Първоначално изпратено от KalinG
Разгледай мнение
Разбира се според мен трябва да имаш и едни до 5% от кеша в рискови инвестиции, чрез които да се опиташ да направиш бърза и висока печалба, но внимавай тъй като може да претърпиш и сериозна загуба. Аз лично считам, че Криптото е точно такава инвестиция, но има и доста акции на компании с висок риск, така че информирай се добре и направи своя избор.
Има голяма разлика от кризата 2008г, спрямо сегашната. Сега трябваше цената на жълтото да се срине при тези политики на ЦБ, но всъщност това не се случва и причината за това не е само една. Ето какви са според мен:
- Увеличаване на баланса на ЦБ. ФЕД например от началото на 2020г до средата на 2020 (Юни), увеличи балнса си от 4трл $ на 7трл $. На практика за около 6 месеца са напечатали 3 трл$, което представлява ръст от 75% Няма как за цялата история на $ да имаш напечатани 4трл $ и в един момент за 6 месеца да нашиеш още 3трл $. Ето линк към сайта на ФЕД https://www.federalreserve.gov/monet...centtrends.htm
- Увеличение на Дълговете на редица от развитите страни. На САЩ например е близо до 33трл$, ето и линк https://www.usdebtclock.org/
- Дълго време държаха лихвите близко до 0%, та даже и отрицателни, като всъщото време раздаваха и Хилиптерни пари, уж помощи за бизнеса и кво ли не.
- Навсякъде по света в момента има ръст на Заплатите, което неминиуема настига инфлацията и тя ще се коригира и стабилизира в близко бъдеще. Това от своя страна няма да натисне цената на жълтото, а напротив - би я увеличила макар и не толкова съществено, а в порядъка на 5-10%, краткосрочно.
Поради тези причини смятам, че цената на жълтото няма да падне съществено, а ще се задържи може би близко до тези нива. До края на годината не вярвам да видим моментна цена по-висока от 2100$ за унция, след което вероятно пак ще спадне до около 1900$ за някакъв период от време преди следваща корекция.
Цената на жълтото може да се срине единствено ако ЦБ започнат да намаляват баланса си съществено и го докарат до нивата преди пандемията, което не вярвам да се случи, макар да ми се иска. А в момента в който ЦБ започнат да печатат пак или да разхлабват монетарната си политика относно лихвите, тогава няма как жълтото да не блесне и корекцията би била жестока.
Едно е сигурно. Когато и да купиш физическо инвестиционнно жълто, моментната цена не е от значение ако го пазиш като дългосрочен Хедж.
Коментар