Първоначално изпратено от the architect
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не (2) ?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеЗлатото и особено миньорите са с неприлично съотношение риск / печалба. Признавам обаче че са така от доста време.
иначе златото може много да пропадне, но за да се случи това (за кратко ще е) е нужно много сериозно торнадо по пазарите с много маржин колс на големи сметки. Дойде ли такъв момент всичко ликвидно заминава и тогава ЦМ пропадат като пирон в кисело мляко. За справка вижте поведението им 2008-ма, а и 2020-та при ковид ошашкването.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Внимавай къде буташ да не станеш гърбав. Това, което цитираш, като число си мисля, че бихме могли да го видим евентуални ако ФЕД изненада пазарите и увеличи лихвите през Септември. Аз в момента съм склонен да вярвам, че би било разумно да вдигнат с 0,1% до 0,15%. След това ще изчакат данните за Q3 и ще преценят дали да задържат тези нива или да направят още 1 увеличение до края на тази година. Тук за мен голямата неизвестна е какво ще се случи с цените през тази зима. Очаквам да има пак спирала с цени/заплати
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнениеЗащо, да не си решил да купуваш или е пак поредното ти подстрекателско заяждане?
Имотите и дивидентните акции са ми фърст...Last edited by X_Y; 13.08.2023, 19:36.
- 1 like
Коментар
-
За пореден път ще го напиша. Инвестицията в злато не е инвестиция чиято цел трябва да бъде печалба. Тя е инвестиция която може да ти съхрани спестяванията в дългосрочен план. Ако днес с 1 унция купуваш определени продукти, то след 10 или 20г. пак ще можеш да си купиш същите продукти с 1 унция. Ако някой ден спрат да контролиран дневните му котировки, тогава можем да говорим вече за инвестиция с печалба/загуба.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Исках само да загатна, че златото не е толкова рядко, колкото се смята и залежите в Танзания го потвърждават. При взрив на свръхнова се образува злато колкото планета като земята. И при нас има немалко - да се заринем до коленете, но е потънало към ядрото. Сега щом централните банки го търсят като алтернатива и преживява ренесанс.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнениеЗлатото го събират понеже било компактно. И цинкът е хиляда пъти по-рядък от алуминия, но цената е почти същата. Металите са поевтинели драстично през вековете, и само златото е неоправдано надценено между два и десет пъти поне, понеже било потънало дълбоко. И оловото е рядко, но е без пари почти. Така че почти никаква инфлация няма да компенсира, за разлика от среброто навярно и други метали като мед и цинк.
Е не може да се създават "обещания" (пари) от въздуха, които не са подплатени с реално извършена работа, а в същото време цената на жълтото, която себестойност в момента е около 1100-1300$ за унция да е била МНООООООГО НАДЦЕНЕНА едва ли не!
С тези печатани хартийки, които са обезпечени единствено с ОБЕЩАНИЕ на Централна банка, която даже не е независима (примерно ФЕД), няма как стока, която крие зад себе си разходи за добиване, съхранение, търгуване и рисковете свързани с това да не струва нищо и да казваш, че било надценено.
Не стига, че не е надценено ами мога да кажа на 100%, че е подценено даже! Поинтересувай се малко кой и как определя цената на дневните котировки и ще ти светне дали цената му е манипулирна или не.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Златото го събират понеже било компактно. И цинкът е хиляда пъти по-рядък от алуминия, но цената е почти същата. Металите са поевтинели драстично през вековете, и само златото е неоправдано надценено между два и десет пъти поне, понеже било потънало дълбоко. И оловото е рядко, но е без пари почти. Така че почти никаква инфлация няма да компенсира, за разлика от среброто навярно и други метали като мед и цинк.
Коментар
-
Здравейте, бих искал да споделя същи някои нещя относно политиките на ЦБ.
1. На практика безработицата в САЩ започна леко да се повишава, което е сигнал че политиката на ФЕД вече работи
2.Ако някой тук си мисли че ще имаме рецесия за повече от 1 или 2 тримесечия е в сериозна заблуда. В момента в който официално влезем в рецесия ще започнат да настройват печатницата, балансите, лихвите и всякакви други механизми за да прекратят веднага рецесията и дс стимулират икономиката. Ако някой си мисли, че Короната е случайносъ е в дълбока грешка. Така на практика САЩ преодоляха поредния Фалит, стимулираха си Икономиката напечатвайки 4трл $ за има няма 1г., достигайки до 8,8трл. Увеличаваха си Тавана на дълга до сега, а вече официално си махнаха въобще Тавана при някакви условия и могат да харчат колкото си искат.
3. Имотите ще са на долу като цена в БГ не само защото масово се застрои, но и защото населението ни намаля с около 70 до 100к на година.
4. Инфлацията като числа ще пада, тъй като се сравнява спрямо предходните 12 месеца, а не спрямо началото на периода от високата инфлация. Скоро инфлацията от 2% ще бъде доближена (според мен около Q1,24), но реално цените няма да паднат, тъй като ще се сравнява примерно Март 2024 с Март 2023 и ще видим инфлация около 2,4 за ЕС, а за САЩ може по-ниско. След като стигнем до този период, тогава ще дойде кратка Дефлация и тук ЦБ ще разхлабят взетите сега мерки и точно тук ще започне сериозен ръст на Жълтото. А до този момент жълтото ще акумулира действителната инфлация, а не тези стакмистики на ЦБ.
Та моята актуализирана прогноза за жълтото е до края на тази година да видим жълтото макс до 2100$, а 2024 ще видим цени 2400 -2500. Очаквам ЦБ да започнат да разхлабват политиката в края на 2024 или началото на 2025, след което в рамките на 6 месеца смятам, че жълтото ще подскочи сериозно.
5. Конфликтът между Евроатлантическия съюз и Русия за жалост скоро не виждам да се реши, а това би отвяло жълтото на Север при някаква по-сериозна ескалация в този конфликт.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнениеЕфекта на лихвите е докато се счупи икономиката от голямо събитие. До там им стига мисълта на централните банки и политиците. Ти си представяш някакви леки движения. Когато това се случи ще повлече всички пазари заради fractional banking - капитала на един фалирал бизнес не е само негов капитал. Единствено предполагам ще се опитат да спасяват важни банки и държави - всичко друго може да гори.
Ще превалутираш 2 пъти от пари в злато за да покриеш вноска по кредит по неясен курс? За мен е доста тъпо, ако ще държиш "резерв" за заем да го правиш в каквото и да е друго освен във валутата която е заема.
Трябва първо да си изясниш дали ще спестяваш или ще инвестираш - двете са малко различни като компютър и компот. Колко пари искаш да спестиш, каква възрвращаемост търсиш от инвестицията, за какво ще пестиш...
Не се разбира като цяло какво искаш да кажеш с последното мнение.
Разбирам, че е малко неясно.
Идеята ми е първо да спестя/натрупам капитал. За тази цел мисля, че златото е най-подходящо.
После този капитал ще го инвестирам, ако е в имот то ще е целият, ако ще е в акции и фондов пазар, ще запазя голяма част от натрупаният спестен капитал, под формата на злато и ще започна да купувам и увеличавам експозицията си в два или три сектора от различни класове активи.
Но при акции и т.н. не разчитам на успех предвид самооценката си, като неопитен в това. Така че, това не го считам за инвестиция, в моят случай, а по-скоро за тренировка. За това искам да имам спестявания, които са защитени от инфлация.
А дали ще е в имот или в нещо друго и аз не знам. Зависи дали все пак съм спестил достатъчно и какви ще са условията след 3-4г.
Примерно, ако цените на НИ, са като сегашните, а възвръщаемостта е същата, няма да купя. Ще мисля в друга посока и т.н.
Но ако се получи ситуация, каквато беше между 2011 до 2016г., когато купих няколко имота, мисля че е добър вариант за инвестиция.
П.с. това с лихвите и кредита е само размишление.
Коментар
Коментар