IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Всичко е възможно - няма как да знаем. Аз съм инвестирала според собствената си вяра във въпросните компании. Верно високо са и много ме е яд че точно Ørsted и Vestas избързах да ги купя. Ама оупъна ме подведе, че са нагоре. Знам, че на оупън не се търгува, но неясно защо продължавам да го правя. Съгласна съм, че трябва да се търгува редовно и това ми е идеята (въпреки че свекъра не дава ама сори - аз съм родителят и аз решавам). Според вас като цяло започна ли срив на пазарите вчера или просто нормална петъчна корекция?

Коментар

• Прав е mpy_yordanov, почти навсякъде изглежда надуто, но нещата са така в резултат от политиките на централните банки и правителствата. Все още се говори за наливане на пари, за стимули. Такова поколение управлява света. Никой не казва - ще водим стабилна парична и фискална политика, ще помогнем само на Административно затворените компании, ще ограничим раздаването на калпак, ще ограничим изкупуването на облигации, ще оставим да фалират задлъжнелите и неразумните, които не са си заделили буфери в добрите времена.
      Терена на който играем е много различен. Преди беше недопустимо Централните банки да финансират пряко бюджетния дефицит и дори да финансират корпорации, а днес никой не обелва дума срещу това.
      Когато тея неща се заговорят - тогава и пазара ще коригира и няма да има price/earning = 315

Коментар

• Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
        Днес ми беше един от най-стресиращите дни в живота. Бях си навила че точно днес трябва да направя портфолиото на децата (получиха подарък от дядо си и той държи да с еинвестират в акции. Искаше само датски ама се спорезумяхме да е 50/50). И понеже са 3 деца и трябва едно и също да им се купи за едни и същи пари и направо полудях. Разбира се не успях съвсем да го докарам, но в крайна сметка сътворих следното. По около 10% средно се пада на всяка акция. Как ви се струва за дългосрочно?
        Според мене след еуфорията и ръстовете от въздушните пари тази година, 2022г пазара ще е мечи, 2023г леко възстановяване и после 2024г. ще е още по-мечи, защото тогава трябва да започне и покачването на лихвите. Слагай плюсови стопове, като ги местиш периодично и така. Дългосрочния HODL вече няма как да работи, трябва постоянно да си на волана и да го въртиш според завоите. Мое лично мнение!

Коментар

• Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
          Днес ми беше един от най-стресиращите дни в живота. Бях си навила че точно днес трябва да направя портфолиото на децата (получиха подарък от дядо си и той държи да с еинвестират в акции. Искаше само датски ама се спорезумяхме да е 50/50). И понеже са 3 деца и трябва едно и също да им се купи за едни и същи пари и направо полудях. Разбира се не успях съвсем да го докарам, но в крайна сметка сътворих следното. По около 10% средно се пада на всяка акция. Как ви се струва за дългосрочно?
          браво на тъста
          според мен портфейлите от акции морално остаряват адски бързо
          трябва ежегодно да се маха мъртвото месо и да се заменя със здраво месо
          за около 5 години 50% от портфейла ще е с отживелици

Например Vestas, едно време каква компания беше. Около 2007-2008 вестас това, вестас онова, само вестас. Сега гледам е качила до нов рекорд. Има откъде да пада и къде да фалира.
          Тръгва от 600 2008-ма пада на 30, сега е на 1 450 в окото на отрицателните лихви

Кога е по-логично да е върха? Сега когато ЕС е казало "зелената сделка е приоритет" или когато се окаже, че зелената сделка няма да е вятър (може да е мирен атом) или се окаче, че китайците ще правят турбините. p/e 315?!?!? Купувай слухове и продавай новини. Слух "зелена сделка" новина "реалното".

Това нещо ако има накъде да вдига, ще е голям късмет. Но виж надолу може да направи едни ХХ%

Но не ми обръщай внимание. Аз съм хейтър. Нищо не препоръчвам, само хейтя. По-добре питай terziev. Той е винаги пълен с идеи.

Груби идеи
          Кеш онли
          50% кеш
          100 % мега широк итф
          влагане по 5% в следващите 20 месеца
          тъста да им внася по Х пари в средващите 15 години
          защо всичко в един ден и в горещи компании? днешните горещи (електрички ВЕИ и полупроводници) обикновено след някакво време стават мега студени
          и.т.н.
          следването на пазара е идеално докато влака върви, но е рисково, защото като обърне няма да си съберем зъбите. По тази логика най добрия портфейл ще е тесла+биткойн 50 на 50.

не е препоръка
          Last edited by mpy_yordanov; 16.01.2021, 02:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
            Маряне, кардеш, цапаш. Не те знам защо, не ме и интересува. Не ми дава да те блокирам, че си бил сахиб на форума.

Виж сега, каката изглежда напред с материала. Вероятно не ще да пръска акъл на аванта, защото години наред е общувала с "разбирачи". Аз обаче съм зелен и пресен, както сам си разбирал. Т.е. евтин съм още, направо без пари, на ангебот.

Та ще ти пусна по-подробно един дебел фъндък:

1. https://www.youtube.com/watch?v=xkpsPaIijeY
            2. https://finance.yahoo.com/quote/apt
            3. https://shortsqueeze.com/?symbol=apt

Е, няма да отиде от като GME от 6 на 40, ама като за без пари... И да ти призная - далеч по-вероятно е да спра да пиша, ако почна да печеля истински пари.
            Представяш инвестирането като някаква джунга -джанга без посока и без идея
            днес това, утре онова, дай-удри,
            и като теглиш чертата?
            нищо
            Много по-добре са тези дето направиха 10 пъти от тесли или 70% от ейпъли и не знам колко от "мотики", а не такова джунг-джанг, като твоите коментари
            Създаваш мега риск за някой да се увлече по твоя стил и да фалира

Между друото имаше един друг ник, а да Ташунко със сапа
            той ги хващаше и нагоре и надолу
            Защо спря да пише, да не е фалирал?
            Или е станал супер богат и не му се пише в този форум?
            Всичко е възможно

Коментар

• Днес ми беше един от най-стресиращите дни в живота. Бях си навила че точно днес трябва да направя портфолиото на децата (получиха подарък от дядо си и той държи да с еинвестират в акции. Искаше само датски ама се спорезумяхме да е 50/50). И понеже са 3 деца и трябва едно и също да им се купи за едни и същи пари и направо полудях. Разбира се не успях съвсем да го докарам, но в крайна сметка сътворих следното. По около 10% средно се пада на всяка акция. Как ви се струва за дългосрочно?

Коментар

• Хич не ми харесва тая работа - Байден говори пазарите падат...

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

аз съм най-добронамерен
                  просто трябва да се внимава
                  пазарите не прощават, особено около такива нива
                  Бързаш , ще отнеме време просто хубаво требва да се нашият .
                  Last edited by Todor Sabev; 16.01.2021, 00:03.

Коментар

Маряне, кардеш, цапаш. Не те знам защо, не ме и интересува. Не ми дава да те блокирам, че си бил сахиб на форума.

Виж сега, каката изглежда напред с материала. Вероятно не ще да пръска акъл на аванта, защото години наред е общувала с "разбирачи". Аз обаче съм зелен и пресен, както сам си разбирал. Т.е. евтин съм още, направо без пари, на ангебот.

Е, няма да отиде от като GME от 6 на 40, ама като за без пари... И да ти призная - далеч по-вероятно е да спра да пиша, ако почна да печеля истински пари.
                    аз съм най-добронамерен
                    просто трябва да се внимава
                    пазарите не прощават, особено около такива нива

Коментар

• Маряне, кардеш, цапаш. Не те знам защо, не ме и интересува. Не ми дава да те блокирам, че си бил сахиб на форума.

Коментар

На твое място бих спрял с писането (не говоря само за форума) и бих започнал внимателно четене. Ще ти помогна още малко.
                        слушам съвета ти
                        сега точно чета една ретроспективна от 1945 г. до сега, кое как се е случвало
                        "продължаваме напред", както е модерно да се казва
                        но като цяло пазарите са толкова надути, че много време за правене на пари няма
                        който направил 10, 100 или 1000 пъти в последния цикъл направил
                        а да видим кой ще ги запази
                        защото освен упражнение "правене" има и упражнение "запазване"
                        95% се давят на упражнение "запазване"
                        то е много скучно упражнение, не можеш да се хвалиш колко си напред с "инвестирането"

А не! Спокойно! Пазара ще расте форевър! За да може всички да изпълнят 5 годишния си план и ДА НЕ РАБОТЯТ. Защото това е идеята на борсата, всички да забогатеят и да няма кой да ти сервира едно кафе!

Смисъла на борсата СЪВСЕМ НЕ Е, да вземе парите на масата и да я върне отново на работа "на тръстиката". Нееее, няма такова нещо. Всички към бахамите, сейшелите и малдивите. Оле!

Аз по принцип в началото на цикъла (последния започна около 2011-та) съм яко в кредити, репа, репо върху репо и т.н. ливъридж, сега нямам грам кредит и дори се вижда някакъв кеш. Нещо като "антициклична фискална политика" или "антициклични буфери на БНБ"

И както би казал terziev "юруж на доматите, сега или никога"

"terziеv регистриран на 5 Август 2019 г." Браво, скоро правиш 18 месечен юбилей (на 5 февруари). Може ли да те наричаме "ветеран"?

Ако спреш да пишеш, ще знам че си фалирал. Какво да се прави, няма да си първият "изчезнал доминиращ ник". Пазарът обича да си хапва спекуланти за закуска, обед и вечеря.

Споко всички ще сме под ножа, като му дойде времето.
                        Last edited by mpy_yordanov; 15.01.2021, 23:13.

Коментар

приятелю, ти печелиш ли или само лакардии?

иначе пазара отива на типичен дип
                          10% примерно
                          бай румор сел нюз
                          е нюза идва, спасителната програма на биден
                          те опциите другата седмица ли експайрват, майко някой ще захлеби бързо надолу срещу за без пари взети путове
                          не е препоръка
                          опива се да се изживява като голям играч, ама само виртуално това го радва

Коментар

Ивелина, ако все още искаш соларките - сега не е толкова лош момент.
                            знам. Даже избързах да ги купя още сутринта и ме е яд. Въпреки че си знаех че петък всичко ще е надолу ама все бързам

Коментар

Не знам колко пъти да ти повторя, че аз не печеля, защото играя само наужким. .
                              Това не е толкова зле .... можеше да си на загуба

Коментар

приятелю, ти печелиш ли или само лакардии?

иначе пазара отива на типичен дип
                                10% примерно
                                бай румор сел нюз
                                е нюза идва, спасителната програма на биден
                                те опциите другата седмица ли експайрват, майко някой ще захлеби бързо надолу срещу за без пари взети путове
                                не е препоръка
                                Не знам колко пъти да ти повторя, че аз не печеля, защото играя само наужким. Аз съм доброто духче Каспър, което дарява възможности за печалби. Дори и на комедийни таланти. На твое място бих спрял с писането (не говоря само за форума) и бих започнал внимателно четене. Ще ти помогна още малко. Ето ти списък с библиография:

08.01.2021, 20:25
                                Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                                На твое място бих сложил някоя хилядарка на китайците, които уж ще ги махат от борсата. CEO например.
                                Има и един по-лесен вариант. Да следваш желязното правило на форума. Обаче Едко нещо спря да обяснява кои компании са "шит".
                                ---

Ивелина, ако все още искаш соларките - сега не е толкова лош момент.

Коментар

Working...
                                X