IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • нещо интересно по линия съхранение и балансиране

    https://www.youtube.com/watch?v=UDjgSSO98VI
    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

    Коментар


    • Имхотеп, тогава 90.те си имаше реактори които пък се чудеха какво да им правят тока. БМВ, германците имаха идея да се прави с тоя ток водород за коли. Имаха един модел 7.цата тогава, направили а бяха с криогенен резервоар като на космическите ракети, то пък се оказа че изгарянето на водород в ДВГ произвежда азотни окиси в огромно количество и до производство на БМВ-та и Мерцедеси на водород така и не се стигна..и реакторите се затвориха. ДВГ могат да работят с водород без да отделят огромни количества азотни окиси, по него време един изобретател в Америка, Стенли Майер уж подкарва кола на вода..а всъщност в неговото бъги а има технологията да се изгаря въдород без за се отделят огромни количества азотни окиси в ДВГ коли, просто водорода се смесва с водна пара и горенето става по меко, може да се регулира сокоростта на горене така че да отделя по малко азотни окиси от кола на дизелово гориво или на бензин. Ама що му е трябвало да представя че бъгито върви с вода, като всъщност си изгаря маслото от картера на двигателя. И така можело е да се сглоби технология за двг на водород, но не се е случило.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • fon, защото ток ни трябва и да искаме да имаме ток не е ГРЕШНО. Обаче все така се получава не може да се построи понеже нямаме паричките за строителството и до ключ както се казва. Нали все правим сметки и те все без кръчмаря накрая. Това дето си го мислите че ще си купим плочки от Китай без пари, то пък най яката фантазия. Хора с опит с плочките ви го казаха - 4 пъти по скъпи , плюс това че няма къде да съхранява. Въобще за какво спорим, това вашето е детска работа, май е време да прекръстим държавата на ДГ България. Детска градина, знаете ли какво е детска градина, хайде вземете пораснете по бързо.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

          А мене ме интересува как прокуратурата освободи преди време шефа му Богомил Манчев. И защо Р.Овч. още не е осъден за подписване на договори без осигурени и разчетени пари, защо имуществото му не е конфискувано до стотинка, след като платихме 3 милиарда за нищо. Точно за това говорим, че всичките подобни говеда бутат с всякакви сили да пробутат "евтиния" ток от Белене с дотации на данъкоплатците, като изменят условията на обявения търг.
          Мен пък ме интересува всички дето провалихте проекта Белене и в резултат на това към момента тока на Българската енергийна борса е на космически цени кога ще си платите. Кога ще чукате камъни в Белене за национално предателство ?
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

          Коментар


          • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
            Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.
            А мене ме интересува как прокуратурата освободи преди време шефа му Богомил Манчев. И защо Р.Овч. още не е осъден за подписване на договори без осигурени и разчетени пари, защо имуществото му не е конфискувано до стотинка, след като платихме 3 милиарда за нищо. Точно за това говорим, че всичките подобни говеда бутат с всякакви сили да пробутат "евтиния" ток от Белене с дотации на данъкоплатците, като изменят условията на обявения търг.

            Кой ще ми каже най-накрая ядрения ток евтин ли е или най-големите разбирачи от него - ядреното лоби бутат в ЕС да го дотират защото е скъп? Как така ще говорим за него през изречение ту, че е евтин, ту че е скъп. Поддръжниците му тук имат ли най-елементарна последователност на мисълта.
            Last edited by fon; 08.08.2021, 10:51.

            Коментар


            • България не може да задоволи нуждите си за електроенергия с възобновяеми източници и трябва да развива ядрената си енергетика като използва установени технологии. Осъществяването на проекта за АЕЦ „Белене“ нямаше да направи България зависима от Русия, а централата е щяла да се изплати бързо заради високите цени на тока. Това заяви Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.
              „Много е модерно да се говори за водородна енергетика, но водородът се произвежда от ток. Първо трябва да направим базова енергетика и след това да вървим към такава без емисии“, каза Георгиев.
              Според него, въпреки високите цени в момента, ВЕИ не могат да бъдат решение.

              „Имаше бум на строителството на ВЕИ-та в България преди четири години заради преференциалните цени. В момента, когато трябваше да излязат на борсата, инвеститорите изчезнаха.“

              Употребата на проектните малки ядрени реактори до 200 Mwh не може да бъде подходящо за захранване на нуждите на пазара в България, смята Георгиев.
              „България не е опитна площадка. Можем да си позволим да правим нещо, което е доказано. Имаме две площадки, които се различават в степента на готовност. Трябва да спрем мощностите на въглищните ТЕЦ-ове и не можем да ги заменим с ВЕИ. Наличността като използваемост на енергия от ВЕИ е много по-ниска от ядрената енергетика.“
              Експертът коментира и искането на Австрия, Дания, Германия, Люксембург, Испания ядрената енергетика да бъде обявена за несъвместима със зелените цели на ЕС.

              „Логично е да мислят по този начин. Австрия има водни ресурси и произвежда над 80% от енергията си оттам, а когато има нужда винаги може да купува енергия от Чехия. Останалите се намират в едно ядро на Европа около Франция, която произвежда над 55% от енергията си чрез ядрена енергетика – когато имат нужда от внос, Франция винаги е насреща.“

              Георгиев напомни, че три държави са се обединили около идеята за включване на ядрената енергетика в зелената сделка – Словакия, Словения, и Чехия. „България се присъедини само като наблюдател към тяхното писмо.“
              „Решенията да има или не ядрена енергетика в България са политически. Не може да бъде по друг начин, тъй като инвестициите са огромни. Тук си говорим за целите, които една държава си поставя – преди всичко независимост. Ядрената енергетика е труден, бавен проект, с големи начални инвестиции, но след това осигурява базова енергия на постоянна цена.“
              АЕЦ „Козлодуй“ успява да продава енергията си на пазара с добра печалба, каза Георгиев и припомни, че цената на която България щеше да започне „Белене“ е била 10.5 млрд. евро по прогнози на HSBC. “Тази сума обикновено се взима като заем. Сметките показват, че защитната цена, ако „Белене“ работеше в момента, за период от 15 години за връщане на заема е 60 евро/Mwh.” Освен заема, това включваше и поддръжката на централата и персонала й, добави той.

              Цената на тока на борсите е риск, който ще поеме бъдещ евентуален инвеститор, каза Георгиев и добави, че не очаква цените да падат, тъй като няма планове за нови мощности.

              „Основните играчи в ядрената енергетика участваха в процедурата, но не се стигна до предлагане на техните условия. Проектът „Белене“ не е руски.“ В него щяха да участват най-малко три големи фирми от Русия, САЩ и Франция. По плана от 2009 г. първите пет години трябваше да се доставя от руската страна заради гаранциите на производителя, а след това можеше да се прави търг, добави той.

              След всяка една голяма авария – Three Mile Island в САЩ, Чернобил в Украйна, и Фукушима в Япония – има спиране на идеята за ядрена енергетика, каза Георгиев, а след това пак се завръщаме към нея, защото без нея не може да се задоволят нуждите. „В момента има бум на нови АЕЦ в Азия, който липсва в Европа. На континента секторът се развива в Чехия, Финландия, Турция.“


              https://www.bloombergtv.bg/a/19-svet...ava-bez-emisii
              Last edited by markov; 08.08.2021, 10:20.
              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                За централата доколкото знам са похарчили 3 млрд. И сега кво, да набутаме още 20 млрд? Ми че тази централа трийс години отсега натам не могат да я построят. Да я бяха построили деветдесетте години, щеше да е съвсем различна работа. Ама те я спряха.

                Нема страшно бе , ша купуваме от Кувейт эа по 400 еуро МВТч, щот сороспииската пасмина у България сте много умни:



                Снимка: Investor.bg
                Руската държавна корпорация Росатом е подала заявление за строителство на ядрена централа в Кувейт.

                Това съобщи руският енергиен министър Александър Новак в интервю за телевизия Россия 24.

                В момента се водят основните преговори за реализацията на проекта, обясни той. Руската компания е декларирала интерес да строи реактори и в Саудитска Арабия, добавя ТАСС. Проектите на Росатом в чужбина предвиждат строителството на 33 блока в 12 държави.
                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  Приказваш си ей тъй. Няма как малка държава да не подържа любезни отношения с големите велики сили. А с Русия нещата са специални и да не се правим на по големи отколко сме. А я си представи че в бъдещето се случат топли отношения Америка - Русия, което е повече от вероятно. Тука за централата става въпрос за съвсем друго - има пари които са вложени, похарчени вече и кой би ги загубил при положение че още нямаме дървета с пари да ги берем. А и със задащите се електромобили, за което и аз не вярвах че ще навлязат и в България..обаче се виждат по улиците - има ги, може да се окажат бързо повече в процентно отношение отколкото в Америка. Трябва ток. Иначе хубава идея, българите да си съберат пари и да си я платят и после да печелят, защото не се намират лесно инвестиции които да са печеливши поначало или със сигурна печалба.
                  За централата доколкото знам са похарчили 3 млрд. И сега кво, да набутаме още 20 млрд? Ми че тази централа трийс години отсега натам не могат да я построят. Да я бяха построили деветдесетте години, щеше да е съвсем различна работа. Ама те я спряха.
                  Има и нещо интересно - тези които много я искат, като са на власт не смеят да разпишат. Откак комарджията взе решение да размрази проекта, се изредиха правителства на Сер Гей, на мюрето Орешарски... никой от тях нищо не направи. Предполагам че сега БХ е виновен.

                  Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                  Коментар


                  • Приказваш си ей тъй. Няма как малка държава да не подържа любезни отношения с големите велики сили. А с Русия нещата са специални и да не се правим на по големи отколко сме. А я си представи че в бъдещето се случат топли отношения Америка - Русия, което е повече от вероятно. Тука за централата става въпрос за съвсем друго - има пари които са вложени, похарчени вече и кой би ги загубил при положение че още нямаме дървета с пари да ги берем. А и със задащите се електромобили, за което и аз не вярвах че ще навлязат и в България..обаче се виждат по улиците - има ги, може да се окажат бързо повече в процентно отношение отколкото в Америка. Трябва ток. Иначе хубава идея, българите да си съберат пари и да си я платят и после да печелят, защото не се намират лесно инвестиции които да са печеливши поначало или със сигурна печалба.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                      Имхотеп, това как го разбра. България е много малка, всички знаят истината защо се случва така..
                      Е нали я казах истината?
                      Хубаво е всички да я знаят.

                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                        Имхотеп, това как го разбра. България е много малка, всички знаят истината защо се случва така..
                        Звездите му Го говорят.

                        Коментар


                        • Имхотеп, това как го разбра. България е много малка, всички знаят истината защо се случва така..
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • Мурзилките, щом е хуйлостан дават всичко, дори без да са им искали.
                            Ето - и газопровод им построиха, опростиха им неустойките за транзита до Турция, и сега въодушевени искат още да им дават.
                            Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                              Тъй де, от краварите може...
                              Соросойдите щом е краваристан дават всичко, даже и това което не им искат.

                              - и авансово плащат самолети дето ще се доставели някога си след 4-5 години.
                              - и 15 годишни фиксирани преференциални цени на Американските тецове дават.
                              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                                Ами като няма стройте. Но не искайте пари от всички, ами си съберете помежду си и си печелете.
                                Аха. Просто темата се казва другояче.

                                Коментар

                                Working...
                                X