If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Кр. Георгиева: България изостава в качеството на живот
Трябва ни икономически растеж от 4-5%, за да настигнем тези, които живеят по-добре, смята заместник-председателят на ЕК
Кр. Георгиева: България изостава в качеството на живот
Трябва ни икономически растеж от 4-5%, за да настигнем тези, които живеят по-добре, смята заместник-председателят на ЕК
Преци, разбрах, че това ти е идеята, още когато в темата за Свилоза ме беше бъзнала лекичко. Реших да не ти отговарям тогава, понеже темата за старите никове е безсмислена в случая. Знаеш ли, убедил съм се отдавна, че ти помниш много от случилото се из форума, може би по това си приличаме, затова не се и изненадах, когато написа предположенията си. Когато започнах да пиша, очаквах много пъти да ме питат кой съм, имал ли съм ник предишните години. И бях сигурен, че ако аз трябваше да преценявам дали Татко Щърк не е някой предишен, щях да се сетя първо за kork. Помня добре този форумец, постовете му бяха истинска литература, докарваше обеми на написаното, аналогични на моите. Определено беше чел много художествена литература (за финансова не знам). Единия му пост си го бях копирал, беше шедьовър. Помня добре любимата му акция, помня на какви нива казваше, че купува и че няма да се раздели с акциите си, при все започналите спадове. Тогава акцията беше левове, сега е стотинки, не я следя, не знам сплитове нещо имало ли е и т.н. Не знам какво стана с него, не знам дали си е продал акциите и т.н. Звучеше като интелигентен човек, което само показва, че дори и да си образован и интелигентен човек, пак може да не прецениш добре ситуацията и да загубиш пари на борсата. Кой е интелигентен и кой не, е дълга тема, изисква време да се уточним какво е интелигентност, често използвам тази дума по смисъла, който хората й придават, но както и да е...
Преци, само от уважение към теб се обяснявах отново за ника си - но ако щеш вярвай. Нямам регистрация в инвестора преди 2016г. Наистина няма да коментирам повече това.
Taка е татко щърк, мисля, че не си точно като корк, колкото и да са ти допаднали литературните му способности, признавам, също че корк беше и според мен добър човек. Чичко Паричко който му опонираше беше също интересен индивид, макар да беше озлобял малко заради загубите на бфб (периода беше такъв, че на бфб тогава имаше огромни загуби) )) Колкото до позицията на корк - да няколко пъти съм я поставяла същата позиция в топ 10 избушеняци-анкетата на BigBear. В един момент BigBear спря да пуска анкета за избушеняците, а толков ми харесваше точно нея да попълвам... ех, носталгия И ако анкетата се поднови пак ще я слагам там тази позиция, докато не стане "чиста" акция ))
Много ми се иска да ти споделя извода който съм си направило за себе си от историята на бфб - когато си на борса - откажи се изцяло от литературата - води до загуби ))) Борсовата литература математически е погребана чрез мислите "костолани", които както знаеш рекламирам с повод и без повод - но е много по-практично и удачно човек да знае костолани-афоризмите - поне не водят до загуби. Жалко за позицията на корк, чудя се обаче къде беше акъла на батката да се набие в нейни производни при това няколко години след трагичния опит на корк ...да се радваме, ако алчността не ни погуби на бфб
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Първата мисъл когато само си зададох тоя въпрос беше че татко щърк е добре познатия ни корк )) Предвид литературната силова изява )))) но може да греша разбира се
Преци, разбрах, че това ти е идеята, още когато в темата за Свилоза ме беше бъзнала лекичко. Реших да не ти отговарям тогава, понеже темата за старите никове е безсмислена в случая. Знаеш ли, убедил съм се отдавна, че ти помниш много от случилото се из форума, може би по това си приличаме, затова не се и изненадах, когато написа предположенията си. Когато започнах да пиша, очаквах много пъти да ме питат кой съм, имал ли съм ник предишните години. И бях сигурен, че ако аз трябваше да преценявам дали Татко Щърк не е някой предишен, щях да се сетя първо за kork. Помня добре този форумец, постовете му бяха истинска литература, докарваше обеми на написаното, аналогични на моите. Определено беше чел много художествена литература (за финансова не знам). Единия му пост си го бях копирал, беше шедьовър. Помня добре любимата му акция, помня на какви нива казваше, че купува и че няма да се раздели с акциите си, при все започналите спадове. Тогава акцията беше левове, сега е стотинки, не я следя, не знам сплитове нещо имало ли е и т.н. Не знам какво стана с него, не знам дали си е продал акциите и т.н. Звучеше като интелигентен човек, което само показва, че дори и да си образован и интелигентен човек, пак може да не прецениш добре ситуацията и да загубиш пари на борсата. Кой е интелигентен и кой не, е дълга тема, изисква време да се уточним какво е интелигентност, често използвам тази дума по смисъла, който хората й придават, но както и да е...
Преци, само от уважение към теб се обяснявах отново за ника си - но ако щеш вярвай. Нямам регистрация в инвестора преди 2016г. Наистина няма да коментирам повече това.
Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!
И ти няма да повярваш аз на какви неща съм се нагледал през годините Помня, че имаше хора които имаха по няколко ника с единия ник се представяха за бикове, а с другия за мечки. Абе шантава работа!
Един познат си беше направил сайт "nesiprav.com" Ако му хвърлиш едно око може да ти хареса, защото е нещо като разклонение на темата "профил на инвеститора на бфб"
Исках да кажа обаче, че не е чак толкова шантава тази работа с различните никове - нормално е когато един бик се кешира да стане мечка. Имаше дори един уважаван от мен форумец, който беше оповестил че когато е бик използва ник "мечка", а когато е мечка иползва ник "бик". За мен поне е нормално чрез този начин да се покаже кой как вижда пазаря, но за огромно съжаление, този точно форумец спря да пише... Е нищо надяваме се на новите попълнения като татко щърк да компенсират поне минимално празнотата от някои липсващи ми форумци. С нетърпение чакам батката да влезе с ник "спекулант", за да съм сигурно, че не съм се набило в същите дървета
Не е препоръка... !!!
Първата мисъл когато само си зададох тоя въпрос беше че татко щърк е добре познатия ни корк )) Предвид литературната силова изява )))) но може да греша разбира се
Не е препоръка... !!!
Проблемът на скептиците е, че те виждат лошото и спират дотам ( а може да е мой проблемът, че продължавам по-натам, търсейки доброто и положителното). Мисля неведнъж се е писало тук ( дали не беше отново от dddd), че той не желае да отиде в една супер уредена държава и да си купи акции там с всичките си пари, понеже какъв ръст може да очаква, ако всичко е цветя и рози. Сега, тук темата е много дълга - някои казват, че там поне няма рискове, че в днешно време няма много възможности за ръст, че важно в днешно време е поне да си запазиш парите и т.н. Може и така да е. Аз не желая да влизам в подобни дискусии. Дълги са (и без това сам не съм кратък), не ме привличат, а и не се считам за запознат с каквото и да е. Нека кажа, че и мен куп неща ме тревожат, имаме много път да извървим като държава, докато влезем в пътя. Ако и да си обичам България, избирайки да остана тук, а не да бягам навън.
Цялата работа обаче ми напомня на това как аз избирам какви акции да си купувам на БФБ.
Имаме чудесни компании, с доказали се мажоритари, с добра дивидентна политика, добър и перспективен бизнес. Смятам някои от тях за доста добре оценени от пазара. Но не ме блазнят такива, ако и много да ги уважавам и да се радвам, че ги има. Търся подцененост, в която да виждам добра перпектива.
Какво е подцененост обаче. Няма да кажа какво е подцененост, трудно ми е да го дефинирам с няколко изречения ( а и не претендирам за правилност и изчерпателност), но ще кажа какво според мен със сигурност не е достатъчно, за да смятаме, че е налице подцененост. На борсата винаги е имало изтребители, смятащи, че им е достатъчно това да видят само един показател - P/E например (P/E е важен показател, но крайно недостатъчен да преценяваме едно дружество само по него и това може сериозно да ни подведе) ... или смятат за достатъчно да отворят графиката на едно дружество, да зададат максимален период, да видят 2007 г (примерно) докъде е стигнала цената и да правят сметки къде колко има да връща по пътя нагоре . Звучи смешно, но е тъжно. Предполагам е имало много такива, вероятно и сега има такива - гледат колко под върха от 2007 г. е цената в момента и започват да смятат печалбите, лековато смятайки, че разликата от върха е критерий за подцененост . И въобще не им хрумва, че няма никаква гаранция, че онзи връх ще бъде доближен някога и че разликата с върха може да става дори още по-голяма. Много хора вероятно си загубиха парите, следвайки тази логика. Не им знам портфейлите, но съдя по това, че е имало всякакви коментари из форума, а вече не пишат. Е, има дружества - изключения, но само изключения, при които върхът от 2007 г беше достигнат, но те са нищожен процент в сравнение с онези, които са много под върха си... Накратко - казвам само, че това колко скъпи са били акциите на едно дружество някога, не е гаранция каква цена ще имат занапред. Може и аз да съм сред „изтребителите“ тук, следвайки моя си логика за нещата, която да ме подведе сериозно.
Писах вече, че няма да кажа какво е за мен подцененост и как решавам кое дружество ми се струва интересно, но ще спомена само едното от нещата, които гледам при търсене на добри компании, макар то само по себе си да не ми е достатъчно - не бих инвестирал в дружество, ако смятам, че мажото не е читав човек. Спазвам някаква хигиена на инвестиране. Може да виждам потенциал за ръст, но не бих купувал. Кой мажо е читав, това е отделна тема, става сложно да обяснявам собствените си критерии. Искам най-малкото да не го възприемам за тотален измамник и мошеник, ясно е, че не мога да искам от всеки да е достоен за класация на най-великите българи откак имаме история, макар че колкото по-достоен, толкова по-добре. За мен парите не са цел, а средство, ако и да нямам особени възможности. Ако мажото го смятам за сравнително читав, вече мисля за всичко останало дали ми харесва в дружеството, за да взема решение искам ли да имам или не, претеглям тепрва други фактори. Ако мажото ми е съмнителен, не ме интересува бизнесът му.
Притежавам акции на БФБ. Не твърдя, че имам познания, които да ми позволят да имам добра преценка за нещата - сам аз нямам икономическо образование. Възможно е инвестицията ми на БФБ да се окаже грешка. Имал съм много сделки, които отчитам като грешки. В този смисъл, възможно е нещо или всичко от написаното да е дълбоко погрешно. Затова и мнението ми не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.
И ти няма да повярваш аз на какви неща съм се нагледал през годините Помня, че имаше хора които имаха по няколко ника с единия ник се представяха за бикове, а с другия за мечки. Абе шантава работа!
Не знам колко пъти трябва да напиша - нямам регистрация в инвестора преди 2016 г. Чета активно форума от 2007 г, помня старите форумни герои, лафове, имена, кой какви ги пишеше, какво харесваше, как се аргументираше, ще се изненадаш какви неща помня... но не съм се регистрирал през всички тези предишни години. Като казвам "чета активно", то през повечето години от 2007 г насам, с малко прекъсвания, съм изчитал почти всичко писано тук... с някои изключения - мненията на някои форумци ги прескачам, а в някои теми изобщо не влизам. Може би няма да ми повярваш, че нямам ник преди 2016 г, но нямам кауза да те убеждавам. Загуба на време е. А и тук хората влизат да четат за БФБ. А не кой какви никове има или няма. Повече няма да обсъждам това.
Поздрави!
Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!
Според мен при новите членки на ЕС, включително България, най-доброто тепърва предстои. Тоест изобщо не е започнало. Дано да имаме късмет да се сключи и TTIР. Той ще ни даде силен тласък на икономиката, когато улесни достъпа до най-големият пазар на света. Продължавам да си въобразявам, че развойната дейност ще е на запад а производството в ЦИЕ. Освен това си въобразявам, че тепърва ще идва приток на инвестиции насам и накрая всичко ще завърши със скандален балон подобен на този в Бразилия и Китай. Но до тогава има много години. Вероятно доста над десет. Пазара има нужда от мантри и да вярва в нерационални идеи. Според мен недоразумението БРИКС, продукт на конюнктурата при суровините и самосбъдващите се пророчества, ще бъде заместено от ЦИЕ.
Най-лошото при нас е, че борсата не е създала инфраструктура, която да приеме чуждестранни инвестиции. Дори и да решат в даден момент да дойдат, в което не се съмнявам, ще се огледат и вероятно ще си заминат без да купят. С тази инфраструктура нещата ще се случват бавно и мъчително.
dddd, не знам дали правилно ми се струва, но звучиш една идея по-минорно, отколкото преди, чета внимателно мненията ти от години. Визирам края на поста ти, както и това, че оптимистичните ти очаквания ги отлагаш по-далеч във времето, отколкото преди като си коментирал, може би бъркам в спомените си какво си писал преди години.
Онова, което ме вълнува като си говорим за това какъв растеж очакваме, е да бъдем все повече забелязвани на картата. Вълнува ме това да има събития, които да осветляват държавата ни и все повече хора да я забелязват и да гледат с повече доверие насам... пък ако ще и спортни събития да са. Това може да принуди и управниците тук (отделен въпрос е, че управниците са огледало на народа си и всеки народ си заслужава управниците) волю-неволю да положат повече старания в това да изглеждаме по-лицеприятно в очите на външни лица. В този смисъл се радвам, когато ни предстоят събития като например това през втората половина на 2018 г, когато се очаква България за първи път да поеме председателството на Съвета на ЕС - за периода 1 юли - 31 декември 2018 г. Не желая да надценявам едно такова събитие и ефектите от него за България, но ми е интересно да видя дали ще промени нещо в държавата ни, ще станем ли малко по-прозрачни покрай него, ще си поподредим ли къщата за пред външния свят, поне от кумова срама, както се казва. В случая не говоря за борсата, а изобщо за цялата държава, но цялостният облик на държавата е от значение на всичко, което се случва в нея. Не твърдя, че едно такова или друго събитие ще окаже задължително положително влияние върху борсата. Може да има ръстове, може промяна да няма, може да е съпътствано и с още по-големи спадове. Пиша в темата за оптимизма на БФБ, понеже е най-посещавана измежду темите, които посещавам, а не защото искам да убеждавам някого в оптимизъм. Аз просто търся дискусия, за да калибрирам собствените си очаквания за нещата и да преценя правилността на собствените си начинания. Всеки ден се лутам и преценявам наново очакванията си, но не мога да знам какво предстои, още по-малко да твърдя каквото и да било. Няма да съм изненадан и да видим още много спадове – и тази година, и догодина, и още по-натам... Избрал съм да имам акции на БФБ, т.е. за момента оптимизмът надделява при мен. Да не забравяме също, че е възможно както при падащ пазар да има покачващи се акции, така и при покачващ се пазар да има падащи акции. Възможно е да бъркам за нещо или за всичко, което написах. Препоръки не правя за нищо.
Коментар