Значи станх в 4 часа, нещо не ми се спеше.. И нещо огладнях.. Отворих хладилника и открих един салам Камчия на Тандем.. Нещо ме налегнаха спомени от детството, а за късмет вчера си бях купил нарязан хляб (обикновен Добруджа)... И като седнах - мажа на филията малко масло, после дебели парчета салам, после кашкавал... След това взех едно кухненско пособие метално с на две части с реотани на горната дето се пекат сандвичи с него (имам го от 30 години сигурно).. Сложих сандвичите вътре и останових че не работи... Извадих инструментите (беше се пре...л захранвачият кабел, той един много стар щепсел от татово време та го оправих)... После пуснах да се пече.. Станаха бързо.. Извадих ги, поръсих с шарена сол, сложих кетчуп и с такова умиление се наядох, че идея нямате.. И стана 7 часа и айде пак на работа, ама сит и доволен....
                          На времето бях много лаком. Като ме изпратеха за хляб Добруджа, докато се върнех от магазина до в къщи изяждах по повече от половин самун по пътя.
                          Баба ме научи на много неща.
                          tnm

                          Коментар


                          • Добро утро комсомолци... Аз тая сутрин какво сътворих.. Значи станх в 4 часа, нещо не ми се спеше.. И нещо огладнях.. Отворих хладилника и открих един салам Камчия на Тандем.. Нещо ме налегнаха спомени от детството, а за късмет вчера си бях купил нарязан хляб (обикновен Добруджа)... И като седнах - мажа на филията малко масло, после дебели парчета салам, после кашкавал... След това взех едно кухненско пособие метално с на две части с реотани на горната дето се пекат сандвичи с него (имам го от 30 години сигурно).. Сложих сандвичите вътре и останових че не работи... Извадих инструментите (беше се пре...л захранвачият кабел, той един много стар щепсел от татово време та го оправих)... После пуснах да се пече.. Станаха бързо.. Извадих ги, поръсих с шарена сол, сложих кетчуп и с такова умиление се наядох, че идея нямате.. И стана 7 часа и айде пак на работа, ама сит и доволен....

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                              Понеже написа, че тръгваш към топлите страни и доста време се "затри от хоризонта" по едно време си помислих, че у форума ще получим искане от сомалийските пирати за откуп.
                              Виждам, че притесненията ми са били напразни
                              Ми те си върлуват, ама минахме между капките.
                              Баба ме научи на много неща.
                              tnm

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                                Добро утро, Мечо!
                                Добро утро и на тайфата!

                                http://www.youtube.com/watch?v=uQIHx...eature=related
                                Добро утро tnm

                                http://youtu.be/BbPZpbQzfW8
                                Баба ме научи на много неща.
                                tnm

                                Коментар

                                Working...
                                X