Re: Петър Делчев и такситата
Не разбирам. В момента всеки, който реши да пътува в рамките на град Димитровград заплаща по 2 лв независимо дали пътува 1 или 3 км. Тук не говорим за цени на км, а за градски цени на такситата. Ако утре влезем в Еврозоната - не виждам съществена причина тази цена от 2 лв да стане 2 Евро, а най-логичното нещо е да стане 1 Евро (и с много по-малка логичност 1.03 Евро). Но до момента никой не може да ми обясни защо би станала 4 лв ? Това може да стане само, ако има картел на всички таксита в Димитровград до едно, както и никой не допуска нови участници на пазара и просто да правят каквото си решат. Е, да, ама, ако това беше налице - и без влзиането в Еврозоната - такситата сега щяха да са 4 лв, а не 2 лв. В крайна сметка, хубава или лоша - пазарна икономика има. И, ако такситата станат вместо 2 лв - 2 Евро - аз лично ще започна да карам такси на 3 лв и ще им подбия цените - само дето никога няма да се случи това и най-нормалната цена, която ще стане е 1 Евро и всъщност ще имаме не инфлация, а дефлация. Друго яче щяха да стоят нещата, ако беше курса ни 2.05 лв за Евро.
Но все пак мисля, че заради периода на обявяване на двете цени - таксито ще си бъде 1.03 Евро и 2 лв съответно, тъй като, ако е 1 Евро и 2 лв - всеки ще предпочита да плаща само в Евро, тъй като излиза леко по-евтино и така по чисто пазарен принцип отново ще се наложи да е 1.03 Евро.
Първоначално изпратено от мейси
Но все пак мисля, че заради периода на обявяване на двете цени - таксито ще си бъде 1.03 Евро и 2 лв съответно, тъй като, ако е 1 Евро и 2 лв - всеки ще предпочита да плаща само в Евро, тъй като излиза леко по-евтино и така по чисто пазарен принцип отново ще се наложи да е 1.03 Евро.

Коментар