IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Не се излагаш

    Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
    Жалко.В какво "инвестираш" енергията си, когато спреш да мислиш за пари ?
    Или не го правиш
    Общ пример - можеш да "похарчиш" пари (усилия) по милион начини и причини без да очакваш конкретна възвращаемост....
    Май не трябва да пиша повече и да се излагам - очевидно съм объркал темата (форума)
    Не се излагаш....наистина можеш и трябва след определено време да направиш това....да инвестираш енергия без да мислиш за пари.

    Знаете ли какво установих....да похарчиш разумно пари за някой друг е далеч по трудно от това да направиш пари за себе си.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
      И ти ли стана комунист
      не, но е много опасно, когато едрите финансисти станат комунисти и популисти....ама само по между си... печата фед едни пари дава им ги а онези си строят техния си комунизъм с тях...и винаги има кой да ги спаси.. too big to fail .. за мене това е комунистическо мислене.



      по линя на производство, мощности, и тн сте прави в момента ИТ станаха толкова достъпни, че някак си не виждам те да са 'лалето' в близко бъдеще.

      Не знам дали гледате китайците, но там им намериха цаката на спестяванията на хорицата (жълтите са много спестовни хора по природа) .. в момента си надуват техен еквивалент на СОФИКС от 2007-ма който ще изсмуче колосално количество спестен капитал от ритейл инвеститорите....след това знаем... тогава хептен няма да има с какво да вдигат потреблението.
      Last edited by bertram; 31.05.2015, 18:04.
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
        Защото винаги ми е бил интересен въпроса - Какво би направил даден човек с определено количество пари?
        И дали е готов да разполага с подобни пари.
        5% on average over 30 years: no problem

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          Това не го разбирам. Може ли да дадеш пример ?
          Жалко.В какво "инвестираш" енергията си, когато спреш да мислиш за пари ?
          Или не го правиш
          Общ пример - можеш да "похарчиш" пари (усилия) по милион начини и причини без да очакваш конкретна възвращаемост....
          Май не трябва да пиша повече и да се излагам - очевидно съм объркал темата (форума)
          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

          Коментар


          • Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение
            Констатация от преди 7-8 години:Ако всички харчат като средностатистическият американец,ще са ни необходими 5/Пет/ земи!!!
            Аз в този форум съм откривал само една нова тема. Беше през 2008-ма а темата се казаше " За печатането на пари" Тогава разисквахме на дълго и широко как единственият вариант да се излезе от кризата е печатането на пари и наливането им в икономиката. накрая всички дружно стигнахме до извода, че това няма да доведе до реално подобряване на икономиката и че няма как да има вечен растеж. В условия на свръхпроизводство и намаляващо потребление единственото. което може до доведе до растеж е появата на нови технологии и нови продукти които да поискаме да притежаваме а такива няма.

            Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
            Звучи като перпетум мобиле но аз вярвам че съществуват такива инвестиции и те не са акции или облигации и мога да аргументирам това твърдение.

            Може ли някой да предположи? И да обясни защо?

            Въпроса е....в какво да си сложим парите и как, така че в рамките на над 10 години да бием 99 % инфлацията независимо каква е и да спечелим почти сигурно да не кажа напълно сигурно без да правим почти нищо и парите ни по всяко време да са ликвидни заради спешни случай.

            Така че прав си.....нешата не са едностранни нито лесни...но пък БОГ е казал ...в началото беше словото...така че като ни едал възможност да говорим...защо да мълчим? Прави или не...винаги има смисъл да се говори.
            Задаваш въпроса за милион долара Искаш да знаеш бъдещето? Според мен отговора се намира в миналото. Коя е тази инвестиция за последните не знам си колко хиляди години /откакто съществува цивилизацията/? Видях в темата за оптимизма, че смяташ, че петрола е обречен да поскъпва. Ако си направил анализ който да доказва това просто купувай петролни компании до дупка и то на ливъридж и спи спокойно. Ако света мине на електромобили ,земеделието към био / чрез разработване на неразработените площи/ а плстмасите се рециклират какво приложение остава за петрола?
            Не твърдя че съм прав.Само се опитвам да провокирам разговор в тази посока.
            Както казваш винаги има смисъл да се говори и мисли, Особено в тези времена в които няма какво да се прави

            Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
            Създавай добавена стойност, която не се измерва с пари .
            Това не го разбирам. Може ли да дадеш пример ?
            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
              Защото винаги ми е бил интересен въпроса - Какво би направил даден човек с определено количество пари?
              И дали е готов да разполага с подобни пари.
              Създавай добавена стойност, която не се измерва с пари .

              Онзи ден попитах детето на един приятел как различава чайката от гларуса.
              Отговорът беше - много е просто , която не е чайка е гларус
              За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

              Коментар


              • Причините

                Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                Не само покера. Всяка игра е така
                Неправилно съм се изразил. Естествено че политиката е много важна. Исках да кажа, че докато чакаме политическите решения можем да използваме времето да изследваме конкурентно способността на компаниите. Аз в момента също като теб не правя нищо и чакам да видя нещо което си струва риска но когато е сучи новина се опитвам да съм максимално подготвен със секторите и компаниите.
                Относно теорията ти. Аз смятам че то и в момента положението е много близо до нея. Прекалено малък процент от населението създава наистина нещо. Още по-голям проблем е че по-голямата част от продукцията се произвежда от машини и особено на младите дори и да им се работи е трудно да намерят своето място.
                Да предположим че почнем да раздаваме например на всеки европеец по примерно 3 000 евро месечно. Какво ще се случи според теб при това положение? Аз признавам не мога добре да си представя такава ситуация. Ще се повиши потреблението и съответно компаниите ще отразят едни големи печалби което ще повиши цените на акциите. Добивните компании няма да насмогват и съответно ще се повишат цените на суровините, Единствените загубили от такава ситуация ще бъдат спестителите. Но така до кога? Вечно ли ще бъде така? Ще сменяме колите и телевизорите всяка година, после ще почнем два пъти годишно и накрая всеки ден ли трябва да ги сменяме за да поддържаме растежа? А колко повече храна трябва да консумираме за да подържме растежа в хранителната промишленост? Ето сега ако всеки има по две къщи, това значи ли че трябва да си купи още по две за да може да не падат цените на имотите, което беше причината за последната криза?
                причините за последната криза с имотите беше подобна на сегашната . Ако сега са многото евтини пари преди бяха много и евтини заеми. Признавам че сега е по добре ))

                Въпроса разбира се не е толкова елементарен както го представям аз. Ако ей така се решаваха нещата "на маса" щеше да бъде чудесно но не е така.
                По принцип лесно е да се говори....когато се стигне до конкретни действия нещата са много по сложни най малкото защото не са едностранни...както пипнеш някъде нещо винаги се развяля друго нещо. Адски далеч съм от мисълта че това което казвам аз никой не се е сетил или пък никой не иска да го направи . Когато поемеш отговорността и ако нещшата наистина зависят от теб всичко е много по трудно от голите приказки.
                Винаги във всяко действие има хора които ще спечелят и други които ще загубят и да се намери баланс не е никак лесна работа.
                Аз много неща знам и може би и разбирам но това автоматично не означава че ги правя на 100 % в действителност, Но за мен в личен план първата стъпка към всеки успех е да се опитваш да осмислиш обстоятелствата незавсимо дали ти харесват и следващата стъпка да се опитваш да се движиш в правилната посока. В тази правилна посока можеш и ще правиш много грешки но докато си в нея...имаш реални шансове да успееш. Та така и с политиката. Не казвам че е лесно...нито че е директно възможно...но когато си наясно с посоката дори дребните действия могат да доведат и ще доведат до положителен резултат незавсиимо че няма нешата да се случат точно по този начин. Винаги е важна посоката. И е още по важно да се движим по веритикалата а не по хоризонталата.
                Като каза потреблението...и ресурсите се сещам че от няколко седмици искам да напиша тук кратък коментар на тема " В какво човек който не разбира от инвестиции и търговия може да инвестира дългосрочно с почти ниаккъв риск да загуби в дългоарочен палн" . Това е една глава от книгата ми която пиша и беше провокирана от доста въпроси които мои познати и приятели са ми задавали ...къде по дяволите да си сложим парите? Не всеки разбира и трябва да разбира от пазари....не всеки има възможността да следи пазарите ...но всеки иска едни малки или големи пари спестени сега да преборят инфлацията - сегашната и бъдещата и да не бъдат загубени например когато се пенсионират.
                Звучи като перпетум мобиле но аз вярвам че съществуват такива инвестиции и те не са акции или облигации и мога да аргументирам това твърдение.

                Може ли някой да предположи? И да обясни защо?

                Въпроса е....в какво да си сложим парите и как, така че в рамките на над 10 години да бием 99 % инфлацията независимо каква е и да спечелим почти сигурно да не кажа напълно сигурно без да правим почти нищо и парите ни по всяко време да са ликвидни заради спешни случай.

                Така че прав си.....нешата не са едностранни нито лесни...но пък БОГ е казал ...в началото беше словото...така че като ни едал възможност да говорим...защо да мълчим? Прави или не...винаги има смисъл да се говори.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                  Не само покера. Всяка игра е така
                  Неправилно съм се изразил. Естествено че политиката е много важна. Исках да кажа, че докато чакаме политическите решения можем да използваме времето да изследваме конкурентно способността на компаниите. Аз в момента също като теб не правя нищо и чакам да видя нещо което си струва риска но когато е сучи новина се опитвам да съм максимално подготвен със секторите и компаниите.
                  Относно теорията ти. Аз смятам че то и в момента положението е много близо до нея. Прекалено малък процент от населението създава наистина нещо. Още по-голям проблем е че по-голямата част от продукцията се произвежда от машини и особено на младите дори и да им се работи е трудно да намерят своето място.
                  Да предположим че почнем да раздаваме например на всеки европеец по примерно 3 000 евро месечно. Какво ще се случи според теб при това положение? Аз признавам не мога добре да си представя такава ситуация. Ще се повиши потреблението и съответно компаниите ще отразят едни големи печалби което ще повиши цените на акциите. Добивните компании няма да насмогват и съответно ще се повишат цените на суровините, Единствените загубили от такава ситуация ще бъдат спестителите. Но така до кога? Вечно ли ще бъде така? Ще сменяме колите и телевизорите всяка година, после ще почнем два пъти годишно и накрая всеки ден ли трябва да ги сменяме за да поддържаме растежа? А колко повече храна трябва да консумираме за да подържме растежа в хранителната промишленост? Ето сега ако всеки има по две къщи, това значи ли че трябва да си купи още по две за да може да не падат цените на имотите, което беше причината за последната криза?
                  Констатация от преди 7-8 години:Ако всички харчат като средностатистическият американец,ще са ни необходими 5/Пет/ земи!!!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                    Ще започна от последното ти изречение.
                    Ако си играл покер или обичаш тази игра ...занаеш ли че на практика за да спечелиш не трябва ти да си добър а другите да са слаби. Или директно казано печели този който прави по малко грешки и използва по добре грешките на другите.
                    При търговията и инвестииците на борсите положението е същото. Единственоото необходимо за да печелиш е да правиш колкото е възможно по малко грешки и да използваш грешките на другите.
                    Това включва повече съобразяване с кое е реалността от колкото кое трябва да бъде реалността.
                    Към момнета приятелю реалността е ФЕД, ЕЦБ и политиката а не цените на компаниите. Първо защото цените вече са достатъчно високи поарди горните фактори и точно обратното - сега е моемнта да се съобразим с политиката повече от колкото с компаниите.
                    Което не означава че трябва да забравяме компаниите - трябва да знаем във всеки моемнт кои компании искаме и смятаме за добри защото времето в което можем да ги купим евтино може да бъде прекалено кратко.
                    Играта е в момента политическа. Трябва да я играем до като тя стане отново икономическа.

                    По първата част на изказването ти ще ти кажа. Има свободни мощности прав си. Не се използват - прав си. Не се правят достатъчно нови инвестиции - ок. Но защо? Не защото никой не иска да купува а защото хората които могат да го купят са по малко.
                    За да има търсене...трябва да има търсещи. За да има търсещи - трябва да има пари. Но не пари в акциите а пари в хората.
                    Когато държавата в момента иска да стимулира икономиката какво парви...едно от нещата е да уве;личи публичните разходи. Но публичните разходи не водят задължително до повече пари в хората...по скоро повече пари в определени хора. Които не е задължително с тях да отворят нов завод а по вероятно е да ги инвестират да кажем в акции.
                    Преди време си мислех ....кое е нещото което може да дръпне България нагоре...което е абсолютно същото нещо което може да дръпне Европа на горе. Разликата е че при нас е въпрос на оцеляване а в Европа въпрос на развитие.
                    Ако изключим кражбите и съдебната система които са ясни да не ги коментирам - нещото което може да раздвижи пазара, после инвестициите и после и всичко останало е да се дадат повече пари на обикновенните хора но не под формата на заеми.
                    Т.е вдигане на заплатите. Т.е някой да почне да мисли за хората и когато печата пари..да се погрижи тези пари да не се концентрират в определни хора а в народа. Това може да доведе до истински ръст във всичко останало.

                    Нящата следват този ход.
                    Печаташ пари - даваш ги на народа - народа почва да иска да има повече неща и харчи повече- съответно цените се вдигат и има инфлация - вдигането на поризводството и изграждането на ново вече има смисъл - Увеличено производство води до повече наети хора - намалява безработицата - увеличават се парите в обръщение - реалната икономика става все по привлекателна - след като инфлацията се увеличи пазара на облигации и акции става по малко привлекателен - цнеите на акциите намаляват - фирмите инвестират повече - печелят повече - и почва пак вдигането на цените на акциите вече на база по голяма печалба - ит.н

                    И къде е ключа за бараката?
                    Повече пари в хората.
                    А не повече пари в банките които пък да дават по големи и евтини заеми ковто пък колкото и тези заеми да са евтини правят живота на хората по труден и несигурен и т.н.

                    И сега колко е просто? Ако Драги или ФЕД или Япония напечата тези пари...и вместо да купува облигации увеличи заплатите на хората нямаше ли по голям шанс за развитие?

                    Имаше....ама пари при пари отиват. Държавта, институциите в световен мащаб са забравили отдавна каква им е целта....целта е да създават правила, да съблюдават спазването им и да създават условия хората да работят - в полза на хората които пък си плащат за услугата с данъците си. А по принцип нещата са обратни - хората са длъжни да плащат данъци за да живеят така както им кажат политиците.

                    Това се мечти. Мисля ги но не смятам че реалнно е необходимо да се задълбаваме в това защото ефекта ще е нулев и ще приличаме на Дон Кихот.

                    По добре е да се съобразяваме с реалността и да си играем нашата игра - като се =стремим да правим колкото е възможно по малко грешки.
                    Не само покера. Всяка игра е така
                    Неправилно съм се изразил. Естествено че политиката е много важна. Исках да кажа, че докато чакаме политическите решения можем да използваме времето да изследваме конкурентно способността на компаниите. Аз в момента също като теб не правя нищо и чакам да видя нещо което си струва риска но когато е сучи новина се опитвам да съм максимално подготвен със секторите и компаниите.
                    Относно теорията ти. Аз смятам че то и в момента положението е много близо до нея. Прекалено малък процент от населението създава наистина нещо. Още по-голям проблем е че по-голямата част от продукцията се произвежда от машини и особено на младите дори и да им се работи е трудно да намерят своето място.
                    Да предположим че почнем да раздаваме например на всеки европеец по примерно 3 000 евро месечно. Какво ще се случи според теб при това положение? Аз признавам не мога добре да си представя такава ситуация. Ще се повиши потреблението и съответно компаниите ще отразят едни големи печалби което ще повиши цените на акциите. Добивните компании няма да насмогват и съответно ще се повишат цените на суровините, Единствените загубили от такава ситуация ще бъдат спестителите. Но така до кога? Вечно ли ще бъде така? Ще сменяме колите и телевизорите всяка година, после ще почнем два пъти годишно и накрая всеки ден ли трябва да ги сменяме за да поддържаме растежа? А колко повече храна трябва да консумираме за да подържме растежа в хранителната промишленост? Ето сега ако всеки има по две къщи, това значи ли че трябва да си купи още по две за да може да не падат цените на имотите, което беше причината за последната криза?
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                    Коментар


                    • Защото

                      Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
                      Не ми трябват, но е важно да ги имам всички
                      Защото винаги ми е бил интересен въпроса - Какво би направил даден човек с определено количество пари?
                      И дали е готов да разполага с подобни пари.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                        Лошо няма...и какво ще ги направиш?
                        Не ми трябват, но е важно да ги имам всички
                        Custodite sortem vestram

                        Коментар


                        • Лошо няма

                          Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
                          Майната им на хората, дайте парите на мен
                          Лошо няма...и какво ще ги направиш?

                          Коментар


                          • Майната им на хората, дайте парите на мен
                            Custodite sortem vestram

                            Коментар


                            • не

                              Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
                              latchn ти ли си?
                              Не съм.

                              Коментар


                              • Не казвай хоп преди да скочиш

                                Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                                И как точно ще стане това след като идат тези, във всяка сфера.....

                                Освен да станем като някои наши мургави братчеди - лежим си, пием си ракийката, плодим се, а робокопите и централните банки ще ни хранят...идилия..

                                http://www.investor.bg/harduer/459/a...tikata-195786/
                                Не казвай хоп преди да скочиш.

                                Коментар

                                Working...
                                X