Първоначално изпратено от 4i40
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БФБ-София АД (BSE)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеТова не е вярно и мога да го докажа с графика! Най-малкия интервал за цените които споменаваш е 16 месеца. Аз съм маниак на тема цени
Важното е че почти всички акции, купени 2000- 2002 г след 4-5 години, можеше да им вземеш горница 10- 15 пъти.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеТам много се зомбират
Иначе какви обороти на борсата и за какви пари ставаше дума около 2006 - 2007 бррррррр... Един случай - бил е около 2006 аз мятам по едно око на борсата, но от любопитство. Има една дама при мен клиентка, чиито мъж баро с вериги бензиностанции, хотели и така. нат. супер цапнат в устата и ръб отвсякъде, но иначе точен. Както ми стои жена му в хола и сърбаме кафе, оня звъни по едно време и вика "Я ми го дай" и ме пита "Имам тука едни пари, така и така жена ми при теб и ти плаща, какво да взема от акциите на БФБ?" и аз тъкмо бях разгледал няколко акции предната вечер и без да мисля му казвам "Оргахим, но ако минат 80 лв. Отвори сметка, кажи на брокера си да купува само между 80-83, но ако стигне до там" - цените бяха около 65-70 лв. "Ако не стигнат не купувай нищо!".. Казах му и забравих, оня звъни след 10 тина месеца "Цените са 800 лв. на акция. Какво по дяволите да ги правя сега???" ...... Аз бях забравил вече.. "Какви акции бе човек?" - а той "Как какви бе, нали ми каза да си купя Оргахим, какво да ги правя сега?"...
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеЕ това според мен няма да се повтори в нашите животи...
Аз тогава не съм бил на БФБ-то.
Една груба сметка - тогава икономиката ни изведнъж започна да расте много бързо, с по 4-5% реално и по едно рвеме с по почти 20% номинално. Когато икономиката ти расте с по 20% номинално всякакви коефициенти се изстрелват в небето. ПЕ 20 например тогава е безсмислено, защото реално може да се очаква че след 3 години подобен растеж печалбата на дадена компания ще е 70% отгоре. А след 5 години 140% отгоре. А това правеше форуръд ПЕ от 11 в три годишен период. Ако обаче се очаква този растеж да се запази за поне 10 години - което не изглеждаше чак толкова нереалистично, като се има в предвид разликата в ценовите равнища между ЕС и българия, то изглеждаше съвсем нормално ПЕ то след тези три години да е 20. Но това реално предполагаше ПЕ 35 -40 сега. А ако вземеш сега ЦКБ и и блъснеш едно ПЕ 40 и цената и скача на 3,5 лева. Ако обаче печалбата и скочи не с 20% а с 30% и цената и след това се вдига за следващия период до 6 лева. На следващата година вече ще удари 10 лева.
Това което липсва в момента за тази експанзия е инфлация и растеж. Но в момента в който се появи як номинален растеж и пазара ще се изстреля брутално. За две три години може да скочи 5 пъти.
Аз за какво в една камара тези мрънкам срещу некадърните ни политици - защото тяхната некадърност ми пречи на моите печалби - удря ме по джоба и то яко. Макар и само потенциално в момента.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеЕ това според мен няма да се повтори в нашите животи...
Аз тогава не съм бил на БФБ-то.Last edited by Jay Gould; 19.11.2014, 22:32.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеКакто ми стои жена му в хола и сърбаме кафе, оня звъни по едно време и вика "Я ми го дай" и ме пита "Имам тука едни пари, така и така жена ми при теб и ти плаща, какво да взема от акциите на БФБ?" и аз тъкмо бях разгледал няколко акции предната вечер и без да мисля му казвам "Оргахим, но ако минат 80 лв. Отвори сметка, кажи на брокера си да купува само между 80-83, но ако стигне до там" - цените бяха около 65-70 лв. "Ако не стигнат не купувай нищо!".. Казах му и забравих, оня звъни след 10 тина месеца "Цените са 800 лв. на акция. Какво по дяволите да ги правя сега???" ...... Аз бях забравил вече.. "Какви акции бе човек?" - а той "Как какви бе, нали ми каза да си купя Оргахим, какво да ги правя сега?"...
Аз тогава не съм бил на БФБ-то.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеАми включвай се по-често в Оптимизъм на БФБ !!!, че колегите оптимисти трудно удържат фронта - много напористи сриваджиите.
Иначе какви обороти на борсата и за какви пари ставаше дума около 2006 - 2007 бррррррр... Един случай - бил е около 2006 аз мятам по едно око на борсата, но от любопитство. Има една дама при мен клиентка, чиито мъж баро с вериги бензиностанции, хотели и така. нат. супер цапнат в устата и ръб отвсякъде, но иначе точен. Както ми стои жена му в хола и сърбаме кафе, оня звъни по едно време и вика "Я ми го дай" и ме пита "Имам тука едни пари, така и така жена ми при теб и ти плаща, какво да взема от акциите на БФБ?" и аз тъкмо бях разгледал няколко акции предната вечер и без да мисля му казвам "Оргахим, но ако минат 80 лв. Отвори сметка, кажи на брокера си да купува само между 80-83, но ако стигне до там" - цените бяха около 65-70 лв. "Ако не стигнат не купувай нищо!".. Казах му и забравих, оня звъни след 10 тина месеца "Цените са 800 лв. на акция. Какво по дяволите да ги правя сега???" ...... Аз бях забравил вече.. "Какви акции бе човек?" - а той "Как какви бе, нали ми каза да си купя Оргахим, какво да ги правя сега?"...http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеВ 2007 г. не съм притежавал никакви акции търгувани на борсата тук, защото бях изпуснал началото на пазара около 2002 - 2003 по липса на достатъчни количество пари и предпочетох да си стоя на форекса. Сега съм вътре и тук, а BSO са ми от тия акции с доста стабилни очаквания и които смятам да задържа дълго.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеМежду другото тук май намалихме загубите с около 800К, заради ТБ Виктория.
КТБ предлагаха най-високите лихви и е логично част от парите да са там. Иначе как да се обясни на акционерите, че са пренебрегнали най-високата доходност в стабилната, според одитори, БНБ и т.н., допреди няколко месеца банка?
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеАма на пазара участваш ли или си само зрител?Last edited by Jay Gould; 19.11.2014, 22:04.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеБях черноглед есента на 2007 и 2008 г. когато почти всички бяха бялогледи. Сега е обратното.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеИзненадваш ме с положителните нагласи за пазара на БФБ. Сега е много модерно черногледството.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнениеЗначи, в 2007 г. БФБ имаше оборот колкото 50% от БВП на страната. Дори сега да се качи до 30 % от БВП, а това е въпрос само на време и то още следващите години, то това са милиарди оборот.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
еееее , голям мухабет стана тук!!! Така ми харесвате - БРАВО!!!
Коментар
Коментар