IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    По сложно е, то е като страха, всеки го е страх, въпроса е да го преодоляваш...За мен нетърпението е форма на алчността.Търпението е велико подтискане на алчността и страха- хем да не се махнеш и предадеш, хем да имаш надежда , да търпиш и да издържиш..Доста съм търпелив- минаха 24години, а аз не се отказвам

- Еее , те това си ти лепне отвсякъде !
    / Kiro - Kiro !
    Заслужил
    инвеститор !!!
    - и ми идва да Ви разкажа една история 75 -;- 97 за превземане на рубежи под носа на "стопанска" и "мафиотска". И кога тия двете в кавички от истинска любов изгаряха и какъв имбрион създадоха - пари каО вестници и мАтриали на самари ! То бе радост - то бе чудо! Расна та порасна уродливо- ама чедо и през пубертета мина. Сега иде време, зъби да източи по бащини си кости. Деца кога изхрани, огледален образ ще получи - за сега образа се сал напуква - ИДЕ ВРЕМЕ !

Коментар

• По сложно е, то е като страха, всеки го е страх, въпроса е да го преодоляваш...За мен нетърпението е форма на алчността.Търпението е велико подтискане на алчността и страха- хем да не се махнеш и предадеш, хем да имаш надежда , да търпиш и да издържиш..Доста съм търпелив- минаха 24години, а аз не се отказвам

Коментар

Монти, за съжаление си прав.Не само трябва да си луд , но и безумен оптимист със кобалтови нерви..И аз се чудя защо някои инвеститори се сърдят на реалистични мнения за лошото управление на икономиката и борсата..Приемат го като нападка за грешния си избор в шитове ли.Иначе всички трябва да се сърдим на истинските виновници- правителствата, мажоритарите, контролните органи, ИП, професионалните организации..Всички мълчат и чакат да стане чудо, ама то се знае че чудесата се случват много, ама много рядко...Всички търпим пропуснатите ползи вече 8 години..А черешите пак узряха
        Излиза, че основния ти недостатък е ... търпението
        Трябва да се задраска от списъка на положителните за инвеститора качества
        За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
          ... Възможно е да си права и по-литературният и вероятно наивен подход да води до загуби. Възможно е аз сам да си изгубя парите, много е възможно, не отричам. Но това, че не го отричам, не означава, че предварително съм съгласен да платя подобна цена. Би ми било много неприятно и бих си тръгнал веднага от БФБ, ако съм 100% сигурен, че ще си загубя парите, независимо от нещата за ценностната ми система, с които започнах този свой пост. В момента рискувам, но с надеждата, че няма да претърпя по-сериозни загуби и с надеждата, че може да дочакам ръст...
          Защо ще си ходиш, това е тъпо съждение? Просто не слагай всичко в БФБ и готово, рискувай само част от кинтите, като не си сигурен Пак си гледай бораста и каквото очакваш да разбереш за живота от нея, ама с по-малък залог и няма да се терзаеш дори и да загубиш
          Last edited by pepe1234; 14.05.2016, 11:40.

Коментар

• Монти, за съжаление си прав.Не само трябва да си луд , но и безумен оптимист със кобалтови нерви..И аз се чудя защо някои инвеститори се сърдят на реалистични мнения за лошото управление на икономиката и борсата..Приемат го като нападка за грешния си избор в шитове ли.Иначе всички трябва да се сърдим на истинските виновници- правителствата, мажоритарите, контролните органи, ИП, професионалните организации..Всички мълчат и чакат да стане чудо, ама то се знае че чудесата се случват много, ама много рядко...Всички търпим пропуснатите ползи вече 8 години..А черешите пак узряха

Коментар

Няма ли да има бой

Винаги съм се чудил ,защо дребните не вземат да се обединят и да хванат дърветата и да почнат мажоритарите с лошите практики а нападат тези който им показват в какво блато са вкарали парите..... а и контролните органи и те са за бой.....
              В момента на БФБ има спекуланти с дневен /седмичен марж/ и ако го изпуснат стават спекуланти / инвеститори .....с 5 годишен марш....
              Не може от 2008 да има мечи маркет с няколко зимни периоди за корекция и да викате идва совалката ...утре, вдругиден , догодина , след пет години ,десет години...
              Относно качеството ами няма качество ,защото никой не чете отчети и не им вярва , никой не вярва на статистика и политиците....Ама ние не им вярваме дребните без подходящото образование и специализиран екип а искаш нашите ДФ и ПФ да им вярват ,да не говоря за чуждите акули....Боже ,боже ....ако влезне такава акула ,тя излиза като копърка..... То гърци ,то американци ,то скандинавци , англичани който влезнаха и загубиха всичко прекарани от нашите мафиоти така наречените честни мажоритари .....
              През 2007 г. имах списък с 15 чужди фонда и в кой акции инвестират а сега дали и един е останал....То индексния на амро избяга ....
              Сега за миналото През 2008г. най големия песимист Фактс/форекс майстъра пишеше в влизките седем ,осем години борсата няма да се оправи ще тръгне най рано от 2015 и за малко да познае.....
              Нямаше по песимист от него......
              Ами тези с качествените постове напуснаха до 2009 г.....просто защото тези с качествените постове разбраха какво става с БФБ.....Сега са останали прекарани спекуланти който като им кажеш спад ,все едно показваш на бик червено....Ама ние не сме виновни ....
              Други са виновните....

Така че тази групичка агресивни оптимисти да си направи преоценка на умствения капацитет и защо са влезнали на БФБ и кой ги кара да влезнат и да стоят и всеки ден да им се казва че са идиоти ,когато нападнат някой с други виждания... ...........
              Относно Корк да имал съм лична кореспонденция ,много качествен инвеститор и един от многото излъгани от пирамидата БФБ.....казват че следващия ник е Гуантанамо с който също съм си писал но на ДАУ и ДАХ...което означава и че той е избягъл от тресавището.....БФБ....
              Къде е СпоменЪ с Куроператора ,Никола който се мъчи в един адсиц и които нападате пак ....... че са лайци ..
              Тук стана като фен клуб на Фармата и на Адсиц.......
              Нищо лично към никой ама да си на тази борса требва да си малко малоумен и аз съм такъв..... щом имам акции колкото и малко да са....
              Last edited by X_Y; 14.05.2016, 12:18.

Коментар

Няма ли да има бой
                Днес ще си починат малко

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
                  Напоследък забелязвам че изявени пишмян оптимисти са се отчаяли напълно.Няма го вече оня подигравателен и бабаитски тон който показваха 2014 г кога след случилото се с КТБ изказах мнение че тръгваме по пързалката надолу.Липсва им въодушевлението което имаха тогава.Сега са много унили,отчаяни от поредната голяма загуба и от това че им се изпариха надеждите за избиване на загубите от периода 2007-2008 г.Просто БФБ е поредната нескопосана българска работа с компании които са се листнали не за да се развива капиталовия пазар и да работят сериозно а за да оберат паричките и последните надежди на българина да изкара някаква доходност.Нищо повече от поредната измамна схема.Ограбените ще излязат от играта и след следващия дирижиран ръст на бфб ще се появят нови балъци на които да се приберат паричките отново .
                  Г-н американски бизнесмен:
                  1. пише се пишмАн;
                  2. едвали на някой му дреме какво забелязваш;
                  3. виж си писанията в темите за ЦКБ АД и Химимпорт АД и тогава пиши за "подигравателен и бабаитски тон".
                  Лека нощ

Коментар

• Няма ли да има бой

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                      .........
                      Много ми се иска да ти споделя извода който съм си направило за себе си от историята на бфб - когато си на борса - откажи се изцяло от литературата - води до загуби ))) Борсовата литература математически е погребана чрез мислите "костолани", които както знаеш рекламирам с повод и без повод - но е много по-практично и удачно човек да знае костолани-афоризмите - поне не водят до загуби. .............
                      Преци, цитирам само част от поста ти, която смятам да коментирам. Аз възприемам жизнения си път като нещо много по-важно от това дали ще спечеля или загубя някакви пари. В този смисъл не бих се отказал от нещата, които ме идентифицират като личност, нещата, които ме развиват, в името на нещо толкова преходно като парите. По-скоро бих опитал да съчетая нещата. Парите са важни, но като средство, а не като цел. Клише е, но така го мисля. Неведнъж съм писал, че една от причините да съм на борсата, е понеже съм я осъзнал като място, на което мога да наблюдавам хората в техните най-крайни проявления между алчност и страх, тук искам да науча важни уроци за себе си, света и нещата. Няма да споря с теб дали литература води до загуби. Възможно е да си права и по-литературният и вероятно наивен подход да води до загуби. Възможно е аз сам да си изгубя парите, много е възможно, не отричам. Но това, че не го отричам, не означава, че предварително съм съгласен да платя подобна цена. Би ми било много неприятно и бих си тръгнал веднага от БФБ, ако съм 100% сигурен, че ще си загубя парите, независимо от нещата за ценностната ми система, с които започнах този свой пост. В момента рискувам, но с надеждата, че няма да претърпя по-сериозни загуби и с надеждата, че може да дочакам ръст. По-рано писах как и според мен тук е имало образовани, начетени, грамотни хора, с добър изказ, но времето сериозно ги е опровергало, много хора са си тръгвали попарени от борсата. Писал съм, че портфейлът ми се мотае около нулата, макар, че за последните 2 г пазарът е надолу, но може би големите загуби тепърва предстоят за мен, понеже не съм от кой знае колко години участник на борсата, затова не твърдя, че е добре някой да се влияе от мен. Колкото до Костолани - неколкократно съм го цитирал и често му препрочитам нещата. Далеч не смятам обаче, че това може да ме имунизира срещу загуби. Просто на борсата сигурност няма, това е рисково занимание, и макар да притежавам акции на БФБ не препоръчвам нищо и не желая което и да е мое мнение да се възприема като препоръка за вземане на инвестиционно решение. Възможно е днес, утре, след месец, година или повече, да преосмисля позициите си и да продам изцяло или частично акциите си, независимо дали ще обявя или не това във форума.

Ташунко, нека те вместя и теб тук. Може и да си прав за всичко, което пишеш, а именно, че борсата е място, на което да си загубим парите (дано не си прав, иначе бих си тръгнал). Не твърдя кое как е. Не си прав обаче да поставяш всички хора под общ знаменател - аз лично не мога да си представя да използвам "подигравателен и бабаитски тон", в какъвто упрекваш оптимистите. Предпочитам да доказвам себе си в реалния живот, който водя, а не с анонимни пререкания във форум (не че наричам форума нереален живот, но мисля става ясно какво имам предвид).
                      Last edited by Татко Щърк; 14.05.2016, 07:59.
                      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• dddd, когато те попитах това дали оптимизмът ти е с малко по-различен интензитет или посока, далеч не исках да кажа, че смятам, че минаваш в лагера на песимистите. Ти си сред най-големите оптимисти тук и това не смятам, че се е променило в сърцевината си. Исках просто да разбера дали правилно съм хванал нюанса във възгледите ти. Чета те отдавна и мисля в едно от най-първите си мнения тук посочих, че си сред форумците, които винаги с най-голяма радост съм чел... мисля помня добре какво харесваш, какво не харесваш, къде си претърпял неуспех (може и да пропускам разни неща, нека не твърдя, че съм чел, а още по-малко, че помня асолютно всичко, а и не влизам във всички теми). Имам някои несъгласия по повод глобалия ти поглед за някои неща, не харесвам всички акции, които и ти, считам, че на моменти оптимизмът ти е по-краен, отколкото ми се струва, че е добре и наистина, че на моменти може би неглижираш сантимента, но си сред участниците, които в най-голяма степен обичам да чета и претендирам да съм чел почти всичко твое. А и кой съм аз, та да ти давам оценка, не се считам за човек с познания... Нека някой не сметне, че с тези думи препоръчвам теб, акците ти или стратегиите ти - казвам само,че за мен са интересни, а дали са печеливши или не - това аз не твърдя. Мислех, че съм го написал вчера, но сега виждам, че съм го махнал в последния момент, явно пак ми е било съвестно заради обема - помня когато ти беше написал преди време за това какъв ръст на икономиката очакваш. Сума хора ти се нахвърлиха, то не бяха нападки, присмех имаше мисля също. В крайна сметка ти се оказа по-близо от онези, които не ти вярваха (не помня точните цифри, не следя в детайли това), но не знам имаше ли някой доблестта да излезе и да ти каже "браво, ти беше прав". Като пиша, че ми се е струвало, че действително може би неглижираш сантимента (в никакъв случай не подценвам фундамента, без преценка за него не трябва изобщо да поглеждаме борса), имам предвид, че в крайна сметка хората, които спориха с теб за ръста на икономиката, макар те да загубиха спора с теб тогава, все пак бяха по-близо по темата какво ще е движението на борсата ни - движението е надолу последните години. Да, индексът не обхваща всички акции, но все пак като цяло ако говорим... Много ценя БигБеар, много съжалявам, че не пише вече (хайде и за него да напиша, че това не означава задължително, че препоръчвам стратегиите му), аз също много съм мислил за сантимента и за финдамента, вероятно това ми е оказало влияние и на мен по повод размислите ми в темата, която бях пуснал за сентимента и фундамента. Да, и аз имам оптимистични очаквания, подобни на немалка част от твоите, но предпочитам да звуча по-умерено. Притеснявам да не подведа някого с оптимизма си. А и оптимизмът ми не е чак толкова голям, макар че щом съм в акции, без сериозен свободен кеш настрана, явно и аз съм рискувал много и това е показателно доколко съм оптимист или песимист. Борсата носи голям риск за парите на онези, които влагат пари тук, затова не препоръчвам оптимизма си, нито стратегиите и размисленията си. Поздрави и успешна търговия!

Притежавам акции на БФБ, препоръки нямам никакви.
                        Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Напоследък забелязвам че изявени пишмян оптимисти са се отчаяли напълно.Няма го вече оня подигравателен и бабаитски тон който показваха 2014 г кога след случилото се с КТБ изказах мнение че тръгваме по пързалката надолу.Липсва им въодушевлението което имаха тогава.Сега са много унили,отчаяни от поредната голяма загуба и от това че им се изпариха надеждите за избиване на загубите от периода 2007-2008 г.Просто БФБ е поредната нескопосана българска работа с компании които са се листнали не за да се развива капиталовия пазар и да работят сериозно а за да оберат паричките и последните надежди на българина да изкара някаква доходност.Нищо повече от поредната измамна схема.Ограбените ще излязат от играта и след следващия дирижиран ръст на бфб ще се появят нови балъци на които да се приберат паричките отново .

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                            ... Та така. Понякога форума помага, понякога пречи.
                            Kaкто беше казал Влади Панев - ако не се вдигне ще падне. Бог да прости читателите-приносители на изгорелия картон ))
                            Не е препоръка... !!!
                            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
                              dddd, не знам дали правилно ми се струва, но звучиш една идея по-минорно, отколкото преди, чета внимателно мненията ти от години. Визирам края на поста ти, както и това, че оптимистичните ти очаквания ги отлагаш по-далеч във времето, отколкото преди като си коментирал, може би бъркам в спомените си какво си писал преди години.
                              Сложно е. Хората със сигурност променят възгледите си с годините. В момента считам, че всеки има право на мнение дори и то да е погрешно. Нямам никакво желание да налагам своето. Освен това процесите ги разглеждам в две насоки обективна действителност и субективната оценка за нея. Считам, че преценката ми за събитията е относително точна, но доста често съм изненадан от тълкуванията, които им дава тълпата. Нерационалният оптимизъм от 2007 се смени с нерационалният песимизъм в момента. Ставам все по-търпелив и ще изчакам да се смени сентимента. Приел съм, че психологията ще се счупва по-бавно от колкото очаквах в началото. Иначе си оставам безнадежден оптимист. През периода 2000-2003 година разправях на всичките си приятели, че трябва да се купуват акции, но аз не бях купил почти нищо защото нямах пари да го направя. Чак 2003 започнах да влизам със по-сериозни обеми. Сега за първи път от много години мога да кажа, че виждам подобни оценки. Примерно си въобразявам, че има две относително ликвидни дружества с фоуърд П//Е около 2. При това не са боклуци, е то едното тълпата го приема за боклук, но аз не съм съгласен. Този песимизъм колкото и странно да е намалява риска. Заради него борсата реагира след събитията и човек има на разположение около три месеца следварително да напълни. Няма нужда да се правят прогнози. Може да действаш много след събитията и пак да си навреме. На запад го няма този лукс.
                              Аз също чета форума. На мен ми е интересно да хвана начина на мислене на отделните участници. За мен мнение без да съм разбрал логиката по която е стигнато до него е безполезно. В този ред на мисли може би е добре да изкажа благодарност към две мнения на Алонсо и bigbear, в следствие на което преосмислих част от възгледите си и доста се повишиха резултатите. В даден момент Алонсо критикуваше прекалената диверсификация и след размисъл взех тежкото решение да кача теглото на Свилоза малко над разумното за мен ниво. Беше много успешно решение. Bigbear беше споменал някъде че момента бие фундамента. Замислих се сериозно и спрях да допълвам на едно място в очакване на правилният тайминг. Дето се казва съчетанието на двете неща подобри резултатите с приблизително годишните ми разходи. Та така. Понякога форума помага, понякога пречи.

Коментар

Преци, няма смисъл да ги гоним, я как вече по някои показатели сме си със Дахомей и Лесото.Стабилно управление , ама и черешите скъпи
                                Да, защото сме истински а не самозвани интернационалисти -стоим на място, за да може дахомей да ни настигне )) Кире не се бъзикай така, че като ги гледам някои с меките ръчички какви са треперливи, малко им трябва да се кешират в дъното
                                А тези дъждове съвсем ще скапят черешовия пазар на черешаря, да си яде той скапаните череши ))
                                Не е препоръка... !!!
                                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Working...
                                X