Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
  Ми не само у Дряново а и навсякъде другаде не искат да ви плащат субсидираните далаверки с волтайците. Цената била пазарна ама още нямало централа която да не получава държавна помощ, най-рано след две години щяло да се случи за първите ......ама Украинския автомобилостроител други ороки са му дале и ги повтаря тук като развален грамофон.......
  Искам да разсея една голяма САМОЗАБЛУДА на целия български народ по отношение на надбавката за ВЕИ, които всички плащат. Тази самозаблуда я създадоха медиите или властимащите, но тя не отговаря на истината.

  Истината е, че тази цел от 16% ВЕИ насила ни я наложи Евросъюза. Беше 20%, но след много молби и близане на европейски крака най-накрая ни съжалиха, и се съгласиха да я редуцират до 16% към 2020 г. Затова и нашите властимащи бяха принудени да създадат подходящо законодателство, което да стимулира наливането на милиарди във ВЕИ сектора. Затова бяха и хубавите цени, които ДКЕВР обещаваше на българските инвеститори. Затова бяха и обещанията за договори с период на икупуване по тези цени от 15 до 25 години. Затова бяха и мерки 311 и 312, по които ДФЗ даваше до 200 000 EUR за изграждане на ВЕИ централа.

  Идеята беше както на запад, така и в България да се появят десетина хиляди покриви с фотоволтаични централи. Идеята обаче се опорочи, защото хубавите цени привлякоха не масовия българин, а депутатите и другите властимащи, които с помощта на западно финансиране (или на собствени пари зад граница) се изхитриха да построят на българска територия няколко от най-големите фотоволтаични централи в целия свят. Кой нормален българин е в състояние да намери 2000 декара земя, освен ако не е голям връзкар на общинско ниво? Кой нормален българин е в състояние едногодишна процедура по ЗУТ да я направи за 3 дена? Да не казвам кой нормален българин е в състояние да извади 50-100 или дори 200 милиона лева? И всичко това се случи благодарение на нарочно оставените дупки в законодателството. Кой нормален българин е в състояние да си осигури подходящия за това закон.

  Та цалата тази одисея приключи преждевременно, защото за нула време България предсточно си изпълни 16-те процента. След това със задна дата депутатите (същите бандити с големите централи), пак повтарям - със ЗАДНА ДАТА промениха закона така, щото да ударят около 300 малки централи, но да оставят непокътнати своите огромни централи. Това не е световна конспирация, това наистина се случи. Всички медии в един глас обвиниха за виновни малките централи, които са какпка в морето от мощност на огромните депутатски централи, и тази самозаблуда продължава да се поддържа на медийно ниво до ден днешен.

  Но нека да ви кажа и за другата САМОЗАБЛУДА. Тези 16% не са за ВЕИ, които ние трябва да построим в България, а са за ВЕИ енергия, които НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ПОТРЕБЛЯВАМЕ. Правите ли разлика? Нарочно го написах с червено, за да го запомните. С две думи ако не си бяхме построили собствени централи, пак щяхме да плащаме пари за ВЕИ, само където трябваше да си го купуваме от Турция, Румъния и Гърция. Тоест Българския народ пак щеше да е прекаран, само където парите му нямаше да остават в България и в Българската икономика, а щяха да отлитат някъде зад граница.

  Та това е голата истина. Българските ВЕИ централи (и бизнесмени) не са виновни за надбавката ВЕИ, която плаща народа. Виновна е директивата на Евросъюза, която ни принуди да плащаме този разход, независимо дали централата е в България или зад граница.

  А сега се дръжте:
  До 2030-та година имаме постанена нова цел от 27%. Тоест цялата история ще се повтори в следващите години. Историята ще доведе до още по-голяма такса ВЕИ, но за нейното развитие са възможни 2 варианта:
  1. Отново дупка в закона, който предстои да бъде приет, и отново депутатите ще лапнат апетитния залък.
  2. Има малък шанс да им е дошъл акъла в главата, и този път наистина да стимулират 10 000 малки централи на покриви, които да ги направи малкия и средния бизнес в страната.

  Живот и здраве - ще видим какво ни предстои да се случи. Иначе народа пак е прекаран и пак ще плаща за тези 27% ВЕИ, независимо дали ще се построят централи в България, или ще купиваме ВЕИ от околните страни.
  Last edited by Mateev; Днес, 12:36.

  Коментар


  • Pyramid, така във фиксирана максимална стойност отделяната от реактора топлинна енергия има само информативна стойност. Не означава че може да се използва, такова съоръжение е с много дублирани системи и механизми от гледна точка на аварийност, то е обременено от тях и максималното използване на топлината не е първи приоритет предполагам.
   D.Y.F-091066

   Коментар


   • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

    Ай яй яй - ама колко евтина, бъди по-ясен в лв./мвтч подсказвам чи у Дряново нещат да плащат на 155лв./мвтч
    Искат еФтинку да плащуват и АЕЦ-от да е на пичалба - щот громят капиталистити и мноо се дразнят на борсата като се продава подло под атомната цена!!! И се вайкат че фактурите с ток били големи пълна шизофрения
    Ми не само у Дряново а и навсякъде другаде не искат да ви плащат субсидираните далаверки с волтайците. Цената била пазарна ама още нямало централа която да не получава държавна помощ, най-рано след две години щяло да се случи за първите ......ама Украинския автомобилостроител други ороки са му дале и ги повтаря тук като развален грамофон.

    А иначе Козлудия още отчет за цялата 2019 няма но за деветмесечието се вижда ясно :
    Високите цени на електроенергията на свободния пазар, срещу които недоволства индустрията през студените месеци от годината , са осигурили 308 млн. лв. печалба за АЕЦ "Козлодуй" през първите девет месеца на 2019 г. За сравнение - през същия период на миналата година положителният финансов резултат е бил 170 милиона. В резултат на това паричните средства по сметките на атомната централа вече са 530 млн. лв., като се увеличават с 27% спрямо 30 септември 2018. Проблемът е, че спечелите от АЕЦ-а пари се изземат от БЕХ и се преливат към ТЕЦ "Марица-изток 2", вместо да се инвестират в нови технологии и цялостна промяна на въглищния комплекс "Марица-изток". По тази схема през 2018 бе изплатен допълнителен дивидент към БЕХ от 220 млн. лв., извън задължителните по закон 56.6 млн. лв., които бяха половината от печалбата за 2017.
    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

    Коментар


    • Личи си откъслечното ви „мислене” на парче. Вече не се учудвам, и не питам защо.

     Коментар


     • То Козлодуй(не целия) се топли от АЕЦ-а. Ама поради що има гении дето искат да топлят София с АЕЦ-от е безкрайна мистерия..
      защо не Оряхово,Мизия,Бекет,Враца,Мездра,Плевен,Лом,Монтан а ? ще им се опънат 3Гвт?. Барем Г.Оряховица да искаше да топли щеше да е разбираемо.... София та София

      Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      Дори и Белене да направят и да я пуснат, и там, може да ползват евтина енергия. ...
      Ай яй яй - ама колко евтина, бъди по-ясен в лв./мвтч подсказвам чи у Дряново нещат да плащат на 155лв./мвтч
      Искат еФтинку да плащуват и АЕЦ-от да е на пичалба - щот громят капиталистити и мноо се дразнят на борсата като се продава подло под атомната цена!!! И се вайкат че фактурите с ток били големи пълна шизофрения
      Last edited by satz; Вчера, 15:36.

      Коментар


      • Дори и Белене да направят и да я пуснат, и там, може да ползват евтина енергия. Всичко е до избор и мислене без предразсъдъци. Не виждам, еа сте силни в това.

       Коментар


       • Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
        Хахахахахахахахаха, смешето се вижда кой е, ще открива топлата вода в гаража хаха....ама вече ще те натопя на Добри, че правиш незаконни "изобретения" в гаража за които никой не се е сетил от 80 години
        Ох. Притесни ме. Пък аз помислих, че пак ще ме вкарваш зад решетките, Плашило. Мно'о ме е страхъ. 'Зтръпнахъ.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

         Това, че някъде нещо още не е правено, означава само, че може би, ТАМ, няма нужното степение на обстоятелства, че не са се сетили (още) или, че нещо е попречило. НЕ Е СЕРИОЗЕН МОТИВ това, че още не е правено, т.к.за всичко, си има първи път.
         Друг въпрос, ако се прекаляеа с цени, (както и с "безплатното", също).Въпросът е в чувството за мяра и в трезвата мисъл. А това, че Смешето не мисли с главата си, вече, е доказан факт. Голям праз, че някой бил запомнил нещо в училище, ако не може да го прилага творчески.
         Хахахахахахахахаха, смешето се вижда кой е, ще открива топлата вода в гаража хаха....ама вече ще те натопя на Добри, че правиш незаконни "изобретения" в гаража за които никой не се е сетил от 80 години
         Last edited by 13ADROL; Вчера, 10:19.

         Коментар


         • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
          Защо просто не погледнете чуждия опит- има ли такова отопление във франция, в русия, в япония, в говедария. Ако има там ще може и да го има в бг. До варна е тец варна- когато работеше даваха на хората парното безплатно и говореха че било по добре да дадат безплатно парно отколкото да строят кули за охлаждане. Отдавна искат пари на хората и те се отказаха
          Това, че някъде нещо още не е правено, означава само, че може би, ТАМ, няма нужното степение на обстоятелства, че не са се сетили (още) или, че нещо е попречило. НЕ Е СЕРИОЗЕН МОТИВ това, че още не е правено, т.к.за всичко, си има първи път.
          Друг въпрос, ако се прекаляеа с цени, (както и с "безплатното", също).Въпросът е в чувството за мяра и в трезвата мисъл. А това, че Смешето не мисли с главата си, вече, е доказан факт. Голям праз, че някой бил запомнил нещо в училище, ако не може да го прилага творчески.

          Коментар


          • Защо просто не погледнете чуждия опит- има ли такова отопление във франция, в русия, в япония, в говедария. Ако има там ще може и да го има в бг. До варна е тец варна- когато работеше даваха на хората парното безплатно и говореха че било по добре да дадат безплатно парно отколкото да строят кули за охлаждане. Отдавна искат пари на хората и те се отказаха

           Коментар


           • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
            Казвах ли ти аз, АЕЦ е проектирана в една друга страна, тежко развратена от прекален излишък на ресурси. Отделно, че по „бомбената” логика, с изгаряне на U235, пък той е на привършване като налично в природата (останало след десетилетия мощно флотиране и „изгаряне” в централи като нашата. Да, уранът свършва. Няма да е изведнъж но, по тази причина, горивото ще поскъпва. Още. И трендът е нагоре.
            Я вместо да топлиш София вземи конструирай реактор който докарва капедето на 100%

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
             satz, разбирам но само намеквам че изпуснатата и неоползотворена енергия не е чак такова количество при АЕЦ и се подвеждате от това че се строят до много вода.
             Ако книжките лъжат, лъжа и аз: Според тах, ВВЭР 1000, има топлиннамощност 3400 [MW] а на изхода към ЕЕС, извежда 1000 номинално. Значи, оставащите грубо 2200 (ако допуснем консумация за собствени нужди 20% (макар да съм чувал само за 10%), все някъде отиват. Според мен, неукия, те формират колосални загуби, от които, само половината да завтрнеш в употреба си цар, и друг АЕЦ може и да не ти е чак толкоз нужен.
             ...и тук, се сещам, що Пешето се дърли. Познай от 1 (един!) път.

             Коментар


             • satz, разбирам но само намеквам че изпуснатата и неоползотворена енергия не е чак такова количество при АЕЦ и се подвеждате от това че се строят до много вода.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

               Борсата е в следствие цялото свиване на индустрията. Т.е., след като тя живне, и цените ще. А, за Белене, трябва да се завърши. Спрем ли тецовете, сме тотал смарънгяс.
               Украниския автомобилостроител от два месеца и половина не може да вдене че цената е резултат на търсене и предлагане.
               В момента търсене няма .....цената пада , всъщност цените на неща падат .....нагоре вървят само цените на храните и лекарствата.
               Last edited by markov; 30.05.2020, 19:45.
               Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

               Коментар


               • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                Тия обучения към морков и ватин
                пък на борсата токОт вече често достига цени по-ниски от социалистическо време (22лв,/мвтч)
                Гледам, че от как това се случва, АЕЦбелЯнските фанове резко са скриха, от срам ли, на лечение ли са от сблъсъка с реалността - незнам..
                Борсата е в следствие цялото свиване на индустрията. Т.е., след като тя живне, и цените ще. А, за Белене, трябва да се завърши. Спрем ли тецовете, сме тотал смарънгяс.

                Коментар

                Working...
                X