IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• БЕХ емитира облигации за 550 млн. евро при доходност от 5.125%. Българският енергиен холдинг (БЕХ) пласира втора емисия корпоративни облигации на международните капиталови пазари и така се превърна в местното дружество, привлякло най-голям финансов ресурс по този начин. Само за два дни процедурата по предлагане на 5-годишни необезпечени книжа събра необходимия инвеститорски интерес и приключи със записване на облигации за 550 млн. евро. Подадените заявки бяха почти четири пъти повече - за 2.1 млрд. евро. Постигнатата доходност е 5.125%, което се приема от експертите за добър резултат на фона на проблемите в енергийния сектор и колебливите капиталови пазари след Brexit и преврата в Турция. Сред причините за успеха е, че със старта на процедурата бе обявено, че неназован инвеститор е резервирал 20% от емисията, което даде позитивен сигнал на останалите участници. По информация на "Капитал" от два източника ангажиментът е на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Висока конкуренция сред купувачите

Интересът към облигациите на БЕХ е бил голям, коментират запознати с процедурата, и това личи и по голямото презаписване. В процедурата са участвали както големи международни играчи, така и местни институционални инвеститори като банки, пенсионни фондове и застрахователи, но конкретното разпределение ще стане ясно в сряда. В първите часове на записването ценовите оферти са били доста високи в диапазона 5.75-5.87%, но впоследствие е достигната доходност от 5.125%, при която аукционът е затворен, показва справка до участниците в записването.

Експерти от дълговия пазар коментират, че причините за успеха на емисията са две. На първо място подкрепата, която оказа ЕБВР с покупката на 20% от облигационната емисия, което е дало позитивен сигнал към останалите участници. На следващо място е помогнал гладът за доходност в среда на ниски и дори отрицателни лихви, който принуждава инвеститорите да поемат по-големи рискове. В случая с БЕХ това става чрез покупката на необезпечени корпоративни облигации, макар че дружеството е 100% държавна собственост и оперира в сектор от стратегическо значение за националната сигурност - енергетиката.

Принос за успеха на емисията имат и мениджърите на предлагането от J.P. Morgan и Banca IMI, които седмица преди пласирането организираха роудшоу в Лондон, Мюнхен, Милано и Цюрих и освен това подбраха удачен момент, в който на капиталовите пазари се получи успокоение след шоковете с референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз и опита за държавен преврат в Турция.

До редакционното приключване на броя от БЕХ не бяха дали официална информация за облигационната емисия, но в своя Facebook профил министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира: "БЕХ ЕАД днес пласира успешно втората си емисия еврооблигации на стойност 550 млн. евро на Ирландската фондова борса. През изминалата една седмица колегите проведоха интензивни срещи с инвеститори в Лондон, Париж, Мюнхен, Франкфурт, Милано, Цюрих и Виена. При засилен инвеститорски интерес емисията беше презаписана в размер на над 2 милиарда евро. Годишните лихвени плащания са в размер на 4.875% (бел. авт. - това е само лихвеният купон, без отстъпката от номинала). Проявеният интерес към облигацията е поредно доказателство за високата оценка на инвеститорите по отношение на осъществяваните реформи в българския енергиен отрасъл. Целият набран ресурс ще се използва за покриване на мостовия кредит, изтеглен от БЕХ в края на месец април тази година."

Втори заем за БЕХ

Заемът, който БЕХ изтегля сега, ще трябва да се върне през август 2021 г. Облигациите ще бъдат листнати за търговия на Ирландската фондова борса, където се търгува и първата 5-годишна емисия на холдинга. Тя бе пласирана през 2013 г. и бе за 500 млн. евро, които се записаха при доходност от 4.287%. Първият заем бе използван за погасяване на задължения на дъщерни на БЕХ предприятия. Средствата обаче не бяха достатъчни и дружеството продължи да търси още финансиране. В продължение на две години то не успяваше да намери кой да му отпусне необезпечен заем, тъй като правителството отказваше да издаде държавна гаранция. В началото на тази година ситуацията се измени заради промени в сектора и се появиха кандидати, като холдингът избра офертата на консорциум на J.P. Morgan Securities, който включва и китайската Bank of China и италианската IMI. Условието беше мостовият заем да се рефинансира с приходите от настоящата облигационна емисия.

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
      През търговото за Биовет ще влезе още доста милиони кеш на пазара
      Зависи ... може и да излезе в посока чуждите пазари
      За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
        През търговото за Биовет ще влезе още доста милиони кеш на пазара
        То това да му беше проблема на пазара...

Коментар

• През търговото за Биовет ще влезе още доста милиони кеш на пазара

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
            Ако не е инвеститор, а е спекулант?
            трябва някой много отчаян спекулант да дойде на БФБ за да спекулира при обемите които тук се "въртят"

някой като мисирката

За какво точно ти е втора посока, ако си нагоре?
            а, де
            Last edited by _1912_; 26.07.2016, 14:25.
            НЕ РАЗБИРАМ НИЩО ОТ ФУТБОЛ!!!

Коментар

• Ако не е инвеститор, а е спекулант? За какво точно ти е втора посока, ако си нагоре?

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                Засега парите си вървят в имоти, аз не виждам след КТБ нещо което да привлече чуждите инвеститори към БГ, а сега и това в Турция
                проблема не е нито в КТБ, нито в турция .................... проблема е в БФБ и в доходността която носи

"идва" някой инвеститор и поглежда 3-годишната доходност на представителния индекс на борсичката ни ............... и какво ще види:

1% изменение на индекса

решава да погледне 5-годишната доходност на представителния индекс на борсичката ни ............... и какво ще види:

8% изменение на индекса за 5 години не е нещо впечатляващо...

решава да погледне 10-годишната доходност на представителния индекс на борсичката ни ............... и какво ще види:

-50%

при положение, че няма финансови инструменти за да печели и от двете посоки, то тогава кой инвеститор ще "забие" пари в очакване на Годо
                НЕ РАЗБИРАМ НИЩО ОТ ФУТБОЛ!!!

Коментар

• охооо, оставих ви за 2-3 дни и взехте да се олабвате!
                  Хайде вижте как при СФАРМ купувачите плахо се катерят един връз друг и никой не иска да им сипе и как да сипе ппри тези резултати на СФТРД от която държат 75% и ще вземат мЕлиони дивиденти трето трим.
                  Е Монбат новия меринджей малко се дъни, но продажбите имат ръст, така чче ще дойде и по-голямата печалба.
                  Брефчето ще ги чуем на 11-ти август!
                  Новата шшефка на КФН яко иска да развива БФБ, ама малко кукумицин ми изглежда, а като не се хареса на Боко и може да не постигне резултати...
                  ПФ-тата са със смешни резултати и мноооого кеш
                  Турция май скоро нема да влезе в ЕС по мирен път, дали некои фирми техни не искат да се предислоцират в Сф около Камбаните, за едни приятели питам?

Успех на всички!
                  Last edited by tony1975; 26.07.2016, 14:02.

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
                    ДАВАЙ ......кога почваме!
                    ....е, както казаха колеги съфорумци по-долу - да минат стрес тестовете и да се успокоят всички (инвеститори, банки, застрахователи и ПФ).
                    И тогава-а-а-а-а.....

Коментар

• Засега парите си вървят в имоти, аз не виждам след КТБ нещо което да привлече чуждите инвеститори към БГ, а сега и това в Турция

Коментар

• Първоначално изпратено от man_united Разгледай мнение
                        Технически анализ на Софикс (моя) подсказва таргет 760 до края на 2017 ама да видим!

Ръст от 290 до 618 (328 пункта), последван от корекция малко по-малка от 61.8% - 432 пункта. Сега трябва от там да направи ~328 пункта, т.е. нейде към 760!

http://www.bse-sofia.bg/?page=IndexProfile&code=SOFIX
                        ДАВАЙ ......кога почваме!

Коментар

• Уважаеми BullsonBSE, върнах историята назад и видях, че постоянно обвиняваш разни хора, че искат да си пробутат акциите или да те излъжат тебе. Как пък все ти си излъганият.

Мен именно това ме е спирало да пиша във форума - да не би да повлияя някому. Просто светът е динамичен и няма как нещата да стоят статични във времето. Харесваш дадена акция, а щом я харесваш, купуваш си я, пишеш, че я имаш просто за да споделиш с други хора, да чуеш различни мнения, различна гледна точка от твоята, а понякога си доволен от инвестицията си и искаш просто да споделиш радостта си с някого.

Но нима някой си купува акции с цел да ги колекционира и да ги държи за вечни времена? От години чета за портфейлите на най-различни форумци, нима само добавят нови акции, но държат вечно старите си? Идва момент, в който решаваш да намалиш дадена позиция или да излезеш от нея, понякога ненадейно. Дори и все така да харесваш акцията (а понякога не я харесваш... и в това няма нещо странно, нали). И така, изведнъж решаваш, че искаш да имаш друга акция/и. Искаш да си я купиш, да не отлагаш. Да, но нямаш кеш пари. Какво правиш - ами продаваш вече налични акции. За да имаш по-изравнен портфейл между няколко акции, ако ги харесваш еднакво. Не знаеш нито колко ще продаваш, нито докога. Ако другата акция, която харесвам, междувременно отиде на по-високи цени, може да се откажа да пазарувам, ако новите нива не ме устройват. А щом е така, то ще спра и с продажбата на акцията, която съм продавал до този момент, за да си осигуря кеш. Няма как във форума да пишеш всяко едно действие, всяка една чакаща поръчка, кога какво въвеждаш, къде какво ти е удовлетворено и се е превърнало в сделка и къде си се отказал, поради промяна в ситуацията. Всичко се решава ден за ден, минута за минута, а не мога да превърна форума в мой личен блог с описване на действията ми в реално време. Не смятам, че на някой му се и чете, понеже кой съм аз, никой. А и нямам желание да пиша толкова интензивно във форума. Няма как да опишеш всичко и всеки да знае какво ще направиш. Понякога някой сипва на пазара по позиция, която следя от доста време, купувам ненадейно и за мен самия, продавайки бързо нещо друго, не можеш да описваш бъдещите си намерения навсякъде, те са много изменчиви, а и отнема време. Не мисля и че някой си го е поставил за цел, а чета форума отдавна. Опитвам се да съм коректен максимално като не хваля акция, докато я продавам. Не сипя хули към дружество, което искам да си купя евтино. Правя всичко възможно да не подведа някого, затова и съм така внимателен с думите и все повтарям, че препоръки нямам.Тук съм се начел на апокалиптични прогнози или на хвалебствия с конкретни цени и върхове, които да очакваме. На мен ми се струва само, че те дразнят онези, които имат поскъпнали акции. В тях ти е проблемът, в акциите, които имат.

Колкото до Свилоза, ако исках да се отърва от нея тихомълком, нямаше и в момента тя да ми е топ 3 акция в портфейла, т.е. достатъчно голяма, за да зависи все още доходността ми от нея чувствително. Колко от пишещите тук могат да кажат, че Свилоза им е топ 3 акция и защо след като аз съм един от тях трябва да чета, че съм искал тихичко да я пробутам някому.

За теб все другите са криви. Като започнах да пиша за БРЕФ, ти каза, че разни хора били купували заради ей това събитие http://www.investor.bg/imenata-na-bi...roekti-209742/ .Опитах се да ти обясня, че не e редно да наричаш вътрешари всички, които са имали акции преди това събитие, че не знам дали е добре да се купува, но че на мен тази новина не ми промени визията за компанията и продължавам и след новината да си купувам в дружеството, защото ми се струва перспективно с оглед бизнеса, управлението им, активите им т.н. и че все така го харесвам, както преди, така и след новината. Забелязах дружеството късно и се чудех аз ли съм луд или тези, които ми продават под 50 стотинки (колкото беше, когато го забелязах). И след Нова година акцията продължи да поскъпва, явно в противовес с тезата ти, но ти реши да излезеш дебелоглав и да сипеш обиди, вместо да се замислиш, че може би грешиш. Избра да се нашиваш на други места и после всички да са ти виновни за неудачите. Колцина са като теб, които реват от неуспехите си всеки ден... и не само реват, ами обвиняват всички освен собствената си глупост... Желая ти успех, за мен всеки пишещ във форума е важен. Защо си играя да пиша ли.... Аз просто съм длъжен да давам най-доброто от себе си - и на онзи, който го заслужава, и на онзи, който е далеч от това да го схване, и на онзи, който те удря през ръцете, докато се опитваш да му помогнеш. Ти си избери от коя категория си.

Акции на БФБ имам. Препоръки нямам.
                          Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

Ние много работи чакаме и все не стават.Аз трета година чакам СОФИКС 1000
                            Бяхме тръгнали но това КТБ обърка всичко. След одита и стрес тестовете може пак да тръгнем сериозно нагоре. Аз поне не очаквам да има кой знае какви 'открития' които да спрат някой практики в България.

Ако имаме солиден ръст до края на годината може да се привлекат повече депозитари през 2017 иначе парите ще отидат в имоти.

Коментар

Ние много работи чакаме и все не стават.Аз трета година чакам СОФИКС 1000
                              Технически анализ на Софикс (моя) подсказва таргет 760 до края на 2017 ама да видим!

Ръст от 290 до 618 (328 пункта), последван от корекция малко по-малка от 61.8% - 432 пункта. Сега трябва от там да направи ~328 пункта, т.е. нейде към 760!

http://www.bse-sofia.bg/?page=IndexProfile&code=SOFIX

Коментар

• Първоначално изпратено от Manyface God" Разгледай мнение
                                А той вече година не мърда от 450.
                                Доста време ще се върти около тази цифра .

Коментар

Working...
                                X