IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юрий Гагарин АД (YGAG / GAGBT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнение
    Ами не е кой знае какво да уеднаквим старндартите, поне да знаем като цитираме някакъв параметър да сме коректни;
    Допускаме, че някой иска да купи цялото гагбт и си прави сметката, че
    тр. да плати за него дълга и капитализацията, като извади кеша.
    EV = дълг + кап. + малцинствено - кеш = 78к
    срещу която сума има чиста възвръщаемост
    Ебитда = печалба + амортизации + обезценки +лихви (за една година) = 16,1к (ако приемем, че отчитаме нарастването на сегашните тримесечни пропорционално до четиримесечни)
    съответно EV/Ebitda дава на купувача представата за колко години ще покрие разноските с така генерирания кеш от самото дружество
    Аз специално бих предпочел не само дългосрочния дълг, но и краткосрочния да вкарам като тежест, ако съм купувач и да спя спокойно, и при това ако така се смята за всяко дружество, разликата в това как ще се смята дълга няма да е от голямо значение, тъй като ще важи за всички при сравнение. А ако се избира само дългосрочен дълг, и след 5 дни, някой с огромен краткосрочен реши да го разсрочи - това също ще обърка идеята да се смята само дългосрочен. Мисля, не е толкова голямо страшно да уеднаквим стандартите кой как смята, за да няма разминаване в числата. А в случая става дума за корекции, по основния въпрос да се ползва този показател вместо волатилния П/Е изобщо няма спор.
    Ако няма нещо съмнително, Не мисля, че много трудно да се напишат 3 реда сметки.
    Привет, вярно е че е хубаво унифициране, макар и да ми се вижда почти невъзможно щото дежурно анализиращия си прави разни рестейтмънтс. Но принципните неща поне които аз правя, за дълга - като клетки от шаблона на комисията - 1-0510, 1-0612, 1-0510-2 и 1-0614, може да си го засечеш и от бележките, обикновено това е лихвоносния дълг. И това ще рече че EV=1004*65+1563+2440-2638=66625 и ЕБИТДА си е нетни приходи от продажби - разходите по ик елементи + амортизациите. И дето се чудеше как съм го получил ниското рейшо - това беше с допускането както съм казал че последните две тримесечия се запазят като резултат и за следващите 6 месеца, т.е. ЕБИТДА от 10281 за последните 2 тримесечия или 20562 за годината. И едното върху другото ми дава 3.24. Като цяло сметка без кръчмаря, но е добре за ориентир. Просто допускане че резултатите които постигат сега ще продължат да ги постигат.

Може някой да намери кусур и да вземе да ми обяснява че точно това не е добре да е точно така и затова не обичам да задълбавам. Но важно е човек да е последователен и като сравнява дадени рейшота да е сигурен че си ги е смятал по идентичен начин.
    Надявам се да съм бил полезен!

Успех ти желая!
    Last edited by BSEtrader; 31.10.2013, 21:55.

Коментар

Ами не е кой знае какво да уеднаквим старндартите, поне да знаем като цитираме някакъв параметър да сме коректни;
      Ебитда = печалба + амортизации + обезценки +лихви (за една година) = 16,1к (ако приемем, че отчитаме нарастването на сегашните тримесечни пропорционално до четиримесечни)
      съответно EV/Ebitda дава на купувача представата за колко години ще покрие разноските с така генерирания кеш от самото дружество
      Аз специално бих предпочел не само дългосрочния дълг, но и краткосрочния да вкарам като тежест, ако съм купувач и да спя спокойно, и при това ако така се смята за всяко дружество, разликата в това как ще се смята дълга няма да е от голямо значение, тъй като ще важи за всички при сравнение. А ако се избира само дългосрочен дълг, и след 5 дни, някой с огромен краткосрочен реши да го разсрочи - това също ще обърка идеята да се смята само дългосрочен. Мисля, не е толкова голямо страшно да уеднаквим стандартите кой как смята, за да няма разминаване в числата. А в случая става дума за корекции, по основния въпрос да се ползва този показател вместо волатилния П/Е изобщо няма спор.
      Ако няма нещо съмнително, Не мисля, че много трудно да се напишат 3 реда сметки.
      Падре, Като смяташ коефициенти наистина е много важно да е унифицирана базата на информацията.

Аз досега не съм срещал някой да ползва за EV само дългосрочния дълг, или поне не се сещам на прима виста.

Има два основни подхода:

1-ви - Да се взимат абсолютно всички задължения (liabilities).
      2-ри - Да се взимат само лихвоносните задължения.
      Veni, Vidi, Vici

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
        Е, ти си се сетил кога да допълваш... то докато излезеш от другаде ще се наложи да влизаш на трицифрени нива
        Е да де ама щях съвсем да прецакам диверсификацията, макар че и без това не съм и фен.
        Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
          Извинявай padre Bonaventura,
          ама не ми се рови да обяснявам сега стъпка по стъпка кое как смятам, въпреки че съм убеден в сметките си. На пръв поглед - казваш че дълга е 15.8 млн - това е целия пасив, според мен лихвоносния дълг който се взема при този коефициент е 4.003 млн лв. Специално ме попита за дълга и ти го писах това, търговските задължения не трябва да ги вземаш предвид.
          Last edited by padre Bonaventura; 31.10.2013, 16:29.

Коментар

• 2 тримесечие- приходи 26 472, ЕБИТДА 5 518(почти 21 %)
            3 тримесечие- приходи 27 832, ЕБИТДА 4 722(почти 17 %)- този спад при растящи приходи е единственото притеснително досега
            Условна прогноза за 2014(сравнително консервативна)- приходи 110 000, ЕБИТДА(17 %)- 18 700
            Капитализация- 67 000, финансов дълг- 4 000, кеш- 2 600, ЕВ/ЕБИТДА- 3,66, при малко по-агресивни допускания 3,23 е съвсем в реда на нещата.

Коментар

• Извинявай padre Bonaventura,
              ама не ми се рови да обяснявам сега стъпка по стъпка кое как смятам, въпреки че съм убеден в сметките си. На пръв поглед - казваш че дълга е 15.8 млн - това е целия пасив, според мен лихвоносния дълг който се взема при този коефициент е 4.003 млн лв. Специално ме попита за дълга и ти го писах това, търговските задължения не трябва да ги вземаш предвид.

Коментар

Ами вземам само обезценките на машините за гилзи (май и на материали има обезценки, ама не съм засичал при тях как са нещата). За EV по принцип се взема лихвоносен дълг, без значение дали е дългосрочен или краткосрочен. Печалбата си се коригира с еднократния ефект от преоценките, които са чисто счетоводна операция и не дават реална представа за резултатите от дейността. Но си прав, EV/EBITDA е много по-добро рейшо за следене. Но и там трябва да коригираш за остраняване на еднократните ефекти свързани с обезценката.
                Някой следил по-изкъсо БЛАБТ и СОФБТ може да се включи, но мисля че и там имаше преоценки, дето после ги реинтегрираха последното тримесечие на 2012 г.
                актив - 77814
                собст. капитал - 61971
                дълг - 15843
                кеш - 2638
                капитализация - 65260
                EV - 78465
                амортизация - 3357
                обезценки - 6792
                лихви - 1681
                печалба - 236
                ЕБИТДА 16088
                ev/ebitda 4,9
                данните са от последния отчет, затова се замислих как се стига до евебитда 3,32?
                (приемаме че амортизации, обезценки, лихви, печалба ще ги вдигнат пак, пропорционално с 1/4 до края на годината като прогноза, което си е драстична сума и въпреки всичко не става толкова малко ев/ебитда, не че и 4,9 не е добро, но да гледаме нещо по-реално все пак)
                Казвам, че не е препоръка, в случай че греша
                класическото P/Е си е CAP/E - около 200, но и уточнихме вече, че изобщо няма смисъл да го гледаме
                Last edited by padre Bonaventura; 31.10.2013, 15:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                  Стига,бе ... По две позиции излизам по терлици .... Ще дигнат тука цената бе серсеми ....
                  Е, ти си се сетил кога да допълваш... то докато излезеш от другаде ще се наложи да влизаш на трицифрени нива

Коментар

• Стига,бе ... По две позиции излизам по терлици .... Ще дигнат тука цената бе серсеми ....
                    Life won't wait for you.

Коментар

един въпрос - всички обезценки ли включваш в изчислението на ебитда или само различните от "други" ? а също така за ЕВ пълния дълг или само дългосрочния. П/е при така декларираната чиста печалба, както е декларирана в отчета ... как става това число ? Макар, че няма никакъв смисъл да го гледаме изобщо при тези обезценки - затова се ползва само ев/ебитда
                      Ами вземам само обезценките на машините за гилзи (май и на материали има обезценки, ама не съм засичал при тях как са нещата). За EV по принцип се взема лихвоносен дълг, без значение дали е дългосрочен или краткосрочен. Печалбата си се коригира с еднократния ефект от преоценките, които са чисто счетоводна операция и не дават реална представа за резултатите от дейността. Но си прав, EV/EBITDA е много по-добро рейшо за следене. Но и там трябва да коригираш за остраняване на еднократните ефекти свързани с обезценката.
                      Някой следил по-изкъсо БЛАБТ и СОФБТ може да се включи, но мисля че и там имаше преоценки, дето после ги реинтегрираха последното тримесечие на 2012 г.

Коментар

Аз определено съм доволен от отчета, който виждаме. Преоцениха един път машините Декуфле надолу с 4.142млн лв през Q2, сега ги преоценяват с още 2.650млн лв през Q3. Те тия двете машини ги купиха за 2.95 и 2.3 млн евро, частично са ги амортизирали вече, ама ми се струва че ще имат какво да преоценят и през Q4. Разбира се ако дотогава не гласуват отмяната на тази безумна забрана де и да реинтегрират всичките обезценки, ако не - догодина

Значи след елиминиране на тези преоценки излиза че през последните две тримесечия са работили с профит маржин от 14.47% и EBITDA маржин 18.93% и като гледам исторически това са си съвсем ОК нива (не изглежда като да крият нещо).

На трейлинг база (въпреки че имаме доста слаби Q4 2012 и Q1 2013) излиза по мои сметки че се търгуваме на P/E 15.34, P/B 0.96, P/S 0.92 и EV/EBITDA 6.61. На мен ми звучи ок. Е разбира се ако приемем че последните 2 тримесечия и маржините в тях се задържат ... тогава нещата започват да изглеждат по съвсем друг начин с P/E 4.54 и EV/EBITDA 3.23
                        А очевидно те смятат още да увеличават оборотите, едно на ръка инвестицията в новата машина и отделно динамиката при персонала
                        2012Q4 - 273
                        2013Q1 - 316
                        2013Q2 - 419
                        2013Q3 - 461
                        Е разбира се чакаме и двете машини за гилзи да почнат да бълват продукция.

Ами на повярвали в позицията още веднъж честито, тази година определено си е годината на Гагарин!
                        един въпрос - всички обезценки ли включваш в изчислението на ебитда или само различните от "други" ? а също така за ЕВ пълния дълг или само дългосрочния. П/е при така декларираната чиста печалба, както е декларирана в отчета ... как става това число ? Макар, че няма никакъв смисъл да го гледаме изобщо при тези обезценки - затова се ползва само ев/ебитда

Коментар

• АБЕ, къде е миризливата и завистлива Прецаканка- пак се самопрецака, а много злобееше

Коментар

• Трайте,бе.Баси серсемите. К'во сте се развикали? Нека тия неща си ги знаят тия които трябва да си ги знаят.Тия дето плюеха защо да ги знаят? Баси.
                            Глобявам ви. Марш в Кръчмата да си платите глобата.
                            Life won't wait for you.

Коментар

• Аз определено съм доволен от отчета, който виждаме. Преоцениха един път машините Декуфле надолу с 4.142млн лв през Q2, сега ги преоценяват с още 2.650млн лв през Q3. Те тия двете машини ги купиха за 2.95 и 2.3 млн евро, частично са ги амортизирали вече, ама ми се струва че ще имат какво да преоценят и през Q4. Разбира се ако дотогава не гласуват отмяната на тази безумна забрана де и да реинтегрират всичките обезценки, ако не - догодина

Значи след елиминиране на тези преоценки излиза че през последните две тримесечия са работили с профит маржин от 14.47% и EBITDA маржин 18.93% и като гледам исторически това са си съвсем ОК нива (не изглежда като да крият нещо).

На трейлинг база (въпреки че имаме доста слаби Q4 2012 и Q1 2013) излиза по мои сметки че се търгуваме на P/E 15.34, P/B 0.96, P/S 0.92 и EV/EBITDA 6.61. На мен ми звучи ок. Е разбира се ако приемем че последните 2 тримесечия и маржините в тях се задържат ... тогава нещата започват да изглеждат по съвсем друг начин с P/E 4.54 и EV/EBITDA 3.23
                              А очевидно те смятат още да увеличават оборотите, едно на ръка инвестицията в новата машина и отделно динамиката при персонала
                              2012Q4 - 273
                              2013Q1 - 316
                              2013Q2 - 419
                              2013Q3 - 461
                              Е разбира се чакаме и двете машини за гилзи да почнат да бълват продукция.

Ами на повярвали в позицията още веднъж честито, тази година определено си е годината на Гагарин!

Коментар

• А как си обесняваш тези отчети- те са длъжни по закон да направят търгово, а се ослушаха..

Коментар

Working...
                                X