Първоначално изпратено от man_united
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеНие много работи чакаме и все не стават.Аз трета година чакам СОФИКС 1000
The strongest stand last.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение1,77% е средната доходност от пенсионен фонд
В. 24 часа
1,77% е средната годишна доходност на универсалните пенсионни фондове от 30 юни 2014 до 30 юни 2016 г., сочат данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Най-високата доходност на тези фондове е 4,19%, а най-ниската -минус 0,13%. КФН лимитира минимална доходност за периода - минус 1,23%.
Коментар
-
1,77% е средната доходност от пенсионен фонд
В. 24 часа
1,77% е средната годишна доходност на универсалните пенсионни фондове от 30 юни 2014 до 30 юни 2016 г., сочат данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Най-високата доходност на тези фондове е 4,19%, а най-ниската -минус 0,13%. КФН лимитира минимална доходност за периода - минус 1,23%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнениеСпоред главния инвестиционен консултант на дружеството ще бъде наистина трудно за който и да е клас активи да донесе възвръщаемост над едва 6%
http://www.investor.bg/drugi/338/a/b...godini-221492/
Ми да му посочим БФБ на чиляка?
Коментар
-
Според главния инвестиционен консултант на дружеството ще бъде наистина трудно за който и да е клас активи да донесе възвръщаемост над едва 6%
http://www.investor.bg/drugi/338/a/b...godini-221492/
Ми да му посочим БФБ на чиляка?
Коментар
-
http://pik.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BF-%D1...ews563783.html
НАП разпродава в четвъртък активите на завод на Иво Прокопиев
Коментар
-
Първоначално изпратено от vigilant Разгледай мнениеLast edited by Trakatrak'; 25.07.2016, 18:53.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение....ми се набиха като най-вредните писатели тук, уж хвалят акцията в случая Свилоза, а то излиза че продавали.
И то е нормално, след като нещо е направило по 300-400%, или както сега БРЕФа 40-50% е нормално да разкешват, но защо се пенявят толкова и се мъчат да ни излъжат, че когато пазара е на -30% нещо което е на +40% е далавера
Не им се литкайтеLast edited by precakanoto; 25.07.2016, 17:07.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Щърка, и dddd ми се набиха като най-вредните писатели тук, уж хвалят акцията в случая Свилоза, а то излиза че продавали.
И то е нормално, след като нещо е направило по 300-400%, или както сега БРЕФа 40-50% е нормално да разкешват, но защо се пенявят толкова и се мъчат да ни излъжат, че когато пазара е на -30% нещо което е на +40% е далавера
Не им се литкайтеBulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеprecakanoto, всяко нещо на този свят е до времето си. Нека започна от Свилоза. Основната причина да падне цената е, че аз излизах. С група приятели имахме долу горе акциите, които минават за едно тримесечие. Бях изправен пред алтернативата дали да продавам бавно на добра цена и да изляза частично без да пада съществено цената или аз да я срутя, като по този начин активирам ловците на падащи кинжали и откажа другите продавачи. Избрах второто. През периода, когато съм излизал не съм хвалил Свилоза. Какво ме накара да си сменя мнението е дълъг въпрос. На първо място се смени конюнктурата. Целулозата е надолу а дървесината е нагоре. Преди години хората виждаха ниски трейлинг печалби и задлъжнялост. Аз виждах друга картинка и купувах. Сега е обратното. Не виждам в краткосрочен план потенциал и затова се прехвърлих към Неохим и Алкомет. Вероятно след време ще се върна в Свилоза, но не знам кога. До някъде беше трудно решение, защото ако взема пет процента повече на Свилоза а Неохим скочи с двадесет къде ще ми е келепира?
По отношение на Софарма. Там цените не са чак толкова по-ниски спрямо нивата от 2007 и не мисля, че BullsonBSE има предвид точно нея. Мениджмънта е долу горе нормален. Не блести с нещо и не е некадърен като в други компании. Това ми е личното усещане. Направиха някои стратегически грешки. Останаха зависими от пазарите в Русия и Украйна. Инвестираха в нов завод, който не съм убеден, че ще се избие. Бих желал да видя закупуване на интелектуална собственост на чужди генерични лекарства, които са регистрирани на западни пазари. Така покрай тези генерици ще успеят бавно да прокарат и някои техни продукти. На тези нива нямам никакви проблеми с цената. Имам много малко в рамките на статистическата грешка. Като цяло са от читавите компании и единствената причина да нямам доста е, че се насочих към няколко други където си въобразявам че ще взема повече. Явно съм спекулант, който скача от цвят на цвят съобразно конюнктурата. Това е вътрешно усещане и не е препоръка.
Много ясно си бях написал, че механичното прехвърляне на цената от 2007 към днешно време е глупост. Тя е полезна да сведение от историческа гледна точка. Изобщо не може по нея да се търгува днес. Все едно да търгувате по новините от преди девет години. Съобразявайки се с нея изтървате вътрешното развитие на компаниите за цяло десетилетие. Това е глупост. Имате две алтернативи. Или пазара е винаги прав и отразява адекватно развитието на компанията или може да бърка за продължителен период от време. В случай, че е бъркал цели девет години то тогава кога ще спре да бърка? Може ли да изкара в грешка още девет? Не е ли по-логично при приемане на концепцията, че пазара бърка да се купува чак когато има катализатор, който би придвижил цената към справедливата и стойност?
Не е препоръка за нищо. Оптимист съм и съм пълен до козирката с български акции. Просто обичам да подлагам на логическа проверка твърденията, които чувам.. Аз също излизах в Свилоза, но не на 100% - оставих си около една трета от онова, което имах... не знам точно, но останаха по-малко от половината. Писал съм, че със Свилоза във времето съм имал и сделки купува, и сделки продава, така че ако ми следи някой писанията, вероятно не би се изненадал. В случая продадох може би около 2/3 от акциите си Свилоза, воден от най-различни съображения, а докато правех тази разпродажба за около месец, не съм писал във форума за Свилоза. Само че аз все още харесвам компанията. Ако имах прилив на кеш отнякъде, може би не бих продавал, или поне щях много по-малко да ги намаля. Причината да ги намаля основно беше тази, че докато си размишявах за пазара и процесите, имащи отношение към него, изведнъж много ми се прииска да си купя други неща като например ПИБ. Изведнъж реших, че искам да имам определени акции, струвайки ми се, че има потенциал тук или там, а нямах кеш настрани. Писал съм, че често продавам акции, които харесвам, само защото смятам, че съм намерил други, които краткосрочно имат шанс за по-добро движение (според мен). Понякога греша, понякога не. Огледах портфейла си, не ми се продаваше БРЕФ, въпреки ръстовете, а останалите ми акции извън БРЕФ и Свилоза бяха с малка тежест, но ми харесва да ги имам с тези им обеми, не ми харесваше да ги продавам, при някои пък спредът не е благодатен за бърз изход. Затова посегнах към Свилоза, където при все спадовете, цената бе добра за изход с оглед на какви нива съм имал много сделки купува. Ако не харесвах компанията, бих я разкарал цялата. Свилоза е първата ми любов на нашата борса, тя ми донесе много хубави емоции. И все още я харесвам. Може би по-малко, отколкото като съм си събирал пакета, но достатъчно много, за да бъде Свилоза около 10% от портфейла ми на този етап. Надявам се да носи радост на притежателите на акцията, един от които продължавам да съм и аз. Не съм смятал какъв ми е финансовият резултат само от нея, де да имах повече акции някога тук. .
Тук се спомена и Неохим, следя компанията, откак започна да пада цената на газта, беше логично това да се отрази добре, но нямах излишен кеш. Имам акции Неохим, но малко и сравнително отскоро ... долу-горе се конкурираше с БРЕФ преди време за парите ми и избрах тогава в БРЕФ да сипвам преимуществено всеки кеш, който ми попадне и който си освободя от продажба на други акции, а в други компании, които ми се струват добри за вход, да влагам по-малко или да не влагам изобщо. Аз харесвам винаги няколко компании, но ако някоя харесвам прекалено много, тя засмуква повечето ми средства... така стана с БРЕФ, заради нея не си купих други, които харесвах, а и продадох такива, които иначе бих държал. Към този момент отчитам решението си за правилно.
Тук някъде се спомена и акцията BSO. Наскоро реших, че има шанс на ниските обороти да им се е видяло дъното, та купих малко акции последния месец, цената ми се видя добра, само времето ще покаже как е било, може да допълня още съвсем малко, времето ще покаже дали съм бил прав в очакванията си.
Както често пиша, може бързо да си променя мнението за нещата, които пиша, обявявайки го или не във форума. Понякога ми се променят настроенията, както и на всеки човек. А и борсата е динамично нещо, дори и да говорим за нашата. Нямам представа колко дълго ще бъдат валидни нагласите ми и очакванията, които имам в момента, не знам дали след минута, час, ден или месец ще реша да направя промени с портфейла си. Всяка една излязла новина може да ми повлияе за нещо. Пиша не защото смятам, че мога да науча някого на нещо, а защото използвам форума, за да се уча. И ако споделям някои от нещата, които правя, то е за да прочета градивна критика. Аз смятам, че умея да се уча от всичко - и от градивната критика, и от празните подмятания, и от глупостта... Всичко е сигнал за нещо, а аз просто се опитвам да разчитам правилно всички сигнали, имащи отношение към борсата ни, не твърдя, че се справям, не ме е срам да призная, че съм вземал грешни решения, а със сигурност ще имам такива още много.. Желая успехи на всички!
Използвам случая да поздравя БигБеар - отдавна не го бях засичал да пише, обичам да го чета, независимо, че с някои неща не съм бил съгласен, чудесен форумец е, един от най-любимите ми за четене.
Притежавам акции на БФБ, включително споменатите по-горе БРЕФ, ПИБ, Свилоза, Неохим, BSO, имам и още 2-3. Доста неравностойни са като тегла, БРЕФ е над 50%, а някои са ми под 5%. Все такъв оптимист съм за пазара ни и съм догоре в акции. Ако имам малко кеш, той обикновено е в чакаща поръчка. Много е възможно да греша в разсъжденията и очакванията си. Много е възможно да греша за нещо или за всичко, което написах и акциите ми да спаднат. Търговията с акции носи висок финансов риск. Мнението ми не е препоръка за каквото и да било.Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!
Коментар
Коментар