IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ-София АД (BSE)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от compmanbg Разгледай мнение

Дано! Харесвам акцията, защото донякъде дава предвидимост. Търгуваният обем се движи в рамките на 75K MW, което пък дава възможност грубо да се предвиди ориетировъчен дивидент. Ликвидността също е приемлива като за БФБ, а и тя самата има добри инициативи, които убеден съм ще дадат резултати.

Давам си сметка, че това е сложен пазар и трудно може да бъде разбран без да си тесен специалист /визирам БНЕБ/. По-незапознатите могат да отделят 2 минутки тук /има и FAQ секция/, поне за мен беше полезно:

https://ateb.bg/пазар/

Без препоръки към никой, но с пожелания за успех към всички!

Как да не я харесвам,- не само затвърди втората си позиция в портфейла,- а и какъв вход на дивидента само?
    Изкърти тайминга с предсрочния си вход до тук! Вкара за два дни две+ пенсии и "потенция за Шелли" с поне още три

Коментар

• Първоначално изпратено от 4850 Разгледай мнение
      .... Ако има и нови направления, в които БНЕБ може да влезне също е положителен знак. Дано станат факт.
      Дано! Харесвам акцията, защото донякъде дава предвидимост. Търгуваният обем се движи в рамките на 75K MW, което пък дава възможност грубо да се предвиди ориетировъчен дивидент. Ликвидността също е приемлива като за БФБ, а и тя самата има добри инициативи, които убеден съм ще дадат резултати.

Давам си сметка, че това е сложен пазар и трудно може да бъде разбран без да си тесен специалист /визирам БНЕБ/. По-незапознатите могат да отделят 2 минутки тук /има и FAQ секция/, поне за мен беше полезно:

https://ateb.bg/пазар/

Без препоръки към никой, но с пожелания за успех към всички!

Коментар

• Колеги, желая Ви успех тук. На мен ми остана само да си прибера дивидента, който в Елана все още не е дошъл, ама най-вероятно ще се появи в някой от следващите дни. Аз не гледам така оптимистично тук, тази година върви към по-слаб резултат от миналата година.

Искрено Ви желая да съм в грешка!

Коментар

• Пазара на електроенергия преминава през някаква форма на "турболенция", след като през изминалите 2 години наблюдавахме цени в пъти по-високи от тези през 2023. Това от една страна предполагам е в плюс за държавата и плановете за либерализация, тъй като би провокирало по-мек преход за домакинствата към преминаването на свободния пазар. Същевременно тези моментни на по-ниски цени може да се окажат и капан за домакинствата и хипотетично ако те влезнат на свободния пазар на ниски пазарни цени и само след няколко тримесечия се налага да започнат да плащат по-високи цени, то този преход би се превърнал в ад. На този етап видях, че плановете са за няколко етапа на либерализацията, като първият е за 2023, а вторият за 2025. Явно след първият етап ще се правят някакви заключения на база информацията, и след това вече ще се премине към по-мащабно действие. Но ако БНЕБ е инструмента, който ще спомага, то би следвало да има и съответните приходи към нея и печалба. Просто остава да се направи някаква прогноза за очаквания приход на база на обема електроенергия на домакинствата спрямо този на бизнеса(който в момента е основния клиент на БНЕБ). Това на пръв поглед ми изглежда да е формулата, но може и да греша. Ако има и нови направления, в които БНЕБ може да влезне също е положителен знак. Дано станат факт.

Коментар

Колеги, имам запитване по отношение на плановете на държавата да пусне домакинствата на свободния пазар на електроенергия. Как според вас ще се отрази това на БНЕБ и БФБ по-конкретно и доколко е реалистично да очакваме увеличние на приходите и печалбата съответно? Някой с предположение?
            Привет,
            много резонен въпрос. Преди седмица на заседание от 3.08 Денков и Василев казаха, че няма да бързат битовите от 2025г, по-скоро 2026г.

https://3e-news.net/bg/a/view/45878/...lektroenergija

Въпреки това, мисля, че за БНЕБ ще е положително - тя печели от обем и такси. Отделно септември т.г. тръгват такси за потребителите на API-то, за Q1 2024 е планирано началото на търгвията с гаранции за произход, отделно се "мъдри" и борсата за газ.

Ако и БФБ сама успее да излиза на 0 поне, или да прави малки плюсове мисля, че ще стъпим твърдо на "два крака".

Коментар

Колеги, имам запитване по отношение на плановете на държавата да пусне домакинствата на свободния пазар на електроенергия. Как според вас ще се отрази това на БНЕБ и БФБ по-конкретно и доколко е реалистично да очакваме увеличние на приходите и печалбата съответно? Някой с предположение?
              Моето е някъде надолу с ФИБО, но на първо време е вече отиграно >9,45-10,10
              и остават-11,75-<12,7->по важен е вече дивидента!!!

пп.- тя акцията за две години си изплати половината инвестирана стойност ...
              Last edited by inta53; 11.08.2023, 16:16.

Коментар

• Колеги, имам запитване по отношение на плановете на държавата да пусне домакинствата на свободния пазар на електроенергия. Как според вас ще се отрази това на БНЕБ и БФБ по-конкретно и доколко е реалистично да очакваме увеличние на приходите и печалбата съответно? Някой с предположение?

Коментар

• Ще се разпъва довечера

Коментар

Дивидента е по сметките вече

Къде, каде са - презареждам веднага!

пп.-ВЕРНО тук са
                    Last edited by inta53; 11.08.2023, 15:54.

Коментар

• Дивидента е по сметките вече

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

...
                        Явно държиш да си прав, пренебрегвайки хърватските лихви. За действията на БНБ ще разбереш вероятно в края на годината.
                        А как четеш ЗДСИЦ - края на януари

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

БНБ не е господин никой - чрез ЗМР и антициклични буфери изтегля милиарди от свръхликвидната система.
                          Отпускането на колана от депутатите (пенсии и заплати) помогна непряко и на БРЕФ

Дали влизането в еврозоната щеше да доведе до проблем:
                          https://www.theglobaleconomy.com/Cro...interest_rate/
                          Точно си е господин никой, нека не се лъжем. С какво отпускането на колана е подпомогнало запълването на офис плошите? не на търговските, а на офис площите? А влизането в еврозоната точно сега щеше да е проблем, заради ценообразуването по Юрибор - банките ценообразуваха по 2 индекса основно - софибор и юрибор. Махането на Софибор, доведе до драми - някои минаха на юрибор, но други (повечето) са на всякакви измислени индекси, базирани на депозитни стойности на домакинствата и бизнеса. Ако бяхме в еврозоната, всички щяха да са на юрибор, ерго знаеш какво щеше да стане - питай разните фирми, особено на тема лизинг
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

А и най-готиното - всъщност в момента цялата ситема у нас се крепи на абсурдната ситуация, че бг банките са по-стабилни от европейските и имаме огромно покритие с депозити, БНБ е господин никой, най-общо казано, ерго не пренасяме директно стойностите на юрибор у нас. Иначе щеше да видиш лихви по кредитити от 6-7% нагоре и много изгърмели бизнеси и ипотеки. И ето как една прекрасна само по себе си идея (влизането ни в еврозоната е безалтернативно за мен) всъщност би ни довела страхотен проблем, ако я бяхме реализирали...
                            БНБ не е господин никой - чрез ЗМР и антициклични буфери изтегля милиарди от свръхликвидната система.
                            Отпускането на колана от депутатите (пенсии и заплати) помогна непряко и на БРЕФ

Дали влизането в еврозоната щеше да доведе до проблем:
                            https://www.theglobaleconomy.com/Cro...interest_rate/

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

За бизнеса вече са не тези нива, за ипотеките все още има на по-ниски нива.

В момента банките за бизнеса дават юрибор + 2 минимум.
                              как си го обясняваш? Може би мислят, че имотите не могат да паднат с 20-30%?

Коментар

А и най-готиното - всъщност в момента цялата ситема у нас се крепи на абсурдната ситуация, че бг банките са по-стабилни от европейските и имаме огромно покритие с депозити, БНБ е господин никой, най-общо казано, ерго не пренасяме директно стойностите на юрибор у нас. Иначе щеше да видиш лихви по кредитити от 6-7% нагоре и много изгърмели бизнеси и ипотеки. И ето как една прекрасна само по себе си идея (влизането ни в еврозоната е безалтернативно за мен) всъщност би ни довела страхотен проблем, ако я бяхме реализирали...
                                За бизнеса вече са не тези нива, за ипотеките все още има на по-ниски нива.

В момента банките за бизнеса дават юрибор + 2 минимум.

Коментар

Working...
                                X