Спрете да се заяждате или го правете на лични съобщения.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Общата пазарна капитализация на компаниите, търгувани на фондовата борса, се е понижила през първото тримесечие с 3.55% до 7.38 млрд. лв., показва статистиката на БФБ - София. Това означава, че от пазара са изтрити малко над 270 млн. лв. за три месеца. Причините за негативните тенденции са политическите решения, които гонят и малкото останали инвеститори.
В края на миналата година бяха приети набързо промени в закона за пенсионните фондове, а през февруари беше решено да се налагат санкции за дружества, които са инвестирали в земеделска земя и имат акционери, регистрирани извън Европейския съюз. Всичко това удари и без това слабата борса - само през февруари оборотът например спадна със 75%.
Декларация в пустиня
Спонтанните икономически решения силно влошават средата и правят взимането на инвестиционни решения все по-трудно. Това накара дори Асоциацията на инвестиционните посредници да излезе с декларация, в която настоява политиците да съгласуват законодателните промени с бизнеса, а държавата да използва по-активно потенциала за приватизация през БФБ, който би привлякъл чужди инвестиции в България.
Отговор от властта така и не последва - отношението й към капиталовия пазар обаче донякъде направи още преди няколко години Владислав Горанов. През 2012 г. настоящият финансов министър Горанов (тогава заместник на Симеон Дянков) заяви, че пазарът на череши в Кюстендил трябва да интересува управляващите повече от фондовата борса. Несигурната среда в България след кризата като цяло е постоянен фактор, който държи капиталовия пазар реално там, където попадна в началото на кризата от 2008 г. Фалитът на КТБ през миналата година допълнително влоши средата на капиталовия пазар.
Удар по индексите
Всичко това се отразява и на индексите - макар през последите седмици да има някакво позитивно раздвижване - за първото тримесечие SOFIX се е е понижил с 1.53%, но BGTR30 все пак е успял да се повиши с 1.65%. Най-голямата компания по пазарна капитализация е "Софарма" с почти 450 млн. лв., следвана от "Булгартабак холдинг" с 331 млн. лв. и "Монбат" с 323 млн. лв. Компанията с най-много сделки е "Химимпорт", а с най-голям оборот на търговия "Адванс терафонд".
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнениеОт върха на пирамидата 2007 портфейла ми спадна да.Нашите мажовци намазаха покрай тази пирамида но кой я създаде
те нашите нямам капацитет и им знаем малките далаверки
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеДобро утро пичовеУспех!
Ташунко ти загуби ли големи суми 2007-2008 на нашата борса?
Коментар
-
Ти май почна сам да си вярваш. То и без това няма кой друг да ти повярва.
Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнениеАз да ви призная честно много обичам оптимистите.Винаги ме вдъхновяват и тръпна в очакване да се случи нещо хубаво.Истината е че оптимистите винаги са ми увеличавали парите.Много съм им благодарен.Все така искам да се надъхвате момчета и да повличате новобранците да ми купуват скъпо акцийките.После идва еуфорията появяват се фантазьорите и пазара почва да корегира.Тогава една голяма част с болка на сърцето гледат как се топят виртуалните им печалби а с още по голяма болка когато почнат да се топят паричките които са инвестирали.Тогава идва моя ред да помогна да спре болката им купувайки от тях.Аз съм добър човек и не мисля на никой лошото само предупреждавам за задаваща се корекция ама кой ли ме слуша от оптимистите.Има няколко умни колеги тук които забелязвам че мислят правилно и често обсъждаме борсичката.На тях пожелавам огромен успех и дано съм ги предпазил от загуби и са реализирали печалби.
Last edited by X_Y; 08.04.2015, 09:16.
Коментар
-
Първоначално изпратено от PIMP Разгледай мнениеКаква корекция бе ташунко, та тя свърши на 1 април, сега се връщаме към основния тренд, който е от година. Ще тестваме 500, ако го пробие ще тестваме 480 и така.
Коментар
-
Аз да ви призная честно много обичам оптимистите.Винаги ме вдъхновяват и тръпна в очакване да се случи нещо хубаво.Истината е че оптимистите винаги са ми увеличавали парите.Много съм им благодарен.Все така искам да се надъхвате момчета и да повличате новобранците да ми купуват скъпо акцийките.После идва еуфорията появяват се фантазьорите и пазара почва да корегира.Тогава една голяма част с болка на сърцето гледат как се топят виртуалните им печалби а с още по голяма болка когато почнат да се топят паричките които са инвестирали.Тогава идва моя ред да помогна да спре болката им купувайки от тях.Аз съм добър човек и не мисля на никой лошото само предупреждавам за задаваща се корекция ама кой ли ме слуша от оптимистите.Има няколко умни колеги тук които забелязвам че мислят правилно и често обсъждаме борсичката.На тях пожелавам огромен успех и дано съм ги предпазил от загуби и са реализирали печалби.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеГотино е да се наблюдават корекцийките при започнал бичи тренд. Вижда се колко чакащи за малко по-ниски цени има... И като им свършат бройчиците на тия дето си прибират стинките печалба, ще има пак бой за оскъдните офертички продава?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнениеПак разлаяхте кучетата и цените тръгнаха на югоизток към Истамбул..Нали трябва да поизтине оптимизма
.
Коментар
Коментар