IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение
    Например данните от американската Агенция по енергийна информация, че миналата година вятърната енергия е 3% от общото производство при 50 милиарда долара субсидии.
    С тези милиарди могат да се строят по 10 Беленета на година, хъм?
    3% ? Е тази глупост не я бях забелязал в статията наистина. Ами ето колко е
    https://www.eia.gov/electricity/mont...hp?t=epmt_es1b

105 ТВч от вятър, при 264Твч от АЕЦ за тази година. И ако имаш 97 ядрени реактора в САЩ, значи вятъра замества грубо 97*105/264 = 40 ядрени реактора. А колко е субсидията, при първата засечена лъжа, предполагам ще има има и втора и трета. Долнопробна статия от пръв поглед. В момента в САЩ няма никакви субсидии за нови перки на сушата.
    Last edited by fon; 01.07.2019, 00:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

ГОЛА ВОДА.
      „Точната дефиниция”. Мани-бегай.
      Дал е най-общото, семантичното определение, което просто поставя полупроводниците между проводниците и изолаторите. С него, да кажем, в средното училище би започнал първият урок по полупроводници.

Това е по-скоро обяснение на името, а не определение на явлението.

Коментар

• Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

Недей да лъжеш хората. Точната дефиниция на полупроводник е следната
        A semiconductor material has an electrical conductivity value falling between that of a conductor, such as metallic copper, and an insulator, such as glass.

Няма нито запетайка повече или по-малко, ако трябва да сме съвсем точни. Как да постигнеш горното в дефиницията изобщо не се казва.

В технологиите се използват често объркващи термини, главно по две причини
        1.За краткост, понякога навлизат и жаргони
        2.По исторически причини, при което първоначалния термин губи често тотално значението си

Да не говорим, в България обърквацията е още по-голяма, защото са се използвали често руски, френски и латински термини, които все по-често се заменят от английски навсякъде.
        ГОЛА ВОДА.
        И кал по ушите. „Точната дефиниция”. Мани-бегай. Аз му обяснявам физически кое какво е и защо се получава еди-какво си, той копнал някаква идиотска недомислица, и дава, да плещи.

И не каза къде в радиолампите има полупроводник.
        Last edited by Pyramid; 30.06.2019, 23:38.

Коментар

Това прилича на "изключително сериозен сайт"
          Е, авторът се е подписал с името си, еколог.
          Самият сайт е дясно насочен; не е по евтините сензации, според мен, чел съм го и друг път.

В статията има много линкове за фактите, които се твърдят. Повечето не ми говорят нищо, но правителствени сайтове на Щатите, Канада и Полша, Форбс, Таймс, Дейли Мейл са нещо, което не можеш да отметнеш, а те са половината линкове.

Например данните от американската Агенция по енергийна информация, че миналата година вятърната енергия е 3% от общото производство при 50 милиарда долара субсидии.
          С тези милиарди могат да се строят по 10 Беленета на година, хъм?

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

ДРЪН-ДРЪН в сфера, от която, види се, нямаш хал-хабер. Полупроводникът е в-во с електрони във валентната зона, с ограничена работа на йонизация за преминаване в проводимата зона. Т.е., в тяхната кристална решетка, свободен електронен газ, поначало, няма но, вече при стайна температура, се наблюдава някаква ограничена проводимост, управлявма с примеси, външно поле, инжекция на токоносители и др., напр. електронна/йонна бомбардировка, йонизиращо лъчение и т.н. Наличие на P-N преход и вентилен ефект, АМА ИЗОБЩО, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Полупроводник, напр., е луминофорът в луминесцентните лампи, в кинескопа, а шотки-диода, в GaAsFET, преход P-N няма и т.н.
            .
            Недей да лъжеш хората. Точната дефиниция на полупроводник е следната
            A semiconductor material has an electrical conductivity value falling between that of a conductor, such as metallic copper, and an insulator, such as glass.

Няма нито запетайка повече или по-малко, ако трябва да сме съвсем точни. Как да постигнеш горното и за какво ще го ползваш в дефиницията изобщо не се казва.

В технологиите се използват често объркващи термини, главно по две причини
            1.За краткост, понякога навлизат и жаргони
            2.По исторически причини, при което първоначалния термин губи често тотално значението си

Да не говорим, в България обърквацията е още по-голяма, защото са се използвали често руски, френски и латински термини, които все по-често се заменят от английски навсякъде.
            Last edited by fon; 30.06.2019, 23:29.

Коментар

• Я да питам аз още „умния”Фоню:
              - А знаеш ли, къде в радиолампите се използва полупроводник ?

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                Не е за АЕЦ, ми за перките.
                https://www.americanthinker.com/arti...e_crusade.html
                Не било голяма далавера да се ползват.
                Това прилича на "изключително сериозен сайт"

Коментар

• Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

Гаден руски шпионин, русофил искащ АЕЦ да работи 30 години само
                  Ти мАни него, 'ми и аз... аАма -хА !
                  Last edited by Pyramid; 30.06.2019, 22:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    R1a1 - полупроводниците и в двете посоки не пропускат ток, бъркаш полупроводниците с целите проводници. Като има голямо съпротивление - пропуска ли или не пропуска ? Направо сте уникални, верно че ти липсва образование но поне го знаеш а тук маса народ въобще не се усеща за такава липса.
                    Дани, айде зАпри се, а? Или се шегуваш странно, или пишеш и ти Дивотии. За дизелите напиши нещо, двигателист си. В моята сфера -питай, ще ти обясня. Ама това, че полу-,че „цели” проводници и т.н.... зАпри се. Моля. Не се излагай.

Коментар

Защо е наречен така и за историята на полупроводниците може да прочетеш на интернет, ако си на това ниво. Ако си инженер в ежедневната употреба под "полупроводник" винаги разбираш материал произведен със съответните pn преходи и дефекти които пропускат тока само в една посока. Ние от друго свойство на полупроводника не се интересуваме. Панели, транзистори, тиристори и всякакви чипове са направени на базата на реализцията им на това им логическо свойство. Представям си как би минал работен ден, ако някой колега хардуерист започне вместо да казва "полупроводник" почне да чете лекции по името, историята им и да описва атомите в тях.
                      ДРЪН-ДРЪН в сфера, от която, види се, нямаш хал-хабер. Полупроводникът е в-во с електрони във валентната зона, с ограничена работа на йонизация за преминаване в проводимата зона. Т.е., в тяхната кристална решетка, свободен електронен газ, поначало, няма но, вече при стайна температура, се наблюдава някаква ограничена проводимост, управлявма с примеси, външно поле, инжекция на токоносители и др., напр. електронна/йонна бомбардировка, йонизиращо лъчение и т.н. Наличие на P-N преход и вентилен ефект, АМА ИЗОБЩО, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Полупроводник, напр., е луминофорът в луминесцентните лампи, в кинескопа, а шотки-диода, в GaAsFET, преход P-N няма и т.н.
                      ДОКАЗАНО:
                      Никакъв „инженер” (АМА НИКАКЪВ!) не си, оше по-малко, „електро”. Лукова глава, к.р с брАда. И другите ти дрънканици са на същото позорно ниво „чул-недочул, разбрал-недоразбрал”.
                      ...А „Логическото свойство” на полупроводниците, го вземаш, навиваш на фунийка, и - отзад. Ай сиктир тъпни безкрайни.
                      Last edited by Pyramid; 30.06.2019, 22:48.

Коментар

Добре, щом искаш и диод го наричай. Аз не съм чул някой да казва, че транзисторите и интегралните схеми се правят на база на диоди. Сега като изслушахме оня от техникума, ще трябва да изслушаме и хората от гимназиите.

Важно е за темата да се разбере, не точно как работят фотоволтаиците, а че развитието им в момента е страшно бързо, има много посоки в които да се развиват поне още 10 години и цените им да падат с по 10-15% всяка година, ама и качествата им да се повишават, което сме гледали с десетилетия при компютрите. Докато ядрените инженери нищо не могат да ни предложат, освен да искат по-високи заплати и повече пари за по-висока сигурност. Даже като направят нещо ново може да гръмне или да провлачи строежа с още 2-3 години. Дали при фотоволтаиците утре ще използваме масово многослойни, гъвкави, перовските, термоволтаици и т.н. само бъдещето ще покаже. Преди няколко години имаше бум на "тънкослойни" фотоволтаици. И какво стана? Вече умряха. Аз при тези цени не виждам защо да си купувам вече и "поли" като за 3-4 цента отгоре мога да си взема "моно" - ще си спестя земя, проводници, метали, труд за инсталация и поддръжка, даже ако сложиш 1000 панела и един пазач, някой циганин откъде ще открадне панел - открая естествено, та 800 панела ще е много по-добре.
                        Боже каква експертиза какво познаване на материята каква дълбочина на знанията....Защо точно тия които няма какво да кажат и нищо не знаят най много плямпат.Принудени сме да търпим филмови специалисти гуггъл инженери и необразовани лобисти

Коментар

• Не е за АЕЦ, ми за перките.

https://www.americanthinker.com/arti...e_crusade.html

Не било голяма далавера да се ползват.

Коментар

• Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение
                            Устройството, което пропуска ток само в една посока, се нарича "диод".
                            Добре, щом искаш и диод го наричай. Аз не съм чул някой да казва, че транзисторите и интегралните схеми се правят на база на диоди. Сега като изслушахме оня от техникума, ще трябва да изслушаме и хората от гимназиите.

Важно е за темата да се разбере, не точно как работят фотоволтаиците, а че развитието им в момента е страшно бързо, има много посоки в които да се развиват поне още 10 години и цените им да падат с по 10-15% всяка година, ама и качествата им да се повишават, което сме гледали с десетилетия при компютрите. Докато ядрените инженери нищо не могат да ни предложат, освен да искат по-високи заплати и повече пари за по-висока сигурност. Даже като направят нещо ново може да гръмне или да провлачи строежа с още 2-3 години. Дали при фотоволтаиците утре ще използваме масово многослойни, гъвкави, перовските, термоволтаици и т.н. само бъдещето ще покаже. Преди няколко години имаше бум на "тънкослойни" фотоволтаици. И какво стана? Вече умряха. Аз при тези цени не виждам защо да си купувам вече и "поли" като за 3-4 цента отгоре мога да си взема "моно" - ще си спестя земя, проводници, метали, труд за инсталация и поддръжка, даже ако сложиш 1000 панела и един пазач, някой циганин откъде ще открадне панел - открая естествено, та 800 панела ще е много по-добре.

Коментар

• Ау, супертрейдър, не знаех, че полупроводниците са изолатори.

Много моля за извинение!

И как така ми работят сега транзисторите в компютъра, като през тях не минава ни ток, ни напрежение? И как така мониторът свети?
                              Еба си и тухлата!

А пък и фотоволтаиците... не знаех, че през тях също не минава ток. Брех брех брех...
                              Last edited by R1a1; 30.06.2019, 20:37.

Коментар

• R1a1 - полупроводниците и в двете посоки не пропускат ток, бъркаш полупроводниците с целите проводници. Като има голямо съпротивление - пропуска ли или не пропуска ? Направо сте уникални, верно че ти липсва образование но поне го знаеш а тук маса народ въобще не се усеща за такава липса.
                                D.Y.F-091066

Коментар

X