IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Чуждите инвестиции нарастват 14 пъти през май на годишна база

    Киро, айде да нахейтиш...

    Коментар


    • Най-големите холдинги: Силни приходи, слаби печалби


      Най-големите български холдинги не се отклоняват от общия тренд при бизнеса - приходите при повечето от тях се повишават. При 13 от 20 групи оборотите растат. Средното увеличение е 8%, докато година по-рано то беше 4.6%. Ако не беше поевтиняването на горивата, дружествата с растеж можеше и да са още повече. Това обаче не е проблем, а плюс за компаниите от петролния и газов сектор - по-ниските цени свалиха разходите им, но увеличиха търсените количества, което в крайна сметка подобри финансовият им резултат. Трудно е обаче да се изведе обща тенденция при най-големите холдинги, тъй като или са специализирани в различни специфични сектори, или управляват пъстри портфейли от бизнеси - това е типично например за бившите приватизационни фондове, сега холдинги на борсата. Сложните и големи структури са причина те да имат и едни от най-ниските рентабилности, с малки изключения.

      По-детайлен поглед показва, че приходите на холдингите се представят малко по-добре от растежа на печалбите. Точно десет от тях успяват да повишат печалбата си или да излязат от зоната на загубата. Само три холдинга пък са на загуба, като в два от случаите тя по-скоро се дължи на еднократни ефекти или на намеса на одиторите ("Еврохолд" и "Булгартабак"), а при "Синергон" отрицателният резултат силно се свива.

      На върха е само държавата

      Лидер по размер на постъпленията е БЕХ, който е собственик на най-големите държавни енергийни компании. Освен че успява да повиши продажбите, той излиза и на печалба. Причините за това са няколко - първата е, че със законодателни промени през миналата година се създаде фонд за енергийна сигурност, като част от средствата му отиват в НЕК, което помогна на обществения доставчик да свие значително загубата. Поевтиняването на газа пък увеличи потреблението на доста индустриални потребители и се отрази на крайния резултат на търговеца "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз".

      По-добрата събираемост на дъщерните дружества също води до подобряване на дейността им и съответно на консолидирания отчет на майката БЕХ. Основният проблем в групата обаче остава високата задлъжнялост, като проблемите често се решават с поемането на нови заеми или превръщането на междуфирмен дълг в собственост, което е най-лесното решение. В началото на тази година БЕХ успя да изтегли мостов заем от 535 млн. евро, за да погаси дълговете на НЕК към частните американски централи, а след това превърна и близо 50 млн. лв. трудно дълг от "Мини Марица-изток 2" в капитал.

      Сериозен ръст на приходите, но и на загубата отчита "Еврохолд България", който е на трета позиция по размер на постъпленията. Последното се дължи изцяло на застрахователния бизнес на групата и най-вече в Румъния. Проверката на качеството на активите в сектора там показа, че "Евроинс Румъния" трябва да повиши капиталовите си основи, което доведе до увеличаване на техническите резерви от 151 млн. лв. на 255 млн. лв. и допълнителните преоценки на вземанията. Затова и от ръководството определят загубата като еднократен ефект. Освен застраховане и финанси значителен дял в приходите има и търговията с автомобили.
      Най-големите - на борсата

      Дванадесет от най-големите холдинги са публични и техни акции се търгуват на борсата. От тях само няколко излязоха там по свое желание през годините на бума (2004 - 2008 г.) - "Химимпорт", "Трейс груп", "Агрия груп холдинг" и "БГ агро". Другите са по линия на масовата приватизация, като са наследници на приватизационни фондове - "Доверие обединен холдинг", "Синергон холдинг", "Стара планина холд" и "Индустриален капитал".

      "Синергон" е и холдингът с най-голямо понижение на приходите - това се дължи почти изцяло на основнoто му дружество "Топливо", което отчете спад на продажбите заради по-малко продадени количества. Групата, която е под контролира на Бедо Доганян, управлява и активи в сферата на търговията, туризма, хранително-вкусовата промишленост, химията и строителството.

      По-евтините горива очевидно се отразяват и на приходите на другия търговец на горива "Булмаркет ДМ", но пък той успява да излeзе на печалба. Компанията е единственият български участник в европейския проект LNG Masterplan Rhein-Main-Danube, имащ за цел изграждането на инфраструктура от Ротердам до Констанца за зареждане на корабите с втечен природен газ вместо с дизелово гориво. По-висока печалба при понижаване на приходите има и при "Приста ойл холдинг". Най-голямото дружество в структурата му е производителят на акумулатори "Монбат", който отчете много добра 2015 г. Другото направление в холдинга е производството и търговията с автомобилни масла.

      Интересна публична компания е "Агрия груп холд", която отчита ръст на приходите с над 10%. Тя е специализирана в производството и търговията със зърнени култури и расте почти изцяло чрез придобивания - през последните години тя изкупи няколко по-малки собственика на земеделски земи, а в началото на тази година стана ясно, че ще придобие и производителя на олио "Кехлибар".

      Основен акционер в "Агрия груп" с 46.5% е варненската "Емра", която е еднолична собственост на изпълнителния директор на холдинга Емил Райков. Близо 30% от капитала са собственост на "Комерс" - Търговище, на Иван Стефанов, а останалите са в по-малки акционери. В същия сектор работят и "Зърнени храни България", част от групата на "Химимпорт", "Билдком" и "БГ агро".

      Последната вече изпита негативите на по-ниските цени на зърното на международните пазари, а по-малкото продадено количество допълнително удря резултатите на групата, показва отчетът. Другият голям търговец на зърно и собственик на завода за олио "Олива" АД - "Билдком", успява да повиши приходите, но маржът му се свива. Вече втора година компанията консолидира резултатите на производителя на олио, като те са и с най-голям дял в приходите му.

      Анализ на организацията с нестопанска цел за агроанализи "Интелиагро" показа наскоро, че цените на зърнените и маслодайните култури вече са далеч под нивата им отпреди 2013 г. Глобалните запаси на пшеница и царевица са на най-високите си исторически нива, което по-скоро показва, че цените се връщат към нормалните си цени и не може да се очаква повишение. Това по-скоро би ударило компаниите, които повече произвеждат, отколкото търговците.

      Една строителна компания намира място при най-големите холдинги в България. Публичното "Трейс груп холд" е дружество, което е доста зависимо от държавните поръчки, а през тази година не се очертава те да са много заради спиране на големи инфраструктурни проекти от правителството, както и заради забавянето по новите европрограми. Компанията обаче успява да повиши приходите си благодарение на диверсификацията на дейността си към проекти в сградното строителство и ремонт, както и в съседни държави.

      Дружеството обаче работи на ръба на рентабилността, което показва колко е голяма и ценовата конкуренция в бранша в битката за поръчка. В подреждането би попаднала и още една строителна група - "Главболгарстрой", но до съставянето на подреждането компанията не беше представила консолидиран отчет.

      Въпреки санкциите срещу Русия и политическите проблеми в Украйна, които са едни от най-големите пазари за "Софарма", фармацевтичната група успява да повиши продажбите си и печалбата.
      От печалба на загуба

      Сред малкото губещи е "Булгартабак холдинг". Първоначално в годишния отчет за 2015 г. цигареното дружество на Делян Пеевски (който продаде официалния си дял на близки офшорки и продължава да държи контрола) беше на печалба от над 56 млн. лв. Одитът обаче е извел дружеството на загуба от 21 млн. лв., като причина за това са начислени обезценки на активи и отрицателна репутация в одитирания отчет. Годината също така не започна добре за бившия държавен холдинг, а и не се очертава да продължи силно.

      Първо - през март от ръководството съобщиха, че спират износа си за Близкия изток от 1 април. Той формира 80% от продажбите зад граница, което ще се отрази в отчетите от второто тримесечие. Този за първото вече показа спад на продажбите, а от ръководството посочиха като причина за това по-високите акцизи от началото на годината, което е било причина за лека загуба на пазарен дял. Мениджмънта твърди, че основната му цел ще е да тушира спада на продажбите на изток с повече позиции в страната и на Балканите.

      Малък, но сигурен растеж

      Сред най-големите холдинги има и няколко, които са специализирани в хранително-вкусовата промишленост, търговия и бързооборотни стоки. При тях растежът на приходите традиционно е с по-нисък темп, но пък на фона на всички останали те показват най-добра рентабилност, макар и да се понижава спрямо година по-рано. Единствено при "Бони холдинг" има спад на приходите (заради по-ниските цени на свинското), а "Кока-Кола" и "Фантастико" растат. Това са и компаниите, които работят в най-конкурентна среда, където и маржовете постоянно се свиват под ценовия натиск и все още слабата покупателна способност на домакинствата. Допълнително негативно влияние оказва големият дял на сивия сектор, както и спорната работа и двойният стандарт на регулаторите и институциите в сектора.
      “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

      Коментар


      • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
        айде подпалиха пак, май?
        скоро някои ще гледат така -

        Коментар


        • айде подпалиха пак, май?
          Last edited by X_Y; 15.07.2016, 15:00. Причина: Моля, не използвайте тази абревиатура.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Penko Разгледай мнение
            Толкова ракети и совалки и песни и пак червен Софикс таз работа само със снимки не става трябва и кинти

            Коментар


            • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
              Аз не мисля, че уникредит имат директни инвестиции на БФБ. Нали правиш разлика между техни и такива, които държат за клиенти?
              На повечето места като притежател на акциите е посочен собственика на Булбанк.
              Ако знаеш нещо повече - кажи .

              Коментар


              • Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
                Под думата борса нямаш предвид БФБ нали
                Най-вече БФБ имам предвид, аз съм избрал да участвам само на нашата си. Дълга тема е защо е така, нека не започвам, понеже не умея да съм кратък. Не твърдя, че решението ми е правилно. Акции на БФБ имам. Препоръки нямам никакви за нищо.
                Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                  В тая връзка собствениците на Булбанк прибират от България като дивидент тази година май повече отколкото са им инвестициите на БФБ изобщо.
                  Така ,че не вярвам да допрат до тях , а и по някои позиции май са увеличили дела си напоследък.
                  не ти разбрах логиката...
                  майката прибира повече защото няма ликвидност и се говори за увеличение на капитала на майката..
                  ще приберат всичктото каквото могат защото не са много желаещите да си хвърлят на вятъра парите в момента в банките ... .......

                  Коментар


                  • http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1592302

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                      В тая връзка собствениците на Булбанк прибират от България като дивидент тази година май повече отколкото са им инвестициите на БФБ изобщо.
                      Така ,че не вярвам да допрат до тях , а и по някои позиции май са увеличили дела си напоследък.
                      Аз не мисля, че уникредит имат директни инвестиции на БФБ. Нали правиш разлика между техни и такива, които държат за клиенти?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Банките в България разпределят повече дивиденти за 2015 г.

                        http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi...ti_za/?ref=rss
                        В тая връзка собствениците на Булбанк прибират от България като дивидент тази година май повече отколкото са им инвестициите на БФБ изобщо.
                        Така ,че не вярвам да допрат до тях , а и по някои позиции май са увеличили дела си напоследък.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                          Тоя на снимката много нервен бе явно мИчетата много са го ядосали
                          Нервен е как да не е, виж kak около него всичко е изтърбушено и вие сам като за последно, за да си даде кураж

                          Коментар


                          • Банките в България разпределят повече дивиденти за 2015 г.

                            http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi...ti_za/?ref=rss

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Penko Разгледай мнение
                              Това ако имаш предвид брефчето - става.
                              Ма за доста други има и по подходящи линкове....

                              https://www.youtube.com/watch?v=TLTgQGBuue4

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
                                Малко размисли, които си бях нахвърлял наскоро, който не желае, нека скролва и да не чете.
                                Чета тук ежедневни заяждания, не ми се пише именно заради това (не че някой има потребност да ме чете), преобладават махленските нападки, но и си мисля нещо във връзка с тях, свързано с оптимизма ми. Искам да напиша кое най-много ми харесва в търговията на фондовата борса. Борсата, както и всяко друго нещо, си има и хубави, и лоши страни. Може да се направи дълъг списък с неща и в двете посоки. Да, тук човек може да загуби много пари, но може и да спечели. Извън това, както и извън много други плюсове и минуси, за мен един от най-големите недостатъци е, че търгуването на фондовата борса е самотно занимание. Човек се взира в компютъра, следи индекси, котировки, цени, статии и т.н., неусетно превръщайки се в изцъклен плъх пред монитора, остаряващ, пропускащ много други неща. Затова трябва извън борсовата търговия да си има и друго занимание, по възможност динамично и свързано с интензивна комуникация с много хора. Според мен е добре това другото занимание да не е изобщо свързано с инвестиции и т.н., за да му се прочисти главата на човек, поне за мен така е добре, но може би някой би ми възразил и може и да е прав.

                                Едно от най-хубавите неща за мен в това занимание ще прозвучи може би странно за мнозина. Цял живот съм ненавиждал грубите, нецивилизовани хора, нямащи елементарна хигиена на общуването, хора глупави, пилеещи измислено енергията си навсякъде около нас, правещи се на мъжлета и изнемогващи под непосилния товар на собственото си его, бидейки смешни и жалки, докато се издуват, мислейки се за страшни. По света на места се наблюдава и друг тип общуване (и при нас се среща, но не толкова често). Например хора, предизвикали ПТП слизат от колите си, здрависват се, разменят си визитки, а тук някои излизат с бухалки. Не всички, но има достатъчно хора около нас, които са на принципа „И сам да съм на опашката, пак ще се прередя”. Бутане, празнословене, незатитане на чуждото лично пространство... глупост на квадрат.

                                Защо пиша всичко това ли? Защото исках да споделя как борсата е може би единственото място, където глупостта не ме дразни, а напротив, изучавам я и я наблюдавам с интерес. Нали Костолани казваше: "Цялата борса зависи от това дали има повече акции от идиотите или обратно". В този смисъл това е единственото място, където наличието на неособено умни екземпляри ме обнадеждава. Кой съм аз да кажа кой е глупав и кой умен, така че нека приемем, че всички четящи това са от умните. Вероятно наистина са, не мога да знам. Аз смятам, че при глупака пари не се задържат. Може умният човек да се откаже от желанието си да притежава и да не трупа, да живее повече от скромно, а може и да желае да притежава много, но изборът е негов, доколкото можем да твърдим, че човек има свободна воля, докато глупавият не може да получи и да задържи достатъчно дълго пари, ако е глупав. Рано или късно ще ги изгуби някъде - неправилна инвестиция, излишни разходи, парвенющина и т.н. На борсата всички имаме еднакъв старт, поне за себе си знам, че моят старт е възможно най-семплият. Информирам се единствено от медиите, чета и форума, не се виждам с други инвеститори дори. В този смисъл, ако имам по-добри резултати от други, то знам, че съм си го заслужил с търпение и правилно разчитане на настроенията на другите, фазата, в която сме откъм психология - умните или гупавите преобладават, бизнес цикълът... Има глупаци, при които именно тарикатлъкът им и вярата им, че все всичко знаят, ги води към провал. Онова, с което натрапчиво се бутат навсякъде, разчитайки на деликатността на другите, тук не може да им помогне. Глупостта им е най-бързият път към празния портфейл. Разбира се, неведнъж сме коментирали, че на борсата и много умни хора са губили много пари и че гаранция няма за нищо. Това, че оцелявам около нулата на силно падащ пазар вероятно се дължи на късмет, не се считам нито за особено умен, нито за особено разбиращ нещата. Не препоръчвам собствените си стратегии и схващания.
                                Тук някой все не е успял да си купи поскъпналите акции, на него всички са му виновни и не спира да пише, друг върти някакво портфейлче, ама сакън някой да не помисли, че е загубил 5 лева, всички са супер успешни, а какви пари са направили от успехите си не знам. Слагат бидове с треперещи пръсти, надскачат те, бутат се да влизат или да излизат някъде и колкото повече не знаят какво да правят, толкова повече логореята ги владее. Ако поскъпне някъде, където нямат, реват на умряло как целият свят е срещу тях, а като пада там, където имат - вината е у всички, само не и в тях. Не ме дразни нищо, наистина, вече цитирах Костолани. При среща с глупостта във форума онова, което се случва най-често като емоция, е да ме сърбят ръцете за нови инвестиции (не твърдя, че това е добър знак за инвестиции). Наблюдавам логореята и пъченето на разни никове и им се радвам. Вече написах защо ми харесва борсата - единствено тук глупостта на останалите увеличава шанса за успех на умните. Бих се радвал всички да печелят, ако е възможно, не ме радва чуждото нещастие. А и печалбите не са най-важната цел в живота ми. Радва ме най-вече справедливостта и потвърждаването на фразата „Каквото почукало, такова се обадило”. Борсата не е социален патронаж - тук един печели, друг губи, а умът е винаги добър съветник. За щастие тук има много качествени форумци. Има хора, от които имам много какво да науча. Те се знаят кои са, без да съм им го казвал. Просто те разбират това, което пиша. Останалите ще потърсят повод да се заядат... и това е нормално. И не ме дразни .
                                Не виждам никакъв смисъл в това един анонимен ник да се доказва пред други анонимни никове. Който го прави, сам се дискредитира. Със самия факт, че намира смисъл в това доказване - с това се дискредитира.
                                Нека никой не ме мисли за успешен играч. За мен е интересно това начинание да търгувам на фондовата борса, но ако го мислех само като пари, не би си струвало... поне на този етап с оглед и на времето, което отделям да следя събтията. Да, имам оптимистични очаквания, но очакване и реалност невинаги имат точка на пресичане. Нека никой не ме смята за добър пример за подражание - изобщо не съм. Притежавам акции на БФБ. Правя от време на време промени в портфейла си, а надеждата ми по отношение на пазара не е намаляла, все така очаквам по-добри времена, без да твърдя, че такива предстоят. Все така съм изцяло в акции, а ако имам малко кеш в платформата, той обикновено е в чакаща поръчка. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното - тук съм, за да се уча, а не защото имам на какво да науча някого. Търговията с акции носи финансов риск. Мнението ми не е препоръка за каквото и да било инвестиционно решение.
                                Поздрави на всички! Бъдете здрави! Пак стана дългичко, но поне пиша рядко.
                                Под думата борса нямаш предвид БФБ нали

                                Коментар

                                Working...
                                X