IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Акционери недоволни от държането на кеш и таксите във ФНИБ АДСИЦ | Investor.bg
    www.investor.bg
    Темата предизвика десетки коментари в темата за дружеството в Коментари на Investor.bg

БРАВО МАРИЯНЕ- СВЕТКАВИЧНА РЕАКЦИЯ
    ЗАПИШЕТЕ МЕ И МЕНЕ В ГРУПАТА ЗА НАТИСК

Коментар

• Здравей Екюал,

Точно така е. Имат изключително силни ограничения от гледна точка на регулацията за инвестиции. Имат право да държат парите си единствено по банкови депозити, ДЦК и имотните да сключват обратен лизинг. Не съм сигурен, но май имаше възможност единствено да участват като институционален инвеститор в IPO.

Това е изключително сериозен проблем и аз от ГОДИНИ апелирам да се разшири ИНВЕСТИЦИОННОТО поле на свободните им ресурси. Но от КФН ни вопъл ни стон, а от години се обсъждат промени. Сегашната ситуация спомага /заедно със задължението мин. 90% от печалбата за дивидент/ за тяхното декапитализиране?!

Един парадокс, АДСИЦ имат право да инвестират само в БГ? Нямат право да инвестират дори в ЕС?!

Поздрави!

P.S. А що се отнася до мениджмънта на БРЕФ, мисля че той е един от няколкото, който през годините управлява фонда коректно и в интерес на акционерите.
      Някой ако си направи труда да погледне в други дружества, в които се начислява освен годишната такса за управление, така също процент от печалбата и на какви проценти може да го заболи главата!
      Last edited by Konsultant; 14.10.2013, 11:50.

Коментар

• Оказва, че АДСИЦ-ите нямат право по закон да извършват обратно изкупуване на собствените си акции

Чл. 22. ал. 4
        Дружество със специална инвестиционна цел не може да участва на капиталовия
        пазар, като инвестира в активи, различни от тези по ал. 1 и 2, или да извършва обратно изкупуване по реда на чл. 111, ал. 5 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа.
        http://download.bse-sofia.bg/pdf/ZDSIC.pdf
        |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
        |___________||__|___|)
        (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          .
          Единствената забележка ми е за кеша. Според мен ако не могат да го инвестират в печеливш проект трябва да го раздадат на акционерите си. Другият вариант е ако толкова няма какво да направят да изкупят с кеша собствените си акции. ..
          Tова е, да го раздават, ние си знаем как да го развъртим.
          Ма от обратно не виждам никаква файда.

Коментар

• Неслучайно подхвърлих идеята. Доста хора се отзоваха и подкрепиха, но никой не формулира точни изисквания.Всъщност в Бенча успяхме. Проблемът там се оказа че задругата нямахме точен план и еднакви искания Така и не разбрах за какво всъщност вкарахме човека на Алианц. Той нито обяви Цариградско за продажба нито се опита да я напълни с наематели. От моя гледна точка там постигнахме обратен ефект.
            На практика се оказва че не е трудно да се организират акционерите. Проблемът е че организиралите се обикновено нямат еднакви желания.
            Да предположим че се образува сдружение на акционерите. Тези които са влезли при текушите цени предполагам ще искат незабавна ликвидация и бързо утрояване на парите си. Аз лично имам забележки само относно кеша, който вече почти 2 години бездейства. Можеха с него да построят комплекса в Лозенец. Сега търговията е живнала. Дори и да не могат да разпродадат всичко, можеха да направят добра възвръщаемост като го пълнят с туристи например. Ако раздадат този кеш в момента ще вземем почти толкова колкото бихме взели ако си продадем акциите. А с парите бихме могли да си купим пак бреф. Ако направят обратно и изкупят акциите без моите също нямам нищо против. За мен да останат само имотите. Обещавам, че всичко друго без Бриколажа във Варна ще го подаря на менижмънта
            Обаче тези които са от началото тук /примерно уникредит/ могат да кажат че са доволни. Вложили са 1.2 и са взели 90 стинки дивидент, като едновременно с това СК на компанията се е повишил. В техните очи менижмънта се е доказал като доста успешен на фона на останалото на БФБ. Предполагам са доволни и няма да гласуват доверие на кой да е.
            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
              Колеги бройте и мен за каузата с 20хил. Това си е живо източване с тези такси и то на никакво основание при положение ,че почти всичко е кеш в банки.
              И аз се добавям с 60К

Коментар

• Колеги бройте и мен за каузата с 20хил. Това си е живо източване с тези такси и то на никакво основание при положение ,че почти всичко е кеш в банки.

Коментар

• Не е само въпроса да се вкара точка в дневният ред а и да може да се гласува. Всъщност аз не знам дали акционерите имат голямо основание да са недоволни. За 7 години са получили около 90 стотинки дивиденти.
                  ДИВИДЕНТИ
                  За година Брутен дивидент
                  2012 0.06481
                  2011 0.2129171
                  2010 0.0396036
                  2009 0.039290604
                  2008 0.47992
                  2007 0.03
                  2006 0.01
                  Единствената забележка ми е за кеша. Според мен ако не могат да го инвестират в печеливш проект трябва да го раздадат на акционерите си. Другият вариант е ако толкова няма какво да направят да изкупят с кеша собствените си акции. Навремето се чудех на менижмънта на АТЕРА. Продаваха реална земя на 800 лева и купуваха друга на 600, вместо да купуват земя на 150 през собствените си акции. Сега пак се чудя защо менижмънта на БРЕФ не прави това. Единственото обяснение за мен е, че ако направят обратно няма да могат да прибират процент от този кеш под формата на такси за ОД Реално сега се получава така, че държател на един милион акции и на 20% от ОД получава дивидент от акциите си 60 000 лева а от ОД му се пада над три пъти по-голяма печалба.
                  Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Пичове, един съвет от препатил:
                    Първо проверете как е написан устава. Във Бенча примерно, Генчев и ко. бяха си нагласили през устава доста от решенията да се взимат с някви луди мнозинства - 2/3, 3/4. Така се оказва че с 20-25% от акциите са си бетон. Отделно трябва да огледате добре акц. структура. Щото примерно ПФ, се оказва че са доста "сговорчиви" с мениджмънта (учредителите) на АДСИЦ-а. Генчев беше измислил и друг золум - ако случайно му развалят договора с ОД да се дължат някви милионни неустойки... после уж ги махна, след преговори с ПФ... ама ето че си запази властта, макар и над една празна тава, без баница
                    А тук си има големи интереси, кеш и пр. така че със сигурност са се подсигурили добре учредителите. Те си го имат като дете АДСИЦ-а и няма да го дадат туку-така.
                    Обаче тук поне са пичове, много по-точни от Генчев, ноооо..... Сори Майкъл, просто бизнес (имаше един виц)

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                      +++
                      И от мене 14 за каузата.
                      Веднъж поне да докажем че обединението наистина прави силата.
                      Пробием ли веднъж и при други артии ще ни се услади....само да намерим формата
                      При нас поне има шанс да се получи за разлика от парламента например де крадливи хайвани колкото и да се обединяват с останалите си себеподобни резултата е нулев, отрицателен даже.
                      БРАВО НА ВСИЧКИ.АМА ЩО ЧАК СЕГА БЕ,КАТО ГИ ПРОДАДОХ!!!НО ЗАРАДИ ВСИЧКИ ВАС,КОИТО МИСЛИТЕ ТАКА КАКТО АЗ МИСЛЕХ ПРЕДИ ДА ГИ ПРОДАМ МОГА ДА СИ КУПЯ МЕЖДУ 15-20000 БРОЙКИ ЗА ДА СЕ ВКЛЮЧА В КАУЗАТА ПРОТИВ ТИЯ ДЕРИБЕИ!!! НЕ КАРАМ НИКОГО ДА СЕ НАБУТВА ТУК ВСЕКИ СИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
                        Имам 20 хилки и съм готов да се присъединя към някаква инициатива с добър резултат за общността от дребни акционери на БФБ.

Поздрави!
                        Професорът
                        И аз съм от твоя калибър - според мен някой по - сериозен трябва да поведе хорото, иначе подкрепям. Според мен е крайно време и на нашата борса малките да покажат зъбки - ще е интересно анализаторите ще имат хляб година напред.

По реалистично - тук Доверие имат около 3.5 млн. акции, Обб - малко над 1 млн., ако Уникредит още държат към 11.5 млн. тези заедно могат да направят чудеса. Някакви идеи защо ги търпят?

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
                          Имам 20 хилки и съм готов да се присъединя към някаква инициатива с добър резултат за общността от дребни акционери на БФБ.

Поздрави!
                          Професорът
                          +++
                          И от мене 14 за каузата.
                          Веднъж поне да докажем че обединението наистина прави силата.
                          Пробием ли веднъж и при други артии ще ни се услади....само да намерим формата
                          При нас поне има шанс да се получи за разлика от парламента например де крадливи хайвани колкото и да се обединяват с останалите си себеподобни резултата е нулев, отрицателен даже.

Коментар

• ФОНД "България"

Поздрави!
                            Професорът

Коментар

• Първоначално изпратено от vigilant Разгледай мнение
                              Странно ми е, че на последното ОСА присъстват около 14 млн. акции - уникредит и сами могат да прокарват решения , но не им дреме, че им точат половината дивидент. Аз влязох тук поради грешната прогноза , че на тоя смачкан пазар на НИ все ще можеш да наместиш 25 милки с поне 10% доходност. Явно пичовете предпочитат да си управляват - що да делят лихвите с мен. Може и да ви се струва наивно , но при тази акционерна структура малките не са за пренебрегване - на първо време е достатъчно и 5% да се съберат - ако вкараме точка в дневния ред за ОСА ще е интересно.
                              Аз нямам много, но бих помогнал за вкарване на точка в дневния ред на ОСА.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                Имаме 70 ама проблема очевадно е че сме малки Остават 2 варианта,
                                - да се организираме или някой голям да ни изкупи 20-тина процента и да си утрои парите като го ликвидира Рално става и с по-малко участие ако успее да привлече уникредит на своя страна.

Странно ми е, че на последното ОСА присъстват около 14 млн. акции - уникредит и сами могат да прокарват решения , но не им дреме, че им точат половината дивидент. Аз влязох тук поради грешната прогноза , че на тоя смачкан пазар на НИ все ще можеш да наместиш 25 милки с поне 10% доходност. Явно пичовете предпочитат да си управляват - що да делят лихвите с мен. Може и да ви се струва наивно , но при тази акционерна структура малките не са за пренебрегване - на първо време е достатъчно и 5% да се съберат - ако вкараме точка в дневния ред за ОСА ще е интересно.

Коментар

Working...
                                X